fbpx
Menu

Pastinaaksoep met salieboter

Soep maken is zo makkelijk. En het fijne van een soepje voor kerst is, dat je het de dag van tevoren al kunt maken. Ik heb nu een soepje van pastinaak gemaakt en om het de christmas touch te geven heb ik salieboter en amandelkruim toegevoegd. Dat maakt het net even wat chiquer en origineler dan een gewone pastinaaksoep.

Je kunt de pastinaaksoep al een dag van te voren maken. De salieboter zou ik wel à la minute toevoegen. Maar dit is zo gemaakt. Zodra jij de soep aan het opwarmen bent, kun je dit heel gemakkelijk even klaarmaken. De pastinaak is weer helemaal terug van weggeweest, het is officieel een vergeten groente. Maar hij wordt nu zoveel gebruikt dat het omgetoverd is tot een hipster groentesoort. De smaak is zoetig, het doet mij altijd een beetje denken aan wortel. Super lekker en super makkelijk dus.

pastinaaksoep

Ingrediënten voor 4 personen
3 st. pastinaak (500 gr)
1 ui
1 teentje knoflook
750 ml kippenbouillon
Scheutje (soja) kookroom
1 takje rozemarijn
Peper en zout

Toppings
100 gr boter
Handje verse salie
60 gr amandelen

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie in een soeppan.

Rits de blaadjes van de rozemarijn en bak deze mee.

Verwijder met een dunschiller de buitenste laag van de pastinaak. Verwijder het kontje en snij de pastinaak in stukken van ongeveer 3 cm. Was ze en voeg het bij de pan en bak ze kort mee.

Voeg de bouillon toe en breng het mengsel aan de kook. Laat de soep zo’n 15 minuten koken, totdat de pastinaak gaar is.

Pureer de soep glad met een staafmixer en voeg een scheutje room toe voor wat extra smaak.

Breng de soep op smaak met peper en zout.

Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan en hak ze grof.

Laat de boter in een steelpannetje zachtjes smelten. Voeg de salieblaadjes toe, deze worden zo lekker krokant. Zorg ervoor dat de boter niet bruin kleurt. De boter zal de smaak van de salie opnemen.

Presenteer de soep in een mooie kom. Voeg wat gehakte amandelen toe en maak de pastinaaksoep af met een lepeltje salieboter.

pastinaaksoep

Dit recept is m.u.v. de salieboter Voedselzandloper proof.

Veel kookplezier! En laat het mij vooral weten als je dit gekookt hebt via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik super leuk! 

fijnefeestdagen

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

30 reacties

  • Janneke
    22 december 2016 om 13:29

    Deze wil ik voor de kerst maken! Twee vragen: Gebruik je voor kippenbouillon een blokje of een pot. En is het een idee om de pastinaak eerst te roosteren of krijg je hierdoor een heel andere smaak?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2016 om 18:58

    Ik gebruik meestal een blokje. En je kunt het roosteren, daardoor krijgt het een diepere smaak. Ook lekker.

    Beantwoorden
  • Els van den Akker
    29 november 2015 om 20:00

    Hallo Pauline,

    Net de pastinaaksoep gemaakt, als voorproefje voor kerst. Heel erg lekker (en makkelijk).
    Heb inmiddels al enkele recepten van jou gemaakt, waaronder Pompoencake, loempia en appelcake. Allemaal goed gelukt en lekker, maar ik vergeet steeds om een reactie te schrijven. Bij deze bedankt voor alle lekkere recepten.
    Groetjes,
    Els

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 november 2015 om 18:18

    Wat leuk om te horen! Ga lekker zo door :)

    Beantwoorden
  • Annabelle
    11 januari 2015 om 14:58

    Ik heb hem zojuist gemaakt! Hij is heerlijk! Helemaal op een zondagmiddag.

    Beantwoorden
  • Karin van Soest
    9 januari 2015 om 09:11

    Hoi Pauline,

    Handig dat je de soep op voorhand al kunt maken. Kan dit ook met de salieboter, of is het beter dat je dat net ervoor pas doet?

    Groetjes,
    Karin

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 januari 2015 om 17:28

    Nee dat kan helaas niet. Want de boter wordt hard als het afkoelt.

    Beantwoorden
  • Iety
    7 januari 2015 om 07:39

    Ik weet niet wat ik fout heb gedaan, maar hij was zo mierzoet, puur door de pastinaak. Ik kreeg dat niet gecompenseerd. Hij is in de gootsteen beland.

    Beantwoorden
  • petra
    29 december 2014 om 15:58

    superlekker. Ik had geen amandel maar wel nog wat pistache nootjes. gaat ook goed

    Beantwoorden
  • kristel
    26 december 2014 om 00:12

    Superlekker! Gisteren gemaakt op kerstavond, heb wel 200ml extra kippebouillon toegevoegd omdat de soep nogal dik was. Heerlijk met de salieboter en amandelen!

    Beantwoorden
  • Eva Illes
    23 december 2014 om 10:42

    Neem je witte amandelen of amandelen met schil? Op de foto lijkt het amandelen met schil, maar laat de schil niet los als je ze rooster?

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 december 2014 om 11:25

    Dat kan allebei. En je kunt het schilletje even verwijderen voordat je ze hakt. Dat heb ik in dit geval niet gedaan.

    Beantwoorden
  • Corinne
    22 december 2014 om 22:01

    Al 2x gemaakt en iedereen vond het heerlijk! Dank voor dit eenvoudige maar smaakvolle recept!

    Beantwoorden
  • Kelly
    22 december 2014 om 11:20

    Dit klinkt fantastisch! Salieboter is mijn lievelings =D

    Beantwoorden
  • Rina van Galen
    21 december 2014 om 13:10

    Gisteren gemaakt!! Easy en lekkerrrrrr Combi met noot en salieboter, jammiee

    Beantwoorden
  • Aletta
    21 december 2014 om 00:05

    Yum, hij staat op het boodschappenlijstje voor Kerst!

    Beantwoorden
  • Renee
    20 december 2014 om 23:23

    SALIEBOTER. Mmm! Dat klinkt pas goed. De soep in zijn geheel trouwens.. Lijkt me heel lekkere combinatie.

    Beantwoorden
  • Dishtales
    18 december 2014 om 15:44

    Wat een heeeeerlijk recept! Ik ga dit zeker binnenkort maken. Can't wait for Christmas!!! :-)

    Beantwoorden
  • Rinske
    18 december 2014 om 11:57

    Deze soep ga ik proberen te maken, bedankt voor het recept.

    Beantwoorden
  • Manon
    18 december 2014 om 11:38

    Dit vind ik wel een leuk feestelijk soepje voor kerst !

    Beantwoorden
  • Marja
    18 december 2014 om 11:30

    Mmm lijkt me lekker. dit maak ik tweede kerstdag.

    Beantwoorden
  • Eline
    18 december 2014 om 10:08

    Pastinaak is onwijs lekker dus dit soepje waarschijnlijk ook!

    Beantwoorden
  • bianca
    18 december 2014 om 09:07

    Ziet er lekker uit. Ik krijg vegetarische eters kan ik dan de kippenbouillon vervangen voor groentebouillon of door iets anders?

    Beantwoorden
  • Pauline
    18 december 2014 om 11:12

    Ja groentebouillon is dan een goede optie.

    Beantwoorden
  • Margot
    18 december 2014 om 09:02

    Dat ziet er goed uit! Volgens mij heb ik nog nooit pastinaak gegeten, dus ik ben benieuwd naar de smaak.

    Beantwoorden
  • Ellen
    18 december 2014 om 09:00

    Ik ben dol op pastinaak! Zo een heerlijke groente voor soep, puree of frietjes!

    Beantwoorden
  • Sarah
    18 december 2014 om 08:11

    Yumm dot ziet er lekker uit en leuk dat je een vergeten groente erin verwerkt.

    Beantwoorden
  • Ilse
    18 december 2014 om 07:32

    Lekker!

    Beantwoorden
  • Kelly caresse
    18 december 2014 om 07:20

    Mmm wat een lekker recept idee! Ik ben dol op soepen en heb nog nooit met pastinaak gekookt dus ik ben benieuwd naar deze

    Beantwoorden

Reactie plaatsen