Easy: Mexicaanse quinoa ovenschotel

mexicaanse quinoa ovenschotel

Easy: Mexicaanse quinoa ovenschotel

Oh boy, waarom heb ik deze quinoa ovenschotel niet eerder gemaakt? Het is met recht een Fast & Freshje te noemen en zo lekker. Ik ben super enthousiast over dit recept. Zo enthousiast, dat ik al 2 variaties heb gemaakt, een Mexicaanse en een Italiaanse versie. Vandaag deel ik het recept voor de Mexicaanse ovenschotel. Want die vond ik het lekkerste. I love Mexican Food! De Italiaanse houden jullie nog van mij tegoed.

Als ik dit eerder had bedacht dan had ik hem gepubliceerd in mijn boek. Maar ja helaas te laat, het boek is al naar de drukker. Dus daarom deel ik het nu op mijn blog. En het goede nieuws is, dit recept is super healthy en Voedselzandloper proof. Zijn er trouwens veel voedselzandloper fans hier?  Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Laat het vooral even weten op social media als je hem gemaakt hebt. Vergeet mij niet te taggen @uitpaulineskeuken. Zou ik leuk vinden.

mexicaanse quinoa ovenschotel

Ingrediënten voor 4 personen
250 gr quinoa
1 ui
1 teentje knoflook
Halve rode peper
2 paprika’s (kleur maakt niet uit)
200 gr maïs (uit blik)
200 gr kidneybonen (uit blik)
600 gr tomatenblokjes (uit blik)
75 gr geraspte kaas (bijv. cheddar)
Zure room
Evt. tortillachips
1 tl komijn
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Kook de quinoa gaar in water met zout zoals op de verpakking vermeld staat. Meestal heeft quinoa zo’n 15 minuten nodig. Dit zou je evt. ook de avond van tevoren kunnen doen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht)

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes) fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg de komijn toe en bak dit kort mee.

Snij de paprika’s in blokjes en bak deze mee. Ik had toevallig nog een groene en een gele paprika liggen. Maar het maakt in principe niet uit welke kleur je gebruikt. Ik vind zelf de rode stiekem het lekkerste.

Voeg nu de tomatenblokjes toe. Laat de maïs en de kidneybonen uitlekken en voeg deze bij de tomaten.

Voeg de gekookte quinoa toe en meng het even doorelkaar. Breng de quinoa op smaak met peper en zout. Proef even tussendoor.

mexicaanse quinoa ovenschotel

Verdeel de Mexicaanse quinoa over een ingevette ovenschaal. Maak het af met de geraspte kaas.

Bak de quinoa ovenschotel in 15 – 20 minuten af in de oven. De ovenschotel is klaar als de kaas gesmolten is.

Serveer de Mexicaanse schotel met wat zure room en eventueel wat tortillachips.

Mmm smullen…

mexicaanse quinoa ovenschotel

Dit recept is m.u.v. de tortillachips en de zure room Voedselzandloper proof.

Annika's Favourites #2
Zoete aardappelrösti
Bewaar
92 Comments
 • MHW

  3 augustus 2018 at 19:13 Beantwoorden

  Erg lekker. Komt hier zeker vaker op tafel. Bedankt voor het recept.

 • marloesbijkerk

  4 juli 2018 at 15:25 Beantwoorden

  Echt een heerlijk recept!

 • San

  28 november 2017 at 09:02 Beantwoorden

  Gisteren gemaakt…groot succes! Een blijvertje 😊

 • Afra Desmarets

  24 juli 2017 at 19:46 Beantwoorden

  Heerlijk! Weet je dat je iets soortgelijks ook direct in een pan kunt gooien (eerst groente fruiten dan rauwe quinoa, mais, bonen, kruiden erbij. 50% van de vloeistof die erbij moet als water en 50% blokjes tomaten uit blik) Ca 10-15 min koken en dan ca 10 min laten staan. Limoen en verse koriander doorheen en het is klaar.

 • Lisa

  23 mei 2017 at 20:49 Beantwoorden

  Hoeveel kcal bevat ongeveer 1 portie? Lijkt me heel lekker!

  • Annika

   24 mei 2017 at 16:53 Beantwoorden

   Dat weet ik helaas niet, wij berekenen de calorieen niet van onze recepten.

  • Deborah

   30 juni 2017 at 11:11 Beantwoorden

   Ik kom uit op zo’n 55o kcal excl. zure room en tortillachips! Maar ik had 300g maïs en 265g kidneybonen, dus het zou iets minder zijn als je het recept precies volgt.

 • Laura

  1 maart 2017 at 20:03 Beantwoorden

  Dit was lekker en inderdaad heel makkelijk, bedankt!

 • Tineke M

  18 januari 2017 at 10:09 Beantwoorden

  Het idee is erg leuk. De smaak echt superflauw. Ik heb er een zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix (uien-, knoflook-, paprika-, cayenne- en komijnpoeder) doorgedaan, naast genoemde ingedrienten, maar ik blijf het bijzonder flauw vinden. Ik heb er zelfs zout doorgedaan, terwijl ik normaal nooit zout gebruik. (Ik kook altijd vers, dus ben niet gewend aan zoute smaken.)
  Ligt dit aan de quinoa? Het is de eerste keer dat ik het kook namelijk.

  • Annika

   18 januari 2017 at 15:29 Beantwoorden

   Ah dat is jammer om te horen. Ik heb dit nog niet eerder van iemand gehoord. Quinoa is wel minder sterk van smaak i.v.m. bijvoorbeeld rijst. Dus het kan eventueel daar aan liggen.

  • Ronald G

   27 oktober 2017 at 19:56 Beantwoorden

   Ik denk dat het flauw wordt door de quinoa. Ik heb het het zelfde met de smaak, zonder quinoa heerlijk met quinoa minder.

 • EliUshi

  24 mei 2016 at 00:50 Beantwoorden

  Oooh wat lijkt mij dit heerlijk.\r\nDit ga ik snel proberen.\r\nIk ben net als jij ook gek op Mexicaans eten.

 • Hinke Amsterdam

  13 april 2016 at 13:01 Beantwoorden

  Zijn de grammen van de bonen, mais en tomatenblokjes het uitlekgewicht of het totale blikgewicht?

 • Leonie

  8 februari 2016 at 08:43 Beantwoorden

  Hee hee, zou ik deze schotel ook een avond van te voren kunnen maken?

 • Eline Prins

  12 januari 2016 at 10:00 Beantwoorden

  Ik heb het recept al een paar keer gemaakt. Heerlijk! De kids vinden het vooral lekker omdat ze chips bij het eten krijgen. Vorige week had ik zoveel gemaakt, dat ik er de volgende dag puntpaprika’s mee vulde. En zelfs toen had ik nog over. Duss.. 2 eieren, wat kaas en wat extra sambal er doorheen. In muffin vormpjes in de oven. En hoppa, manlief heeft weer lunch voor op het werk.\r\nSucces met je blog!

 • Christina

  22 november 2015 at 21:12 Beantwoorden

  Ohhh ook dit smaakte weer lekker Pauline!! Manlief heeft het ook goedgekeurd.

 • Lisenka

  30 oktober 2015 at 18:22 Beantwoorden

  Toen ik mijn zoontje(3) vroeg wat hij wilde eten was zijn antwoord: kraak (taco’s). Ik bedacht me ineens dat ik dit recept nog ergens opgeslagen had (tussen de andere 101 nog te maken/ gemaakte recepten van je? super site!!! ! !)\r\nHet was super lekker en leuk voor de kids met de losse kraak erbij!

 • Annika

  4 oktober 2015 at 19:23 Beantwoorden

  Super lekker en heel makkelijk te maken! Deze staat in onze favorietenlijst!

Plaats een reactie