salade parelgort

Gekke granen: Wat is Freekeh, Amaranth, Parelgort?

Gekke granen, je ziet ze steeds vaker voorbij komen. En dan heb ik het over freekeh, parelgort en amaranth. Ik snap dat je niet 1, 2, 3, weet wat je hier allemaal mee kunt en wat het precies is. Ik leg het je uit!

Freekeh

freekeh-met-geroosterde pompoen

Klinkt als freaky, maar dat is het niet. Freekeh is een een jonge groene tarwesoort uit het Midden Oosten. Het wordt dus onrijp geoogst. De graankorrels worden terplekke op het land geroosterd. En dat geeft een rokerige ietwat nootachtige smaak aan de korrels. Het is dus gewoon tarwe en niet glutenvrij. Door de vroege fase van oogsten is het super voedzaam en rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Ik vind het erg lekker en het vult ook goed.

De bereiding is simpel. Je kookt het zo’n 15 tot 20 minuten in water met zout. Je kunt het dan verder bereiden als rijst, quinoa of couscous. Maar je kunt het ook koud als basis voor een salade eten. Ik zal binnenkort een recept met jullie delen.

Je vindt het in de supermarkt van het merk Artisan Grains en in de speciaalzaak van de SOUQ lijn van Nadia en Merijn. 

Amaranth
amaranth

Amaranth is geen graan, maar een zaadje. Het wordt ook wel het broertje van Quinoa genoemd. Het komt net als quinoa ook uit Zuid Amerika. Amaranth bevat veel vezels, maar ook vitamines, mineralen (magnesium en ijzer). Best gezond dus. Qua structuur en smaak lijkt het ook erg op quinoa, alleen vind ik de smaak iets nootachtiger. En omdat het geen graan is, is het glutenvrij.

De bereiding is simpel. Je kookt het in zo’n 20 tot 30 minuten gaar. Je kunt het net als quinoa gebruiken of als vervanger van rijst. Maar meestal wordt het als ontbijt gegeten, net als havermout. Je kunt amarant ook poffen in een hete pan met wat olie, daar wordt het lekker crunchy van.

Je vindt amaranth in de supermarkt, van het merk Zonnatura.

Parelgort

Parelgort saladeParelgort is gepelde gerst. En gerst is een graansoort. Het bevat dus gluten. Bij parelgort is de zemel er als het ware van afgeslepen, daarom heeft hij zo’n mooie ronde vorm. Gerst groeit gewoon in Europa. Het was er zelfs eerder dan tarwe. Bij ons wordt gerst vooral gebruikt om bier van te maken.

Je kunt hele lekkere dingen maken van parelgort, zoals risotto of een salade. Of je gebruikt het in plaats van rijst. Het heeft wel even wat voorbereiding nodig. Je moet de parelgort een nachtje laten weken, Daarna kook je het in 45 tot 60 minuten gaar. Je hebt ook snelle gort, die hoef je niet te weken. De smaak is vrij neutraal, je moet het zelf lekker maken.

Je vindt parelgort in de biowinkel, in sommige supermarkten of bij Marks & Spencer

 

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in