Menu

Easy: Mexicaanse quinoa ovenschotel

Oh boy, waarom heb ik deze quinoa ovenschotel niet eerder gemaakt? Het is met recht een Fast & Freshje te noemen en zo lekker. Ik ben super enthousiast over dit recept. Zo enthousiast, dat ik al 2 variaties heb gemaakt, een Mexicaanse en een Italiaanse versie. Vandaag deel ik het recept voor de Mexicaanse ovenschotel. Want die vond ik het lekkerste. I love Mexican Food! De Italiaanse houden jullie nog van mij tegoed.

Als ik dit eerder had bedacht dan had ik hem gepubliceerd in mijn boek. Maar ja helaas te laat, het boek is al naar de drukker. Dus daarom deel ik het nu op mijn blog. En het goede nieuws is, dit recept is super healthy en Voedselzandloper proof. Zijn er trouwens veel voedselzandloper fans hier?  Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Laat het vooral even weten op social media als je hem gemaakt hebt. Vergeet mij niet te taggen @uitpaulineskeuken. Zou ik leuk vinden.

mexicaanse quinoa ovenschotel

Ingrediënten voor 4 personen
250 gr quinoa
1 ui
1 teentje knoflook
Halve rode peper
2 paprika’s (kleur maakt niet uit)
200 gr maïs (uit blik)
200 gr kidneybonen (uit blik)
600 gr tomatenblokjes (uit blik)
75 gr geraspte kaas (bijv. cheddar)
Zure room
Evt. tortillachips
1 tl komijn
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Kook de quinoa gaar in water met zout zoals op de verpakking vermeld staat. Meestal heeft quinoa zo’n 15 minuten nodig. Dit zou je evt. ook de avond van tevoren kunnen doen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht)

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes) fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg de komijn toe en bak dit kort mee.

Snij de paprika’s in blokjes en bak deze mee. Ik had toevallig nog een groene en een gele paprika liggen. Maar het maakt in principe niet uit welke kleur je gebruikt. Ik vind zelf de rode stiekem het lekkerste.

Voeg nu de tomatenblokjes toe. Laat de maïs en de kidneybonen uitlekken en voeg deze bij de tomaten.

Voeg de gekookte quinoa toe en meng het even doorelkaar. Breng de quinoa op smaak met peper en zout. Proef even tussendoor.

mexicaanse quinoa ovenschotel

Verdeel de Mexicaanse quinoa over een ingevette ovenschaal. Maak het af met de geraspte kaas.

Bak de quinoa ovenschotel in 15 – 20 minuten af in de oven. De ovenschotel is klaar als de kaas gesmolten is.

Serveer de Mexicaanse schotel met wat zure room en eventueel wat tortillachips.

Mmm smullen…

mexicaanse quinoa ovenschotel

Dit recept is m.u.v. de tortillachips en de zure room Voedselzandloper proof.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

92 reacties

  • Annika
    3 augustus 2018 om 20:49

    Goed om te horen! Graag gedaan :)

  • MHW
    3 augustus 2018 om 19:13

    Erg lekker. Komt hier zeker vaker op tafel. Bedankt voor het recept.

  • Annika
    10 juli 2018 om 09:13

    Dank je wel!

  • marloesbijkerk
    4 juli 2018 om 15:25

    Echt een heerlijk recept!

  • San
    28 november 2017 om 09:02

    Gisteren gemaakt...groot succes! Een blijvertje ?

  • Ronald G
    27 oktober 2017 om 19:56

    Ik denk dat het flauw wordt door de quinoa. Ik heb het het zelfde met de smaak, zonder quinoa heerlijk met quinoa minder.

  • Afra Desmarets
    24 juli 2017 om 19:46

    Heerlijk! Weet je dat je iets soortgelijks ook direct in een pan kunt gooien (eerst groente fruiten dan rauwe quinoa, mais, bonen, kruiden erbij. 50% van de vloeistof die erbij moet als water en 50% blokjes tomaten uit blik) Ca 10-15 min koken en dan ca 10 min laten staan. Limoen en verse koriander doorheen en het is klaar.

  • Deborah
    30 juni 2017 om 11:11

    Ik kom uit op zo'n 55o kcal excl. zure room en tortillachips! Maar ik had 300g maïs en 265g kidneybonen, dus het zou iets minder zijn als je het recept precies volgt.

  • Annika
    24 mei 2017 om 16:53

    Dat weet ik helaas niet, wij berekenen de calorieen niet van onze recepten.

  • Lisa
    23 mei 2017 om 20:49

    Hoeveel kcal bevat ongeveer 1 portie? Lijkt me heel lekker!

  • Laura
    1 maart 2017 om 20:03

    Dit was lekker en inderdaad heel makkelijk, bedankt!

  • Annika
    18 januari 2017 om 15:29

    Ah dat is jammer om te horen. Ik heb dit nog niet eerder van iemand gehoord. Quinoa is wel minder sterk van smaak i.v.m. bijvoorbeeld rijst. Dus het kan eventueel daar aan liggen.

  • Tineke M
    18 januari 2017 om 10:09

    Het idee is erg leuk. De smaak echt superflauw. Ik heb er een zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix (uien-, knoflook-, paprika-, cayenne- en komijnpoeder) doorgedaan, naast genoemde ingedrienten, maar ik blijf het bijzonder flauw vinden. Ik heb er zelfs zout doorgedaan, terwijl ik normaal nooit zout gebruik. (Ik kook altijd vers, dus ben niet gewend aan zoute smaken.) Ligt dit aan de quinoa? Het is de eerste keer dat ik het kook namelijk.

  • EliUshi
    24 mei 2016 om 00:52

    Goede tip!

  • EliUshi
    24 mei 2016 om 00:50

    Oooh wat lijkt mij dit heerlijk.
    Dit ga ik snel proberen.
    Ik ben net als jij ook gek op Mexicaans eten.

  • Pauline
    13 april 2016 om 15:41

    In dit geval, het blikgewicht.

  • Hinke Amsterdam
    13 april 2016 om 13:01

    Zijn de grammen van de bonen, mais en tomatenblokjes het uitlekgewicht of het totale blikgewicht?

  • Leonie
    8 februari 2016 om 08:43

    Hee hee, zou ik deze schotel ook een avond van te voren kunnen maken?

  • Eline Prins
    12 januari 2016 om 10:00

    Ik heb het recept al een paar keer gemaakt. Heerlijk! De kids vinden het vooral lekker omdat ze chips bij het eten krijgen. Vorige week had ik zoveel gemaakt, dat ik er de volgende dag puntpaprika's mee vulde. En zelfs toen had ik nog over. Duss.. 2 eieren, wat kaas en wat extra sambal er doorheen. In muffin vormpjes in de oven. En hoppa, manlief heeft weer lunch voor op het werk.
    Succes met je blog!

  • Christina
    22 november 2015 om 21:12

    Ohhh ook dit smaakte weer lekker Pauline!! Manlief heeft het ook goedgekeurd.

  • Lisenka
    30 oktober 2015 om 18:22

    Toen ik mijn zoontje(3) vroeg wat hij wilde eten was zijn antwoord: kraak (taco's). Ik bedacht me ineens dat ik dit recept nog ergens opgeslagen had (tussen de andere 101 nog te maken/ gemaakte recepten van je? super site!!! ! !)
    Het was super lekker en leuk voor de kids met de losse kraak erbij!

  • Annika
    4 oktober 2015 om 19:23

    Super lekker en heel makkelijk te maken! Deze staat in onze favorietenlijst!

  • Jana
    6 september 2015 om 16:22

    Ik heb hem ook gemaakt en mijn partner was zeer positief ! Het was ook de eerste keer dat we quinoa aten.

  • Tanja
    25 augustus 2015 om 18:02

    Het was heerlijk!
    Zure room vervangen door Griekse yoghurt met verse peterselie en knoflook en iets peper en zout!

  • linda
    23 augustus 2015 om 18:34

    Ook hier is hij erg favoriet!! Mijn nichtje vraagt geregeld of ze bij mij "met schepchips' mag komen eten. Wanneer volgt de italiaanse versie.

  • Vosje
    26 juni 2015 om 13:21

    Echt lekker, een aanrader!
    Ik heb het volgende veranderd: stamp een flinke handvol tortillachips fijn tot de kruimels het formaat van mueslivlokken hebben, meng dat door de kaas en strooi dat over de quinoaschotel. Dan de oven in. Zo wordt het kaaslaagje extra knapperig.

  • hanneke
    17 juni 2015 om 21:06

    het was heeel lekker en zo makkelijk om te maken! ik had het smiddags al gemaakt en savonds in de oven gezet heel makkelijk en ontzettend lekker vooral ook met de tortilla chips erbij!

  • Anne-Jolijn de Roo
    12 mei 2015 om 19:12

    Net de eerste happen genomen. Wat een feestje voor je mond! de licht pittige smaak in combi met de lichte zoete tomaten, een echte topper!

  • Chantal
    29 april 2015 om 10:04

    Hoi! Kun je de paprika ook door courgette vervangen?

  • Sanne PS:Blog
    23 april 2015 om 11:44

    Wow dit ziet er heerlijk uit. Ik ga het vanavond maken, dus ben zeer benieuwd. Vervang wel de bruine bonen door sperziebonen en misschien nog wat tex mex kruiden erbij. Super veel zin in!

  • Pauline
    8 april 2015 om 14:17

    Jahoor dat gaat heel goed.

  • Ellen
    8 april 2015 om 11:11

    Zou ik dit gerecht ook een dag van tevoren kunnen bereiden zodat ik het 's avonds alleen nog maar in de oven hoef af te bakken?

  • Marie-Claire
    27 maart 2015 om 13:52

    Hoi,

    Wegens tijdgebrek heb ik dit gisteren mijn tienerdochter laten maken en meestal zijn ze niet echt in voor speciale of vegetarische gerechten, maar dit is volgens mijn ganse gezin 'voor herhaling vatbaar'. Bedankt voor de leuke recepten en de mooie site !!!

  • Laura Beekman
    25 maart 2015 om 17:12

    Zeker nog fans voor voedselzandloperproof!
    En je boek is echt super leuk :)

  • Kirsten
    21 maart 2015 om 20:19

    Een hit!! Bij ons en de kleine man, simpel en lekker!
    Dit gaan we zeker vaker maken!

  • Marion
    17 maart 2015 om 18:43

    Met dit recept eten zelfs mijn tieners quinoa.. :-)

  • martine
    15 maart 2015 om 18:34

    Na het lezen van alle reacties, heb ik dit vanavond met extra peper en véél geraspte kaas voor mezelf klaargemaakt. Geweldig, wat was het lekker!! Voor herhaling vatbaar! Dankjewel voor het heerlijke recept!!

  • Anouk Baroña
    14 maart 2015 om 10:32

    Wanneer kunnen er de Italiaanse versie verwachten?

  • Jolanda
    12 maart 2015 om 20:02

    Vanavond gegeten....we hebben gesmuld!!! :))) Ik ben benieuwd hoe je de Italiaanse variant maakt!

  • Marian
    12 maart 2015 om 14:00

    Staat op het menu voor vanavond....kannietwachten! ;-)

  • Krista Driessen
    9 maart 2015 om 15:47

    Wat ziet dat er lekker uit. Het probleem van wat we vanavond moeten eten is ook weer opgelost :-) En nu op naar Appie !

  • Michelle
    7 maart 2015 om 15:26

    Dit eten wij vanavond! Nu al zin in. Wel doe ik er een klein beetje gehakt doorheen, dat vind mijn vriend namelijk erg lekker. .

  • shirley
    5 maart 2015 om 16:17

    Dit ga ik uit proberen! lekker met een pepertje of chilikruiden er in... lekker pittig!

  • Pauline
    3 maart 2015 om 13:11

    Het staat in de supermarkt bij het zuiveschap. Ik heb meestal AH eigen merk.

  • Moniek
    2 maart 2015 om 20:16

    Hele gekke vraag maar wat gebruik je voor zure room? En waar koop je deze?

  • Pauline
    25 februari 2015 om 21:13

    Meer zout en peper :)

  • Joyce van Velzen
    25 februari 2015 om 20:03

    Ik heb dit gerecht net gegeten. Ingrediënten zijn prima en gezond, de smaak vond ik flauw. Ik wil het nog een keer maken maar dan moet er iets doorheen, heeft iemand en tip?

  • Marliese
    24 februari 2015 om 22:32

    Ik vind deze overschoten heerlijk! Bedankt voor het recept! Weet je al wanneer we de Italiaanse versie kunnen verwachten

  • Pauline
    24 februari 2015 om 18:37

    Ja dat kan wel.

  • mandy
    24 februari 2015 om 14:51

    Klinkt lekker! Kan je dit invriezen?

  • Pauline
    24 februari 2015 om 11:31

    Je kunt het weglaten. En de zure room kun je vervangen voor een plantaardige yoghurt of ook weglaten.

  • Lobke
    24 februari 2015 om 08:25

    Ik eet zelf geen mais... kan ik dat gewoon weglaten of weet jij een goede vervanger?

    En ik eet ook geen koemelk. De geraspte kaas kan ik dan vervangen door (harde) geitenkaas of pecorino. Weet jij iets waarmee ik de zure room kan vervangen?

    Groetjes

  • Kim
    23 februari 2015 om 18:05

    Vandaag gemaakt, was heerlijk!
    Zelfs mijn man, die niet van quinoa houdt, heeft er lekker van gegeten.
    Heb wat nacho chipjes op de bovenkant gedaan met laagje kaas er over... Was mjam! :)

  • Marianne
    22 februari 2015 om 20:32

    Inderdaad, super lekker! Hier en daar wel wat aangepast: iets minder quinoa en groentjes quasi verdubbeld, en nog een lepeltje harissa pasta om het extra pikant te maken. En ook zonder tortilla chips en zure room was het om duimen en vingers af te likken! Was de Mexicaanse keuken wat uit het oog verloren, maar ga dit gerecht alvast vaker maken.

  • Werner
    22 februari 2015 om 19:42

    Vandaag gemaakt met kleine twist
    Iets minder zandloper, maar niet minder lekker:
    Laagje gehakt met Mexicaanse kruiden ertussen

  • Elisabeth
    21 februari 2015 om 20:56

    Ik ben ook vzl fan!

    Ik dacht ook dat maïs niet vzl was... Maar ik weet echt niet waarom, dus ik gebruik het wel af en toe, maar dan wel biologische :-)
    Zowel maïs als bonen neem ik eigenlijk liever uit een bokaal dan uit blik. En tomatenblokjes neem ik uit brik ipv blik.

  • Annelies
    21 februari 2015 om 20:16

    Vandaag gemaakt! Heerlijk! :-)

  • Pauline
    21 februari 2015 om 11:35

    Meer dan de helft van de recepten in mijn nieuwe boek is Voedsezandloper proof :)

  • Hilde
    21 februari 2015 om 09:50

    Je tweede kookboek waarvan sprake in het artikel is dat ook VZL of is dat een ander boek, waarover sprake op je fb-pagina, dat in maart zou uitkomen?
    In bovengenoemd recept is sprake van mais. Ik dacht dat dit niet VZLproof is. Wat is je mening en die van Kris V. hierover? Op een andere fb-pagina met VZLrecepten werd deze discussie verwijderd maar ik had hier toch graag een woordje meer over vernomen.
    Dit artikel
    http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/2226994/2015/02/21/Kinderarts-Geef-kinderen-niet-alleen-gezonde-voeding.dhtml?utm_source=hootsuite&utm_medium=Social&utm_campaign=socialredactie&utm_content=nieuws
    is misschien wel goed om over te nemen op je pagina?

  • paula
    20 februari 2015 om 23:06

    Lekker!!! Ik had er nog vegetaris balletjes bij onder gedaan!!

  • Pauline
    20 februari 2015 om 22:24

    Ja dat gaat prima! Heb ik zelf al geprobeerd.

  • Jeanine van der Heij
    20 februari 2015 om 21:09

    Ik ben echt een voetselzandloper fan en dit recept ga ik zeker toevoegen aan mijn recepten. Ik hoop nog veel mooie recepten uit de Paulines keuken te ontvangen.

  • isabelle
    20 februari 2015 om 19:07

    Het staat in de oven! Ruikt heerlijk

  • RoosRCPTN
    20 februari 2015 om 12:50

    Lekker veel Mexicaanse gerechten de laatste tijd! Ik ben zelf maar van de Italiaanse keuken, dus zo'n ovenschotel ga ik zeker binnenkort maken!

  • liseth
    20 februari 2015 om 11:17

    Ziet e heerlijk uit

  • Martje
    20 februari 2015 om 10:49

    Heeeeerlijk. Kan ik het ook een 2e keer warm maken? Ik werk veel in de avond, dan is het makkelijker om het in de ochtend helemaal klaar te maken, zodat ik het in de avond alleen nog maar op hoef te warmen. =)

  • anke
    20 februari 2015 om 08:13

    Klink goed en als het net zo lekker is als de chilli sin carne ( die ik ook vaak maak met gerookte kip)dan ga ik deze ook regelmatig maken.

  • Alice
    20 februari 2015 om 08:04

    Ik ben verbaasd over de maïs en de hoeveelheid blikingredienten. Maïs is bijna allemaal genetisch gemanipuleerd en met mais kan ons lichaam niks.

    Blikken worden naar verluid vaak ingesmeerd met mononatriumglutamaat E621 om de smaak van ijzer te voorkomen/verbloemen.

    Of heb ik het mis??

    Wel een groot zandloper fan!

  • Myriam
    19 februari 2015 om 19:20

    Ook vzl fan.

  • Lisa
    19 februari 2015 om 19:12

    En het was heeeeel lekker! Vanavond meteen gemaakt, beetje extra ananas er in en cheddar kaas er op. En zo lekker makkelijk ook. Aanrader!

  • Ger
    19 februari 2015 om 17:56

    Oh dit klinkt weer buitengewoon! ! Ik ben fan van ovenschotels. De oven doet het werk, zelf kun je ondertussen van alles doen. En de keuken vult zich met heerlijke geuren. .. mmm

  • Pauline
    19 februari 2015 om 12:43

    Dat kan wel, maar dan krijg je meer deze versie http://uitpaulineskeuken.nl/2013/09/makkelijke-maaltijd-mexicaanse-quinoa-salade.html Die hoeft niet in de oven en uiteraard kun je dan de cherrytomaatjes weglaten.

  • Ondine
    19 februari 2015 om 09:20

    Gisteren meteen gemaakt en super lekker! Ook de kinderen aten het. Ik heb wat tortilla chips (nacho cheese) erover heen gekruimeld en daar de kaas op gedaan en dan in de oven. Die korst is echt super!

  • Linda
    18 februari 2015 om 21:30

    Ooh dit klinkt heerlijk, ik ben fan van Mexicaans eten! En toch nog best gezond :-)

  • Emma
    18 februari 2015 om 21:01

    Ik denk dat je dit ook prima weg kan laten in dit recept!

  • Emma
    18 februari 2015 om 20:56

    Lekker zeg! Dat is eens iets anders dan die eeuwige chilibonen!

  • Bilge
    18 februari 2015 om 18:24

    Ik had gister gevulde tortilla's gemaakt en had nog over. En heb er de ovenschaal mee gemaakt... Heerlijk!!!! Dankjewel.

  • renee
    18 februari 2015 om 16:37

    Staat nu in de oven! Dank weer voor je heerlijke recept!

  • Ingrid
    18 februari 2015 om 16:35

    Ik ben geen paprika-fan, iemand tips waarmee ik de paprika kan vervangen in dit recept? Verder ziet het er echt heel lekker uit!!

  • kim
    18 februari 2015 om 15:01

    Ziet er weer heerlijk uit, gaan we snel eens uit proberen! :-)

  • Madeleine
    18 februari 2015 om 11:46

    Weer zo'n heerlijk recept. Ik ben een trouwe volger en eet ook graag voedselzandloperproof. Een tip: in plaats van zure room is Griekse yoghurt 0% ook heel lekker.

  • Sarah
    18 februari 2015 om 11:11

    Hier ook een Mexicaans foodlover, eet eigenlijk helemaal niet zo vaak quinoa, maar denk dat deze combo erg lekker zal zijn!

  • Femke
    18 februari 2015 om 10:24

    Volgens mij heb ik hiervoor alles in huis, dus ik denk dat ik dit vanavond ga maken! Mexicaans eten is zó lekker <3.

  • nicole
    18 februari 2015 om 09:36

    Quinoa is heerlijk en deze ovenschotel is super makkelijk. In de ochtend maken en ;s avonds in de oven en lekker eten.

  • Corinne
    18 februari 2015 om 09:35

    Ohhh dit lijkt me zo lekker!! Dit ga ik zeker binnenkort eens maken. Heerlijk!!

  • Margot
    18 februari 2015 om 09:10

    Wat een supergoed idee!

  • Ellen
    18 februari 2015 om 08:41

    Dit gerechtje zag ik ook al een paar keer op Pinterest voorbij komen, éécht een toppertje! :)

  • Emily van Kampen
    18 februari 2015 om 08:31

    Wow! Ik eet niet zo vaak Mexicaans, maar deze schotel klinkt erg lekker! En ik denk dat het een goede manier is om de rest van de familie hier ook eens aan de quinoa te krijgen. Met salades lukt dat vaak niet, maar een ovenschotel lusten ze vaak wel ;)

  • ina
    18 februari 2015 om 08:26

    Hoi Pauline,
    Ik ben helemaal fan van je.
    Iedere dag kijk ik weer uit naar de geweldige recepten die je bedenkt!!!
    Ik heb er dan ook al veel uitgeprobeerd en mijn complimenten aan jou.
    Vandaag ga ik zeker deze ovenschotel maken!!
    Ik zocht nl iets wat ik kan bewaren voor later op de avond als ik nog eters krijg.
    Bedankt hiervoor!!!
    Je hebt me nu al enthousiast gemaakt.

  • Anna
    18 februari 2015 om 08:15

    Ziet er weer goed uit! Heb jij misschien een idee hoe je dit recept lekker smeuïg krijgt zonder de tomaat? Is er iets vervangbaars? Ivm allergie is tomaat verboden gebied helaas.

  • Dana
    18 februari 2015 om 08:02

    Voedselzandloper-fan hier : )
    Weer een heel leuk recept maar ben ook zeer benieuwd naar de Italiaanse versie.

  • Stefanie
    18 februari 2015 om 07:28

    Wat lekker! Deze ga ik vanavond maken. Met de voorgekookte quinoa van Nature Crops nog sneller klaar

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.