fbpx
Menu

Vijgen met gorgonzolamousse – Italiaans kerstmenu

Yes Yes Yes, hebben jullie er ook zo’n zin in? Ik wel! Ik ben helemaal losgegaan op de kerstrecepten. Dit jaar ga ik het anders doen. Voorgaande jaren deelde ik gewoon random lekkere voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten voor kerst. Dit jaar heb ik verschillende menu’s bedacht. En vandaag trap ik af met het eerste menu. Deze week staat in het teken van mijn favo eetland Italië. Ik heb een Italiaans kerstmenu voor jullie bedacht. Iedere dag deel ik een gang met je en vandaag beginnen we uiteraard met de amuse. Ik heb vijgen gemaakt met gorgonzolamousse. Super easy en super feestelijk.

vijgen met gorgonzolamousse

Ik zal alvast het hele menu met jullie delen. Kan je je een beetje voorbereiden op wat komen gaat.

Vijgen met gorgonzolamousse

  Anti Pasti

Risotto met truffel en een gepocheerd ei

Scroppino

Rosbief uit de oven met rozemarijn

Panna cotta met aardbeien

Klinkt lekker toch? Iedere dag krijg je een gang van mij. Het is niet een super makkelijk menu, maar ik ga je helpen. En als je het toch teveel gedoe vind, wacht dan even tot volgende week. Want dan volgt het makkelijke kerstmenu. We beginnen vandaag trouwens wel heel makkelijk. Gorgonzolamousse is zo gemaakt. Als je geen verse vijgen kunt vinden, dan is peer ook een aanrader.

Ingrediënten voor 12 personen
3 verse vijgen
75 gr gorgonzola
100 ml slagroom

Zo maak je het
Klop de gorgonzola romig met een spatel. Dit is een kwestie van goed roeren. Hoe langer je roert, hoe romiger en zachter hij wordt.

Klop in een andere kom de slagroom lobbig.

vijgen met gorgonzolamousse

Voeg nu beetje bij beetje de slagroom bij de gorgonzola. Meng het goed door elkaar.

Stop de gorgonzolamousse in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Laat het een uurtje opstijven in de koelkast.

vijgen met gorgonzolamousse

Vlak voor het serveren was je de vijgen. De schil kan je laten zitten. Snij de vijgen in partjes en leg ze op een amuselepel of klein schoteltje.

Spuit een flinke dot van de gorgonzolamousse bij de vijgen.

Serveer de vijgen met de gorgonzolamousse meteen.

vijgen met gorgonzolamousse

Nog wat tips:

  • Je kunt de gorgonzolamousse ook de avond van tevoren maken.
  • Houd je niet van blauwe kaas? Dan is geitenkaas ook lekker.
  • Geen verse vijgen te vinden? Dan is peer ook een optie. Of neem een halve stoofpeer om het extra feestelijk te maken.
  • Wil het Voedselzandloper proof maken? Gebruik dan Alpro opklop.

 fijnefeestdagen

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

22 reacties

  • Annelies
    23 december 2015 om 21:09

    Dit ziet er echt heerlijk uit! Wil het graag een keer proberen :-)

    Beantwoorden
  • Nicole Hamers
    23 december 2015 om 08:48

    Hebben anderen er ook last van dat de gorgonzola niet helemaal gemakkelijk glad te maken is? Ik krijg daardoor een mousse met nog wat dikkere stukken gorgonzola ertussen. Het blijft lekker, maar voor de structuur is het natuurlijk mooier als het een gladde mousse wordt.
    Iemand tips?

    Beantwoorden
  • Annemiek
    22 december 2015 om 15:03

    Hey Pauline, zo blij met jouw kookboek! Al zoveel lekkere recepten uitgeprobeerd!
    Fijne feestdagen.

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2015 om 15:43

    Wat lief, dankjewel.

    Beantwoorden
  • Lies
    24 december 2014 om 14:16

    Het was even zoeken naar verse vijgen. Maar gevonden!
    We hebben gesmuld!
    Dank je!

    Beantwoorden
  • Tess
    12 december 2014 om 23:27

    Echt zo blij met deze foodblog!
    Toevallig hebben wij dit jaar ook als thema Italiaans voor het kerstdiner, aan mij de taak om het hoofdgerecht te bereiden:

    Ik ga voor de lamsbout met vijgen-basilicumsaus met de gegrilde groenten en parmezaan aardappeltjes van deze blog, daarnaast heb ik ook besloten om de amuse te doen met vijgen en gorgonzola mousse, die lijkt me té lekker namelijk!

    Beantwoorden
  • Ger
    9 december 2014 om 23:31

    Ben trouwens ook heel erg benieuwd naar je volgende recepten. ♡♡ ♡♡Italië!!

    Beantwoorden
  • Ger
    9 december 2014 om 23:30

    Klinkt superlekker en ook makkelijk om te maken. Op die combinatie ben ik dol (lekker en makkelijk).

    Beantwoorden
  • Suzanne
    8 december 2014 om 23:03

    Pauline ik vind het echt geweldig dat je zo'n super menu hebt samengesteld!!

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 december 2014 om 21:13

    Ah wat lief! Thanks :)

    Beantwoorden
  • Angela
    8 december 2014 om 17:05

    Ziet er lekker uit! maar Wat is gorgonzola? En waar kan ik het kopen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 december 2014 om 21:40

    Dat is een blauwe kaassoort. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen.

    Beantwoorden
  • Laura - Dagelijkse hap
    8 december 2014 om 17:04

    zo lekker deze combinatie!

    Beantwoorden
  • Marloes
    8 december 2014 om 15:52

    Zo simpel, zo klassiek, en volgens mij zo lekker! I keep this one in mind!

    Beantwoorden
  • Eline
    8 december 2014 om 15:21

    Lekkere combinatie!

    Beantwoorden
  • Dhini
    8 december 2014 om 13:30

    Ziet er lekker uit

    Beantwoorden
  • Ellen
    8 december 2014 om 12:06

    Wauw, wat een gemakkelijk recept voor zo'n "impressive" hapje! Ik ben zelf niet echt fan van gorgonzola, maar de variant met geitenkaas klinkt heerlijk!

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 december 2014 om 21:42

    Haha ja dat is mijn geheim. Heel easy maar very impressive.

    Beantwoorden
  • Carmen - The Healthy Ever After
    8 december 2014 om 11:07

    Dit ziet er echt hemels uit.
    Vijgen zijn dan ook heerlijk!

    Liefs, Carmen
    The Healthy Ever After

    Beantwoorden
  • Karolien
    8 december 2014 om 10:11

    Hmmm wat heelrijk!! Zou het niet nog lekkerder zijn als je de vijgen even op warmt in de oven?

    Beantwoorden
  • Margot
    8 december 2014 om 09:28

    De variant met geitenkaas lijkt em erg lekker! (Fijn dat je meteen een alternatief noemt.)

    Beantwoorden
  • Nathalie
    8 december 2014 om 09:11

    Heerlijk!!! Ik ga dit volgen! (net zoals ik al jaren doe trouwens) ;-)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen