fbpx

Pulled Pork uit de oven

pulled pork maken

Pulled Pork uit de oven

Pulled Pork was de barbecue-hit van 2014! En volgens mij gaan we daar in 2015 lekker mee door. Op ieder festival kan je wel zo’n lekker broodje scoren met supermals varkensvlees, gedrenkt in barbecuesaus. Smokey Goodness is the king van de Pulled Pork op de festivals. I love it! Nou ben ik alleen nog niet zo’n ster in barbecuen. Ja ik kan best een kippetje roosteren of een hamburger of lekker spiesje bereiden. Maar Pulled Pork van de barbecue is toch wel een “mountain high” voor mij. Dit moet namelijk langzaam gebeuren, trek er gerust een hele middag voor uit. En dan is het belangrijk dat je de temperatuur van de barbecue goed weet te beheersen. En omdat het daar nou juist aan schort bij mij, besloot ik mijn pulled pork in de oven te maken.

In de oven? Ja mensen en dat gaat net zo goed. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook best een beetje eng vond. Ik bedoel het is toch een enorm stuk vlees dat je klaarmaakt. Voor pulled pork gebruik je procureur, dat is de nek van het varken. Een lekker mals stuk dat zich prima leent om rustig te garen. In de oven duurt het een uurtje of zes – zeven! En dat klinkt heel intensief en lang en veel werk, maar de grap is dat je er zelf hooguit 10 minuten werk aan hebt. Terwijl de pulled pork lekker aan het roosteren is in de oven, kan jij alvast een wijntje voor jezelf inschenken en relaxen op de bank. Uiteraard serveerde ik er de homemade barbecuesaus van Francesca bij, dat is de lekkerste saus ooit! Verder nog wat coleslaw en een lekker broodje van de bakker, that’s it! Er ligt nog zo’n grote jongen in mijn vriezer, misschien dat ik het deze zomer aandurf om het op de barbecue te maken. Iemand tips?

pulled pork maken

Ingrediënten voor 8 – 10 broodjes
2,5 kilo procureur
2 x recept barbecuesaus
1 x recept coleslaw
10 harde broodjes

Kruidenrub
2 tl komijn
2 tl gerookt paprikapoeder
1 tl cayennepeper
1 tl chilipoeder of flakes
1 tl venkelzaad
2 tl zout
2 tl bruine suiker

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht)

Haal de procureur uit de koelkast en laat deze in een uurtje op kamertemperatuur komen.

pulled pork maken

Maak een kruidenrub door alle specerijen te mengen met de bruine suiker. Deze rub is een beetje naar wens, je kunt gerust wat extra venkelzaad of zout toevoegen als je dat lekker vindt. Het komt niet zo nauw.

Maak alvast de barbecuesaus volgens het recept.

Wrijf het stuk vlees in met de rub. En leg het in een ingevette braadslede of ovengeschikte pan.

pulled pork maken

Giet de helft van de barbecuesaus over het vlees. Dek de pan af met een deksel of gebruik een stuk aluminiumfolie. Steek een vleesthermometer in het midden van het vlees.

Zet het vlees in de oven en laat het zo’n 4 uur garen op 120 graden.  Zet vervolgens de temperatuur wat hoger, naar 150 graden en laat het vlees nog zo’n 3 uur garen. Haal een half uur van tevoren de deksel van de pan of het aluminiumfolie weg. Hierdoor krijgt de pulled pork een lekker krokant laagje.

Het vlees is klaar als het een kerntemperatuur bereikt heeft van 88 graden. Hoe snel dit gaat hangt dus af van 2 dingen. Een de hoogte van de temperatuur en twee de grootte van je stuk vlees. Hoe hoger je temperatuur, hoe sneller het gaat. Maar hoe langzamer hoe beter de smaak. En vanzelfsprekend heeft een groot stuk vlees langer nodig dan een iets kleiner formaat. Onthoud dat dus altijd.

Haal de pulled pork uit de oven en laat het afgedekt onder aluminium folie een half uurtje rusten.

pulled pork maken

Trek het vlees nu met 2 vorken uit elkaar. Als dit niet soepel gaat is je vlees nog niet gaar genoeg.

Serveer de pulled pork op een broodje met coleslaw en extra barbecuesaus.

pulled pork maken

 

 

 

Video: Oranje Hema Tompouce
Review Green Kitchen Travels
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

83 Comments
 • Johan van Rietveld

  24 juli 2016 at 19:36 Beantwoorden

  Vooraf heb ik goed het commentaar gelezen en daarom het recept in de oven te maken met een lage pan water erin voor de goede luchtvochtigheid. Met een kilo procureur heb ik mijn eerste pulled pork gemaakt en afgedekt met aluminium folie.. Samen met italiaanse bollen en een rode kool salade is het een heerlijke maaltijd.

 • Harry

  9 juni 2016 at 16:56 Beantwoorden

  Lekker recept, maar bij ons twee keer niet gelukt.\n\nWe hebben dit recept nu twee keer klaargemaakt.\n\n\nEen procureur zonder been van ongeveer een halve kilo.\nHier hebben we de heteluchtoven gebruikt en een ovenschaal afgedekt met folie.\nNa ongeveer 6 uur kwam de kerntemperatuur op 88 graden, en hebben we het vlees zonder folie nog een half uurtje afgedekt met folie buiten de oven laten rusten.\nDe saus was toen al zwart en droog.\nHet vlees leek zich makkelijk te laten plukken.\nNa het rusten aangevallen, en er achter gekomen dat de smaak goed was, maar het vlees droog.\n\nDe tweede keer Pauline haar recept gevolgd, en de opmerking van Herman meegenomen.\nDe oven op 120 graden en geen hete lucht gebruikt en een gietijzeren pan met deksel.\n\nEen stuk procureur (nu in het been op advies van de slager) van ongeveer een halve kilo gedurende zes uur in de oven op 120 graden.\nNa zes uur liet het vlees zich makkelijk plukken, maar was weer droog.\n\nWat zou de oorzaak kunnen zijn?

  • Pauline

   11 juni 2016 at 22:55 Beantwoorden

   Oh dat durf ik niet te zeggen. Zat er wel vet aan je vlees?

   • Harry

    16 juni 2016 at 17:20 Beantwoorden

    Er zaten aan beide stukken voldoende vet.\r\nWe gaan het nog eens proberen.

    • Harry

     22 juni 2016 at 18:20 Beantwoorden

     Opnieuw geprobeerd, en het net iets anders gedaan.\r\nIn plaats van in de gietijzeren pan, een kleinere plaatstalen geëmailleerde pan gebruikt.\r\nEn het resultaat na 6 uurtjes was heerlijk.

  • Tinus

   28 juni 2016 at 08:27 Beantwoorden

   Probeer een kopje water in de oven te zetten. Dit doe ik vaker, Het vlees blijft dan sappig.

 • monique

  26 april 2016 at 16:49 Beantwoorden

  nomnomnomnomnom\r\necht heerlijk. beetje rommelen met kruiden en oven tijden kan prima, als het maar lekker zacht wordt. En dat werd het! echt ontzettend lekker

 • Steffi Schaab

  21 april 2016 at 12:42 Beantwoorden

  Hoi, \r\nIk wil de pulled pork graag morgen voorbereiden om hem dan zaterdag op een feest te serveren. Is dit eigenlijk wel goed op te warmen? En heeft iemand goede tips hoe je pulled pork het beste kan opwarmen? Alvast bedankt 🙂

  • Doret Smulders

   10 juli 2016 at 20:59 Beantwoorden

   Is het gelukt pulled pork dag vantevoren te maken en dag daarna op te warmen? Ik wil dit graag as zaterdag maken en welk temperatuur hebt u gebruikt bij opwarmen?dank voor evt. Uw antwoord.Doret Smulders

   • Pauline

    12 juli 2016 at 11:41 Beantwoorden

    Jawel dat kan wel. Ik zou het dan in de barbecuesaus nachtje verwarmen. Geniet ervan.

  • Alex van Herk

   23 juli 2016 at 19:24 Beantwoorden

   Gewoon de plukjes pork in een ovenvaste schaal doen met een beetje van het kookvocht waar relatief veel vet in zit. Dan op je bbq of vuur zetten en bingo!

 • Carolina

  11 april 2016 at 09:48 Beantwoorden

  Het was een feestje – en het is een blijvertje. BBQ saus heb ik ook een ander recept voor, deze is een primaen lekker alternatief (bereidingstijd is wat sneller).\r\n :o)

 • Anne

  20 december 2015 at 17:22 Beantwoorden

  Heb hem vandaag ook gemaakt.\r\nHeeft 9 uur in de oven gestaan en ik heb alle saus gebruikt bij het garen.\r\nHeb een stuk van 2 kg gebruikt en ik moet zeggen……zo lekker heb ik Pulles pork nog nooit gegeten.\r\nDank je wel Pauline voor het delen van dit recept en ook de coleslaw is heerlijk!

 • Roy

  5 november 2015 at 13:52 Beantwoorden

  Pulled pork is toch echt het lekkerst als je zelf de rub samen stelt (mag je 24 ur in de koelkast laten trekken), er een Kamado (BBQ ei zoals een big green egg) voor gebruikt en er zelf gemaakte “glaze” (saus) op doet.\r\nOok kun je de procureur van tevoren injecteren met een mix van worcestershiresaus en appelsap (50/50) voor meer malsheid en smaak.\r\nOok kun je ook nog wat rookhout toevoegen voor extra smaak.\r\nDe BBQ op ongeveer 107 graden (gebruik een goede thermometer zoals de fantast van Ikea) en een kerntemperatuur voor de kern van de procureur.\r\nEen goede procureur van een dikke 2 kilo kan zo maar 14 uur nodig hebben om de gewenste kerntemperatuur van 88 graden te bereiken..\r\nSchrik niet als op een gegeven moment de kerntemperatuur een hele tijd (kan uren duren) ruim onder de 88 graden blijft hangen of zelfs iets daalt. (meestal net onder of rond de 80 graden)\r\nZodra de kerntemperatuur 88 graden is, mag de procureur er af en onder een aluminiumfolie een tijdje rusten, dat kan maar zo tot een uur duren, geen probleem.\r\nVervolgens met 2 vorken het vlees uit elkaar “pullen” en op je broodje plaatsen met wat home made coleslaw…..\r\nEen pulled pork is natuurlijk het lekkerst met een biertje er bij (of voor de dames een glaasje wijn)\r\n\r\ngeniet er van!

 • Wiebe

  11 oktober 2015 at 15:56 Beantwoorden

  Een fantastisch gerecht, goede smaken. Het gaat hier om de tijd en niet zozeer om de temperatuur, wees niet bang om de temperatuur lager te zetten. Ik kom niet veel hoger dan 100 graden.

 • Wil Meulenberg

  16 september 2015 at 10:21 Beantwoorden

  Ik ga het namaken in de oven. Alleen doe ik de rub een dag eerder droog op het vlees en laat dit een nacht intrekken (vlees met plasticfolie ingepakt. Dit geeft het vlees meer smaak. Dan hoef je de BBQ saus niet over het te vlees doen. 2 tot 3 uur zonder pan in de oven (110 graden), wel een schaaltje onder het vlees zetten om het vocht op te vangen. Het vlees vochtig maken met half appelsap en half water mengsel om het niet te droog van buiten te laten worden. Af en toe draaien om een gelijkmatige kleur en korstje te krijgen. na totaal 6 uurtjes even kerntemperatuur controleren. Inpakken in zilverfolie en als temperatuur nog niet helemaal juist is ingepakt nog een uurtje of 2 terug in de oven op 120 graden.Hier kan je als het te droog dreigt te worden je BBQ saus over het vlees draperen en inpakken. Uit de oven nemen als klaar is en zeker een 40/50 minuten laten rusten en de sappen de gelegenheid geven om in het vlees te trekken.\r\n\r\nBovenstaande kan ook gebruikt worden op de BBQ zelf, Neem dan een oven thermometer voor in de BBQ. Doe indirect BQQ-en dwz niet direct onder het vlees de warmtebron.\r\nZie ook https://www.youtube.com/watch?v=owAlv4XT2dQ

 • Auke

  13 september 2015 at 19:38 Beantwoorden

  Waanzinnig lekker!!! Heb alles gemaakt, vlees, bbq-saus en coleslaw. Helemaal te gek. \r\nGoeie ti van jep, de vlees thermometer, voor het eerst echt gebruikt.

 • Maurice

  26 augustus 2015 at 17:31 Beantwoorden

  Jawel, hij is echt heerlijk uit de oven! Laatst heb ik ook de pulled chicken gemaakt, ook lekker maar niet zo geweldig als de pork. Super recept!!

 • Barbara

  17 augustus 2015 at 21:41 Beantwoorden

  Hi Pauline, ik vroeg me af of het recept (incl saus) goed in te vriezen is? Want hoe heerlijk het ook is, ik denk dat we het zwaar gaan krijgen met 2.5kg vlees 🙂

 • yvonne

  23 juni 2015 at 19:58 Beantwoorden

  maak je van 2,5 kilo vlees maar 10 broodjes zoals op de foto? Wil het gaan maken voor een verjaardag, maar dan heb ik wel aardig wat kilootjes nodig

 • Marjolein

  16 juni 2015 at 22:23 Beantwoorden

  Het lijkt me echt super lekker, maar kun je het vlees ook bewaren of invriezen ? Het is nl veel te veel voor ons viertjes. De kinderen zullen er nog niet heel veel van eten denk ik.

  • Pauline

   17 juni 2015 at 20:25 Beantwoorden

   Je kunt ook een kleinere hoeveelheid maken, dan is het probleem ook opgelost. 😉

 • Nicôle

  30 mei 2015 at 19:34 Beantwoorden

  Het procureurstuk ligt in de koelkast, de bbq-saus is klaar evenals de rub. Kan ik de oventijd voor dit recept ook verkorten??

 • Gert

  24 mei 2015 at 10:56 Beantwoorden

  Had tot vorig jaar nog nooit van pulled pork gehoord maar ken al wel heel lang iets soortgelijks. onder de naam Eifeler Schmorbraten.\r\nHier mijn recept.\r\ningrediënten: 1 kilo varkensnek (procureur), 4 uien, 2 tenen knoflook, 1 laurierblad, 1tl tijm, 1 tl piment, 1 tl paprikapoeder, 5 el wijnazijn, 1/2 ltr donker zoet bier, 5 el honing, 1 el ketjap, 2 el chilisaus, 1 blokje kippenbouillon, zout, peper.\r\nVlees wassen, droogdeppen en goed inwrijven met zout en versgemalen zwarte peper.\r\novenschaal licht invettten en vlees er in. Alle andere dingen mengen en toevoegen. Schaal afsluiten en op ca 120 graden minstens 5 uur laten garen. Na 3 uur eventueel nog wat bier toevoegen.\r\nAls het vlees door en door gaar is uit elkaar trekken. De jus na verwijderen van het laurierblaadje half inkoken en pureren. Meng zoveel van de saus dor het vlees zodat je een smeuïg verhaal krijgt. Lekker met zelfgemaakte krautsalat (coleslaw). Eet smakelijk!

 • Nienke

  4 mei 2015 at 19:28 Beantwoorden

  Gisteren gemaakt en heel goed gelukt! De temperatuur steeg heel langzaam op t laatst dus het was even geduld hebben. Maar smaakte heerlijk, Inc de bbqsaus en coleslaw 🙂

 • Linda Delichef

  30 april 2015 at 12:54 Beantwoorden

  Wat een goed idee om pulled pork in de oven te maken! Ik wil dit al heel lang proberen, maar barbecueën is niet zo handig in een flat. \r\n\r\nEerst de barbecuesaus maar eens maken en zodra ik een dagje thuis ben, ga ik langs de slager voor een procureur!

 • Marja

  27 april 2015 at 18:27 Beantwoorden

  Hoi, heb je hier zo’n electronische thermometer, die je in het vlees prikt en het apparaatje naast de oven ligt, nodig? Ik heb namelijk een ouderwetse zonder snoertjes en electronica! En moet zo’n gewone er in de oven al in? Ik moet eerlijk bekennen dat ik hem nog nooit gebruikt heb!\r\nHet recept klinkt geweldig, het water loopt me in de in de mond. Ik zou het dolgraag ook eens proberen om te maken! Alleen moet ik mijn oven iedere 1 1/2 uur instellen, want dat kan maar tot 90 minuten. Het is maar een combi-magnetron, dus niet zo groot maar mijn grote braadpan pas er precies in.\r\nBij voorbaat dank voor het beantwoorden!\r\nGroetjes, Marja 😀

  • Pauline

   29 april 2015 at 12:00 Beantwoorden

   Zo’n ouderwetse gaat ook prima hoor. Zolang je de temperatuur maar goed kunt aflezen. Dan moet je het alleen even zelf in de gaten houden.

 • Joyce - Beamingbeautynl

  26 april 2015 at 15:33 Beantwoorden

  Dit lijkt me zooo lekker!

 • joyce

  25 april 2015 at 14:31 Beantwoorden

  ik maak vaak pulled pork als er vrienden komen eten!\r\nmaak het altijd in mijn slowcooker, kan echt niet meer zonder dat ding

  • Pauline

   26 april 2015 at 13:36 Beantwoorden

   Ik heb al veel goede berichten over de slowcooker gehoord. Het is dat mijn keukenkastjes bomvol zijn, maar anders …

 • Ronald

  25 april 2015 at 07:29 Beantwoorden

  Op de bbq kan je ook goed het vlees roken. Op een weber gaat het perfect en wanneer je langzaam gaat met een temperatuur van rond de 110 graden duurt 2.5 kg ongeveer 7 uur..Dag van tevoren het vlees kruiden, op de bbq het vlees roken, inspuiten met appelsap wanneer het droog wordt en bij een kerntemperatuur van 64 graden inpakken in aluminium folie en terug leggen tot je een kerntemperatuur bereikt van 84 graden. Met inpakken verkort je de bbq tijd aanzienlijk.

  • Pauline

   25 april 2015 at 12:24 Beantwoorden

   Ah kijk dat is een goede tip! Ga ik onthouden. Dankjewel voor het delen.

 • Ah dit is zoo lekker

 • Greet

  24 april 2015 at 21:53 Beantwoorden

  Soms maak ik zoiets van 1,5 kg lamsnek. Dit doe ik in de braadpan. Staat ook een aantal uren op. Is ook zo vreselijk lekker met een broodje en saus cq jus van het vlees.

 • Erik van der Veen

  24 april 2015 at 18:21 Beantwoorden

  Voor BBQ recepten zie het nieuwe boek van David Pauka, finalist Masterchef Holland 2014.\r\nTitel: David speelt met vuur\r\nErg leuke recepten en goede tips.

 • Emily van Kampen

  24 april 2015 at 13:29 Beantwoorden

  Pulled pork staat hoog op mijn verlanglijstje om te gaan maken, maar met de barbecue ben je toch wel heel afhankelijk van het weer. Als het ook met de oven kan, kan ik het gaan maken wanneer ik wil! Geweldig!

 • Bas

  24 april 2015 at 09:42 Beantwoorden

  lijkt me erg lekker! Leuk recept!

 • Margot

  24 april 2015 at 09:29 Beantwoorden

  Wat een fijne uitleg! Ik heb nog nooit zoiets gemaakt.

 • Ellen

  24 april 2015 at 09:29 Beantwoorden

  Het eindresultaat ziet er heerlijk uit! Wel net ietsje te veel werk naar mijn zin, ik zal er binnenkort eentje proeven in Amerika 😉

 • Herman

  24 april 2015 at 08:52 Beantwoorden

  Als je dit op de bbq gaat gebruiken dan op een greenegg dat is namelijk de bbq waarvan je temperatuur zeer goed kunt regelen en als je het in de oven doet is boven en onderwarmte veel beter hete lucht droogt namelijk uit en 90 graden is heet genoeg

Plaats een reactie