Kidsproof: Throwback

Kidsproof: Throwback

Vandaag leek het mij wel leuk om iets te vertellen over de culinaire opvoeding die ik heb gehad. Een throwback naar de jaren 80/90. Ik ben opgegroeid in een heel klein dorpje in het hoge noorden, Uithuizen om precies te zijn. Wij hadden een grote tuin en een onderdeel daarvan was de moestuin. Wat ik mij daarvan vooral kan herinneren zijn rabarber, aardbeien, rode besjes, die ik toen al graag at, en sperziebonen. Die hadden wij volop. Jammer dat ik er geen foto’s van kon vinden.

pauline

Culinaire opvoeding
Op zaterdag deden wij vaak boodschappen. Vlees werd bij de slager gehaald, brood bij de bakker en extra groente bij de groenteboer. Aardappelen werden met 25 kg tegelijk bij de boer gehaald. Landwinkels à la Boer zoekt vrouw “Geert” waren er genoeg in de omgeving. Bij ons stond 5 van de 7 keer een AVG’tje op tafel. (Aardappelen, Vlees, Groente) Behalve in het weekend, dan aten wij soep met broodjes en soms macaroni, spaghetti of een rijstgerecht. En af en toe friet of pannenkoeken. Niet heel spannend dus.

Toen ik wat ouder werd introduceerde ik de wraps bij ons thuis en andere “gekke” dingen die ik bij vriendinnetjes had gegeten. En nu klinkt dit eetpatroon misschien wat saai. Maar toch heb ik daar wat van geleerd. Wij hadden altijd verse ingrediënten, nooit uit een potje of blik. De boontjes werden ’s middags uit de tuin gehaald en gepunt. De bieten waren rauw, de wortelen moesten nog geschraapt worden en de rode kool kwam zo van het land. Het vlees was altijd lekker en van goede kwaliteit. En het volkoren brood voedzaam en knapperig.

Ik zeg heel vaak dat ik het culinaire niet van mijn ouders heb. Maar toch zie ik steeds meer in dat ik een hele goede basis heb meegekregen. Een basis waarin vers voorop stond. Behalve dan als we spaghetti aten, dat kwam wel uit een zakje. Maar he, jaren 90, ik kan het mijn moeder niet kwalijk nemen.

Snacks
Ook qua snacks zat het bij ons wel snor. Wij aten alleen in het weekend chips. En op zaterdag namen we wat lekkers van de bakker. Ik kan mij niet herinneren dat wij vaak roze koeken in huis hadden. Tenminste niet toen ik klein was. Een volkorenkoekje kreeg ik bij de thee. En hoewel ik dat toen uitermate stom vond, snap ik dat nu heel goed. Ook dronken wij niet veel fris thuis, alleen thee. Wel met suiker trouwens, dat dan weer wel. En tuurlijk kreeg ik wel ijsjes en ander lekkers, helemaal bij oma. Ik bakte heel vaak koekjes met oma. En later werden dit complete slagroom- en mokkataarten.

pauline

Goede bodem
Ik moest vanaf mijn 13e, 12 km heen en 12 km terugfietsen naar school. Dus reken maar dat ik een goede bodem nodig had. Niets geen superfoods, maar gewoon brood, aardappelen, groente en vlees. En ik was zo slank als een den. Nu geloof ik ook niet meer in de schijf van 5, ik geloof meer in een bewust eetpatroon. Als je doordeweeks gezond eet, mag je in het weekend best zondigen. Iedere dag pasta is misschien wat minder gezond, maar 1 keer per week kan echt geen kwaad. Dus ik stel voor dat we gewoon bewust blijven van alles dat we eten. “Matigen is het nieuwe diëten”. Zelf koken met verse en pure ingrediënten, dan kom je al een heel eind.

Deze blog is een ode aan mijn ouders. Ik heb het wel degelijk met de paplepel ingegoten gekregen.

Hoe ben jij opgegroeid?


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in