fbpx
Menu

Easy: Caesar salade van boerenkool

Het is allemaal de schuld van Vinnies Deli. Sinds ik daar deze goddelijke Caesar salade van boerenkool heb gegeten kan ik aan niets anders meer denken. Deze boerenkool salade bewijst maar weer dat je ook heel goed salades in de winter kunt eten. Wel vind ik het dan extra lekker om er een warm element aan toe te voegen, in dit geval een gepocheerd ei en spekreepjes.

Je kunt boerenkool heel goed rauw eten, mits het fijn gesneden is. Vind je dit toch iets te taai, dan kun je het even kort stomen of kort roerbakken, dan is de structuur wat zachter. Heel veel mensen denken trouwens dat een Caesar salade kip bevat. Dit wordt vaak toegevoegd, maar in het oorspronkelijke recept zit geen kip. Maar wil je er een lekkere maaltijdsalade van maken, dan zou ik een gegrild kipfiletje toevoegen. Maar zo is hij ook om te smullen. Mmmm, ik krijg er nu alweer zin in.

caesar salade

Ingrediënten voor 4 personen
150 gr boerenkool
4 eieren
100 gr spekreepjes
2 plakken brood
30 gr Parmezaan
Knoflookolie
Peper en zout

Dressing
2 el mayonaise
Sap van een halve citroen
2 st. ansjovis
20 gr Parmezaan
1 teentje knoflook
Peper en zout

Zo maak je het
Stoom de boerenkool in een stoommandje of roerbak het even kort in een wokpan met iets olijfolie. Rauw laten kan ook, dat heb ik in dit geval ook gedaan.

Bak de spekreepjes goudbruin in een koekenpan.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Scheur het brood in stukken en bestrijk ze met de knoflookolie. (=olie gemengd met een teentje knoflook).

Verdeel de broodstukjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster de croutons in 10 minuten goudbruin.

We gaan nu de eieren pocheren. Zet een pan water op het vuur met een scheutje azijn en een lepeltje zout. Breng het net tegen de kook aan.

Breek een eitje boven een zeefje, zodat het overtollige vocht kan verdwijnen. Giet het eitje in het water en pocheer hem in 3 minuten gaar. Bewaar het eitje tot gebruik in warm water. Zo kun je rustig één voor één de eieren pocheren.

Maak een dressing door alle ingrediënten kort te mengen met een staafmixer. Wil je de dressing iets vloeibaarder hebben voeg dan een scheutje water toe. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Verdeel de boerenkool over de borden. Verdeel daarover de spekreepjes en de knoflookcroutons.

Leg op ieder bord een gepocheerd ei.

Maak het af met een lekkere lepel dressing.

Garneer de caesar salade met wat geschaafde Parmezaan. Ik doe dit zelf altijd met een dunschiller, werkt prima.

caesar salade caesar salade

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

  • Marijke
    7 februari 2016 om 21:50

    Geweldig recept. Zo lust ik boerenkool wel. En ook dochter van 8 vond het heerlijk. De peuter niet, maar die eet geen nieuwe dingen ?. Voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
  • Melanie
    9 februari 2015 om 17:24

    oh, wat lijkt mij dit lekker!
    Vanavond maar uitproberen. Kun je de anjovis voor iets anders vervangen in de dressing ivm allergie?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 februari 2015 om 17:48

    Je kunt het weglaten en wat extra zout toevoegen voor de smaak.

    Beantwoorden
  • Edmee
    2 februari 2015 om 12:22

    Wat een heerlijke salade, heb m gister meteen gemaakt. Echt super, de dressing is ook zo heerlijk en zo makkelijk om zelf te maken. Ik maakte al wel eens de classic Caeser salad met dressing uit een flesje maar dit is veel lekkerder! Had meteen een grote portie gemaakt zodat ik m vandaag ook mee kon nemen naar m'n werk (maar dan gewoon met een gekookt eitje erbij).

    Het ei pocheren was ook wel spannend om te doen, ik vind dat altijd super lekker maar durf het op de een of andere manier niet echt zelf te doen. Poging 1 mislukte compleet, poging 2 kwam aardig in de buurt. Ik blijf gewoon oefenen ;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 februari 2015 om 12:25

    Wat leuk om te horen. En slim om meteen extra veel te maken :)

    Beantwoorden
  • Els
    1 februari 2015 om 14:09

    oeh lekker, mijn man is komende week weg dus tijd voor lekkere salades, die wil hij niet eten haah

    Beantwoorden
  • Sanne
    30 januari 2015 om 16:53

    Hmmmm dit klinkt lekker zeg!
    Ga dit recept zeker een keer proberen binnenkort! Het wordt toch eens tijd dat ik voor het eerst een ei ga proberen te pocheren.... ;)

    Beantwoorden
  • RoosRCPTN
    29 januari 2015 om 14:37

    oooh ja deze is zo lekker! Ik maakte het naar aanleiding van een salade die ik at in New York & daarna kon ik ook aan niets anders meer denken :)

    Beantwoorden
  • Nora
    28 januari 2015 om 19:29

    Ik heb deze salade net gemaakt en gegeten: superlekker! Ook m'n vriendje was er weg van en wil het morgen weer eten ;-)

    Beantwoorden
  • sonja
    28 januari 2015 om 18:41

    Een vriendin maakt deze salade altijd met gesneden andijvie. Ook aan te bevelen. Maar ga deze zeker uitproberen.

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 januari 2015 om 21:52

    Oh dat ga ik ook een keertje proberen!

    Beantwoorden
  • Ageeth
    28 januari 2015 om 16:44

    Daar heb ik niets aan toe te voegen en weer eens wat anders voor de boerenkool ;-)

    Beantwoorden
  • Corinne
    28 januari 2015 om 13:13

    Het ziet er heel lekker uit, maar rauwe boerenkool ...... op de één of andere manier trekt het me niet zo. Maar misschien moet ik het gewoon eens proberen.

    Beantwoorden
  • Shiromani
    28 januari 2015 om 12:02

    Wat een heerlijk recept, ga ik snel proberen.
    Boerenkool kan je ook wat masseren. Door er door te kneden wordt het zachter en slinkt het een beetje. Zo kan je de boerenkool makkelijk rauw laten!

    Beantwoorden
  • Sarah
    28 januari 2015 om 09:28

    Oh lekker heb boerenkool gek genoeg nooit gegeten haha.

    Beantwoorden
  • Margot
    28 januari 2015 om 09:02

    Wat een leuk idee om dit met boerenkool te maken!

    Beantwoorden
  • Monique
    28 januari 2015 om 08:42

    Klinkt heerlijk!

    Beantwoorden
  • Anna-Karina
    28 januari 2015 om 08:09

    Lijkt me ook heel lekker met speckjes (van de Vegetarisch Slager) en zelfgebakken kaascroutons. Goeie truc met dat eitje!

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 januari 2015 om 21:54

    Die heb ik nog nooit gegeten. Maar is vast lekker.

    Beantwoorden
  • Ellen
    28 januari 2015 om 08:06

    Mmm lekker met dat eitje! :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen