gezonde eierkoeken

Kidsproof: Glutenvrije Eierkoeken

Eigenlijk stonden deze healthy eierkoeken pas eind februari op de planning. Maar als jullie met z’n 40-en tegelijk op Instagram om het recept vragen kan ik niet anders dan het nu alvast delen. Sonja Bakker heeft de eierkoeken hip and happening gemaakt. Een eierkoek zou het ultieme gezonde tussendoortje zijn. Nou verschillen Sonja en ik een beetje van mening. Ik ben iemand die liever de geraffineerde suikers laat staan en niet bang is voor een beetje vet. Terwijl Sonja dit juist andersom aanbeveelt. Dus het is maar net waar je jezelf prettig bij voelt.

Mijn eierkoeken zijn in ieder geval een gezonde treat voor je kleine. Ze zijn glutenvrij, want ik maakte ze van amandelmeel. En ik heb er ook geen geraffineerde suikers aan toegevoegd. Wel een klein beetje agavesiroop om toch wat zoetigheid mee te geven. Nu is agave ook een soort van suiker, maar dan wel een natuurlijke variant. Deze suikervariant bevat nog voedingsstoffen en je hebt er veel minder van nodig dan gewone witte suiker. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het even weten als je ze gemaakt hebt? Vergeet mij niet te taggen @uitpaulineskeuken. Vind ik leuk!

gezonde eierkoeken

Ingrediënten voor 6 stuks
2 grote eieren
1 tot 2 el agavesiroop
100 gr amandelmeel
Rasp van 1 citroen
1 tl bakpoeder
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (hetelucht).

Mix de eieren gedurende 10 minuten luchtig met de agavesiroop. Ik heb gekozen voor 1 el agave, dat is voor mij zoet genoeg, maar voeg desgewenst een extra lepel of 2 toe.

Mix de eieren net zolang totdat er een schuimige en dikke massa overblijft. Hoe luchtiger hoe beter.

Was de citroen van tevoren. Ik gebruik een hele fijne rasp om mijn citroen te raspen. Voeg de rasp bij de eieren.

Spatel nu voorzichtig het amandelmeel met het bakpoeder en een snuf zout door het beslag.

gezonde eierkoeken

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel met een ijsschep (of grote lepel) 6 gelijke hoopjes beslag over de plaat.

Bak de gezonde eierkoeken in 10 tot 12 minuten goudbruin.

Je kunt de eierkoeken ongeveer 5 dagen bewaren in een koektrommel. Je kunt ze eventueel ook invriezen.

gezonde eierkoeken

Als je stevia gebruikt i.p.v. agavesiroop, is dit recept Voedselzandloper proof.

Ik krijg veel vragen over het gebruiken van een andere meelsoort. Ik heb deze eierkoeken gemaakt met amandelmeel omdat dit het meest overeen komt met de smaak en structuur van een normale eierkoek. Je kunt het proberen met een andere meelsoort, alleen dan is de smaak en de structuur wel anders. Laat het vooral weten in de comments als je een succesje had met een andere meelsoort. Altijd handig om te weten!

Gekke granen: Wat is Freekeh, Amaranth, Parelgort?
Video: Amsterdam met Annika
Bewaar
146 Comments
 • Yael

  10 oktober 2017 at 15:58 Beantwoorden

  Hoi! Ik heb ze nu voor de 2e keer gemaakt maar ze blijven zo slap na het bakken dat ik ze niet vh bakpapier afkrijg….waar kan dat aan liggen?

  • Pauline

   10 oktober 2017 at 18:10 Beantwoorden

   Dat is gek. Dat klinkt alsof ze nog niet gaar zijn. En als je ze eerst laat afkoelen? Lukt het dan wel.

 • Saskia Wattel

  12 september 2017 at 07:59 Beantwoorden

  kan je ook baking soda gebruiken?

 • […] de smaak is wel superlekker. Maak er bijvoorbeeld deze heerlijke cake met appelmoes  van of deze healthy eierkoeken. Ook amandelmeel is glutenvrij en is een goede vervanger voor andere […]

 • Sandra

  10 mei 2017 at 08:31 Beantwoorden

  Ik weet niet hoe het komt maar telkens als ik amandelmeel gebruik wordt alles zo droog. Een beetje een blok. Ik heb het met cake geprobeerd en nu een keer met de eierkoeken, maar het is geen succes. Enig idee waar het aan ligt?

 • Maartje

  5 april 2017 at 23:34 Beantwoorden

  Ik heb de eierkoeken wel eens gemaakt met een handje gedroogde biologische cranberry’s, groot succes!
  Het amandelmeel vervangen door maismeel is btw een BIG no no…
  Werd een droge en compacte hap.

 • Mariella

  25 maart 2017 at 16:10 Beantwoorden

  Ik heb voor de 5de keer de eierkoeken gemaakt en deze keer vond ik ze niet goed,ik merkte het al bij het opkloppen van de eieren en de agavestroop het werd niet echt lobbig. Ik denk dat het komt door de agavestroopbde andere keren heb ik honing gebruikt,en toe wzren ze echt fantastisch.

 • Eline

  22 maart 2017 at 10:29 Beantwoorden

  De smaak is heerlijk. Bij mij zijn ze echter zo plat als wat en niet van het bakpapier af te krijgen… ik heb honing gebruikt en verder het recept stopt gevolg. Iemand een idee hoe dat kan?

  • Pauline

   22 maart 2017 at 14:09 Beantwoorden

   Oh wat gek. Ik durf niet te zeggen waardoor dit komt. Heb je de eieren lang genoeg geklopt?

   • Eline

    23 maart 2017 at 07:27 Beantwoorden

    Ja, ik heb met de keukenmachine de eieren lobbig geklopt…
    Het is mij ook nog een raadsel 🙂

    • Ester

     2 juli 2017 at 11:00 Beantwoorden

     De eerste keer waren ze bij mij ook wat platter geworden. Ik heb ze nu nog langer geklopt en met de ijsschep op de bakplaat gedaan. Nu zijn ze perfect

 • Chida

  19 maart 2017 at 03:05 Beantwoorden

  Ziet er super lekker uit… lang geen eierkoeken gegeten ivm gluttenallergie maar ik ga ze nu zeker wel x proberen met amandelmeel.. groetjes chida

 • Jacqueline kwakman

  11 maart 2017 at 14:11 Beantwoorden

  Net 2x geprobeerd met zoetstof maar het beslag wordt een dikke bonk ondanks dat ik het rustig erdoor spatel. Je mag niet teveel roeren met minder roeren is het bloem niet vermengd. Wat doe ik verkeerd?

  • Pauline

   13 maart 2017 at 10:17 Beantwoorden

   Ik denk dat het door de zoetstof komt. Ik weet niet hoeveel je gebruikt hebt, maar dit is en droog ingrediënt. Daardoor kan de structuur vaster worden.

 • Angeline

  11 februari 2017 at 17:06 Beantwoorden

  Mmmm, dank je voor het delen. Deze ben ik net aan het maken (dubbel deel) en 1 deel amandelmeel en 1 deel gv meel.

  Het wordt hier alsvast smullen. Zeker de kindjes.

  Groeten, Angeline (BE)

 • Flore Vanoverberghe

  14 december 2016 at 10:37 Beantwoorden

  Kan dit ook met honing ipv met agavesiroop?

  • Pauline

   15 december 2016 at 16:09 Beantwoorden

   Zeker!

  • Linda

   21 maart 2017 at 17:15 Beantwoorden

   ja kan zeker met honing. Ik gebruik honing ipv agave siroop en ze zijn perfect

 • Marliz

  8 december 2016 at 15:53 Beantwoorden

  Ik heb geraspte kokos gebruikt ipv citroenrasp, ook prima te doen. Volgende keer gebruik ik stevia ipv agavesiroop..ben een zoetekauw?

 • Nicole van den Heuvel

  18 november 2016 at 09:53 Beantwoorden

  Hi Pauline,\r\n\r\nIk had ze van de week gevonden via pintrest en dacht dat ziet er lekker uit die ga ik maken.\r\nGisteren was het dan zover ik dacht ik ga ze nog ff maken.\r\nIK krijg ze alleen niet zo glad als op de foto, misschien had ik nog een ei extra er in moeten doen omdat dit gewone formaat eieren waren maar ze smaken er niet minder om ze zijn heerlijk ik ga er zeker meer bakken. dank je voor het recept.\r\n\r\ngr Nicole

 • Vivianne

  29 oktober 2016 at 15:05 Beantwoorden

  Ik (13) heb sinds kort glutenallergie. Dit recept precies gevolgt en het was super lekker, echt een aanrader!!

 • Marianne

  4 oktober 2016 at 21:39 Beantwoorden

  Niks vloeibaar, best veel amandelmelk toe moeten voegen om weer een beslag te krijgen ipv bal deeg. 17 min gebakken nog licht. Morgen proeven ben benieuwd. Verwacht er niks van.

 • Miranda

  16 juli 2016 at 18:47 Beantwoorden

  Van de week geprobeerd met 50 gram speltmeel, 50 gram amandelmeel. Knetterdroog…. geen succes dus. Vandaag opnieuw gemaakt maar nu met amandelmeel. Lekker!

 • Monique Brok

  16 juni 2016 at 10:59 Beantwoorden

  Ik zou er graag havermout (eventueel klein gemaakt met keukenmachine) door heen willen mengen, zou dat kunnen en zoja, welke verhoudingen kan ik dan het beste gebruiken?

 • Evelien

  12 juni 2016 at 20:36 Beantwoorden

  Heb ze vandaag gemaakt, maar ze zijn erg slap, breken als ik ze van de bakplaat haal, wat doe ik fout??

 • Ellen

  2 juni 2016 at 11:38 Beantwoorden

  Moet het met hele eieren of alleen eiwit? Ik krijg geen schuimige dikke massa. Ook nuet na 19 minuten met de mixer ?

  • Annika

   2 juni 2016 at 13:41 Beantwoorden

   Het moet met hele eieren. En eerst mixen en dan het meel er langzaam doorheen spatelen.

 • jan pietsen

  12 april 2016 at 19:13 Beantwoorden

  Kun je ook citroensap gebruiken i.p.v citroenrasp???????

  • Pauline

   10 mei 2016 at 15:46 Beantwoorden

   Jawel dat kan ook. Rasp is wel verfijnder van smaak.

Plaats een reactie