Menu

Freekeh salade met boerenkool

Freekeh klinkt heel freaky, maar dat is het niet. Freekeh zijn jonge tarwekorrels die geroosterd worden. Hierdoor krijgen ze een ietwat nootachtige smaak, super lekker. In dit artikel vind je meer info over freekeh en andere gekke granen. Freekeh kan je net als rijst, couscous en bulghur gebruiken. Maar je kunt ook een lekkere salade van maken, zoals ik gedaan heb. Je vindt het in de supermarkt van het merk Artisan Grains.

freekeh

Ik heb een winterse maaltijdsalade gemaakt met een Midden Oosters tintje. Super vullend en extra lekker om hem lauwwarm te eten. Het lijkt misschien veel werk, maar het valt reuze mee. En hoewel je dit niet echt van mij gewend bent, heb ik vandaag wat gekke ingrediënten gebruikt. Voor een extra Midden Oosters tintje heb ik de zoete aardappel gekruid met Sumak. Dat is een friszuur besje en past heel goed bij het zoete van de aardappel. Heb je dat niet, dan kan je dit ook gewoon weglaten. De dressing is gemaakt van granaatappelmelasse, ook al zo’n bijzonder ingrediënt. Dat is gemaakt van granaatappel en heeft zoet zure smaak, super lekker. Je kunt het kopen bij de Turk of in de deli, van het merk Souq (van Nadia en Merijn).

Ik vind het erg lekker, maar ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden. Misschien wat out of te box, maar dat is soms ook wel leuk. Laat het vooral even weten als je het gemaakt hebt en vergeet mij niet te taggen op Instagram. Vind ik leuk!

freekeh salade

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr freekeh
200 gr boerenkool
2 grote zoete aardappelen
1 rode ui
75 gr feta
Handje amandelen
2 el granaatappelmelasse
1 tl sumak
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de zoete aardappel en snij deze in stukjes. Breng de zoete aardappel op smaak met de sumak, en wat peper en zout. Drizzle er wat olijfolie over en verdeel ze over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Rooster de zoete aardappel in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Kook de freekeh in 20 minuten gaar in ruim water met zout. Giet het af en zet apart.

Meng de boerenkool door de warme, net gekookte freekeh. Hierdoor slinkt hij een beetje.

Pel de rode ui en snij deze in ringen, voeg dit bij de salade.

Maak een dressing van de granaatappelmelasse en 3 el olijfolie. Breng de dressing op smaak met peper en zout en meng dit door de freekeh.

Verdeel de zoete aardappel over de freekeh salade.

Maak de salade af met een handje amandelen en verkruimel tenslotte de feta over de salade.

Geniet ervan!

freekeh salade

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

6 reacties

  • Suzanne
    2 maart 2015 om 13:25

    Jammie, net gemaakt voor 3x lunch deze week maar dan met quinoa in plaats van freekeh!

  • Els
    24 februari 2015 om 21:03

    Klinkt erg lekker ik heb zelfs nog nooit zoete aardappel gehad...

  • Samantha
    24 februari 2015 om 10:10

    Klinkt erg lekker, maar ik hou zelf niet zo van zoet aardappel haha. Ik kan gewoon niet wennen aan de smaak.

  • Margot
    24 februari 2015 om 10:03

    Heerlijk! Een perfecte lunch!

  • Sarah
    24 februari 2015 om 09:37

    Yummy dit ziet er lekker uit! Out of the box is idd soms leuk en verassend!

  • Ellen
    24 februari 2015 om 08:01

    Lekker! Granaatappelmellase kende ik nog niet!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.