Wat is za'atar, sumak en tahina?

Wat is za’atar, sumak en tahina?

En oranjebloesemwater, granaatappelmelasse en rozenwater, maar dat paste niet meer in de titel. Klinkt dit als abracadabra in je oren of weet je wel zo ongeveer wat je er allemaal mee kunt doen? Ik ben zelf dol op de Midden Oosterse keuken en ik heb hier de afgelopen jaren dan ook volop mee geëxperimenteerd. Op mijn blog vind je diverse recepten met de specifieke ingrediënten uit deze regio zoals tahin, za’atar en sumak. Vooral de recepten van Ottolenghi bevatten deze gekke Midden Oosterse ingrediënten die je doorgaans niet in de supermarkt vindt. Sommige Turkse supermarkten hebben het wel.

De koninginnen van de Midden Oosterse keuken zijn wat mij betreft Nadia en Merijn. Door hun heb ik deze spannende keuken beter leren kennen. Je kent ze waarschijnlijk wel van 24 Kitchen of van hun kookboeken zoals Arabia bij je thuis en Viva Arabia. Zij zijn door hun achtergrond kenners op dit gebied en wilden deze smaken naar Nederland halen. Maar alleen van de beste kwaliteit en daarom gingen ze samen met Vanilia Venture op zoek naar de beste ingrediënten. En zo is hun lijn Souq ontstaan.

Nu ben je nog niet veel wijzer, want je wilt natuurlijk weten wat je er allemaal mee kunt. Ik leg het je uit.

Za’atar

Za’atar is een kruid. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op oregano en ze noemen het ook wel wilde tijm. Het heeft een ietwat aardse smaak. De za’atar van Souq is er in 2 variaties, een Palestijnse met sumak en sesamzaad. En een Libanese met fleur du sel. Dit is dus een mengeling van kruiden. Za’atar is heerlijk in combinatie met geroosterde kip. Maar je kunt het ook over je labneh (uitgelekte yoghurt) strooien. Of meng het met wat olijfolie en bestrijk er, zoals Nadia en Marijn doen, je flatbread mee.

Sumak
Sumak is een specerij gemaakt van gekneusde bessen van de sumakplant. Het heeft een frisse, maar pittige smaak. Het geeft een frisse soort kick aan een gerecht. Sumak is zoals je net gelezen hebt vaak een onderdeel van een za’atar mix. Maar je kunt sumak ook los gebruiken. Door de frisse smaak vind ik het heerlijk om het over geroosterde pompoen te strooien. Maar je kunt het ook in combinatie met kip, of ander vlees eten. Eigenlijk alles wat wel een frisse touch kan gebruiken is geschikt voor sumak.

Tahin/Tahini/Tahina
Tahina kennen jullie vast wel. Dit kan je tegenwoordig ook in de supermarkt krijgen. Het is een gemalen pasta van sesamzaad, aangevuld met een klein beetje zout. Niets meer dan dat. Tahina is essentieel in de hummus of baba ganoush. Maar je kunt er ook lekkere dressings van maken. En zelfs in zoete recepten kun je Tahin gebruiken. Zie het als een soort notenboter, maar dan van sesamzaad.

Granaatappelmelasse
Ik ben dol op granaatappel. Je kent hem vast wel, de vrucht die uit felrode pareltjes bestaat die zo extreem kliedert. Het heeft een frisse zoetzure smaak en is heerlijk in salades of in de couscous. Van de pitjes kun je heel goed sap en limonade maken, want ze bevatten veel vocht. Granaatappelmelasse is niets meer dan ingekookt granaatappelsap en daardoor blijft een zoetzure stroperige siroop over. Je kunt dit gebruiken over je salade, met bijvoorbeeld kip, maar je kunt er ook een toetje mee verrijken.

Oranjebloesemwater
Als je wel eens baklava gemaakt hebt, weet je wat oranjebloesemwater is. Het is een essentieel onderdeel van de baklava. Oranjebloesemwater is een destillaat (geconcentereerde stof) van de bittere sinaasappelbloesem en water. Het wordt veel gebruikt in toetjes en in gebak. Maar je kunt er ook een couscous met amandelen en abrikozen mee verrijken. De smaak is vrij overheersend dus wees er zuinig mee.

Rozenwater
Rozenwater wordt vaak verward met oranjebloesemwater. Rozenwater is een destillaat van rozen. Het wordt gemaakt van rozenblaadjes. Het wordt vaak gebruikt in toetjes en zoet gebak. Ook in combinatie met thee of limonade is een drupje rozenwater heel verrassend. Het heeft wel een iets overheersende smaak dus wees er zuinig mee.

Waar kan ik dit kopen?
De Souq lijn is verkrijgbaar bij de betere delicatessenwinkels. Of online in de webshop van Vanilla Venture. De producten zijn niet goedkoop, maar wel in verhouding tot de kwaliteit. Je kunt er van uitgaan dat Nadia en Merijn alleen de beste ingrediënten geselecteerd hebben voor hun lijn. Daarnaast zijn het producten waar je langere tijd mee doet.

Ik ben benieuwd, ben jij bekend met deze producten en gebruik je ze wel eens?

Deze blog bevat producten die door ene merk of bedrijf zijn opgestuurd, lees mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (1 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in