Hele kip uit de oven

Een hele kip uit de oven kan altijd. Of je nou een feestelijk etentje voor vrienden geeft of zin hebt in een avondje comfort food, het kan allemaal. Het ziet er spectaculair uit, maar een hele kip bereiden is eigenlijk heel eenvoudig. Het is gewoon een kwestie van de kip marineren, eventueel vullen en dan kan hij zo de oven in. Het enige dat je nodig hebt is een kernthermometer. Zodra de kip een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt is hij klaar. Je kan tegelijk groentes of aardappeltjes mee roosteren.

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele kip (ca 1,5 kilo)
  • 500 gr wortelen
  • 2 st. pastinaak
  • 300 gr krielen
  • 15 gr verse tijm
  • 4 teentjes knoflook
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Marinade

  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el honing
  • 1 teentje knoflook (gehakt)

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. (hetelucht)

  2. Neem een grote ovenschaal en vet deze in. Schraap de wortelen schoon en schil de pastinaak. Snij de pastinaak in vieren. Was de krieltjes en halveer ze. Verdeel alle groentes en aardappeltjes over de schaal. Breng de groente op smaak met peper en zout en sprenkel er wat olijfolie overheen.

  3. Dep de kip iets droog met een keukenpapiertje. Breng zowel de binnen als de buitenkant op smaak met peper en zout. Maak een marinade van de balsamico-azijn, de mosterd, de honing, een teentje gehakte knoflook en wat tijm. Smeer de hele kip hiermee in. Plet de knoflooktenen. Vul de holte van de kip op met de gekneusde teentjes knoflook en de verse tijm.

  4. Leg de kip op de groentes en steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van de kip. (in de borst). Rooster de kip in ongeveer 60 – 70 minuten goudbruin. Bedruip de kip tussentijds met haar eigen bakvocht. Dit lepel je er voorzichtig overheen. Dit doe je zo’n 2 tot 3 keer, hierdoor blijft hij lekker mals. De kip uit de oven is klaar als deze een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt.

  5. Serveer de hele kip uit de oven met de geroosterde groentes.

hele kip uit de oven

Wat vind jij van dit recept?

3.4 (278 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Familie recepten Makkelijke recepten Aardappel Kip Wortel Franse recepten Hollandse recepten Gezonde recepten Glutenvrije recepten Koolhydraatarme recepten Lactosevrije recepten Notenvrije recepten Slanke recepten Kerst Oven Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in