Menu

Hartige Banketletter

Wie zoet is, krijgt iets hartigs! Na alle zoete Sint inspiratie vond ik het tijd voor een hartige variatie. Alleen was ik niet de enige die dit idee had. Op de blog van Brenda en Philippine zag ik al een variatie van de hartige banketletter voorbij komen. Mijn lieve foodie collega Francesca deed er nog een schepje bovenop en deelde ook haar recept met ons. En omdat het nooit genoeg kan zijn, deel ik nu ook nog mijn recept met jullie. Afgelopen weekend vierde ik Sinterklaas met vrienden en uiteraard zorgde ik voor de hapjes. Ik vulde de hartige banketstaaf met gehakt, waardoor het eigenlijk een mega groot saucijzenbroodje is. En dat viel goed in de smaak.

hartige banketletter

Wij speelden het Sinterklaas dobbelspel en daar word ik altijd rete fanatiek van. Iedereen kocht voor 10 euro kleine cadeautjes en deze werden op een grote hoop gegooid. Bij de Hema kocht ik het Sintspel, wat eigenlijk niets meer is dan een dobbelsteen met opdrachten. Zo mag je ongegeneerd een cadeautje van je buurman afpakken, of je hebt pech en je moet iets weggeven. Na zo’n avond kan het dus zomaar zijn, dat je helemaal geen cadeautje hebt. Als je lieve vrienden hebt, delen ze uiteraard de winst met je. Maar in het geval dat dat niet zo is, kan je maar beter zorgen dat je lekkere hapjes hebt. Dan valt er in ieder geval nog wat te halen.

hartige banketletter

Ingrediënten voor 6 personen
1 grote lap bladerdeeg (uit het koelvak)
300 gr rundergehakt
1 teentje knoflook
1 tl cayennepeper
Scheutje ketjap manis
1 ei + 1 eigeel om te bestrijken
Handje paneermeel
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stop het gehakt in een kom. Pers een teen knoflook uit boven het gehakt.

Voeg de cayennepeper, wat zout en een scheutje ketjap bij het gehakt.

Voeg een eitje toe en een handje paneermeel en meng het even goed doorelkaar. Is het mengsel nog te nat?, voeg dan een extra handje paneermeel toe.

Leg het vel bladerdeeg op een bakplaat en snij het in de lengte doormidden (van de andere helft kun je lekkere appelflappen maken).  Verdeel het gehaktmengsel als een soort worst over het bladerdeeg. Je kunt ook het hele vel bladerdeeg gebruiken, dan krijg je een iets dikkere korst.

Rol het bladerdeeg nu op en druk de uiteindes iets aan. Zorg dat alle naadjes goed dicht zijn.

hartige banketletter

Vorm er een grote S van, de S van de Sint!

Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte eigeel.

Bak de hartige banketletter in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven.

hartige banketletter

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

36 reacties

 • Patricia
  6 december 2018 om 22:52

  2 gemaakt en erg lekker! ? Half om half gehakt gebruikt. Enigste nadeel wat ik altijd vind, ook bij saucijzenbroodjes, is dat het gehakt tijdens t bakken zo compact wordt. Heb jij hier nog tips voor?

 • Annika
  28 november 2018 om 08:44

  Wat goed om te horen!

 • Ria van der Schans
  26 november 2018 om 21:43

  Gemaakt en is erg lekker. Heb boerengehakt gebruikt van de slager, dat wordt ook gebruikt voor de vulling van verse worst en 1/4 theelepel cayennepeper, scheutje ketjap en paneermeel / beschuit toegevoegd. Volgende keer doe ik wat meer bladerdeeg. Viel goed in de smaak.

 • Marjon
  2 december 2017 om 22:34

  Vandaag gemaakt en tijdens het openen van kadootjes gegeten. Echt heeeerlijk! Na het lezen van de reacties voor de zekerheid gaatjes in het bladerdeeg geprikt (voor ze de oven in gingen). Echt perfect! Tot de laatste kruimel op. Dank je wel!

 • Pauline
  5 december 2016 om 13:42

  Oh wat een leuk ideetje, ga ik even onthouden.

 • Monique
  3 december 2016 om 08:52

  Hoi Pauline,

  En van de rest maak je kaasstengels in de vorm van een staf?

 • HansiePt
  13 december 2015 om 10:36

  Gisteren voor vrienden deze staaf geprobeerd, maar bij mij barste hij open omdat de baklucht van het gehakt er niet uit kan. Vandaag nog een keer maar er dan gaatjes in gemaakt en een dekseltje er op gelegd. Nu ziet het er niet zo glad uit maar is wel errug lekkerrrrr

 • Sabine
  6 december 2014 om 14:21

  Ik ben nu bezig met de letter, ik doe er naast ketjap nog een beetje worcester in :) ben benieuwd hoe hij gaat smaken !

 • pien hoorn
  6 december 2014 om 12:57

  Eigenlijk niet zo heel moeilijk om te maken....deze sla ik op...jummy.

 • hester
  6 december 2014 om 12:07

  Als je geen lap bladerdeeg kunt vinden kun je ook gewoon een heel aantal ontdooide plakjes op elkaar leggen. Bloem op je aanrecht en deegrollen en de lapjes deeg uitrollen tot een geheel :-). ooit eens gezien bij rudolphs 24 kitchen

 • Pauline
  5 december 2014 om 12:54

  Ja dat gaat prima. Ik zou hem helemaal afbakken en dan vlak voor het serveren nog even kort opwarmen in de oven.

 • Marielle
  4 december 2014 om 22:26

  Deze ga ik maken, lijkt me heerlijk! Kan je hem ook van te voren maken en dan alleen nog even afbakken ofzo? Of helemaal af maken en daarna gewoon nog opwarmen?

 • Eilish
  4 december 2014 om 16:14

  Oh dit klinkt zoo lekker!

 • Ger
  3 december 2014 om 23:43

  Heel leuk idee! Die laatste foto ziet er zo aantrekkelijk uit. Mjam ik zou wel een stukje willen proeven.

 • marjan
  3 december 2014 om 22:18

  Heerlijk! Al die sinthapjes!

  Nu weer iets gezonds?
  Met lekker veel groente?
  En vis?
  En snel klaar?
  ;-)

 • Anneloes
  3 december 2014 om 21:31

  Helaas mijn AH niet hoor @pauline. Nu met gewone velletjes geoefend...maar zie toch lekkage...

 • Pauline
  3 december 2014 om 19:32

  Oh die zijn zo handig!

 • Pauline
  3 december 2014 om 19:30

  Oh daar kan ik je helaas niet bij helpen. Ik ben geen diëtiste. Dus ik heb geen idee.

 • Pauline
  3 december 2014 om 19:28

  Mijn Albert Heijn heeft het, het ligt in het koelvak.

 • Pauline
  3 december 2014 om 19:27

  Dat is ook een heel goed idee. Dankjewel voor het delen.

 • Herman
  3 december 2014 om 19:18

  Met half om gehakt veel lekkerder rundergehakt is gewoon te droog probeer maar!! Tis veel smakelijker!!

 • Annet
  3 december 2014 om 19:13

  Ik gebruik verse worst zonder het velletje als vulling. Is al heerlijk gekruid dus lekker makkelijk :)

 • Marjoleinee
  3 december 2014 om 18:05

  Super leuk idee!

 • Marja
  3 december 2014 om 16:28

  Heeerlijk! Ik ben gek op saucijzenbroodjes! En een S met amandelspijs hoef ik zo wie zo niet want ik lust geen spijs! Dus deze hartige variant is een uitkomst voor mij! Die ga ik zeker maken. Vele malen lekkerder dan de zoete variant!
  Dank je wel Pauline, voor het recept.
  Groetjes en tot de volgende keer.
  Marja. :-)

 • elisabeth
  3 december 2014 om 15:47

  lijkt me heel erg lekker, ik ben dol op saucijzenbroodjes.
  waar koop je die grote vellen bladerdeeg?

 • Sherelle
  3 december 2014 om 13:21

  Lijkt me heerlijk! En wat een goede tip van Margot. Havermout kan idd prima als vervanger voor paneermeel.

 • Koos
  3 december 2014 om 12:48

  Hallo Pauline. Hoeveel koolhydraten bevat deze heerlijke letter, weet je dat soms ? Ik krijg bezoek en daar iemand bij met zwangerschap diabetes.

 • Sarah
  3 december 2014 om 11:16

  Bladerdeeg hapjes zijn altijd lekker. Dit ziet er goed uit!

 • Edwin
  3 december 2014 om 10:22

  Je haalt herinneringen aan m'n opa en moeder omhoog.
  Opa was klassieke kok en m'n moeder een soort voorloper van duurzaam/zelf/lekker, dus hele weekenden met vader in de keuken op een stoel voor de oven. Ja ja ook de nodige wijn/sherry om vooral ook zichzelf te besprenkelen.
  Voor mij maakte ze altijd hartige letter met Sint
  Je hebt me geïnspireerd. Vrij vandaag dus ik loop zo lekker ff naar de slager!!!
  Gehakt halen....

 • Constance
  3 december 2014 om 09:54

  I.p.v. paneermeel doe ik altijd een handje havermout of brinta!

 • Dhini
  3 december 2014 om 09:20

  Ziet er lekker uit

 • Margot
  3 december 2014 om 08:48

  Daar zou ik best een stukje van willen!

 • Eline
  3 december 2014 om 08:43

  Ik maak dit ook ieder jaar voor mijn vader :)

 • Cynthia de Hoogh
  3 december 2014 om 08:39

  Ik hou niet van de zoete variant. Dus ga ik deze maken voor de feestdagen ipv bestellen bij de bakker.

 • Ellen
  3 december 2014 om 08:00

  Wat een leuk idee om één van de vele zoetigheden om te toveren tot een hartige hap! Menige gasten zullen dankbaar zijn denk ik. Trouwens, wat een leuke X-mas banner! :)

 • Anneloes
  3 december 2014 om 07:57

  Nooit geweten dat er ook grote vellen zijn. Ik ken alleen de pakjes met 10.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.