fbpx
Menu

Panna Cotta met aardbeien

Save the best for last! Het laatste onderdeel van het Italiaanse kerstmenu is natuurlijk het toetje. En hoe kan je dat nou beter afsluiten dan met panna cotta. Panna cotta betekent letterlijk gekookte room and I love it! Omdat het een redelijk uitgebreid diner was, sluit ik af met panna cotta met aardbeien. Lekker licht en fris. Heb je zin in iets zwaarders dan kan ik je deze versie met witte chocolade aanraden.

Het voordeel van dit toetje is dat je het al een dag van te voren kunt maken. Dus dan heb je geen stress tijdens kerst zelf. In plaats van aardbeien kan je ook bramen, frambozen of ander fruit gebruiken. Net wat jij lekker vindt. Gebruik wel een goede vanille, die stokjes zijn lekker dik en sticky. Die droge stokjes uit de supermarkt vind ik persoonlijk minder goed van kwaliteit.

panna cotta

Dit is alweer het laatste receptje van het Italiaanse kerstmenu, volgende week deel ik een makkelijk kerstmenu met jullie. Een stuk makkelijker, maar net zo lekker. En je kunt ze natuurlijk ook samenvoegen. Doe gewoon lekker waar jezelf zin in in hebt.

panna cotta

Ingrediënten voor 4 personen
500 ml slagroom
4 blaadjes gelatine
40 gr suiker
250 gr aardbeien
1 el poedersuiker
1 vanillestokje

Zo maak je het
Laat de gelatine weken in koud water. Ik gebruik altijd de blaadjes van Dr. Oetker.

Verhit de slagroom met de suiker in een steelpannetje op het vuur.

Snij het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Stop het merg bij de room. Gooi het vanillestokje niet weg, maar stop dit in je suikerpot.

Zodra het mengsel kookt en alle suiker is opgelost haal je de pan van het vuur.

Knijp de gelatine uit en meng dit met een garde door de room.

Zet het pannetje in een bord met ijswater en laat het zo afkoelen. Als het goed is wordt het al dikker.

Giet de panna cotta in 4 vormpjes en laat deze minimaal 3 uur (het liefst een nacht) opstijven in de koelkast.

Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer de helft van de aardbeien glad met een lepel poedersuiker. Snij de andere helft in stukjes.

Maak de vormpjes aan de buitenkant warm door ze in heet water te dompelen.

Stort de panna cotta op een bordje. Garneer ieder nagerecht met wat stukjes aardbei en de aardbeiensaus. Je kunt de saus ook eventueel apart serveren, of aan tafel over de toetjes gieten.

panna cotta

Veel kookplezier! En laat het mij vooral weten als je dit gekookt hebt via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik super leuk! 

fijnefeestdagen

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

25 reacties

  • Gast
    15 april 2019 om 15:44

    Met 4 blaadjes gelatine vind ik de panna cotta veel te stijf worden. Probeer de helft en hij blijft veel zachter!

    Beantwoorden
  • Bianca van Schaik
    23 december 2017 om 11:41

    Hoe lang kun je de Panna Cotta van te voren maken?

    Beantwoorden
  • Smac
    18 december 2016 om 15:00

    Kan ik het ook invriezen tot panna cotta ijs?
    Ik heb geen ijsmachine...

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 december 2016 om 11:24

    Ik weet niet of dat lekker is. Ik zou dan eerder een van mijn andere ijsrecepten zonder ijsmachine maken.

    Beantwoorden
  • Hilda Mulder-Heuvelman
    22 november 2016 om 15:20

    Ik wil geen gelantine gebruiken maar Agar Agar. Kan dat ook en hoe gebruik ik dat dan?

    Beantwoorden
  • Janny Wols
    26 september 2016 om 12:47

    Hoi Pauline, zou het ook lukken met kookroom i.p.v. Slagroom??

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 september 2016 om 14:30

    Ik denk het wel. Kookroom is gewoon wat minder vet, dus stiekem ook wat minder lekker.

    Beantwoorden
  • Lia Clasquin-Seleski
    21 februari 2016 om 23:45

    Waarom vaillestokje in de suikerpot bewaren?

    Beantwoorden
  • Annika
    23 februari 2016 om 08:55

    Dan krijg je homemade vanillesuiker :)

    Beantwoorden
  • Judith
    21 maart 2015 om 13:30

    Ze staan nu naar de koelkast, maar bij mij zinken alle zwarte vanillepuntjes naar de bodem. Weet jij hoe dat komt? Ik ben benieuwd of ze over een paar uur zijn opgesteven! Ik vond het nou niet echt bepaald iets dikker worden bij het afkoelen.

    Beantwoorden
  • Marte Siccama
    26 december 2014 om 11:27

    Hee Pauline (en Annika),

    We hebben gisteren erg genoten van de panna Costa.
    Bedankt voor het recept en de duidelijke beschrijving!

    Fijne dag(en) verder.

    Groet, Marte

    Beantwoorden
  • Ellen
    15 december 2014 om 11:17

    Panna cotta is altijd een winnaar"! Ik ben nog aan het twijfelen voor met kerst en mijn dessertenlijst heeft weeral een kanshebber erbij!

    Beantwoorden
  • Jody
    14 december 2014 om 18:36

    Zeker een lekker toetje voor na het eten!

    Heb je misschien ook recepten die voor 3personen geschikt zijn?

    Beantwoorden
  • Eline
    14 december 2014 om 14:31

    superlekker!

    Beantwoorden
  • Kelly
    14 december 2014 om 13:40

    Hmm, ziet er zoo lekker uit!

    Beantwoorden
  • Margot
    14 december 2014 om 12:36

    Handig dat je dit van te voren kan maken!

    Beantwoorden
  • Emma Andersen
    14 december 2014 om 11:53

    Weet je dat er van Dr. Oetker ook pakjes gelatinepoeder te koop zijn. Dit poeder strooi je gewoon tijdens het kloppen door het mengsel.Heel makkelijk, je hoeft het dus niet in water te weken of te verwarmen.
    Misschien is het nu nog alleen in Duitse supermarkten te koop, maar als je in de buurt van een super bent..... kopen. Ik heb het al geprobeerd en ben enthousiast.

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 december 2014 om 20:04

    Ik ken het idd wel maar heb er nog nooit mee gewerkt. Thanks voor het delen.

    Beantwoorden
  • Susanne
    14 december 2014 om 09:25

    Nu in dit zie bedenk ik me dat ik volgens mij nog nooit panna cotta heb gegeten. Dat moet denk ik haast wel anders zou ik het me vast nog kunnen herinneren haha. Het ziet er super lekker uit en is ook nog eens heel simpel. Ik ga het receptje opslaan!

    Beantwoorden
  • Grietjefee
    14 december 2014 om 09:21

    melk of room?

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 december 2014 om 11:36

    Oeps room :)

    Beantwoorden
  • Marieke
    14 december 2014 om 08:55

    Ik ken alleen die vanillestokjes uit zo'n zakje of glazen buisje die bij de kruiden hangen. Wat voor vanillestokjes bedoel jij dan en waar kun je die kopen? Het toetje ziet er trouwens heerlijk uit...

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 december 2014 om 11:36

    Die zijn vaak een beetje droog. Een echt goed vanillestokje voelt kleverig aan en is dik. Je koopt het o.a. bij de Turk.

    Beantwoorden
  • Martha
    16 december 2014 om 12:09

    En ik koop ze altijd bij een Aziatische supermarkt. Zijn ook precies zoals jij zegt, dik en sticky!

    Beantwoorden
  • Emily van Kampen
    14 december 2014 om 08:03

    Mmmm! Panna cotta is zó lekker! En ook al valt dit recept niet onder het 'makkelijke' menu, volgens mij is het toch heel goed te doen.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen