meneer frans

De 6 leukste terrassen van Haarlem

Yes eindelijk terrasweer!  Al durf ik dat bijna niet meer hardop uit te spreken. Ik ben zo dol op mijn stadje! Haarlem staat bekend om haar vele resto’s, eetcafés en terrasjes, nu begrijp je waarom ik hier helemaal in mijn element ben. In de zomer stroomt het vol met toeristen uit binnen- en buitenland en ik snap dat wel. Want naast de vele resto’s kan je hier ook heel goed shoppen en heb je het strand op steenworp afstand.

Een van mijn favoriete bezigheden is chillen op een terras, met een drankje en bitterballen. Ik kan me er uren vermaken en mijn favo plek is Brinkmann op de grote markt. Het leek mij wel leuk om mijn terrassen top 6 met jullie te delen. En dat was nog best een klusje, want ik had er zo nog 6 kunnen noemen.

1. Grand Café Brinkmann
brinkmann haarlem
Brinkmann is mijn favo terras in Haarlem. Ik kom hier, als het lukt om een plekje te bemachtigen, vrij vaak. Brinkmann is al sinds 1879 een begrip in Haarlem en erg geliefd onder Haarlemmers. Op dit terras zit je altijd in de zon, als hij schijnt en heb je uitzicht op de Grote Markt en de Sint Bavokerk. De bediening is vlot en relaxed en de koffie is er goed. Je kunt hier uitgebreid lunchen, lekker borrelen met een bittergarnituurtje, een snelle hap eten of uitgebreid dineren, net waar je zin in hebt. En daarom vind ik het ook zo fijn, ik houd van de laagdrempeligheid van deze spot.

Grand Café Brinkmann, Grote Markt 13 Haarlem

2 Meneer Frans
meneer frans
Deze moet je kennen, want anders vind je hem niet! Dit terras ligt verscholen achter een hele toffe interieurwinkel, Pand 1o en is zo vanaf de straat niet zichtbaar. Eigenlijk moet je zulke plekjes voor jezelf houden, maar ik vertel het graag aan jullie door. Het terras van Meneer Frans hoort zoals de naam al doet vermoeden bij de lunchroom. Op de kaart vind je heerlijke belegde broodjes, royale salade, de Caesar kan ik je aanraden, maar ook mijn favoriete terrasvoer Flammkuchen. Je zit hier heerlijk rustig in de binnentuin en hebt van niemand last. Het ideale plekje als je even bij wilt komen van een stevige shopsessie. Het enige nadeel, het terras is net als de lunchroom maar tot 18.00 geopend.

Meneer Frans, Gedempte Oude Gracht 90 – 92 Haarlem

3. Stempels
stempels haarlem

Ik denk dat het terras van Stempels het grootste terras van Haarlem is. Het is echt mega groot. Stempels bestaat uit een hotel, brasserie en restaurant. Het terras heeft lekkere loungebanken, tafels om lekker aan te eten en hoge bartafels om een drankje aan te doen. Omdat het zo groot is, is er altijd wel een stukje waar de zon schijnt. In de brasserie eet je lekker laagdrempelig een sateetje, terwijl je in het restaurant kunt genieten van lam of eend. Stempels heeft de lekkerste bittergarnituur van Haarlem, je kunt hier kaasstengels krijgen, waar ik echt dol op ben, maar ook lekkere satékroketjes en garnalenkroketjes.

Stempels, Klokhuisplein 9 Haarlem

4. Hofje zonder zorgen
hofje zonder zorgen

Hofje zonder zorgen zit aan het einde van Grote Houtstraat, de winkelstraat van Haarlem en ik kom hier graag. Het is een grote lunchroom en in de zomer hebben ze een fijn terras midden in het winkelgebied. Dit is dé plek als je een lekker broodje wilt eten of wilt genieten van een stukje taart met koffie. Ook ben je hier aan het juiste adres voor een high tea. Ben je meer op zoek naar bier en bitterballen, dan raad ik je een van de andere terrassen aan. Het leukste van Het Hofje vind ik de kaart, die staat boordevol lekkers.

Hofje zonder zorgen, Grote Houstraat 142A Haarlem

5. Restaurant Zuidam
zuidam haarlem

Een van de mooiste plekjes van Haarlem. Direct aan Het Spaarne naast de molen zit restaurant Zuidam. Een fijn plekje in de zon, waar je met je boot kunt aanmeren. De kaart is er fijn, je luncht hier lekker met croque monsieur of een club sandwich. Voor het diner ben je hier ook aan het juiste adres, gewoon lekkere gerechten zoals rib eye of een op de huid gebakken zeebaars. Wel even reserveren, want het is er vaak vol.

Restaurant Zuidam, Scheepmakersdijk 2A Haarlem

6. De Oerkap
oerkap haarlem
Wij Haarlemmers hebben natuurlijk niets te klagen met het strand op fietsafstand. En dan heb je ook nog de keuze uit Bloemendaal of Zandvoort. Nog een van de redenen waarom ik zo dol ben op mijn stad. Maar voor als je even geen zin hebt in een half uurtje fietsen dan is daar Stadstrand de Oerkap. Als je met de trein gaat, zie je het al liggen. Deze plek is enorm relaxt en ook ideaal voor kids. De kaart is klein, maar prima met diverse pizza’s en de oerburger met chorizo. Een prima plekje om even te chillen als de terrasjes in de stad vol zitten. Want dat gebeurt nogal eens.

De Oerkap, Harmenjansweg 95, Haarlem

Mocht je een keer naar Haarlem komen, dan weet je wat je te doen staat.

Video: Rabarber Yoghurt Popsicle
Hotspot No 25 Groningen
Bewaar
12 Comments
 • Maaike van Straaten

  15 september 2015 at 21:15 Beantwoorden

  Hey Pauline,\r\n\r\nWat een geweldige site heb je !!! heel leuk ! kijk er altijd graag op.\r\nIk weet dat je niet op iedereen kunt antwoorden.\r\nMaar ik heb een weekendje met mijn vriend gepland in Haarlem (als verassing).\r\nAl jou hotspots al door gelopen, en een paar leuke uitgevonden!\r\nNu ben ik alleen nog opzoek naar een geweldig koffie tentje met heerlijke espresso’s \r\nen mijn vriend is weg van tentjes waar je leuk sharing concept (geen Spaanse tappa’s). \r\nDit kon ik zo even niet vinden. \r\nIk hoop dat jij als echte Haarlemmer mij misschien een tip kunt geven!\r\n\r\nzo niet snap ik het ook!!\r\n\r\nliefs Maaike 🙂

  • Pauline

   16 september 2015 at 13:15 Beantwoorden

   Wat leuk. Anne & Max is leuk, maar ook Viktor’s Espresso en Mogador. Shared dining kan bij Table 24, al ben ik daar zelf nog niet geweest. Veel plezier alvast!

   • maaike van straaten

    19 september 2015 at 18:51 Beantwoorden

    Heel erg bedankt Pauline! daar heb ik wat aan !! \r\n\r\nthanks!!!

 • Sanne

  5 juni 2015 at 23:37 Beantwoorden

  I love Haarlem! Dat terrasje met die binnentuin kende ik nog niet, ik ga binnekort weer die kant op dan ga ik daarheen 🙂 thanks voor de tips!

 • Margot

  5 juni 2015 at 16:50 Beantwoorden

  Ik moet snel maar weer eens naar Haarlem geloof ik!

 • Madebyuna

  5 juni 2015 at 16:27 Beantwoorden

  Leuk om te zien wat jou favoriten zijn! De binnentuin van Jacobus Pieck in de warmoesstraat is ook top!

  • Pauline

   6 juni 2015 at 22:44 Beantwoorden

   Jaa die vind ik ook leuk! Ik kon ook heel moeilijk kiezen eigenlijk 🙂

 • Roosmarijn

  5 juni 2015 at 09:15 Beantwoorden

  Dit artikel komt als geroepen! Hebben binnenkort een tripje naar het Dolhuys in Haarlem met school, maar dat is al begin van de middag afgelopen. Alle tijd dus om deze top 6 af te gaan.

 • machteldb

  5 juni 2015 at 07:44 Beantwoorden

  Heel leuk! zo’n zin in het terrasweer,\r\nHeb vorig jaar vanwege werk een jaartje in Haarlem gewoond, verlang na dit artikel wel weer terug om lekker een paar uurtjes mensen te kijken bij Brinkman.

  • Annika

   5 juni 2015 at 12:29 Beantwoorden

   Ja dat vind ik ook heerlijk, gewoon mensen kijken! En Brinkman is een uitstekende stek daarvoor 🙂

 • Kelly caresse

  5 juni 2015 at 06:37 Beantwoorden

  Zo heerlijk dat het weer terrasweer aan het worden is! Leuk om hier een overzichtje van te zien

Plaats een reactie