fbpx
Menu

Kidsproof: Courgettecake uit Wat eten we vandaag

Deze courgettecake komt uit het boek “Wat eten we vandaag?” van Susan Aretz. Susan is nou typisch zo’n vrouw van wie je je afvraagt: hoe doet die vrouw het? Ze heeft een baan, een blog (Smulpaapje), met bijna iedere dag een nieuw recept, schrijft voor Vrouw, heeft een dochter, trouwde onlangs en in de tussentijd schreef ze ook nog even dit boek. Uiteraard stelde ik haar de vraag “Hoe doe jij dat?” en “Goed plannen” was haar antwoord.

wat eten we vandaag

Dat ze goed kan plannen laat ze in Wat eten we vandaag? wel zien. Het boek bevat meer dan 100 recepten en die zijn verdeeld in 16 weekmenu’s. Ieder weekmenu bestaat uit 5 family-proof recepten, afgestemd op het seizoen. Snelle en makkelijke recepten, die vooral lekker zijn. Susan laat je zien dat je door slim te plannen een hele week lekker kunt eten. Bij ieder weekmenu vind je een boodschappenlijstje, handig want dan hoef je daar ook niet meer over na te denken.

Deze hartige courgettecake komt uit een zomer weekmenu. De rest van het menu bestaat uit pasta met tomatensaus, gemarineerde varkenshaas, hawaiiaanse kip en quesadillas met kip. Gewoon normaal eten dus, met ingrediënten die je bij de supermarkt kunt halen en zonder al teveel poespas. De hartige cake is favoriet bij dochter Meike en ik snap Meike wel. Het is een cake, halleluja, maar hij zit boordevol  groente. Dus de ideale manier om groente op een spannende manier te presenteren, aldus Susan.

hartige courgettecake

Naast de weekmenu’s deelt ze ook nog een aantal ontbijtrecepten en recepten die je samen met je kind kunt bakken. Ik proefde haar eierkoeken en die waren bijzonder lekker. De fotografie is gedaan door Simone van Simone’s Kitchen.  Niet allemaal mijn stijl, want ik hou vooral van fris en licht, maar zoals we van Simone gewend zijn wel erg mooi. De styling is gedaan door Alex (Alex Styling) En met dit topteam is Susan erin geslaagd een echt familie kookboek neer te zetten. Ik deel vandaag het recept voor de hartige courgettecake met zalm met jullie. Hij is lekker licht en ideaal voor een mooie zomerse dag. En wat mij betreft 100% kidsproof. Lust jouw kind echt geen vis, dan kun je de zalm ook vervangen voor reepjes ham.

 1

Ingrediënten voor 1 cake (23 cm)
1 grote courgette
6 eieren
150g zelfrijzend bakmeel
200 gr feta
250 gr ricotta
100 gr gerookte zalm
Flinke hand bieslook
Peper en zout

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rasp de courgette in een keukenmachine of met een grove rasp en laat deze goed uitlekken. Ik heb hem echt uitgeknepen met mijn handen. Dep hem vervolgens droog met een keukenpapiertje.

Hak de bieslook fijn en snij de zalm in stukjes. Meng de geraspte courgette met de ricotta, zalm, bieslook en verkruimelde feta. Breng dit op smaak met peper en zout.

Klop de eieren los in een andere kom. Voeg het bakmeel (of bloem met 2 tl bakpoeder) toe en klop er een egaal beslag van. Breng het beslag op smaak met peper en zout.

Voeg nu het courgette-mengsel bij het beslag en meng het goed door elkaar.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het mengsel in de vorm.

Bak de courgettecake in 50 minuten (die van mij had zelfs 60 nodig) goudbruin in de oven.

De courgettecake blijft een beetje vochtig van binnen. Hij is klaar als hij goudbruin van kleur is en lichtjes terugveert als je erop drukt.

Laat de hartige cake goed afkoelen voordat je hem lost en in plakken snijdt.

Serveer de hartige courgettecake als een lichte maaltijd met een salade ernaast. Of snijd hem in stukjes voor bij de borrel.

hartige courgettecake 3

Je kunt de cake in de koelkast maximaal 3 dagen bewaren.

Titel
Wat eten we vandaag?

Auteur
Susan Aretz

Uitgeverij
Unieboek – Het Spectrum

Bestellen
Prijs € 25,- bij Bol.com.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

  • Martine
    30 juli 2018 om 23:29

    Kan je de cake ook (gedeeltelijk) in de vriezer bewaren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    31 juli 2018 om 12:51

    Yes dat kan.

    Beantwoorden
  • Naomi
    1 juni 2015 om 11:12

    Heb de cake dit weekend gemaakt en hij is zeer in de smaak gevallen bij de hele familie. Hij is inderdaad kidsproof. Als ik deze VZL wil maken waar kan ik het bakmeel dan het beste door vervangen?

    Beantwoorden
  • Hendrielle
    25 mei 2015 om 21:48

    Voor hoeveel personen is de cake?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 mei 2015 om 19:41

    Je kunt er wel 14 plakjes uithalen

    Beantwoorden
  • Camilla's krachttoer
    25 mei 2015 om 10:11

    Hou ik bij, voor inspiratieloze dagen :)

    Beantwoorden
  • Nienke
    24 mei 2015 om 12:09

    Op de foto's zie ik dat de zalm onderin de cake zit. Is dat bewust, of is dat gewoon vanzelf gezakt?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 mei 2015 om 19:43

    Dat is vanzelf gezakt! Weet ook niet precies waarom eigenlijk.

    Beantwoorden
  • Kim | Notendopje.nl
    24 mei 2015 om 09:52

    Dit ziet er echt zo heerlijk uit. Ga ik onthouden!!!

    Beantwoorden
  • Jennita Glismeijer
    24 mei 2015 om 09:49

    Kun je de bloem ook vervangen door bloem van kikkererwten? Ik eet n.l. zoveel mogelijk volgens de voedselzandloper.

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 mei 2015 om 19:44

    Je kunt het proberen! Ik denk dat de structuur dan wel iets anders wordt.

    Beantwoorden
  • Jennita Glismeijer
    17 juni 2015 om 09:48

    Afgelopen zondag de cake gemaakt voor het happy hour wat ik georganiseerd had voor vrienden. De bloem had ik vervangen door kikkererwtenmeel. De cake kwam mooi uit de oven; de zalmsnippers waren ook mooi verdeeld. Alle vrienden (12 personen) vonden de cake heerlijk. Om het recept voedselzandloperproef te maken kan de gewone bloem dus heel goed vervangen worden. Ik heb dezelfde hoeveelheid aangehouden. De cake moest ik ook 60 min. in de oven bakken.

    Beantwoorden
  • Margot
    24 mei 2015 om 09:48

    Wat een origineel recept! En wat knap dat ze zoveel tegelijk doet!

    Beantwoorden
  • Joyce
    24 mei 2015 om 08:56

    Ik was dit kookboek al ergens tegengekomen. Interessant om eens een uitgewerkt recept te zien. Het ziet er lekker uit :-)

    Beantwoorden
  • Emily van Kampen
    24 mei 2015 om 08:13

    Wat een origineel idee om een cake met zalm en courgette te maken. Ik ga deze binnenkort eens proberen.

    Beantwoorden
  • Kelly caresse
    24 mei 2015 om 08:00

    Wow die hartige cake met zalm ziet er echt geweldig uit!

    Beantwoorden
  • Kelly
    24 mei 2015 om 07:00

    Wat ontzettend leuk en wat ziet het er lekker uit! Ik ga deze onthouden, hij lijkt mij al heel erg lekker én leuk om te maken!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen