fbpx
Menu

Spaghetti Vongole

Dit receptje voor spaghetti vongole is op en top zomers. En hoewel het van oorsprong een Mediterraans gerecht is, komen deze producten grotendeels uit Nederland. De vongole oftewel venusschelpen komen in dit geval uit Zeeland net als de lamsoren. En hoewel de naam anders doet vermoeden gaat het hier over groente, van eigen Hollandse zeebodem. Het groeit niet letterlijk in de zee, maar heeft wel zilt water (zeewater) nodig om te groeien. Ze danken hun naam aan de vorm, dat lijkt op het oor van een lammetje. Wisten jullie dat wel?

Lamsoren kan je eventueel rauw eten, in een salade, maar ik vind het lekkerder om het te roerbakken. Door de ziltige smaak past het perfect bij vis en schaal- en schelpdieren. Het is overigens minder zout dan zeekraal. En nu vraag je je misschien af: “waar haal ik deze bijzonder ingrediënten?” Nou gewoon bij Albert Heijn. Misschien is het jullie ook al opgevallen maar het assortiment van AH wordt steeds uitgebreider en verrassender. Ik ontdek steeds nieuwe producten die mij aanspreken. Voor bijzondere producten zoals boekweitmeel, agavesiroop, speciale kaasjes en producten gemaakt van spelt hoef je niet meer naar de biowinkel of speciaalzaak. In Haarlem is het assortiment helemaal uitgebreid, want daar kun je nu de verse vis en schaal- en schelpdieren van Fishtales kopen. Rechtstreeks van de afslag. Handig!

spaghetti vongole

Ingrediënten voor 4 personen
300 gr speltspaghetti
70 gr lamsoren
750 gr vongole (venusschelpen)
3 teentjes knoflook
2 tomaten
1 sjalotje
Halve rode peper (of een hele als je van pittig houdt)
Scheutje droge witte wijn
Handje peterselie
Olijfolie

Zo maak je het
Kook de spaghetti gaar in ruim water met zout, zoals op de verpakking vermeld staat.

Hak de knoflook en de rode peper fijn. Pel en snipper het sjalotje. En snijd de tomaten in blokjes.

Hak de peterselie fijn en leg apart.

Fruit de knoflook, rode peper en het sjalotje aan in een royale scheut olijfolie.

Voeg de tomatenblokjes en de vongole toe. Blus het af met witte wijn.

Schud de pan een paar keer heen en weer. De schelpen zijn klaar als deze openstaan. Verwijder de schelpen die dicht blijven zitten. Deze zijn niet goed.

lamsoren

Voeg nu de gewassen lamsoren toe en bak heel kort mee.

Voeg de spaghetti toe en hussel het door elkaar.

Garneer met een flinke hand peterselie.

Serveer de spaghetti vongole meteen. Zout is niet nodig. De schelpen en de lamsoren geven voldoende ziltigheid af aan het gerecht.

Ik ben ook wel benieuwd, hebben jullie wel eens lamsoren gegeten? En hoe bereid je ze dan het liefste? Ik ben namelijk ook heel nieuwsgierig nar jullie ideetjes.

spaghetti vongole

 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

9 reacties

  • CONNY HOEK
    17 augustus 2018 om 09:19

    Lamsoor bereid ik net zo als zeekraal. Beiden moeten goed gewassen worden als ze vers gekocht zijn, dus niet verpakt. Klein klontje roomboter in de pan warm laten worden, één of twee teentjes fijn gesneden knoflook toevoegen of een klein uitje, dit zachtjes bakken, de knoflook mag niet bruin worden, lamsoor toevoegen en kort meebakken. Zeekraal moet langer bakken, de stengeltjes moeten echt zacht zijn. Naar smaak wat verse peper er overheen malen. Beide groentes passen perfect bij vis. Vergeet er geen glas droge witte wijn bij te drinken. Eet smakelijk.

    Beantwoorden
  • Ingrid
    12 juli 2015 om 21:24

    Vanavond gemaakt, super lekker! Alleen die vongole van de Appie hebben een laagje zout water onderin de verpakking zitten, die kun je er beter niet bijgooien..!

    Beantwoorden
  • Esther
    29 juni 2015 om 23:21

    Wat een heerlijk gerecht lijkt me dit. Ik werk voor MarcFoods en wij verkopen lamsoor, zeekraal en IJskruid dat op Texel geteeld wordt en 100% biologisch is. De opbrengst gaat grotendeels naar onderzoek van gewassen op verzilte grond in gebieden als Pakistan, waar steeds minder gewassen groeien en de bevolking toeneemt. De groenten zijn verkrijgbaar bij EkoPlaza.

    Beantwoorden
  • Saskia
    24 juni 2015 om 18:29

    Vongole zijn mijn lievelings, maar met lamsoor heb ik ze nog nooit gegeten. Wel nieuwsgierig, dus dat ga ik binnenkort eens uitproberen. Mooie Nederlands-Italiaanse combi!

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 juni 2015 om 12:26

    Ik ben benieuwd wat jij als kenner ervan vindt! :)

    Beantwoorden
  • Anne-Marie
    24 juni 2015 om 12:00

    Ik heb tijdens het 24 kitchen weekend voor het eerst lamsoor gegeten, erg lekker! En spaghetti alle vongole is zo lekker! Verkopen ze de vongole nu ook bij AH? Zou fantastisch zijn!

    Beantwoorden
  • adrielle
    24 juni 2015 om 10:12

    er is een gerechtje van aubergine gegrild, met buffel mozzarella, uitgebakken pancetta en lamsoren. Ik maak het altijd met zeekraal omdat ik dat zout/zilte lekker vind met de mozzarella. En natuurlijk goede olijfolie. Met googlen vind je vast het recept.

    Beantwoorden
  • Lotte
    24 juni 2015 om 09:54

    Ja lekker! Vongole en lamsoren! Vongole at ik altijd in Spanje. Fijne herinneringen:) En mijn oude chef kookte vaak met lamsoren, superlekker. Wat cool dat het nu bij de ap te krijgen is. Maar, is het niet duur? Ik vind bijvoorbeeld de wakame en de sojabonen echt buiten proportie duur.

    Beantwoorden
  • Margot
    24 juni 2015 om 07:35

    Wat grappig, die lamsoren kende ik nog helemaal niet!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen