fbpx
Menu

Hele kip uit de oven

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Yes, we zijn alweer aangekomen bij het hoofdgerecht van het makkelijke kerstmenu. Ik maakte een hele kip uit de oven met geroosterde groentes. En dat is 2 vliegen in één klap. En als je slim bent, zet je ook meteen een bakplaat met Roseval aardappeltjes in de oven, dan ben je in één keer klaar. Ik vind een hele kip echt bij kerst passen. En het ziet er ook meteen heel impressive uit, vind je ook niet? En voor de Voedselzandloper fans, dit recept is Voedselzandloper proof.

De grap is dat het eigenlijk heel makkelijk is. Het enige dat je nodig hebt is een kernthermometer. Zodra de kip een kerntemperatuur van 75 graden heeft bereikt is hij klaar. Ik heb gekozen om wintergroentes zoals wortelen en pastinaak mee te roosteren. Maar je kunt ook bietjes nemen of spruitjes of een combinatie van groentes. hele kip uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen
1 hele (boerderij) kip van 1,5 kg
500 gr regenboogwortelen
2 st. pastinaak
Bosje tijm
Paar teentjes knoflook
Peper en zout
Olijfolie

Marinade
1 el balsamico-azijn
1 el grove mosterd
1 el honing
1 teentje knoflook gehakt
1 tl tijm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden. (hetelucht)

Neem een grote ovenschaal en vet deze in.

Schraap de wortelen schoon en schil de pastinaak. Snij de pastinaak in vieren en leg alle groentes in de ovenschaal. Breng de groente op smaak met peper en zout en sprenkel er wat olijfolie overheen.

Dep de kip iets droog met een keukenpapiertje. Breng zowel de binnen als de buitenkant op smaak met peper en zout.

Maak een marinade van de balsamico-azijn, de mosterd, de honing, een teentje gehakte knoflook en wat tijm. Smeer de hele kip hiermee in.

hele kip uit de oven 1

Plet de knoflooktenen. Vul de holte van de kip op met de gekneusde teentjes knoflook en een bosje tijm.

Leg de kip op de groentes en steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van de kip. (in de borst)

Rooster de kip in ongeveer 60 – 70 minuten goudbruin. Bedruip de kip tussentijds met haar eigen bakvocht. Dit lepel je er voorzichtig overheen. Dit doe je zo’n 2 tot 3 keer, hierdoor blijft hij lekker mals.

De kip uit de oven is klaar als deze een kerntemperatuur van 75 graden heeft bereikt.

Serveer de kip uit de oven met de geroosterde groentes.

hele kip uit de oven

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Veel kookplezier! En laat het mij vooral weten als je dit gekookt hebt via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik super leuk! 

fijnefeestdagen

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

12 reacties

  • Lisakroon
    27 november 2017 om 13:59

    Lieve mensen gebruik voor kip toch een braadzak bij de Action te krijgen! Snijd overtollig vet binnenkant af,was kip,dep droog met keukenrol.Gebruik Cajun specerij van Versteegh.Strooi binnen en buiten ,bevat zout! Stop in braadzak met sluitingstrip,maak paar gaatjes bovenop.Heteluchtoven op 200C.Zet kip In midden in een schaal.Braadtijd...1.40 uur.Zet nog een schaal met grove schijven Aardappelen met vloeibare Croma en bestrooi ook met Cajun.Hussel dit door elkaar. Zet schaal onder kip.Kip gaar en mooi bruin,haal uit oven.Zet oven 240C voor De aardappelen.Maak salade .Houd aardappelen in de gaten!😃Eet lekker!

    Beantwoorden
  • Margot Korthals
    11 mei 2016 om 15:09

    Wonende in Frankrijk had ik een echte Franse scharreldame. Heerlijk en gemakkelijk. Proefde iets te weinig van de kruiden en knoflook maar dat is persoonlijk. Volgende keer wordt ze met meer opgevuld.
    Maar het was heerlijk ook de groentes erbij.

    Beantwoorden
  • Frts van Beekvelt
    1 april 2015 om 17:32

    Als wij een kip in de oven braden, zitten de wanden en het plafond van de oven vol met vet spetters. Wie helpt mij aan de tip om dit te voorkomen?

    Beantwoorden
  • Manon
    20 februari 2015 om 11:34

    Hallo Pauline,

    Ik heb zo'n vleesthermometer.
    Bij kip staat dat het 110 grades dient te zijn!
    75 graden is rund.....
    Wat te doen?
    Alvast bedankt

    Beantwoorden
  • Susanne
    19 december 2014 om 09:46

    Doet me nog altijd aan mijn oma denken! Ik wil het zelf ook eens gaan maken maar dan moet ik eerst zo'n thermometer aanschaffen, of kan het ook zonder?

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 december 2014 om 20:09

    Kan ook zonder. Als je erin prikt moet het vocht dat eruit komt helder van kleur zijn. En het vlees moet wit zijn.

    Beantwoorden
  • Ellen
    19 december 2014 om 09:41

    Mmm, dit is echt zo gemakkelijk! Ik maak het soms ook door de week!

    Beantwoorden
  • Dhini
    19 december 2014 om 08:56

    Lekker!

    Beantwoorden
  • Annemarie
    19 december 2014 om 08:55

    Ik vraag me altijd al af of dat wel goed is rauwe kip en dan de groentes er gewoon naast?

    Beantwoorden
  • Eline
    19 december 2014 om 08:53

    Heerlijk! En lekker feestelijk zo'n hele kip!

    Beantwoorden
  • Margot
    19 december 2014 om 08:49

    Goed idee om alles in de oven te zetten. Lekker makkelijk!

    Beantwoorden
  • Farah - Food and other Friends
    19 december 2014 om 07:23

    Altijd lekker zo'n kip! Ik heb kwarteltjes gekocht, dus dat ga ik eerst eens uitproberen.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen