Menu

Hartige havermoutkoekjes

Met zoete gezonde tussendoortjes zit het wel snor! Maar een verantwoord hartig tussendoortje vinden is toch wat lastiger. Daarom maakte ik hartige havermoutkoekjes met kaas. Ik ben meer een hartige dan een zoete snoeper. Er is zelfs een tijd geweest, long time ago, dat ik geen chocola at. Echt waar! Dat is nu wel anders, maar nog steeds gaat mijn voorkeur uit naar iets hartigs.

Zoete tussendoortjes zijn er volop, je kunt dadels nemen, fruit, gezonde repen, bananabread of healthy muffins. Iets hartigs is toch vaak moeilijker te vinden. Meestal neem ik dan een cracker met kaas, of een stukje kaas zo uit het vuistje. Altijd goed! Deze havermoutkoekjes met kaas zijn ook super lekker. Vooral als ze net uit de oven komen. Ik denk dat ik maar weer een portie ga maken.

hartige havermoutkoekjes

Ingrediënten voor 10 st.
75 gr havermout
75 gr geraspte oude kaas
1 ei
25 gr kokosolie
1 tl tijm
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kneed met je handen van alle ingrediënten een soepel deeg. Het kokosvet kan je er gewoon hard bij doen, dit smelt wel tijdens het mengen.

Verdeel het deeg in 10 gelijke balletjes.

Vorm van ieder balletje een koekje. Leg de havermoutkoekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de kaaskoekjes in ongeveer 12 minuten goudbruin.

Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Je kunt de koekjes luchtdicht ongeveer 3 dagen bewaren. Wel worden ze wat zachter van structuur.

hartige havermoutkoekjes hartige havermoutkoekjes

Dit recept is Voedselzandloper proof

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

30 reacties

 • Annika
  9 juli 2019 om 11:47

  Haha, dank je wel!

 • Angelo Balena
  5 juli 2019 om 22:44

  Hum mijn kids vonden baksel niet lekker. Erg jammer voor ze meer voor mij. Misschien doordat ik.zout en thijm vergeten was. Maar goed mooi recept

 • Pauline
  5 maart 2018 om 15:55

  Yes dat kan.

 • robenrikki
  3 maart 2018 om 13:11

  Is de kokosolie ook te vervangen door Ghee (geklaarde roomboter)?

 • Lisa
  19 april 2016 om 15:51

  Kokosolie smolt helemaal niet.. .Ja tot kleine stukjes..

  Koekjes dreven in de olie toen ze klaar waren in de oven, alles op keuken papier gelegd en daarna weer even terug in de oven.

  Ze zijn wel lekker!

 • PF
  26 december 2015 om 14:53

  Je heb toch internet, staat alles op waar je alle produkten kunt krijgen.
  Oude kaas is altijd zout, anders smaakt hij naar !!!???.
  Thym is in de supermarkt te krijgen of in de zomer op de markt als plantje..
  Als je zout op basis val KCl wilt hebbrn, staat naast het gewone zout, word verkocht onder de naam: low-salt.
  En er bestaat ook nog het voorlichtingsburo voeding in Zoetermeer. Die hebben een hele hoop informatie over voedingen , etc.
  Succes ermee, het is heel simpel hoot!!!!!!!!!!!!!

 • Jarka P
  17 augustus 2015 om 00:22

  In plaats van kaas:
  gebakken uitje en/of
  - paprika
  - champignons
  - fijngesneden "gehacktbal" van de Vegetarische Slager.

 • Marjon
  10 augustus 2015 om 11:05

  Heerlijk!

  Heb er extra wat knoflookpoeder paprikapoeder en sesamzaad aan toegevoegd en ze zijn heerlijk zeg!

 • Monique
  7 augustus 2015 om 18:25

  Het ligt er aan welke kokosolie je gebruikt, Je hebt er die naar kokos ruiken en je hebt reukloze. Ik gebruik voor van alles de reukloze en ben er erg over te spreken.

 • Els
  22 juni 2015 om 12:54

  Vraagje: smaakt kokosolie ook naar kokos? Want ik hou écht niet van kokos. Kan je eventueel een alternatief aanraden? Of hebben de koekjes op zich geen kokos-smaak meer nadat ze gebakken zijn?

 • Kelly
  23 mei 2015 om 21:22

  De tijm vervangen door komijnzaad en pompoenpitjes! Heerlijk recept ;)

 • Josée
  23 mei 2015 om 18:51

  Yep. Lekker en gemakkelijk. Toch maar even een volgende keer de kokosolie even laten smelten en af laten koelen. Blijkbaar heb ik niet zo'n warme handen, want ik heb flink moeten knijpen en met n vork prakken om de olie te mengen ?, terwijl het geheel an sich gemakkelijk mengt, rolt en weer platgedrukt wordt.
  Vlgs mij kan je de koekjes wel invriezen; blijven ze verser dan in de trommel ennuh......ik eet slechts één koekje bij de koffie of thee 's middags ?

 • Pauline
  14 mei 2015 om 13:28

  Ik denk niet dat ze daar lekkerder van worden.

 • Jolien
  13 mei 2015 om 22:18

  Jeetje, wat een goede vraag. Hoe vind je nou tijm in de supermarkt?

 • Pauline
  13 mei 2015 om 13:39

  Oooh lekker! Zou je deze koekjes ook kunnen invriezen? :)

 • Ester Kramer
  13 mei 2015 om 08:04

  zal ze straks maken met geitenkaas.... moet ook wel lekker worden!
  Ook heel blij met je app op de telefoon, handig tijdens het boodschappen doen!

 • Pauline
  12 mei 2015 om 12:02

  Dat is hetzelfde. De olie wordt namelijk hard als het stolt ;)

 • Pauline
  12 mei 2015 om 12:01

  Leuk om te horen! Dankjewel :)

 • Pauline
  12 mei 2015 om 12:00

  Kan ook hoor! Het is wel lekker als het een stevig kaasje is, dus met veel smaak.

 • Stefanie
  12 mei 2015 om 10:33

  Wat een goeie dit zeg! Ik worstel ook altijd met dat 'probleem' van tussendoortjes. Eet liever iets hartigs dan zoet.

 • esther
  12 mei 2015 om 09:09

  Niet makkelijk aan oude kaas te komen hier in Australie, kun je een andere kaas aanraden die ik zou kunnen gebruiken? Ceddar, parmesaanze? By the way je zoete havermout koekjes zijn hier thuis een hit. Kan niet wachten om een kaas variant te laten proeven.

 • Ellen
  12 mei 2015 om 09:06

  Lekker! Ik hou van hartige havermoutkoekjes!

 • Margot
  12 mei 2015 om 08:47

  Wat een goed idee! Ik ben gek op kaas, dus dit vind ik een leuke snack.

 • Rina
  12 mei 2015 om 08:39

  Hoi Pauline!
  Wat een heerlijk recept weer, straks maken , zonder jouw recepten valt niet meer te koken, inspirerend, gezond en niet te vergeten , altijd lekker!!!!
  Bedankt voor je inspiratie weer, petje af, lieve groet Rina

 • Wim van Doorn
  12 mei 2015 om 07:56

  Havermout, maar dan niet de 'instant' (die heeft een hogere glycemische index, en die is van havermout toch al aan de hoge kant) is goed. Dan "oude" kaas. Hoe "oud" van "jong" te onderscheiden, vraag ik me dan af (en wat voor verschil -in voedingswaarde- dat uitmaakt). Bovendien is kaas altijd zo bremzout, waarom eigenlijk? Dan kokosolie. Mijn dokter keurt alleen goed de vloeistof zo uit de kokosnoot en uitdrukkelijk alle industrieel verwerkte kokos niet . Dan 1 tl tijm. Hoe aan tijm te komen? Geen idee (hoe het eruit ziet, waar te vinden, hoe het in de supermarkt heet). En tenslotte nog eens zout (Sodum = NaCl, neem ik aan, terwijl Potassium = KCl weer eens zoek is, en bij mij dan ook prompt een tekort aan KCl in mijn bloed is geconstateerd). Tenslotte: alweer die oven. (Ik heb wel een pseuo-oven, wat dan heet een convectie-oven). En dan heb je nog een taartrooster nodig. Het is allemaal niet te doen zonder een keuken vol met technische apperatuur en allerlei uitrusting (en allerlei weten-van).
  Vanmorgen mijn ontbijt: Na een flinke beker water en een met groene thee (beide vloeistoffen op kamertemperatuur), een half uur later een stuk 99% chocola met een klein stukje durian. Daarna mijn eerst kop Truslin-oploskoffie gezet (daaraan een weinig knoflookpoeder toegevoegd). Tijdens mijn ochtend-computeren opgedronken. Toen -wel drie kwartier later- mijn zalmsteak in mijn convectie-oven, op goed geluk ingesteld, warm gemaakt en mijn groenten -een mixture daarvan- opgediend, met een zeer bescheiden hoeveelheid zwarte peper en Indiase geelwortel -helaas niet de onvindbare kurkumy- bestrooid. Mijn tweede Truslinkoffie opgedronken (omdat ik nog meer moest computeren; normaal neem ik een krappe have liter daarvan samen met een handjevol walnoten -als ik ze weer eens kon krijgen- mee naar het strand). Die tweede Truslin met wat gember deze keer. (Ik zoek nog een molen waarin ik de gember malen kan, met een mes snijden, dat is maar klungelen; ik weet echter geen weg in molenland, je hebt slow jucerers en wat niet al). Op het strand waar ik toch nog wel vandaag hoop te komen neem ik mijn kokosnoot-recht-van-de boom. Als ik even bij een vriend van mij aanga, loopt die even naar zijn buurmen en biedt mij steevast een ge-versapte mango aan (zonder suiker, en dat klopt, want met suiker plakt het, en dat doet zijn mangodrank niet). Dat is een verfrissing en een lekkernij, maar weet niet of ik daarme over mijn dagelijkse fructosetax kom.
  Als u nu zou komen met practische tips hoe ik beter kan varieren, welke voeding ik nog meer moet kopen (en waar) enz., dan zou ik u dankbaar zijn. Hoe minder hoogstandjes, en hoe minder bewerkingen nodig zijn, hoe beter natuurlijk, maar een werkelijk handig stukje keukenaperatuur -wat dat dan ook zou moeten zijn- is misschien niet weg.
  Antwoord naar: [email protected]

 • Kim | Notendopje.nl
  12 mei 2015 om 07:42

  Wat een leuk idee! Mooie foto's maak je ook trouwens.

 • Daniëlle
  12 mei 2015 om 07:37

  Goed idee! Ik ga deze volgende week eens maken, kan ik er wat in mijn lunchtrommel meenemen!

 • Marja G.
  12 mei 2015 om 07:26

  Lijkt me heerlijk en ik wil ze snel gaan proberen.
  Even een vraagje: bij de ingrediënten noem je kokosolie, maar later staat er kokosvet, dat smelt bij het kneden. Wat moet het zijn en kun je kokosvet en/of -olie gewoon bij de supermarkt kopen? Ik heb het nog nooit gebruikt.

 • gerhilde maakt
  12 mei 2015 om 07:01

  Origineel! Je maakt me nieuwsgierig.

 • Kelly caresse
  12 mei 2015 om 06:56

  Mmm dit klinkt heerlijk! Ik ben dol op snacks met een kaassmaakje :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.