fbpx

Sardientjes van de BBQ

sardientjes bbq

Sardientjes van de BBQ

Wie ooit aan de Zuid Spaanse kust is geweest, kan zich het beeld van de sardientjes op een stokje vast herinneren. Aan de kust van Zuid Spanje zie je overal tot barbecue omgetoverde bootjes, waar  ter plekke vis op geroosterd wordt. Ze rijgen de sardientjes op stokjes en die worden in zijn geheel bereid. Superlekker!

Ik wilde dat zelf ook doen, alleen het mooie weer bleef een beetje uit. Ik, ongeduldig als ik ben, stak de eerste zonnige dag van het jaar mijn mini tafel barbecue aan. Perfect voor het roosteren van wat sardientjes. Maar omdat het toch eigenlijk best wel koud was, stond ik in winterjas mijn visjes te grillen. Desalniettemin was het op en top zomer op mijn bord en smaakte het  prima. Ik had de sardientjes per ongeluk in zijn geheel gekocht, dus ik moest ze zelf schoonmaken. Vond ik stiekem best een leuk klusje en het ging ook goed. Eerst netjes ontschubben en daarna de ingewanden verwijderen. Even goed afspoelen en lekker marineren.

Het zijn kleine visjes van zo’n 12 cm, dus die zijn in no time klaar op de bbq. We aten een kilo op met zijn tweetjes. Nu is dat behoorlijk veel. Maar we hadden er verder enkel wat salade bij en ze smaakten gewoon te goed om te laten liggen. En ik denk extra lekker, met een glaasje wit en een fijn zomerzonnetje.

sardientjes bbq

Ingrediënten voor 10 st.
1 kilo sardientjes
Sap van een halve citroen
Halve rode peper
1 teentje knoflook
Handje bieslook
Zeezout
Scheutje olijfolie

Zo maak je het
Maak de sardientjes schoon of vraag je visboer dit te doen.

Leg de schoongemaakte sardientjes in een schaal.

sardientjes bbq

Maak een marinade van een scheutje olijfolie, het sap van een halve citroen, een halve rode peper, een teentje knoflook geperst, wat zeezout en een handje fijngehakte bieslook.

Giet de marinade over de sardines en hussel ze even doorelkaar. Laat de vis minimaal een uurtje marineren.

sardientjes bbq

Rijg de sardientjes eventueel per 5 op een metalen pen. Dit hoeft natuurlijk niet.

sardientjes bbq

Rooster de sardientjes in 2 tot 3 minuten per kant goudbruin op de bbq.

sardientjes bbq

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Easy: Salade met gegrilde ananas
I had a Taste of Amsterdam 2015
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

10 Comments
 • Tanja

  4 augustus 2016 at 19:14 Beantwoorden

  Ik vind sardientjes heerlijk! Ik at ze veel als tapas in Spanje 🙂 Maar zelf vis schoonmaken, NO WAY! Dan hoef ik ze echt niet meer ieeee. Dus koop ik vis altijd schoongemaakt en laat ik mijn man er van te voren de kop afhalen :-)Lekker recept weer!

 • Ellen

  18 juni 2015 at 12:34 Beantwoorden

  Dit is ZOOO lekker! Ik at dit in een rieten hutje op het strand in Spanje, met visjes die diezelfde dag nog in de zee zwommen. Ongelofelijk lekker! Natuurlijk ook een deel van de sfeer dat er mee te maken heeft 😉

 • Ria

  17 juni 2015 at 11:24 Beantwoorden

  Hallo Pauline, erg lekker maar kun je de visjes ook in de oven gril klaar maken!

  • Pauline

   17 juni 2015 at 20:23 Beantwoorden

   Jazeker! Ik zou een minuut of 8 doen op 180 graden. Of even bakken in de pan.

 • Sanne

  16 juni 2015 at 15:40 Beantwoorden

  Ik ben bijna jarig en meestal met een gezellige bbq party! Ik denk dat ik dit jaar voor dit vissie ga!

 • Lisa

  16 juni 2015 at 12:46 Beantwoorden

  Mmm lekker zeg, ik ben dol op sardientjes! Lang geleden dat ik die op de BBQ heb gedaan, moet ik maar snel weer eens doen 🙂

 • Margot

  16 juni 2015 at 10:11 Beantwoorden

  Ik maak eigenlijk nooit vis klaar op de bbq, maar misschien moet ik dat toch eens proberen!

 • Marianne

  16 juni 2015 at 09:15 Beantwoorden

  Dit wil ik echt een keer maken, lijkt me super lekker, ik hou echt van vis.\r\nEen mini tafel BBQ vind ik ook handig, wij hebben een groot model en voordat die staat….. Moet dus eerst nog even op zoek, heb jij tips voor een mini ?

Plaats een reactie