hartige havermoutkoekjes

Hartige havermoutkoekjes

Met zoete gezonde tussendoortjes zit het wel snor! Maar een verantwoord hartig tussendoortje vinden is toch wat lastiger. Daarom maakte ik hartige havermoutkoekjes met kaas. Ik ben meer een hartige dan een zoete snoeper. Er is zelfs een tijd geweest, long time ago, dat ik geen chocola at. Echt waar! Dat is nu wel anders, maar nog steeds gaat mijn voorkeur uit naar iets hartigs.

Zoete tussendoortjes zijn er volop, je kunt dadels nemen, fruit, gezonde repen, bananabread of healthy muffins. Iets hartigs is toch vaak moeilijker te vinden. Meestal neem ik dan een cracker met kaas, of een stukje kaas zo uit het vuistje. Altijd goed! Deze havermoutkoekjes met kaas zijn ook super lekker. Vooral als ze net uit de oven komen. Ik denk dat ik maar weer een portie ga maken.

hartige havermoutkoekjes

Ingrediënten voor 10 st.
75 gr havermout
75 gr geraspte oude kaas
1 ei
25 gr kokosolie
1 tl tijm
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kneed met je handen van alle ingrediënten een soepel deeg. Het kokosvet kan je er gewoon hard bij doen, dit smelt wel tijdens het mengen.

Verdeel het deeg in 10 gelijke balletjes.

Vorm van ieder balletje een koekje. Leg de havermoutkoekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de kaaskoekjes in ongeveer 12 minuten goudbruin.

Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Je kunt de koekjes luchtdicht ongeveer 3 dagen bewaren. Wel worden ze wat zachter van structuur.

hartige havermoutkoekjes hartige havermoutkoekjes

Dit recept is Voedselzandloper proof

Fresh & Easy: Pasta met mascarponesaus
My life in pictures Mei #1
Bewaar
26 Comments
 • Lisa

  19 april 2016 at 15:51 Beantwoorden

  Kokosolie smolt helemaal niet.. .Ja tot kleine stukjes..\r\n\r\nKoekjes dreven in de olie toen ze klaar waren in de oven, alles op keuken papier gelegd en daarna weer even terug in de oven.\r\n\r\nZe zijn wel lekker!

 • Jarka P

  17 augustus 2015 at 00:22 Beantwoorden

  In plaats van kaas:\r\ngebakken uitje en/of\r\n- paprika\r\n- champignons\r\n- fijngesneden “gehacktbal” van de Vegetarische Slager.

 • Marjon

  10 augustus 2015 at 11:05 Beantwoorden

  Heerlijk!\r\n\r\nHeb er extra wat knoflookpoeder paprikapoeder en sesamzaad aan toegevoegd en ze zijn heerlijk zeg!

 • Els

  22 juni 2015 at 12:54 Beantwoorden

  Vraagje: smaakt kokosolie ook naar kokos? Want ik hou écht niet van kokos. Kan je eventueel een alternatief aanraden? Of hebben de koekjes op zich geen kokos-smaak meer nadat ze gebakken zijn?

  • Monique

   7 augustus 2015 at 18:25 Beantwoorden

   Het ligt er aan welke kokosolie je gebruikt, Je hebt er die naar kokos ruiken en je hebt reukloze. Ik gebruik voor van alles de reukloze en ben er erg over te spreken.

 • Kelly

  23 mei 2015 at 21:22 Beantwoorden

  De tijm vervangen door komijnzaad en pompoenpitjes! Heerlijk recept 😉

 • Josée

  23 mei 2015 at 18:51 Beantwoorden

  Yep. Lekker en gemakkelijk. Toch maar even een volgende keer de kokosolie even laten smelten en af laten koelen. Blijkbaar heb ik niet zo’n warme handen, want ik heb flink moeten knijpen en met n vork prakken om de olie te mengen ?, terwijl het geheel an sich gemakkelijk mengt, rolt en weer platgedrukt wordt.\r\nVlgs mij kan je de koekjes wel invriezen; blijven ze verser dan in de trommel ennuh……ik eet slechts één koekje bij de koffie of thee ‘s middags ?

 • Pauline

  13 mei 2015 at 13:39 Beantwoorden

  Oooh lekker! Zou je deze koekjes ook kunnen invriezen? 🙂

 • Ester Kramer

  13 mei 2015 at 08:04 Beantwoorden

  zal ze straks maken met geitenkaas…. moet ook wel lekker worden!\r\nOok heel blij met je app op de telefoon, handig tijdens het boodschappen doen!

 • Stefanie

  12 mei 2015 at 10:33 Beantwoorden

  Wat een goeie dit zeg! Ik worstel ook altijd met dat ‘probleem’ van tussendoortjes. Eet liever iets hartigs dan zoet.

 • esther

  12 mei 2015 at 09:09 Beantwoorden

  Niet makkelijk aan oude kaas te komen hier in Australie, kun je een andere kaas aanraden die ik zou kunnen gebruiken? Ceddar, parmesaanze? By the way je zoete havermout koekjes zijn hier thuis een hit. Kan niet wachten om een kaas variant te laten proeven.

  • Pauline

   12 mei 2015 at 12:00 Beantwoorden

   Kan ook hoor! Het is wel lekker als het een stevig kaasje is, dus met veel smaak.

 • Ellen

  12 mei 2015 at 09:06 Beantwoorden

  Lekker! Ik hou van hartige havermoutkoekjes!

 • Margot

  12 mei 2015 at 08:47 Beantwoorden

  Wat een goed idee! Ik ben gek op kaas, dus dit vind ik een leuke snack.

 • Rina

  12 mei 2015 at 08:39 Beantwoorden

  Hoi Pauline!\r\nWat een heerlijk recept weer, straks maken , zonder jouw recepten valt niet meer te koken, inspirerend, gezond en niet te vergeten , altijd lekker!!!!\r\nBedankt voor je inspiratie weer, petje af, lieve groet Rina

 • Wim van Doorn

  12 mei 2015 at 07:56 Beantwoorden

  Havermout, maar dan niet de ‘instant’ (die heeft een hogere glycemische index, en die is van havermout toch al aan de hoge kant) is goed. Dan “oude” kaas. Hoe “oud” van “jong” te onderscheiden, vraag ik me dan af (en wat voor verschil -in voedingswaarde- dat uitmaakt). Bovendien is kaas altijd zo bremzout, waarom eigenlijk? Dan kokosolie. Mijn dokter keurt alleen goed de vloeistof zo uit de kokosnoot en uitdrukkelijk alle industrieel verwerkte kokos niet . Dan 1 tl tijm. Hoe aan tijm te komen? Geen idee (hoe het eruit ziet, waar te vinden, hoe het in de supermarkt heet). En tenslotte nog eens zout (Sodum = NaCl, neem ik aan, terwijl Potassium = KCl weer eens zoek is, en bij mij dan ook prompt een tekort aan KCl in mijn bloed is geconstateerd). Tenslotte: alweer die oven. (Ik heb wel een pseuo-oven, wat dan heet een convectie-oven). En dan heb je nog een taartrooster nodig. Het is allemaal niet te doen zonder een keuken vol met technische apperatuur en allerlei uitrusting (en allerlei weten-van). \r\nVanmorgen mijn ontbijt: Na een flinke beker water en een met groene thee (beide vloeistoffen op kamertemperatuur), een half uur later een stuk 99% chocola met een klein stukje durian. Daarna mijn eerst kop Truslin-oploskoffie gezet (daaraan een weinig knoflookpoeder toegevoegd). Tijdens mijn ochtend-computeren opgedronken. Toen -wel drie kwartier later- mijn zalmsteak in mijn convectie-oven, op goed geluk ingesteld, warm gemaakt en mijn groenten -een mixture daarvan- opgediend, met een zeer bescheiden hoeveelheid zwarte peper en Indiase geelwortel -helaas niet de onvindbare kurkumy- bestrooid. Mijn tweede Truslinkoffie opgedronken (omdat ik nog meer moest computeren; normaal neem ik een krappe have liter daarvan samen met een handjevol walnoten -als ik ze weer eens kon krijgen- mee naar het strand). Die tweede Truslin met wat gember deze keer. (Ik zoek nog een molen waarin ik de gember malen kan, met een mes snijden, dat is maar klungelen; ik weet echter geen weg in molenland, je hebt slow jucerers en wat niet al). Op het strand waar ik toch nog wel vandaag hoop te komen neem ik mijn kokosnoot-recht-van-de boom. Als ik even bij een vriend van mij aanga, loopt die even naar zijn buurmen en biedt mij steevast een ge-versapte mango aan (zonder suiker, en dat klopt, want met suiker plakt het, en dat doet zijn mangodrank niet). Dat is een verfrissing en een lekkernij, maar weet niet of ik daarme over mijn dagelijkse fructosetax kom. \r\nAls u nu zou komen met practische tips hoe ik beter kan varieren, welke voeding ik nog meer moet kopen (en waar) enz., dan zou ik u dankbaar zijn. Hoe minder hoogstandjes, en hoe minder bewerkingen nodig zijn, hoe beter natuurlijk, maar een werkelijk handig stukje keukenaperatuur -wat dat dan ook zou moeten zijn- is misschien niet weg. \r\nAntwoord naar: worldwidewim@live.com.

  • Jolien

   13 mei 2015 at 22:18 Beantwoorden

   Jeetje, wat een goede vraag. Hoe vind je nou tijm in de supermarkt?

  • PF

   26 december 2015 at 14:53 Beantwoorden

   Je heb toch internet, staat alles op waar je alle produkten kunt krijgen.\r\nOude kaas is altijd zout, anders smaakt hij naar !!!???.\r\nThym is in de supermarkt te krijgen of in de zomer op de markt als plantje..\r\nAls je zout op basis val KCl wilt hebbrn, staat naast het gewone zout, word verkocht onder de naam: low-salt.\r\nEn er bestaat ook nog het voorlichtingsburo voeding in Zoetermeer. Die hebben een hele hoop informatie over voedingen , etc. \r\nSucces ermee, het is heel simpel hoot!!!!!!!!!!!!!

 • Kim | Notendopje.nl

  12 mei 2015 at 07:42 Beantwoorden

  Wat een leuk idee! Mooie foto’s maak je ook trouwens.

 • Daniëlle

  12 mei 2015 at 07:37 Beantwoorden

  Goed idee! Ik ga deze volgende week eens maken, kan ik er wat in mijn lunchtrommel meenemen!

 • Marja G.

  12 mei 2015 at 07:26 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk en ik wil ze snel gaan proberen. \r\nEven een vraagje: bij de ingrediënten noem je kokosolie, maar later staat er kokosvet, dat smelt bij het kneden. Wat moet het zijn en kun je kokosvet en/of -olie gewoon bij de supermarkt kopen? Ik heb het nog nooit gebruikt.

  • Pauline

   12 mei 2015 at 12:02 Beantwoorden

   Dat is hetzelfde. De olie wordt namelijk hard als het stolt 😉

 • gerhilde maakt

  12 mei 2015 at 07:01 Beantwoorden

  Origineel! Je maakt me nieuwsgierig.

 • Kelly caresse

  12 mei 2015 at 06:56 Beantwoorden

  Mmm dit klinkt heerlijk! Ik ben dol op snacks met een kaassmaakje 🙂

Plaats een reactie