Menu

Kidsproof: Throwback

Vandaag leek het mij wel leuk om iets te vertellen over de culinaire opvoeding die ik heb gehad. Een throwback naar de jaren 80/90. Ik ben opgegroeid in een heel klein dorpje in het hoge noorden, Uithuizen om precies te zijn. Wij hadden een grote tuin en een onderdeel daarvan was de moestuin. Wat ik mij daarvan vooral kan herinneren zijn rabarber, aardbeien, rode besjes, die ik toen al graag at, en sperziebonen. Die hadden wij volop. Jammer dat ik er geen foto’s van kon vinden.

pauline

Culinaire opvoeding
Op zaterdag deden wij vaak boodschappen. Vlees werd bij de slager gehaald, brood bij de bakker en extra groente bij de groenteboer. Aardappelen werden met 25 kg tegelijk bij de boer gehaald. Landwinkels à la Boer zoekt vrouw “Geert” waren er genoeg in de omgeving. Bij ons stond 5 van de 7 keer een AVG’tje op tafel. (Aardappelen, Vlees, Groente) Behalve in het weekend, dan aten wij soep met broodjes en soms macaroni, spaghetti of een rijstgerecht. En af en toe friet of pannenkoeken. Niet heel spannend dus.

Toen ik wat ouder werd introduceerde ik de wraps bij ons thuis en andere “gekke” dingen die ik bij vriendinnetjes had gegeten. En nu klinkt dit eetpatroon misschien wat saai. Maar toch heb ik daar wat van geleerd. Wij hadden altijd verse ingrediënten, nooit uit een potje of blik. De boontjes werden ’s middags uit de tuin gehaald en gepunt. De bieten waren rauw, de wortelen moesten nog geschraapt worden en de rode kool kwam zo van het land. Het vlees was altijd lekker en van goede kwaliteit. En het volkoren brood voedzaam en knapperig.

Ik zeg heel vaak dat ik het culinaire niet van mijn ouders heb. Maar toch zie ik steeds meer in dat ik een hele goede basis heb meegekregen. Een basis waarin vers voorop stond. Behalve dan als we spaghetti aten, dat kwam wel uit een zakje. Maar he, jaren 90, ik kan het mijn moeder niet kwalijk nemen.

Snacks
Ook qua snacks zat het bij ons wel snor. Wij aten alleen in het weekend chips. En op zaterdag namen we wat lekkers van de bakker. Ik kan mij niet herinneren dat wij vaak roze koeken in huis hadden. Tenminste niet toen ik klein was. Een volkorenkoekje kreeg ik bij de thee. En hoewel ik dat toen uitermate stom vond, snap ik dat nu heel goed. Ook dronken wij niet veel fris thuis, alleen thee. Wel met suiker trouwens, dat dan weer wel. En tuurlijk kreeg ik wel ijsjes en ander lekkers, helemaal bij oma. Ik bakte heel vaak koekjes met oma. En later werden dit complete slagroom- en mokkataarten.

pauline

Goede bodem
Ik moest vanaf mijn 13e, 12 km heen en 12 km terugfietsen naar school. Dus reken maar dat ik een goede bodem nodig had. Niets geen superfoods, maar gewoon brood, aardappelen, groente en vlees. En ik was zo slank als een den. Nu geloof ik ook niet meer in de schijf van 5, ik geloof meer in een bewust eetpatroon. Als je doordeweeks gezond eet, mag je in het weekend best zondigen. Iedere dag pasta is misschien wat minder gezond, maar 1 keer per week kan echt geen kwaad. Dus ik stel voor dat we gewoon bewust blijven van alles dat we eten. “Matigen is het nieuwe diëten”. Zelf koken met verse en pure ingrediënten, dan kom je al een heel eind.

Deze blog is een ode aan mijn ouders. Ik heb het wel degelijk met de paplepel ingegoten gekregen.

Hoe ben jij opgegroeid?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

27 reacties

 • Liesbeth
  7 juni 2015 om 11:37

  Grappig, ik kom ook uit 'oethoezen' ?
  Het agv'tje is langzame hand een beetje uit. Mijn vader was altijd degene die aan het experimenteren ging met eten. Van rijsttafels tot Indiase curry. En zo probeer ik ook steeds wat speciaals toe te voegen aan het eten.

 • Jaco
  31 maart 2015 om 15:25

  Zo grappig, ik zat laatst aan m'n vriend te vertellen waar ik een recept vandaan had (van jouw blog dus). Hij leest geen blogs, dus had zijn reactie niet verwacht. 'Oh, Pauline. Die ken ik, die komt ook uit Uithuizen'. Nou jaaaa! Zit ik dan op te scheppen over m'n nieuwe recept, als Brabander :(

 • Richard
  26 maart 2015 om 14:27

  Herkenbaar die foto's uit de oude buurt. Vooral die laatste foto, vorige week nog in die keuken gestaan. Zolang je maar onthoudt waar je vandaan komt toch? ;) Heel leuk!

 • anja
  25 maart 2015 om 21:35

  leuk pien !!!!die foto's,,,,,ik weet het nog goed,,,,,en ja die heerlijke groente en aardappelen bij jullie,,en geweldige jus !!!!

  doet me goed ,,,liefs anja

 • Roos
  24 maart 2015 om 17:10

  Wat ontzettend leuk om te lezen! En zeker ook alle reacties :-)
  Blijkbaar verschilt mijn jeugd niet veel van zoveel lezers, zal vast ook met de generatie te maken hebben.. Mijn ouders eten eigenlijk nog steeds volgens het vaste ritme.. AGV op de meeste dagen, nasi of uitgebreide rijsttafel op donderdag, zaterdag iets makkelijks en op zondag staat er steevast een verse pan soep klaar.. Altijd vers, niks uit pakjes & zakjes. Toen stom maar nu kan ik daar echt van genieten!
  Iedere dag vroegen we wel wat we die avond gingen eten, terwijl we het antwoord wel wisten. En als mijn moeder het standaard antwoord beu was, dan aten we 'oerieloep-loeppertjes met brysantlammelen'! :-) Wat bij mijn vriend thuis weer 'hussies met prikkies' was.
  Good ol' times!!

 • Pauline
  24 maart 2015 om 13:16

  hahaha ja that's me :)

 • Ellie
  23 maart 2015 om 19:36

  Zo herkenbaar dit! Aardappels, groente, vlees doordeweek. En op zondag standaard groentesoep, stukje vlees of kip en ijs na. Soms verlang ik er nog best stiekum na ;-)

 • Christiana
  23 maart 2015 om 10:05

  Wat leuk, zo'n kijkje in 't verleden. En deels herkenbaar.
  Opgegroeid in het midden van 't land, in de grote stad, dus geen moestuin. Maar wel zo'n 5 keer AVG, altijd vers op de pasta uit een zakje na die inderdaad in het weekend nog wel eens op tafel verscheen. Brood van de warme bakker, groente van de groenteman en vlees van de slager. En een tijdlang op vrijdag frietjes, zelfgebakken maar toch wel ongezond natuurlijk.
  Op m'n 12e verhuisd naar een ieniemienie dorpje, net op tijd om elke dag 11 km naar school en weer 11 km terug te moeten fietsen. In de loop van m'n puberteit werden de gerechten (mede onder mijn invloed natuurlijk) wel avontuurlijker.

  Bewust eten en matigen, helemaal mee eens. Het leuke is, dat je dan ook heel goed gaat voelen wat goed voor je is en wat niet. (Twaalf pindakaaskoekjes achter elkaar is dat dus NIET, ahum) (maar wel erg lekker).

 • Pauline
  22 maart 2015 om 21:51

  En mijn 2e naam is Kirsten :)

 • Pauline
  22 maart 2015 om 21:50

  Haha ja dat had je wel eens verteld inderdaad.

 • Pauline
  22 maart 2015 om 21:50

  Haha ja dat klopt helemaal. Wat leuk! Maurits zat ook op het HHC :)

 • Pauline
  22 maart 2015 om 21:46

  Ja mam hebben jullie goed gedaan! X

 • Anja
  22 maart 2015 om 17:05

  Heel herkenbaar! Vooral ook het fietsen naar de middelbare school, ook zo'n 12/13km enkel. Dan wel niet in het hoge noorden, maar in het gezellige zuiden (Brabant).
  Dagelijks verse groenten, aardappelen en vlees en ook elke dag verse soep van 'ons mam' :)

 • Alie
  22 maart 2015 om 14:53

  Leuk om te lezen dat je nu ervaart dat de basis toch in je jeugd gelegd is in gezond eten al was het wel wat saai. En die leuke foto's. Truitje had oma gebreid trouwens.
  Lief van je mooie woorden.

 • Renske
  22 maart 2015 om 10:14

  Leuk geschreven en mooie foto's! Altijd leuk om terug te blikken op oude foto's en de bijbehorende momenten. Ik heb een soortgelijke opvoeding gehad, maar dan met de verse groenten uit de moestuin van mijn opa en oma. Heerlijk! (Bijna) iedere woensdagmiddag aten mijn zus en ik bij mijn opa en oma. Wat kon mijn oma heerlijk koken! :) Als we weer naar huis gingen, namen we een kratje verse groenten mee. Mijn ouders hebben zelf ook een moestuin gehad, maar met twee kinderen werd het toch wat bewerkelijk qua tijdsinvestering en werd het uiteindelijk een speeltuintje voor ons, haha.

 • Jacqueline
  22 maart 2015 om 09:43

  Leuke foto's. Ik woon in het westen en wij hadden geen groente tuin (alhoewel, wel toen ik nog op de basisschool zat, dat ging vanuit school), maar wij aten ook elke dag verse groente, vlees en aardappels. Gekocht bij de groenteboer, Er stond van maandg t/m donderdag een juspan op tafel met ballen gehakt en draadjesvlees. Op vrijdag wat anders, zoals macaroni, eigen gemaakte patat, spaghetti, nasi. Twee keer in de week kwam de melkboer aan huis, met een karretje. Verse melk en vla in een glazen fles. (goh ben ik al zo oud, hahaha). Op zaterdag ging mijn moeder weer vers brood halen (brood bleef vroeger veel langer vers dus we haalde niet elke dag en het werd ook niet bewaard in een vriezer) en verse vleeswaren (van de slager) en kaas van de kaasboer. Op zaterdag dus brood met verse vleeswaren en kaas en eigengemaakte soep. Op zondag kwam er zondagse groente (sperciebonen, snijbonen, spruitjes) maar nooit andijvie of spinazie. Vaak met gebakken aardappels en een lekker stukje vlees, zoals een varkenshaasje of biefstukje. Zeer luxe dus.

  Toen we ouder werden mochten we op zaterdag een zakje chips uitzoeken voor de avond of een lekker gebakje. Het weekend gevoel en dan was er weleens "echte" limonade. Door de weeks was er altijd water of thee en met het ouder worden kopje koffie met opgeklopte gekookte melk.

  Leuk, zo'n opsomming.

 • Marieke
  22 maart 2015 om 09:41

  Wow, Uithuizen? En dan ging je in Warffum naar school, gok ik? Wat bizar, ik kom uit Warffum, heb daar op het HHC gezeten en studeer nu in Groningen :P Ik wist wel dat je uit het noorden kwam, maar niet dat je hier zo dichtbij bent opgegroeid.

 • Agnes
  22 maart 2015 om 09:27

  Yes, wat een goed stuk. Zo ben ik ook ongeveer opgegroeid in het hoge noorden

 • Agnes
  22 maart 2015 om 09:25

  Yes, wat een goed stuk. Zo ben ik ook ongeveer opgegroeid in het hoge noorden

 • Toppen en Dalen
  22 maart 2015 om 09:13

  Hier een zelfde soort opvoeding, we hadden zusjes kunnen zijn!

 • Simone
  22 maart 2015 om 09:02

  Wat leuk Pauline die foto van jou! Hier ook opgegroeid met aardappelen, groente en vlees. Mijn moeder had echt een hekel aan koken dus dat heb ik echt niet van huis uit meegekregen maar ja, de tijden waren ook heel anders natuurlijk. En je hebt helemaal gelijk met het 'nieuwe dieet van matigen'. Het enige dat werkt!

 • Evelyne
  22 maart 2015 om 08:48

  Wat een schattige foto van de kleine Pauline.

 • Lucy Mulder
  22 maart 2015 om 08:37

  Opgegroeid met AVG en ouders die een supermarkt hadden. Veel vers en weinig pakjes, maar wel vaak nieuwe producten die getest moesten worden. Veel fietsen naar school en sporten, maar helaas genen voor aanleg om te groeien. Altijd te zwaar geweest en nu nog, terwijl ik nu dagelijks naar mijn werk fiets, 36 uur werk, met onze hond wandel en gezond eet. Overigens nooit ziek en pakjes voer, staan in de kast voor als het echt even niet anders kan! Superfoods is onzin!

 • Alet
  22 maart 2015 om 08:15

  En wat leuke foto's trouwens.

 • Kirsten
  22 maart 2015 om 08:04

  Wat herkenbaar wat jij beschrijft! Inderdaad AVg'tjes voor het merendeel van de week en spagetti/macaroni uit zakjes. Verder aten wij altijd vers. Mijn moeder had er nogal een handje van om op bepaalde dagen bepaalde dingen te eten. Maandag was altijd sla, dinsdag vaak wortels met vis en woensdag meestal pasta. Die gewoontes heb ik al snel de deur uit gegooid toen ik het huis uit ging. Zo eet ik voor heel groot deel vegetarisch (dat deden we nauwelijks vroeger thuis) en experimenteer ik volop.

 • Alet
  22 maart 2015 om 07:48

  'k kom net als jij uit het noorden en ik ons 'eetpatroon' van vroeger lijkt erg veel op die van jullie 'thuis'.
  - Vaak AVG- op tafel, alleen op woensdag macaroni.
  - Zaterdags vaak pannenkoeken of patat, en op zondag zelfgemaakte groentesoep.
  Wat ik me goed herinner is dat we op de bepaalde dagen van de week, iedere week hetzelfde aten; 's maandags boontjes (zomers dan en uit de tuin), 's woendags dus pasta enzovoort.
  En ja, na schooltijd thee met en suiker en een 'meelkoekje'. En 's weekends wat lekkers en een bakje chips op vrijdagavond.
  Snoep was er niet vaak in huis, af en toe een dropje (boerderijdrop).
  Zomers natuurlijk wel een ijsje en met verjaardagen appeltaart en arretjescake mmmmmmm

 • Joyce
  22 maart 2015 om 07:44

  Wat leuk die oude foto's van kleine Pauline!
  Ik ben opgegroeid met pakjes en zakjes, light producten en veel suiker. Ik heb zelf mijn weg moeten zoeken naar een goede balans. Vooral nu sinds ik kinderen heb en je hen een goede basis mee wil geven.
  Eigenlijk dezelfde balans die jij ook aangeeft. In het weekend mag er best wat extra's :)
  Groetjes,
  Joyce

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST