Menu

Gekke granen: Wat is Freekeh, Amaranth, Parelgort?

Gekke granen, je ziet ze steeds vaker voorbij komen. En dan heb ik het over freekeh, parelgort en amaranth. Ik snap dat je niet 1, 2, 3, weet wat je hier allemaal mee kunt en wat het precies is. Ik leg het je uit!

Freekeh
freekeh
Klinkt als freaky, maar dat is het niet. Freekeh is een een jonge groene tarwesoort uit het Midden Oosten. Het wordt dus onrijp geoogst. De graankorrels worden terplekke op het land geroosterd. En dat geeft een rokerige ietwat nootachtige smaak aan de korrels. Het is dus gewoon tarwe en niet glutenvrij. Door de vroege fase van oogsten is het super voedzaam en rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Ik vind het erg lekker en het vult ook goed.

De bereiding is simpel. Je kookt het zo’n 15 tot 20 minuten in water met zout. Je kunt het dan verder bereiden als rijst, quinoa of couscous. Maar je kunt het ook koud als basis voor een salade eten. Ik zal binnenkort een recept met jullie delen.

Je vindt het in de supermarkt van het merk Artisan Grains en in de speciaalzaak van de SOUQ lijn van Nadia en Merijn. 

Amaranth
amaranth
Amaranth is geen graan, maar een zaadje. Het wordt ook wel het broertje van Quinoa genoemd. Het komt net als quinoa ook uit Zuid Amerika. Amaranth bevat veel vezels, maar ook vitamines, mineralen (magnesium en ijzer). Best gezond dus. Qua structuur en smaak lijkt het ook erg op quinoa, alleen vind ik de smaak iets nootachtiger. En omdat het geen graan is, is het glutenvrij.

De bereiding is simpel. Je kookt het in zo’n 20 tot 30 minuten gaar. Je kunt het net als quinoa gebruiken of als vervanger van rijst. Maar meestal wordt het als ontbijt gegeten, net als havermout. Je kunt amarant ook poffen in een hete pan met wat olie, daar wordt het lekker crunchy van.

Je vindt amaranth in de supermarkt, van het merk Zonnatura.

Parelgort
salade parelgort
Parelgort is gepelde gerst. En gerst is een graansoort. Het bevat dus gluten. Bij parelgort is de zemel er als het ware van afgeslepen, daarom heeft hij zo’n mooie ronde vorm. Gerst groeit gewoon in Europa. Het was er zelfs eerder dan tarwe. Bij ons wordt gerst vooral gebruikt om bier van te maken.

Je kunt hele lekkere dingen maken van parelgort, zoals risotto of een salade. Of je gebruikt het in plaats van rijst. Het heeft wel even wat voorbereiding nodig. Je moet de parelgort een nachtje laten weken, Daarna kook je het in 45 tot 60 minuten gaar. Je hebt ook snelle gort, die hoef je niet te weken. De smaak is vrij neutraal, je moet het zelf lekker maken.

Je vindt parelgort in de biowinkel, in sommige supermarkten of bij Marks & Spencer

salade parelgort

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

13 reacties

  • Annika
    1 mei 2019 om 12:50

    Bij de speciaalzaakjes en online.

  • Annelie
    1 mei 2019 om 09:57

    waar zou ik freekeh nog kunnen krijgen?

  • Anne
    10 juni 2015 om 22:03

    Heb je ook recepten met amaranth? En toevallig ook met boekweit als vervanger van pasta/rijst (ik neem aan dat dit ook VZL-verantwoord is)?

  • Juffrouw Mier
    15 februari 2015 om 13:45

    Mijn oma gebruikte de parelgort vroeger o.a. in de 'pareltjesbrij'. Dat is een soort watergruwel.

    Groeten van Juffrouw Mier

  • Els
    11 februari 2015 om 14:44

    Ik vind deze dingen meestal vrij smakeloos of ligt dat aan mij haha

  • Ger
    10 februari 2015 om 23:13

    Voor mij hoeft het allemaal niet hoor, die vreemde granen die opeens hip zijn en iedereen wil eten. Maar ja, ieder zijn ding!

  • Angela | Great Body & Skin
    10 februari 2015 om 17:18

    Hi Sabine met je mooie foto's! Vooral parelgort vind ik èrg lekker! Het heeft net wat meer bite dan de andere graansoorten.

  • Eva
    10 februari 2015 om 10:06

    Super handig deze posts! Onder mijn favorieten :D

  • Pauline
    9 februari 2015 om 12:59

    Ja dat is het! Ik zal er binnenkort een recept mee maken :)

  • Margot
    9 februari 2015 om 10:48

    Handig! Ik ben vooral benieuwd naar parelgort.

  • piata
    9 februari 2015 om 09:11

    Leuk !!
    Over de amarant...als je normaal 40 a 45 gram boekweitvlokken of havermout (instant) neemt hoeveel amarant zou je dan moeten nemen en moet het een nacht voorweken in water (met zuur of iets anders) ivm fytinezuren?
    en..dan koken in amandelmelk met toevoegingen en pureren of hoeft dat niet..
    neemt het wel melk op als het al geweekt is?

    sorry!!

  • Esmée
    9 februari 2015 om 07:49

    Leuk om te lezen! Zo leer je nog eens wat om mee te variëren voor het avondeten :) Jammer dat het niet allemaal even goed te verkrijgen is, want ik denk dat je er hele lekkere dingen mee kan maken! X

  • Antonet
    9 februari 2015 om 07:18

    Klopt het dan dat Amaranth ook voedselzandloperproof is?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.