Menu

Easy: Gepofte zoete aardappel met zuurkool

Sinds ik Masterchef (Australia) volg ben ik in de ban van de term deconstructed. Wat niets meer is dan een uit elkaar getrokken recept. Vaak doen ze dit met taartjes en toetjes en maken ze er een heerlijk recept van met allemaal losse onderdelen. Eigenlijk is deze gepofte zoete aardappel een deconstructed zuurkoolstamp. Het zijn aardappelen, zuurkool en spekjes, maar die worden los bereid. Zou je alles door elkaar stampen dan heb je een zoete zuurkoolstamppot.

Ik ben weer helemaal terug met de Fast & Fresh rubriek trouwens. In december moest het even wijken voor alle feestrecepten. Maar nu kunnen jullie ieder woensdag weer een Fast & Freshje van mij verwachten, makkelijke recepten met verse ingrediënten. Nu is deze gepofte zoete aardappel niet perse heel fast, maar dat kan wel. Als je de zoete aardappel in de magnetron bereidt is hij binnen 7 minuten klaar. Persoonlijk heb ik geen problemen met de magnetron en gebruik ik deze methode vooral als ik alleen voor mijzelf kook. Dan ben je echt in 10 minuten klaar. Maar het kan ook in de oven natuurlijk, net zo vers, maar het duurt alleen wat langer.

gepofte zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 personen
4 grote zoete aardappelen
500 gr zuurkool
200 gr spekreepjes
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de zoete aardappelen grondig en verwijder eventuele oneffenheden. Prik er gaatjes in met een vork. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel ze royaal met olijfolie en peper en zout.

Pof de aardappelen in ongeveer 45 minuten gaar. De aardappel is gaar, als je deze met 2 vorken makkelijk uit elkaar kunt trekken.

Bak in een pan de spekreepjes goudbruin. Je hoeft geen olijfolie te gebruiken.

Verwarm in de andere pan de zuurkool. Je kunt het eventueel ook in 1 pan doen. Dan krijgt de zuurkool lekker de smaak van het spekvet.

Hou je van zoet? voeg dan wat rozijntjes, stukjes appel of stukjes ananas bij de zuurkool. Breng de zuurkool op smaak met peper en zout.

Haal de gepofte zoete aardappel uit de oven. Trek hem uitelkaar met een vork. Breng de binnenkant op smaak met peper en zout.

Verdeel de zuurkool over de geroosterde zoete aardappel.

Maak het af met een lepel spekreepjes.

En klaar is je deconstructed zuurkoolstamppot.

gepofte zoete aardappel

 

Dit recept is m.u.v. de spekjes Voedselzandloper proof.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

34 reacties

  • Geerd
    22 januari 2018 om 09:57

    Met een toef zure room op de zuurkool. .

  • ron
    12 juni 2017 om 12:21

    Poffen zoete aardappel, 30 minuten op 180ºC.

  • Miriam
    2 februari 2017 om 20:39

    Geen zorgen, een magnetron gebruikt microgolven. Die straling is niet schadelijk (je radio werkt met golven die ± evenveel energie hebben) en zorgt eigenlijk alleen dat water dat in je voedsel zit opwarmt. Ik zal niet zeggen dat kant-en-klaar maaltijden nou altijd zo gezond zijn, maar het gebrek aan voedingsstoffen komt vooral door het eten zelf, niet de manier van opwarmen :) Het kan zelfs gezonder zijn dan koken, omdat de vitamines ed in je eten blijven ipv deels weg te lekken in je kookvocht. Wel super dat je kritisch denkt!

  • Pauline
    2 februari 2015 om 12:28

    Ik gebruik zuurkool uit een zakje, deze is al bereid, dus die hoef je enkel op te warmen. Je kunt het zelfs koud eten.

  • Ingrid
    2 februari 2015 om 10:22

    Klinkt goed maar welke zuurkool gebruik je en hoelang moet deze de pan in?...en braad je de zuurkool in de pan of moet deze worden gekookt?

  • Nora
    22 januari 2015 om 20:45

    Hoi! Ik heb deze gepofte zoete aardappelen met zuurkool vandaag gemaakt: het was superlekker!! Voor m'n vriendje had ik er nog rookworst bij gedaan. En een coleslaw on-the-side ;-)
    Echt een superreceptje want het ziet er te gek uit op je bord! Ik denk dat ik het nog eens ga maken tijdens een etentje! Thanx voor het goede idee!

  • Pauline
    20 januari 2015 om 20:06

    Nee dat doe je pas erna.

  • Anne
    20 januari 2015 om 17:00

    Is het de bedoeling dat je de zoete aardappel al insnijdt voordat hij de oven ingaat? (Zoals op de foto?) Of doe je dat pas daarna?

  • Mariska
    18 januari 2015 om 11:38

    Lijkt me erg lekker!! gaan we maken deze week!

  • Claudia
    15 januari 2015 om 22:01

    Wat een onwijs leuk (en lekker!) idee om deze twee ingrediënten met elkaar te combineren. Hmmm!

  • Pauline
    15 januari 2015 om 17:50

    Vol vermogen dat is bij mij 800 watt.

  • Le
    15 januari 2015 om 16:06

    Hmmm, lijkt mij erg lekker. Maar als je de aardappels in de magnetron poft, op hoeveel watt doe je dat?
    Tnx

  • Marloes
    14 januari 2015 om 20:39

    De glycemische index/lading is daarentegen een stuk lager dan bij gewone aardappelen. Wat inhoudt dat de suiker langzaam wordt afgegeven aan je bloed en je je langer verzadigd voelt.

    Tel daar de vezels en de vitamientjes bij op, en je hebt een gewoon een gezond maaltje.

  • 79Foodmoments
    14 januari 2015 om 19:44

    Ook lekker met truffel

  • Pauline
    14 januari 2015 om 19:17

    Ik heb helaas geen ervaring met de airfryer dus dat durf ik niet te zeggen.

  • Merit
    14 januari 2015 om 18:32

    Ik heb zelf net de fryer, hoelang en op welke temperatuur doe je zoete aardappelen in de airfryer XL.
    Groetjes

  • Sandra
    14 januari 2015 om 17:10

    Ohhh wat een goede combi, die ga ik zeker een keer proberen!

  • Constance
    14 januari 2015 om 16:14

    Lijkt me lekker!! Ik zou de aardappelen in de Actie Frijer doen en de zuurkool zelf maken! Heel simpel.
    2 tenen knoflook geperst 200 ml azijn 200 ml witte wijn 2 eetlepels suiker 4 blaadjes laurier 10 jeneverbessen 150 ml water zout en peper aan de kook brengen en over de geschaafde witte kool schenken en dan laten trekken en uitlaten lekker. Heerlijk met een lik mosterd!
    Groetjes

  • Eef
    14 januari 2015 om 14:13

    Heerlijk! Wat een fijne combinatie (hier spreekt een echte zuurkoolliefhebber ;) ) Deze moet ik echt eens gaan uitproberen. Grappige term 'deconstructed' -die kende ik nog niet!

  • Merel
    14 januari 2015 om 11:51

    Dit is serieus een heel briljant idee! Ik houd van zuurkool en ik houd van zoete aardappel. Wat een match!!

  • Karin
    14 januari 2015 om 11:27

    De koolhydraten in dit gerecht vallen toch reuze mee? Als je het dan toch gezond wil houden kun je beter de spekjes weglaten. Ach af en toe zondigen mag best, gezond eten doen we de hele week al ;)

  • Sarah
    14 januari 2015 om 10:46

    Zelf vind ik de term deconstructed maar niks om eerlijk te zijn. Wel vind ik dit receptje erg leuk!

  • nathalie
    14 januari 2015 om 10:36

    De magnetron zou ik niet gebruiken. Je haalt alle voedingsstoffen eruit, je vernietigt de celstructuur. En je eten worden ingestraald! niet echt gezond te noemen dus.

  • nathalie
    14 januari 2015 om 10:30

    Ja en? je hebt minimaal 100 gram koolhydraten nodig per dag. Zoete aardappel bevat veel meer vitamines en mineralen en andere goede stoffen dan gewone aardappel. Gewone aardappel is een nachtschade en sowieso niet gezond om dat vaak te eten.
    En verder vind ik zoete aardappel veeel lekkerder dan de normale!!

  • Monique
    14 januari 2015 om 09:13

    Wat een super leuk idee!

  • simone
    14 januari 2015 om 09:04

    Ja ik hou van zoete aardappel stamppot met zuurkool!
    Deconstructed ziet het er meteen nog leuker uit. Ga ik volgende keer ook eens doen :)

  • Margot
    14 januari 2015 om 08:55

    Wat ziet er leuk uit zo!

  • Elianne
    14 januari 2015 om 08:54

    Oeh klinkt goed, misschien m'n vriend hier maar eens mee verassen.

    Gepofte zoete aardappels eet die sowieso met veel plezier.

    Tip: de oven poft de aardappels wel echt een stuk lekkerder dan de magnetron.

    Ik heb ook niets tegen de magnetron en als mijn 'geduld' op is en ik teveel zin heb in de aardappel haal ik hem uit de oven en doe hem in de magnetron. Maar op de schaal ultiem genot- genot - lekker - prima - eetbaar. Gaat het wel gelijk van ultiem genot naar prima/eetbaar. Dus zonde.

  • Anna-Karina
    14 januari 2015 om 08:39

    Zoete aardappel bevat behoor wat koolhydraten
    21 gr. per 100 gr. dat is meer dan een gewone aardappel: 17 gr. per 100 gr.

  • Anna-Karina
    14 januari 2015 om 08:38

    Ziet er heerlijk uit. Zoete aardappel bevat behoor wat koolhydraten
    21 gr. per 100 gr. dat is meer dan een gewone aardappel: 17 gr. per 100 gr.
    Maar de kleur is prachtig!

  • Ellen
    14 januari 2015 om 08:09

    Ziet er erg lekker uit! In het verleden was ik echt geen fan van zuurkool, misschien moet ik het eens in een ander receptje uitproberen. :)

  • Andrea - 4pure
    14 januari 2015 om 07:36

    Wat een heerlijk recept!

  • Kelly caresse
    14 januari 2015 om 07:19

    Wat een leuk recept idee en toffe variant op het normale zuurkoolstampotje! :)

  • Trix
    14 januari 2015 om 07:07

    Lukt me heel lekker en ga dit maken.
    Hoe zat het ook alweer met de koolhydraten van zoete aardappels?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.