dadeltaart

Dadeltaart met pecannoten

Dadeltaart meets Pecan Pie! Dit taartje is the best of both worlds. Ik wilde een dadeltaart maken, geïnspireerd op het recept van Bagels & Beans. Maar de Pecan Pie stond ook al tijden op mijn “To Bake” lijstje. Daarom heb ik er maar een mengeling van gemaakt en dat pakte waanzinnig goed uit. Hij kwam al even voorbij in mijn eetdagboek van afgelopen zaterdag. En jullie vroegen al massaal om het recept.

Het geheim van deze dadeltaart zijn natuurlijk de dadels. Deze moeten goed zijn. Lekker dik, vlezig en juicy. Dus niet van die uitgedroogde dingen die je wel eens in de supermarkt ziet. Ik heb de dadels van Yogi & Youssef gebruikt. Die zijn te gek! Super zacht, zoet en 100% natuurlijk. Dit product is ontstaan uit vriendschap, tussen de Nederlandse Yogi (Jochem) en de Arabische Yousef. Yousef nam Yogi mee naar een dadelboerderij in Saoudi-Arabië. Yogi was meteen razend enthousiast over de Sukkary dadels. Ze besloten samen te werken en zo geschiedde. De dadels zijn online verkrijgbaar en bij o.a. Marqt en verschillende deli’s in het land. Kijk hier voor een lijstje met verkooppunten.

Met deze dadeltaart maak je ook vrienden. Dat weet ik zeker! Het recept is vrij machtig dus aan een klein blokje heb je wel genoeg. Ik heb nu een halve taart gemaakt, wil je een dubbele dan moet je alle ingrediënten, behalve het ei, x 2 doen. Komt’ ie.

dadeltaart

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
Bodem
100 gr amandelmeel
1 ei
Evt. scheutje honing

Dadelvulling
125 gr roomboter
2 el kokosbloesemsuiker
1 ei
250 gr dadels
100 gr pecannoten
Geraspte kokos

Materialen
Langwerpige taartvorm (30 x 10) of
rechthoekige ovenschaal (de grootte maakt niet zoveel uit)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe het amandelmeel in een kom en voeg het ei toe. Je kunt eventueel nog een scheutje honing toevoegen. Ik heb dat zelf niet gedaan omdat de vulling van zichzelf al vrij zoet is.

Meng het door elkaar, zodat er een egaal deegje ontstaat. Het is vrij nat, maar dat is niet erg.

Vet een bakvorm in met een bakspray en verdeel het beslag over de vorm. Druk het aan zodat het deeg gelijkmatig verdeeld wordt.

Bak de amandelbodem in 15 minuten goudbruin in de oven. Laat hem vervolgens afkoelen.

Smelt in de tussentijd de boter in een steelpannetje.

Voeg als de boter gesmolten is, de kokosbloesemsuiker toe en laat het even carameliseren. Dit houdt in,een minuut of 4 verwarmen op een middelhoog vuur.

Klop het eitje los met een garde. Zet het vuur lager en voeg het geklutste eitje toe. Klop nu heel snel met een garde totdat er een egaal mengsel ontstaat. Blijf roeren want als je dit niet goed doet, krijg je roerei.

Snij de dadels in stukjes en voeg deze bij de gesmolten boter.

Voeg nu ook de pecannoten toe en meng het nogmaals goed door elkaar.

Verdeel het mengsel over de afgekoelde amandelbodem.

Strooi wat geraspte kokos over de dadeltaart.

dadeltaart

Laat de dadeltaart een uurtje opstijven in de koelkast.

Snij de dadel-pecannotentaart in repen of blokjes.

Je kunt de dadeltaart wel een dag of 5 bewaren in de koelkast.

dadeltaart

Unboxing Goodiebag + Win
Fotoverslag van de boeklancering
Bewaar
67 Comments
  • Hennie

    30 juni 2017 at 10:17 Beantwoorden

    Net dit taartje gemaakt, staat nu in de koelkast. Gemaakt met walnoten, had geen pecan in huis. Tbotermengel bij het geklust ei gedaan ipv op het vuur, ging prima! We zijn heel benieuwd naar de smaak. Bedankt voor het recept. 😀

  • Bo

    17 september 2016 at 22:38 Beantwoorden

    Heerlijke taart echt super!!\r\n\r\nIk heb er ook walnoten aan toegevoegd en de boter vervangen voor Cocos olie.. Ook heb ik het suiker weg gelaten.\r\n\r\nIk heb het geklutste eitje in een plat schaaltje gedaan en het warme dadel noten mengsel direct uit de pan in het schaaltje ei gedaan. Paar keer om roeren met een lepen en dan even laten staan. De ei word helemaal opgenomen in het mengsel werkt helemaal top!!! \r\n\r\nGroetjes

  • Karin Woltering

    8 augustus 2016 at 16:42 Beantwoorden

    O, zalig is dit taartje, dank voor dit hemelse recept!!!

  • Tinka

    10 april 2016 at 01:10 Beantwoorden

    Heerlijke taart; ik maak hem lactose vrij; ik gebruik kokosolie ipv boter en doe er ook geen kokosbomen suiker in, hij is zoet genoeg! Verder had ik te weinig amandelmeel in huis maar smaakte een deel havermout heerlijk, en heb ik een theelepel kaneel aan de bodem toegevoegd. Omdat fijne kokosrasp zo tussen m’n tanden blijft zitten doe ik er liever grove rasp van de toko op. Het mengen van het ei met de olie ging prima, hard blijven roeren en kleine beetjes ei toevoegen. En het vuur uit. Verwarm het weer als je de dadels toe hebt gevoegd: ik laat het een minuutje doorkoken terwijl ik blijf roeren: je eet dus geen rauw ei, en het wordt een mooi geheel. Noten erbij, omroeren en op de bodem verdelen. \r\nSuperlekker, snel gemaakt en relatief gezond! Bedankt Pauline,

  • Marloes

    5 maart 2016 at 07:52 Beantwoorden

    Hij is heeeeerlijk! Tip: smelt de boter niet in een steelpan want als je daarna driftig wil roeren, is dat een beetje gevaarlijk. Ei stolde bij mij wel een beetje, maar heb het er langzaam bij gedaan en als je daarna dadels en noten erbij doet, valt dat niet meer op. Nog een tip: snufje zout erdoor, salted caramel, jammie!

  • Rosa

    10 februari 2016 at 23:07 Beantwoorden

    Klopt het dat je dus eigenlijk rauw ei eet? Ik heb de suiker weggelaten en de warme gesmolten boter en het geklutste ei bij het dadel/notenmengsel gedaan.

  • Lisette

    1 december 2015 at 21:43 Beantwoorden

    De dadeltaart is superlekker! Mijn gasten wilden niet geloven dat ik dit zelf gemaakt had en dachten dat ik het bij Koekela gekocht had! Mijn eitje ging ook stollen (draadstructuur in de caramel) maar ik heb gewoon doorgeroerd, met de dadels en noten door het caramelmengsel merkte niemand iets van het gestolde ei. Gewoon niks zeggen dus 🙂

    • Pauline

      2 december 2015 at 17:31 Beantwoorden

      haha dat is ook een oplossing 🙂 Fijn dat ze het lekker vonden.

  • Lizeble

    19 juli 2015 at 22:05 Beantwoorden

    Looooove it!

  • Arjanne

    12 juni 2015 at 00:43 Beantwoorden

    Ik heb de taart nu iets van 4x gemaakt, maar het onderdeel Caramel maken en ei erbij doen blijft lastig :(. Vooral als ik het met kokosbloesemsuiker doe, dan wil het niet echt mengen met de boter. Met gewone suiker lukt t wel. Maar dat ei… Kun je niet een keer dit recept op een filmpje maken? Ik kan ook nergens een goede beschrijving op internet vinden over Caramel maken op deze manier. Stap voor stap foto’s zouden ook helpen, maar een filmpje zou echt super zijn!

    • Nynke

      24 november 2015 at 09:51 Beantwoorden

      Als je ei toevoegt aan een hete substantie dan gaat het ei stollen, Dus beter is het om andersom te doen. Al kloppend de hete substantie bij het ei voegen dan mengt het beter.

  • Liona

    19 mei 2015 at 11:14 Beantwoorden

    Oei ziet er goed uit! Kan ik de roomboter ook vervangen voor iets anders (botervorm, kokosolie?)?

  • Jasmijn

    14 mei 2015 at 22:12 Beantwoorden

    Ik heb dit taartje laatst gemaakt en wat is ‘ie lekker! Bedankt voor het recept, dit ga ik zeker vaker maken. Ik heb trouwens eerst het boter-suiker mengsel even laten afkoelen en er vervolgens het ei bij gedaan. Gaat prima zo!

  • Natalie

    5 april 2015 at 19:43 Beantwoorden

    We hebben net de taart geproefd, hij ziet er prachtig uit! Ik vind hem alleen wat ei-ig, vooral qua geur. Ik denk door het caramel-ei mengsel? Nog tips? Langer verwarmen misschien?

  • Angela

    1 april 2015 at 17:19 Beantwoorden

    Hoi pauline,\r\n\r\nik heb de dadeltaart vandaag gemaakt en hij is heerlijk! bedankt voor het recept!

  • Angela

    28 maart 2015 at 22:48 Beantwoorden

    Vanmiddag gemaakt…zalig!! Dat ei erbij doen is inderdaad lastig maar ik had de pan van t vuur gehaald, toen ei erbij en weer op t vuur. Dat ging goed met hier en daar klein eivlokje. Heb meteen ook jouw lemon cheese cake gemaakt met de bodem van deze taart. Staat nu in de koelkast om op te stijven, moet helaas (!!) tot morgen wachten met eten. Heerlijk al die recepten van jou. Heb er al veel van gemaakt en zijn elke keer weer geslaagd!

  • Laura

    28 maart 2015 at 08:24 Beantwoorden

    Bij mij blijft het ei stollen, terwijl ik roer als een malle 😉 En de 2e keer ging het toen ik het van het vuur af haalde ook nog schiften..wat doe ik fout? Heb ik de boter niet genoeg laten karameliseren? of waar kan het aan liggen?

    • Arjanne

      12 juni 2015 at 00:44 Beantwoorden

      Same here.., :(. Ik ben ook erg benieuwd! Wil het zo graag weten want dadeltaart is zoo lekker! 🙂

  • kim

    24 maart 2015 at 11:48 Beantwoorden

    Hoi Pauline, \r\n\r\nIk heb afgelopen weekend dit taartje gemaakt en gisteren is het laatste stukje op gegaan. Hij was heerlijk! \r\n\r\nGroetjes, \r\nKim

Plaats een reactie