gepocheerd peertje

Voedselzandloper kerstmenu

Door Annika

Pauline had via een oproepje op Facebook gevraagd of jullie nog specifieke wensen hadden voor de komende feestdagen op Uit Paulines Keuken. En daar werd enthousiast gebruik van gemaakt. Een veel gehoord verzoek was een Voedselzandloper proof kerstmenu. Heel toevallig hadden we dit zelf ook al in gedachten. Dus hier is het dan, het enige echte Voedselzandloper kerstmenu!

Alle recepten komen uit het Voedselzandloper kookboek. Mocht je dit boek al hebben, dan is het leuk om te zien welke combinatie je kan maken met de gerechten. Heb je het boek nog niet? Dan vind je hier een volledig nieuw kerstmenu bestaand uit 4 gangen. Veel kookplezier gewenst!

Voorgerecht – Bietencarpaccio

venkelsalade

Dit heb je nodig voor 4 personen:
2 gekookte bieten
50 gr rucola
2 handperen
50 gr blauwe kaas
20 gr walnoten
1 el witte wijnazijn
3 el walnotenolie

Zo maak je het
Snij de bieten in hele dunne plakjes met een mandoline of kaasschaaf. Leg de plakjes biet op het bord.

Laat een grill pan heet worden. Snij de peren in partjes en verwijder het klokhuis. Grill de partjes peer aan weerszijden goudbruin in de pan.

Maak een dressing van de azijn en de olie. Meng de dressing door de rucola.

Verdeel wat van de rucola over de bieten plakjes. Leg hierop de partjes peer.

Verkruimel de blauwe kaas over de bieten en garneer de carpaccio met de walnoten.

Tip: Hou je niet van blauwe kaas?, geitenkaas zou ook erg lekker zijn.

Tussengerecht – Heldere paddenstoelensoep

paddestoelen soep

Dit heb je nodig voor 4 personen
1 ltr paddenstoelen bouillon
150 gr kastanje champignons
150 gr shiitake
150 gr oesterzwammen
50 gr kleine kastanjechampignons
1 ui
1 teentje knoflook
2 tl tijm
Peper en Zout
Olijfolie

Zo maak je het
Borstel de paddenstoelen schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier en snij ze in stukken. Snij de paddenstoelen niet te klein.

Pel en snipper de ui en snij deze fijn. Hak de knoflook fijn en fruit deze samen met de ui aan in wat olijfolie.

Voeg de paddenstoelen en de gedroogde tijm toe en bak deze in 5 minuten rondom gaar.

Verwarm de bouillon in een aparte pan. Voeg op het laatst de gebakken paddenstoelen toe.

Breng de soep op smaak met peper en zout.

Tip: Wil je een meer gebonden soep? Voeg dan op het laatste moment een scheutje sojaroom toe.

Hoofdgerecht – Kabeljauw en papillotte

kabeljauw en papillote

Dit heb je nodig voor 4 personen
4 kabeljauw filets
80 gr verse spinazie
1 rode ui
4 teentjes knoflook
100 gr cherrytomaatjes
1 citroen
4 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
Peper en zout
Olijfolie

Materialen
4 vellen bakpapier

Zo maak je het
Leg op elke vel bakpapier een handje spinazie.

Kruid de kabeljauw filets met peper en zout en leg ze op de spinazie.

Snij de rode ui in halve ringen en leg dit bij de vis. Verdeel wat tomaatjes over de vis.

Plet de knoflookteen met de platte kant van je mes en leg dit samen met een takje rozemarijn en tijm in het pakketje.

Snij de citroen in plakjes en leg een plakje op elke vis. Besprenkel het geheel met olijfolie.

Vouw de pakketjes nu goed dicht. Haal beide flappen van het bakpapier omhoog en rol het als het ware dicht. Doe dit ook met de zijkanten, het pakketje moet helemaal gesloten zijn.

Zet een grote koekenpan op een zacht vuur en leg de pakketjes in de droge pan.

Stoom de vis in ongeveer 15 minuten gaar. De stoomtijd is afhankelijk van de grootte van je vis. De vis is klaar als deze wit maar glazig is.

Serveer het pakketje in zijn geheel met een lekkere frisse salade er bij.

Tip: Je kan dit ook in de oven bereiden. Bak de pakketjes in 15 minuten gaar op 180 graden.

Nagerecht – Gepocheerde peertjes

gepocheerd peertje 1

Dit heb je nodig voor 4 personen
4 handperen
250 ml witte wijn
250 ml water
1 kaneelstokje
1 steranijs
2 kruidnageltjes
1 vanillestokje
2 tl stevia
50 gr pure chocola

Zo maak je het
Breng de wijn met het water aan de kook.

Snij het vanille stokje doormidden en voeg dit samen met de kaneel, de kruidnageltjes en de steranijs bij de wijn. Zet het vuur lager, zodat de vloeistof net niet kookt.

Schil de peren en stop ze in zijn geheel in het pannetje.

Laat de peren, afhankelijk van de grootte, in ongeveer 8 – 10 minuten zacht pocheren. Zorg dat de vloeistof niet kookt.

Haal de peren uit de vloeistof en laat ze iets afkoelen.

Breek de pure chocola in een kommetje en voeg 3 eetlepels van het kookvocht toe. Roer er een gladde saus van.

Serveer de gepocheerde peren met de warme chocoladesaus.

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in