fbpx
Menu

Wat is za’atar, sumak en tahina?

En oranjebloesemwater, granaatappelmelasse en rozenwater, maar dat paste niet meer in de titel. Klinkt dit als abracadabra in je oren of weet je wel zo ongeveer wat je er allemaal mee kunt doen? Ik ben zelf dol op de Midden Oosterse keuken en ik heb hier de afgelopen jaren dan ook volop mee geëxperimenteerd. Op mijn blog vind je diverse recepten met de specifieke ingrediënten uit deze regio zoals tahin, za’atar en sumak. Vooral de recepten van Ottolenghi bevatten deze gekke Midden Oosterse ingrediënten die je doorgaans niet in de supermarkt vindt. Sommige Turkse supermarkten hebben het wel.

De koninginnen van de Midden Oosterse keuken zijn wat mij betreft Nadia en Merijn. Door hun heb ik deze spannende keuken beter leren kennen. Je kent ze waarschijnlijk wel van 24 Kitchen of van hun kookboeken zoals Arabia bij je thuis en Viva Arabia. Zij zijn door hun achtergrond kenners op dit gebied en wilden deze smaken naar Nederland halen. Maar alleen van de beste kwaliteit en daarom gingen ze samen met Vanilia Venture op zoek naar de beste ingrediënten. En zo is hun lijn Souq ontstaan.

Nu ben je nog niet veel wijzer, want je wilt natuurlijk weten wat je er allemaal mee kunt. Ik leg het je uit.

Za’atar

za'atar

za'atar

 

 

 

 

 

 

 

 

Za’atar is een kruid. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op oregano en ze noemen het ook wel wilde tijm. Het heeft een ietwat aardse smaak. De za’atar van Souq is er in 2 variaties, een Palestijnse met sumak en sesamzaad. En een Libanese met fleur du sel. Dit is dus een mengeling van kruiden. Za’atar is heerlijk in combinatie met geroosterde kip. Maar je kunt het ook over je labneh (uitgelekte yoghurt) strooien. Of meng het met wat olijfolie en bestrijk er, zoals Nadia en Marijn doen, je flatbread mee.

Sumak
sumak

Sumak is een specerij gemaakt van gekneusde bessen van de sumakplant. Het heeft een frisse, maar pittige smaak. Het geeft een frisse soort kick aan een gerecht. Sumak is zoals je net gelezen hebt vaak een onderdeel van een za’atar mix. Maar je kunt sumak ook los gebruiken. Door de frisse smaak vind ik het heerlijk om het over geroosterde pompoen te strooien. Maar je kunt het ook in combinatie met kip, of ander vlees eten. Eigenlijk alles wat wel een frisse touch kan gebruiken is geschikt voor sumak.

Tahin/Tahini/Tahina
tahina

Tahina kennen jullie vast wel. Dit kan je tegenwoordig ook in de supermarkt krijgen. Het is een gemalen pasta van sesamzaad, aangevuld met een klein beetje zout. Niets meer dan dat. Tahina is essentieel in de hummus of baba ganoush. Maar je kunt er ook lekkere dressings van maken. En zelfs in zoete recepten kun je Tahin gebruiken. Zie het als een soort notenboter, maar dan van sesamzaad.

Granaatappelmelasse
granaatappelmelasse

Ik ben dol op granaatappel. Je kent hem vast wel, de vrucht die uit felrode pareltjes bestaat die zo extreem kliedert. Het heeft een frisse zoetzure smaak en is heerlijk in salades of in de couscous. Van de pitjes kun je heel goed sap en limonade maken, want ze bevatten veel vocht. Granaatappelmelasse is niets meer dan ingekookt granaatappelsap en daardoor blijft een zoetzure stroperige siroop over. Je kunt dit gebruiken over je salade, met bijvoorbeeld kip, maar je kunt er ook een toetje mee verrijken.

Oranjebloesemwater
oranjebloesemwater

Als je wel eens baklava gemaakt hebt, weet je wat oranjebloesemwater is. Het is een essentieel onderdeel van de baklava. Oranjebloesemwater is een destillaat (geconcentereerde stof) van de bittere sinaasappelbloesem en water. Het wordt veel gebruikt in toetjes en in gebak. Maar je kunt er ook een couscous met amandelen en abrikozen mee verrijken. De smaak is vrij overheersend dus wees er zuinig mee.

Rozenwater
rozenwater

Rozenwater wordt vaak verward met oranjebloesemwater. Rozenwater is een destillaat van rozen. Het wordt gemaakt van rozenblaadjes. Het wordt vaak gebruikt in toetjes en zoet gebak. Ook in combinatie met thee of limonade is een drupje rozenwater heel verrassend. Het heeft wel een iets overheersende smaak dus wees er zuinig mee.

Waar kan ik dit kopen?
De Souq lijn is verkrijgbaar bij de betere delicatessenwinkels. Of online in de webshop van Vanilla Venture. De producten zijn niet goedkoop, maar wel in verhouding tot de kwaliteit. Je kunt er van uitgaan dat Nadia en Merijn alleen de beste ingrediënten geselecteerd hebben voor hun lijn. Daarnaast zijn het producten waar je langere tijd mee doet.

Ik ben benieuwd, ben jij bekend met deze producten en gebruik je ze wel eens?

Deze blog bevat producten die door ene merk of bedrijf zijn opgestuurd, lees mijn disclaimer.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

13 reacties

  • betty van wijk
    4 januari 2019 om 07:16

    Gegeten bij Ottolenghi in Londen verrukkelijk.Ik hoop jij recepten brengt met veel groenten

    Beantwoorden
  • Walter
    21 april 2015 om 10:04

    Een heel duidelijke en "verfrissende" uitleg. Tahin en oranjebloesem (gebruik uik bv in madeleintjes) waren gekend. Sumak vele keren tegengekomen maar kende het niet. Bedankt dit no-nonsense artikel en nu naar de winkel

    Beantwoorden
  • Eef
    27 januari 2015 om 23:37

    Rozenwater ken ik wel hiermee maak ik wel eens rozenwater meringues, heerlijke smaak maar inderdaad hier moet je zuinig mee omgaan ;) .Tahin kende ik natuurlijk ook (dol op hummus) maar de za'ter nog niet. Lijkt me erg lekker :)

    Beantwoorden
  • Ger
    26 januari 2015 om 23:25

    Ik ken alleen het rozenwater en oranjebloesemwater. Leuk, zulke artikelen. Zou je een recept willen delen met ons waarin je za'atar gebruikt? Zou ik heel leuk vinden.

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 januari 2015 om 12:46

    Ga ik zeker doen. Maar deze staat alvast online http://uitpaulineskeuken.nl/2012/11/gebraden-kip-van-ottolenghi.html

    Beantwoorden
  • Eve
    26 januari 2015 om 21:28

    Toevallig vorige week za'atar (met sumak) gekocht bij een Marokkaanse winkel. Zelf humus gemaakt en het daar door gedaan, was erg lekker. Ben benieuwd naar andere recepten ermee.

    Beantwoorden
  • Ikram
    26 januari 2015 om 11:25

    Hmmm met die granaatappelmelasse zou ik wel es een receptje zien! Ik heb namelijk nog een hele fles thuis liggen die ik gebruik voor een recept die ik geleerd heb van een paar turkse vriendinnen, maar ik weet niet wat ik er anders mee moet :D

    Beantwoorden
  • Margot
    26 januari 2015 om 10:11

    Wat een leerzaam artikel!

    Beantwoorden
  • Emily van Kampen
    26 januari 2015 om 10:08

    Heel fijn zo'n overzicht met ingrediënten! Ik kende tahina en rozenwater wel, maar met de rest ben ik niet zo bekend. Altijd goed om weer iets nieuws te ontdekken.

    Beantwoorden
  • Mechtilde
    26 januari 2015 om 09:49

    Wat een verrijking Pauline! Ga ik zeker proberen.

    Beantwoorden
  • Marjolein
    26 januari 2015 om 09:44

    Ken de ingrediënten, en de boeken van Nadia en Merijn zijn echt heel mooi (en lekker :) ). Groot deel van de ingrediënten zijn hier standaard onderdeel van de voorraad. M'n man is heel trots dat ie weet wat Sumak is :D (ook erg lekker op gegrilde zalm).
    Deze lijn van producten kende ik nog niet. Ziet er mooi uit met al die bijpassende kleurtjes.
    Nou wonen we midden in een stadscentrum achter de straat met allerlei Turkse winkeltjes (zelfs een aparte en hele uitgebreide Turkse bakkerij, mmm) dus ik ben eigenlijk heel erg verwend op dit gebied ;).

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 januari 2015 om 11:08

    Oh wat heerlijk, ik ben een klein beetje jaloers :)

    Beantwoorden
  • Sarah
    26 januari 2015 om 08:52

    Ik ben met alle producten wel bekend, maak regelmatig wat uit de Arabische/Marokkaanse keuken.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen