hartige banketletter

Hartige Banketletter

Wie zoet is, krijgt iets hartigs! Na alle zoete Sint inspiratie vond ik het tijd voor een hartige variatie. Alleen was ik niet de enige die dit idee had. Op de blog van Brenda en Philippine zag ik al een variatie van de hartige banketletter voorbij komen. Mijn lieve foodie collega Francesca deed er nog een schepje bovenop en deelde ook haar recept met ons. En omdat het nooit genoeg kan zijn, deel ik nu ook nog mijn recept met jullie. Afgelopen weekend vierde ik Sinterklaas met vrienden en uiteraard zorgde ik voor de hapjes. Ik vulde de hartige banketstaaf met gehakt, waardoor het eigenlijk een mega groot saucijzenbroodje is. En dat viel goed in de smaak.

hartige banketletter

Wij speelden het Sinterklaas dobbelspel en daar word ik altijd rete fanatiek van. Iedereen kocht voor 10 euro kleine cadeautjes en deze werden op een grote hoop gegooid. Bij de Hema kocht ik het Sintspel, wat eigenlijk niets meer is dan een dobbelsteen met opdrachten. Zo mag je ongegeneerd een cadeautje van je buurman afpakken, of je hebt pech en je moet iets weggeven. Na zo’n avond kan het dus zomaar zijn, dat je helemaal geen cadeautje hebt. Als je lieve vrienden hebt, delen ze uiteraard de winst met je. Maar in het geval dat dat niet zo is, kan je maar beter zorgen dat je lekkere hapjes hebt. Dan valt er in ieder geval nog wat te halen.

hartige banketletter

Ingrediënten voor 6 personen
1 grote lap bladerdeeg (uit het koelvak)
300 gr rundergehakt
1 teentje knoflook
1 tl cayennepeper
Scheutje ketjap manis
1 ei + 1 eigeel om te bestrijken
Handje paneermeel
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stop het gehakt in een kom. Pers een teen knoflook uit boven het gehakt.

Voeg de cayennepeper, wat zout en een scheutje ketjap bij het gehakt.

Voeg een eitje toe en een handje paneermeel en meng het even goed doorelkaar. Is het mengsel nog te nat?, voeg dan een extra handje paneermeel toe.

Leg het vel bladerdeeg op een bakplaat en snij het in de lengte doormidden (van de andere helft kun je lekkere appelflappen maken).  Verdeel het gehaktmengsel als een soort worst over het bladerdeeg. Je kunt ook het hele vel bladerdeeg gebruiken, dan krijg je een iets dikkere korst.

Rol het bladerdeeg nu op en druk de uiteindes iets aan. Zorg dat alle naadjes goed dicht zijn.

hartige banketletter

Vorm er een grote S van, de S van de Sint!

Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte eigeel.

Bak de hartige banketletter in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven.

hartige banketletter

Pauline's Culi Nieuws #16
Review Rutger bakt feestelijk
Bewaar
32 Comments
 • Monique

  3 december 2016 at 08:52 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\n\r\nEn van de rest maak je kaasstengels in de vorm van een staf?

 • HansiePt

  13 december 2015 at 10:36 Beantwoorden

  Gisteren voor vrienden deze staaf geprobeerd, maar bij mij barste hij open omdat de baklucht van het gehakt er niet uit kan. Vandaag nog een keer maar er dan gaatjes in gemaakt en een dekseltje er op gelegd. Nu ziet het er niet zo glad uit maar is wel errug lekkerrrrr

 • Sabine

  6 december 2014 at 14:21 Beantwoorden

  Ik ben nu bezig met de letter, ik doe er naast ketjap nog een beetje worcester in 🙂 ben benieuwd hoe hij gaat smaken !

 • pien hoorn

  6 december 2014 at 12:57 Beantwoorden

  Eigenlijk niet zo heel moeilijk om te maken….deze sla ik op…jummy.

 • hester

  6 december 2014 at 12:07 Beantwoorden

  Als je geen lap bladerdeeg kunt vinden kun je ook gewoon een heel aantal ontdooide plakjes op elkaar leggen. Bloem op je aanrecht en deegrollen en de lapjes deeg uitrollen tot een geheel :-). ooit eens gezien bij rudolphs 24 kitchen

 • Marielle

  4 december 2014 at 22:26 Beantwoorden

  Deze ga ik maken, lijkt me heerlijk! Kan je hem ook van te voren maken en dan alleen nog even afbakken ofzo? Of helemaal af maken en daarna gewoon nog opwarmen?

  • Pauline

   5 december 2014 at 12:54 Beantwoorden

   Ja dat gaat prima. Ik zou hem helemaal afbakken en dan vlak voor het serveren nog even kort opwarmen in de oven.

 • Eilish

  4 december 2014 at 16:14 Beantwoorden

  Oh dit klinkt zoo lekker!

 • Ger

  3 december 2014 at 23:43 Beantwoorden

  Heel leuk idee! Die laatste foto ziet er zo aantrekkelijk uit. Mjam ik zou wel een stukje willen proeven.

 • marjan

  3 december 2014 at 22:18 Beantwoorden

  Heerlijk! Al die sinthapjes!\r\n\r\nNu weer iets gezonds?\r\nMet lekker veel groente?\r\nEn vis?\r\nEn snel klaar?\r\n;-)

 • Anneloes

  3 december 2014 at 21:31 Beantwoorden

  Helaas mijn AH niet hoor @pauline. Nu met gewone velletjes geoefend…maar zie toch lekkage…

 • Herman

  3 december 2014 at 19:18 Beantwoorden

  Met half om gehakt veel lekkerder rundergehakt is gewoon te droog probeer maar!! Tis veel smakelijker!!

 • Annet

  3 december 2014 at 19:13 Beantwoorden

  Ik gebruik verse worst zonder het velletje als vulling. Is al heerlijk gekruid dus lekker makkelijk 🙂

  • Pauline

   3 december 2014 at 19:27 Beantwoorden

   Dat is ook een heel goed idee. Dankjewel voor het delen.

 • Marjoleinee

  3 december 2014 at 18:05 Beantwoorden

  Super leuk idee!

 • Marja

  3 december 2014 at 16:28 Beantwoorden

  Heeerlijk! Ik ben gek op saucijzenbroodjes! En een S met amandelspijs hoef ik zo wie zo niet want ik lust geen spijs! Dus deze hartige variant is een uitkomst voor mij! Die ga ik zeker maken. Vele malen lekkerder dan de zoete variant!\r\nDank je wel Pauline, voor het recept.\r\nGroetjes en tot de volgende keer.\r\nMarja. 🙂

 • elisabeth

  3 december 2014 at 15:47 Beantwoorden

  lijkt me heel erg lekker, ik ben dol op saucijzenbroodjes.\r\nwaar koop je die grote vellen bladerdeeg?

  • Pauline

   3 december 2014 at 19:28 Beantwoorden

   Mijn Albert Heijn heeft het, het ligt in het koelvak.

 • Sherelle

  3 december 2014 at 13:21 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk! En wat een goede tip van Margot. Havermout kan idd prima als vervanger voor paneermeel.

 • Koos

  3 december 2014 at 12:48 Beantwoorden

  Hallo Pauline. Hoeveel koolhydraten bevat deze heerlijke letter, weet je dat soms ? Ik krijg bezoek en daar iemand bij met zwangerschap diabetes.

  • Pauline

   3 december 2014 at 19:30 Beantwoorden

   Oh daar kan ik je helaas niet bij helpen. Ik ben geen diëtiste. Dus ik heb geen idee.

 • Sarah

  3 december 2014 at 11:16 Beantwoorden

  Bladerdeeg hapjes zijn altijd lekker. Dit ziet er goed uit!

 • Edwin

  3 december 2014 at 10:22 Beantwoorden

  Je haalt herinneringen aan m’n opa en moeder omhoog.\r\nOpa was klassieke kok en m’n moeder een soort voorloper van duurzaam/zelf/lekker, dus hele weekenden met vader in de keuken op een stoel voor de oven. Ja ja ook de nodige wijn/sherry om vooral ook zichzelf te besprenkelen. \r\nVoor mij maakte ze altijd hartige letter met Sint \r\nJe hebt me geïnspireerd. Vrij vandaag dus ik loop zo lekker ff naar de slager!!!\r\nGehakt halen….

 • Constance

  3 december 2014 at 09:54 Beantwoorden

  I.p.v. paneermeel doe ik altijd een handje havermout of brinta!

 • Dhini

  3 december 2014 at 09:20 Beantwoorden

  Ziet er lekker uit

 • Margot

  3 december 2014 at 08:48 Beantwoorden

  Daar zou ik best een stukje van willen!

 • Eline

  3 december 2014 at 08:43 Beantwoorden

  Ik maak dit ook ieder jaar voor mijn vader 🙂

 • Cynthia de Hoogh

  3 december 2014 at 08:39 Beantwoorden

  Ik hou niet van de zoete variant. Dus ga ik deze maken voor de feestdagen ipv bestellen bij de bakker.

 • Ellen

  3 december 2014 at 08:00 Beantwoorden

  Wat een leuk idee om één van de vele zoetigheden om te toveren tot een hartige hap! Menige gasten zullen dankbaar zijn denk ik. Trouwens, wat een leuke X-mas banner! 🙂

 • Anneloes

  3 december 2014 at 07:57 Beantwoorden

  Nooit geweten dat er ook grote vellen zijn. Ik ken alleen de pakjes met 10.

Plaats een reactie