Menu

Risotto met truffel en een gepocheerd ei

Oh la la wat een chique bedoeling hier op Uit Pauline’s Keuken. Het is kerst, dus dan mogen we best een beetje uitpakken. Ik moet wel toegeven dat deze risotto met truffel niet het makkelijkste receptje is uit het Italiaanse kerstmenu, maar stiekem wel het lekkerste. De moeilijkheid zit hem vooral in het maken van het gepocheerd ei. Dit kan je namelijk niet goed voorbereiden. En dat geldt eigenlijk ook voor risotto, dat is vers gemaakt ook het aller lekkerste.

Met de risotto kan je nog een beetje cheaten. Je kunt hem voorbereiden, totdat je de bouillon moet toevoegen. Dan is het voor het diner nog een kwestie van een minuut of 15. Maar één ding is zeker, dit receptje is hemels en je gaat er punten mee scoren aan tafel. Het is een tussengerechtje dus met onderstaand receptje kan je 6 personen heel blij maken. Wil je het als hoofdgerecht eten, dan is het voor 4 voldoende.

risotto met truffel 1

Ingrediënten voor 6 personen (tussengerecht)
6 eieren
1 ui
300 gr risottorijst
1,5 dl witte wijn
1 ltr kippenbouillon (warm)
40 gr Parmezaan
Zwarte truffel
Flinke klont roomboter
Olijfolie
Azijn (witte)
Peper en zout

Bereidingswijze
Pel en snipper de ui en fruit dit langzaam aan in wat olijfolie.

Voeg de risottorijst toe en bak dit mee totdat deze glazig ziet.

Blus het af met de witte wijn en blijf roeren totdat al het vocht opgenomen is.

Schep een soeplepel bouillon bij de rijst, blijf roeren en wacht tot het vocht opgenomen is. Voeg dan een nieuwe lepel bouillon toe. Dit herhaal je ongeveer 15 minuten lang, elke minuut voeg je een nieuwe lepel bouillon toe.

Breng in de tussentijd een pan water aan de kook. Voeg een flinke scheut witte azijn toe en wat zout. Zet het vuur niet te hoog, het water moet net tegen de kook aan zitten.

Zet ook alvast een kom met heet water klaar, hier bewaar je de gepocheerde eieren in.

ei pocheren

Neem een klein zeefje en breek een eitje hierin. Op deze manier verdwijnt het overtollige vocht en krijg je een heel mooi gepocheerd ei.

Giet het eitje in het water (je hoeft het niet te roeren) en pocheer het in 3 minuten gaar. Haal het eitje uit het water en stop het in de kom met heet water. Op deze manier blijven de eieren warm. Ga zo door totdat alle eieren gepocheerd zijn.

Voeg een flinke klont roomboter aan de risotto toe en rasp de Parmezaan erboven. Meng het even goed door elkaar.

Verdeel de risotto over een mooi bord. Leg op ieder bord een gepocheerd ei. Maak het af met zwarte truffel.

Garneer de risotto met truffel met nog een paar schaven Parmezaan en een snuf zwarte peper.

risotto met truffel 1

fijnefeestdagen

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

32 reacties

  • Pauline
    18 september 2018 om 10:59

    Oh de webshop bestaat niet meer denk ik. Gewoon zwarte truffel op olie, dat koop je bij de delicatessenwinkels.

  • M. Akse
    18 september 2018 om 10:36

    Goedemorgen, Lijkt me heerlijk, alleen de link in de tekst bij de truffel doet het niet, kunt u vertellen wat dit had moeten zijn? Gr. Plien

  • PureFox
    31 maart 2015 om 17:03

    Iemand al deze truffel gebruikt? En wat is de ervaring?
    http://truffelfactory.nl/producten/14-truffelschaafsel-80-gram.html

  • Jaco
    9 januari 2015 om 15:14

    Ook al is het geen Kerst, deze gaat als hoofdgerecht op mijn boodschappenlijstje voor volgende week. Nog wel even mijn pocheer-kunsten oefenen... Mmm!

  • Jaco
    9 januari 2015 om 15:11

    Vast wel toch!? En in de buurt van de olijven staan ook hele kleine potjes met 2 truffeltjes erin (bij AH). Mocht je ze zoeken:) Wel fijn raspen, anders blijft de buitenkant een beetje hard vind ik.

  • Debbie
    26 december 2014 om 18:13

    Heerlijk! Had er nog een lepeltje truffeltapenade doorheen gedaan en een gepocheerd kwarteleitje erop. Wauw!

  • Erik
    17 december 2014 om 19:18

    Voor pocheren:
    - Water koken
    - klein scheutje azijn
    - met een lepel een draaikolk maken
    - het ei in de draaikolk gieten

    Kan niet missen....

  • Petra
    16 december 2014 om 13:17

    Staat op ons kerstmenu!
    Ik zag bij AH risotto liggen met truffel; zou ik dat ook kunnen gebruiken ipv truffel te kopen?

  • Aletta
    15 december 2014 om 09:34

    Oh wat fijn, jouw tip om de eitjes warm te houden. Nu ga ik het zeker eens proberen.

  • Kirti
    13 december 2014 om 11:13

    *Zo maar

  • Kirti
    13 december 2014 om 11:12

    Zo aar wat tips:
    Je kunt ook truffelolie gebruiken om je gerecht mee te garneren. Dan heb je wel de smaak, maar het is een stuk minder prijzig.
    En risotto hoeft overigens niet veel te kosten, als je de rijst bij de Marokkaanse/Turkse toko haalt (zoek naar paellarijst of pilav-rijst). Met deze rijstsoort hoef je ook niet eindeloos te lepelen en roeren, je kunt het vocht in grotere hoeveelheden toevoegen en laten inkoken terwijl je af en toe roert. En je krijgt er wel een heerlijke risotto van. Net zo makkelijk!

  • Het Sushi Meisje
    13 december 2014 om 00:44

    Het lukt mij dus nooit om een ei te pocheren. Ook niet als ik het ei in een plasticzakje doe en dan pocheer.
    Wat doe ik fout?

  • Pauline
    12 december 2014 om 17:17

    Het kan ook heel goed zonder truffel hoor. Ook erg lekker.

  • Eef
    11 december 2014 om 22:16

    Wauw! Gewoon wauw! Echt een luxe voorgerecht voor kerst! Fijne uitleg ook hoe je alles moet maken.

  • Marja
    11 december 2014 om 20:00

    Hm...heerlijk risotto! Maar truffel heb ik nog nooit gegeten en het zal nooit gebeuren ook denk ik! Het is zo duur, dat is niet te betalen . In ieder geval door ons niet. Ik lust heel graag risotto, maar deze kerst wordt wel wat kariger. Een balletje gehakt zal het zijn met aardappeltjes en spruitjes of zo. Mar dat kan evengoed lekker zijn hoor!
    Geniet van je risotto en tot de volgende keer.
    Groetjes Marja. :-)

  • Pauline
    11 december 2014 om 15:23

    Thanks girl!

  • Denise | TLT
    11 december 2014 om 15:05

    Oh! Wat een plaatje. Risotto én truffel én een gepocheerd eitje. Feest!

  • Ger
    10 december 2014 om 23:54

    Heerlijk! Nog een tip voor het pocheren; draai met een lepel in de pan met water totdat een draaikolk ontstaat. Even wachten en daarna het eitje gieten in het midden van de draai kolk. Het eiwit kapselt de dooier dan mooi in.

  • Laura - Dagelijkse hap
    10 december 2014 om 21:41

    Het ziet er echt heerlijk uit!!! Alles wat ik lekker vind gecombineerd in 1 gerecht :D

  • Pauline
    10 december 2014 om 18:20

    haha dan had je iets teveel azijn gebruikt denk ik :)

  • Pauline
    10 december 2014 om 18:19

    Ja of in een stukje vershoudfolie, dan kan het bijna niet fout gaan.

  • Pauline
    10 december 2014 om 18:18

    Precies dat :)

  • Eline
    10 december 2014 om 16:21

    Oh en dan je mes erin zetten end at het eigeel er dan uit sijpelt, wat een mooi gerecht!

  • Alie
    10 december 2014 om 15:32

    Het is zooo lekker en ik kan het weten !

  • Eilish
    10 december 2014 om 14:34

    Dit ziet er wel prachtig uit zeg! maar het is niets voor mij denk ik!

  • Inge
    10 december 2014 om 14:16

    Oh ik krijg er honger van! Een gepocheerd ei heb ik nog nooit geprobeerd, maar het moet er toch eens van komen!

  • Ellen
    10 december 2014 om 13:21

    Thanks, for the tip! Dat ga ik eens uitproberen! ;)

  • Dishtales
    10 december 2014 om 12:48

    @ Ellen, ik hoorde laatst van een chef dat je een ei makkelijker kunt pocheren als je het in een boterhamzakje doet en dan in een pan met sudderend water....nog niet geprobeerd, maar wellicht een leuk experiment! :-) :-)

  • Ellen
    10 december 2014 om 09:25

    Pocheren is inderdaad niet gemakkelijk. Ik had eens gelezen om wat azijn toe te voegen vaan het water voor stevigheid en heel mijn eitje smaakte zuur! :) de risotto klinkt wel echt heeerlijk

  • Sarah
    10 december 2014 om 08:53

    Yummy risotto, goede tip van het gepocheerde ei!

  • Dishtales
    10 december 2014 om 08:49

    Lekker recept Pauline! Onwijs leuk idee ook om een heel kerstmenu te posten :-) Een ei pocheren kan best een uitdaging zijn, maar het past erg goed bij deze risotto! Krijg nóg meer zin in het posten van mijn eigen menu volgende week! I love Christmas food! :-) x

  • Margot
    10 december 2014 om 08:42

    Dat ziet er goed uit! Ik heb eigenlijk nog nooit een ei geporcheerd, maar misschien moet ik dat toch eens proberen.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.