fbpx
Menu

Easy: Zuurkoolschotel uit de oven

Zoet, zuur en zout! Dat zit allemaal in deze zuurkoolschotel uit de oven. Aan de hoeveelheid Instagram likes te zien, zagen jullie dit recept wel zitten. Dus daarom deel ik het alvast. Ik heb hem met zoete aardappel gemaakt, super healthy. Want de zoete aardappel behoort, in tegenstelling tot haar naam, tot de groentefamilie. Had je niet gedacht he?

Het was eigenlijk de bedoeling dat wij hier twee dagen van zouden eten. Maar dat is niet gelukt. Zo gaat dat vaak hier thuis. Of dan blijft er net zo’n lullig stukje over, waar niemand wat aan heeft. Dus dan eten we dat ook maar op. Ik probeer de laatste tijd wat vaker voor 2 dagen te koken, maar eigenlijk gaat dit altijd mis. Of het is te weinig, of ik heb er de volgende dag geen trek in. Maar dan kan je het altijd nog in de vriezer stoppen. Altijd handig een bakje lekkers achter de hand.

Ik heb nu stukjes appel en rozijn toegevoegd. Want ik ben echt verzot op fruit in mijn eten. Je kunt dit eventueel vervangen voor ananas. Erg lekker in combinatie met het zure van de zuurkool. Of weglaten als je er van gruwelt. Ik heb hem verder lekker vega gehouden, maar je kunt uiteraard ook plakjes rookworst toevoegen, of wat uitgebakken spekjes. Mmmm…

zuurkoolschotel

Ingrediënten voor 2 – 4 personen
1 kg zoete aardappelen
500 gr zuurkool
1 appel
Handje rozijnen
75 gr geraspte kaas
1 tl kerrie
Peper en zout
Evt. klontje roomboter
Evt. scheutje melk

Zo maak je het
Schil de zoete aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook de zoete aardappel in zo’n 10 minuten gaar in water met zout.

Giet de aardappelen af. Voeg eventueel een scheutje melk en een klontje roomboter toe en stamp er een romige puree van. Breng de zoete aardappelpuree op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Laat de zuurkool goed uitlekken. Verdeel de zuurkool over een ingevette ovenschaal. Breng deze op smaak met wat peper, zout en de kerriepoeder. Meng het even doorelkaar.

Snij de appel in stukjes. Meng dit samen met de rozijnen door de zuurkool.

Verdeel de zoete aardappelpuree over de ovenschotel.

Garneer de zuurkoolschotel met de geraspte kaas.

Bak de ovenschotel in 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden.

De zuurkoolschotel is klaar als de kaas een lekker krokant laagje is geworden.
zuurkoolschotel zuurkoolschotel  2

Dit recept is m.u.v. de melk en de roomboter Voedselzandloper proof. 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

48 reacties

  • leendert knegt
    6 oktober 2015 om 12:06

    Heerlijk gegeten Pauline en eindelijk ook eenvoudig.

    Beantwoorden
  • eve
    31 mei 2015 om 19:09

    Heel erg lekker. Nu voor de tweede keer gemaakt en worst toegevoegd. Ik kwam er thuis achter dat ik witte zoete aardappel ipv oranje (heet dat zo?), wat is eigenlijk het verschil?

    Beantwoorden
  • Gea Wolf
    8 april 2015 om 16:24

    Zooo herkenbaar. Voor twee dagen koken en in één dag opeten.
    Enige remedy is om op voorhand de portie voor dag twee apart te houden, maar zelfs dat werkt vaak niet.

    Beantwoorden
  • Anoeska
    6 april 2015 om 22:27

    Vanavond gemaakt en mijn vriend en iik hebben er echt van genoten! Dit is er zeker een om vaker te maken!

    Beantwoorden
  • anita pronk-rietvink
    18 maart 2015 om 18:10

    echt superlekker, het zoet van de aardappel combineert heel goed met de zuurkool, echt een aanrader dit recept!!!

    Beantwoorden
  • Antonet
    1 maart 2015 om 14:43

    echt suuuper lekker! Ik was de kaas vergeten (lag nog netjes in de koelkast), maar ook zonder dat was het heerlijk! Ik word steeds meer fan! Lekker eten kan ook makkelijk zijn :)

    Beantwoorden
  • Henrieke
    22 februari 2015 om 19:11

    Super recept weer, net gemaakt. Ook man en dochter vonden het heerlijk. Ben zo blij met je app! De recepten zijn gezond, goed te doen, betaalbaar en erg lekker. Elke keer weer, knap hoor!

    Beantwoorden
  • Ingi
    18 februari 2015 om 14:11

    lijkt me inderdaad een supercombinatie !
    wie weet leert mijn oudste zoon nu zuurkool lekker te vinden ;)
    ik zal broodkruim doen daar ik niet kaas eet (veganiste)
    Goede tip van de broodkruim!

    Beantwoorden
  • Nicole
    17 februari 2015 om 15:11

    Ik wil morgen deze lekkere schotel maken, alleen mijn vriend lust geen kaas.. Hoe kan ik zonder kaas een krokant korstje maken, heb jij toevallig een tip voor mij Pauline?
    Groetjes

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 februari 2015 om 16:04

    Je kunt wat panko (=broodkruim) over de bovenkant strooien, dan wordt het ook lekker crispy.

    Beantwoorden
  • marjan
    18 februari 2015 om 11:20

    je kan er ook beschuitkruim met een paar klontjes boter erover strooien dan krijg je ook een knapperig bruinlaagje heerlijk als je niet van kaas houdt

    Beantwoorden
  • Wendy
    9 februari 2015 om 10:06

    Super lekkere combinatie. Ik had er toch nog rookworst bij gedaan, maar dat smaakte eigenlijk helemaal niet.

    Beantwoorden
  • Anna
    8 februari 2015 om 11:12

    Gemaakt 1 woord WHAAAAAW zo lekker

    Thanks

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 februari 2015 om 12:17

    Whoohoo

    Beantwoorden
  • Samantha
    5 februari 2015 om 18:54

    Yay pauline de mijnen staat nú in de oven, ruikt heerlijk! Magere rookworst erin en wij gaan smullen!!!!

    Beantwoorden
  • Petra kap
    5 februari 2015 om 11:03

    Heb nog een flinke zoete aardappel liggen. Ga de rozijnen eerst wellen in wat wijn of sherry. Hoef alleen voor de zuurkool en kaas naar de winkel. Dus dit gaat 'm worden vanavond.

    Beantwoorden
  • José
    4 februari 2015 om 23:47

    Heeft iemand koolhydraat vrije recepten

    Beantwoorden
  • José
    4 februari 2015 om 23:36

    Ga ik zeker maken- ik maak altijd zuurkoolschotel met appel, witte bonen,uitje,worst,perzikschijfjes en ananas met een dakje van bladerdeeg( vinden kids lekker)

    Beantwoorden
  • Anouk
    4 februari 2015 om 19:28

    Ik vind je recepten echt geweldig!
    Misschien kan je een keer een (gezonde) yoghurt cake maken met appel of aardbeien of iets dergelijks? :D

    Beantwoorden
  • Mies
    4 februari 2015 om 17:38

    Ik ben helemaal gek op zuurkool! Al zou ik er toch echt wat spekjes doorheen doen.. Hoewel met dat fruit is ook wel echt mijn ding. Aaaah, wat een keuzes!
    En wat een prachtig lichte foto's weer. Hoe doe je dat toch?!

    Beantwoorden
  • Ilona
    4 februari 2015 om 15:52

    Lijkt me heerlijk! Hoef je de zuurkool niet te koken voordat hij de oven ingaat? Dat doe ik bij mijn schotel wel altijd maar dit is veel makkelijker :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 februari 2015 om 15:26

    Nee hoor, je kunt de zuurkool zelf rauw eten als je zou willen.

    Beantwoorden
  • Corinne
    4 februari 2015 om 15:41

    Dat ziet er vrolijk uit! Ik vind zuurkool zo lekker, maar helaas vinden mijn kids het vreselijk dus eten we het niet zo vaak. Misschien dit een keertje proberen.

    Beantwoorden
  • Els
    4 februari 2015 om 11:27

    Wij zijn dol op zuurkool en zoete aardappels heb ik nog nooit gehad

    Beantwoorden
  • nicole
    4 februari 2015 om 10:25

    Zuurkool met zoete aardappel is heerlijk. Dit komt dus morgen op tafel.

    Beantwoorden
  • Sarah
    4 februari 2015 om 10:00

    Dit ziet er heerlijk uit perfect voor deze winterse dagen ♥

    Beantwoorden
  • Jacqueline
    4 februari 2015 om 09:33

    Ziet er erg lekker uit, die ga ik zeker uitproberen!

    ps. in de lijst ingrediënten heb je staan gerapste kaas ipv geraspte kaas :-)

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 februari 2015 om 11:56

    Haha we waren niet helemaal wakker, het is inmiddels aangepast.

    Beantwoorden
  • Jet
    4 februari 2015 om 08:52

    Ziet er heel mooi uit. Goed om te horen dat bij jou ook de 4p gerechten er bij 2p ingaan :D

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 februari 2015 om 11:56

    Haha ja vreetzakjes hier :)

    Beantwoorden
  • Karin
    4 februari 2015 om 08:44

    gerapste kaas? ;-)

    Heerlijk zo'n zuurkoolschotel, gaat 'm vanavond wel worden hier!
    Het is trouwens 2 dagen later ook nog goed en weer lekker, zoniet lekkerder...

    Beantwoorden
  • Ellen
    4 februari 2015 om 08:08

    wat een leuk gerechtje!

    Beantwoorden
  • Margot
    4 februari 2015 om 08:05

    Herkenbaar! Ik bewaar ook wel eens iets voor de volgende dag om er dan vervolgens geen trek in te hebben.

    Beantwoorden
  • Malou
    4 februari 2015 om 07:42

    Oh wat ziet het er heerlijk uit! Ook zo'n mooie kleur!!

    Beantwoorden
  • Eef
    4 februari 2015 om 07:42

    Lekker! Wij gaan vanavond ook weer aan de zuurkool! Nu al zin in door je recept :D

    Beantwoorden
  • Sanne
    4 februari 2015 om 07:19

    Hmmmm zuurkool is zo lekker!! Met cranberry compote is ook echt een aanrader :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen