Midden Oosterse Mezze

Midden Oosterse Mezze

Sponsored. Ik word zielsgelukkig van een tafel vol kleine hapjes. Omdat ik altijd alles wil proeven, ben ik fan van kleine gerechtjes, zo kan je van alles een hap nemen en zoveel mogelijk  smaken uitproberen. In het Midden Oosten weten ze hier wel raad mee. Deze kleine hapjes bij elkaar noemen ze Mezze.  Mezze is een verzamelnaam voor authentieke hapjes uit het Midden Oosten. Je kunt het vergelijken met de Spaanse tapas of de Italiaanse anti pasti. In Griekenland noemen ze het eveneens mezze.

De mezze bestaat vaak uit verschillende spreads en dips die worden geserveerd met platbrood en pitabroodjes (hou ik van). Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Officieel is mezze een voorgerecht,  dus in principe zou je niet al teveel moeten serveren. Omdat ik er zo dol op ben en nooit kan stoppen met eten, serveer ik het vaak als hoofdgerecht. Het is serieus wel eens voorgekomen dat vrienden kwamen eten en we zo vol zaten van de mezze, dat het hele hoofdgerecht nooit op tafel is gekomen. Zo gaat dat soms bij ons thuis.

Zo ook afgelopen vrijdagavond. Ik was laat thuis en Maurits ook. Ik had geen zin om echt te koken dus besloot ik om mezze te maken. Allemaal kleine hapjes die we onder het genot van een goede film konden opeten. Zo gezellig vind ik dat. Ook leuk om te doen als je vrienden op bezoek krijgt. En als je het dan helemaal in stijl wilt doen, serveer je er verse muntthee bij. Midden Oosterse mezze
Baba Ganoush

Baba ganoush is een auberginespread, superlekker! De spread kun je in de supermarkt kopen van het merk Sabra. Deze is gemaakt volgens authentiek Midden Oosters recept.  Ik vind hem heerlijk. Lekker om er warm geroosterde pitabrood in te dippen.

Tzatziki
Tzatziki is eigenlijk meer Grieks, maar de  grenzen van de Midden Oosterse keuken lopen wat in elkaar over. Wil je het echt op zijn Midden Oosters doen, dan serveer je Labne, ook een frisse yoghurtdip.  Ik vind het lekker fris en dip er graag stukjes komkommer in. Het recept vind je hier.

Houmous
Houmous mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de mezze. Mijn favo is de Houmous Pikant van Sabra, wederom volgens traditioneel recept. Hoewel ik normaal helemaal niet zo van pittig houd vind ik deze echt heel erg lekker. En je kunt ook zelf bepalen hoeveel van de pittige topping je op je platbrood smeert.

Salsa
De salsa van Sabra is licht pittig van smaak. Wat ik vooral proef is de smaak van zoete tomaten. Erg lekker om je falafel in te dippen.

Platbrood en Pitabrood
Platbrood en pitabrood mag natuurlijk niet ontbreken. Je koopt deze broodjes bij de Turk. Hiermee dip en scoop  je in de spreads. Ik eet mijn pitabroodjes altijd het liefst warm. Dan smelt de hummus nog een beetje op het broodje. Love it!

Midden Oosterse mezze

Couscoussalade
Omdat ik de mezze als avondeten serveer, maak ik er een snelle coucsoussalade bij. Dit is zo gepiept. Ik laat de couscous wellen in heet water en voeg dan wat peterselie, munt, abrikozen en wat blokjes paprika toe. Een beetje citroen en peper en zout voor de smaak en klaar is mijn snelle couscous.

Falafel
Ik hou van falafel. Om mijn mezze compleet te maken warm ik wat falafelballetjes op. Je kunt ze zelf maken volgens dit recept. De balletjes kun je heel goed invriezen en op een later moment weer opwarmen.

Gegrilde halloumi
Oh ik ben zo dol op dit kaasje. Halloumi is een stevig kaasje dat haar vorm behoudt als het warm wordt. Het heeft een zoutige smaak, superlekker. Je kunt het dus perfect grillen. Ik grill het in een hete grillpan aan weerszijden goudbruin en daarna strooi ik er wat oregano overheen.

Gegrilde aubergine
Zoals je ziet staan er ook genoeg gezonde hapjes op tafel. Een van mijn lievelings is gegrilde aubergine. Ik strijk de aubergines in met knoflookolie en wat zeezout en grill ze in een paar minuten goudbruin.

Peppadews met roomkaas
Zo lekker. Deze kleine mini zoete paprika’s vulde ik met een naturel roomkaas. Dit kun je tegenwoordig in een spuitzak in de supermarkt kopen. Superhandig voor dit lekkere hapje. De paprika’s zijn licht pittig en heerlijk met de ietwat zoetige roomkaas.

Olijven
En tenslotte mogen de olijfjes natuurlijk niet ontbreken. Olijven horen er gewoon bij. Ik had nu een mix van groene en zwarte olijven en wat fetakaas. Stiekem vind ik zwarte olijven helemaal niet zo lekker, maar het staat zo leuk op de foto.

 

Midden Oosterse mezze

 

Midden Oosterse mezze

sabra mezze

Heb jij wel eens mezze gegeten? En wat is jouw favo?

Dit is een gesponsord bericht, lees mijn disclaimer.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 
Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

30 juni 2015


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in