fbpx
Menu

Flammkuchen met spek en uien

Flammkuchen Jawohl! Ik ben dol op pizza. Het is by far mijn lievelingseten. Het liefst eet ik het iedere week. Dus het verbaast je waarschijnlijk niet dat ik ook ook de flammkuchen delish vind. Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas, het wordt ook wel Tarte flambée genoemd. Ik proefde hem voor het eerst op Taste of Amsterdam en was meteen hooked. En het is een perfect hapje voor Oudejaarsavond. Lekker samen delen!

Stiekem noem ik dit gewoon een witte pizza. Al maak ik daar geen vrienden mee in de Elzas gok ik. In plaats van tomatensaus beleg je de flammkuchen met een mengsel van crème fraîche en zure room. Traditioneel gaan er spek en uien op. Ik heb ook nog 3 andere variaties bedacht, die kun je volgend jaar in mijn boek vinden. Dus nog even geduld, maar tot die tijd kun je dit recept gebruiken. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

flammkuchen

Ingrediënten voor 1 grote
350 gr (spelt)bloem
5 gr gist
7 gr zout
210 gr lauwwarm water
Scheutje olijfolie

Topping
200 gr crème fraîche
125 gr zure room
125 gr spekreepjes
2 uien

Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. (Uiteraard kan je het ook met de hand kneden)

Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.

Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken.

Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.

Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.

Rol het deeg heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt.

Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem.

Snij de uien in halve ringen. Verdeel deze samen met de spekreepjes over de bodem.Breng het op smaak met peper en zout.

Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.

Lekker om met een glaasje wit te nemen.

flammkuchen

Veel kookplezier! En laat het mij vooral weten als je dit gekookt hebt via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik super leuk! 
happynewyear

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

54 reacties

  • Luuk
    24 september 2015 om 10:12

    Bedankt voor dit heerlijke recept. Ik heb het recept uit het boek gebruikt, waarin je alles heel duidelijk uitlegt zodat het bijna nooit fout gaat. Helaas was het in het recept niet duidelijk aangegeven dat je van droge gist uitgaat. Ik gebruikte 5 gram verse gist, waardoor mijn eerste portie deeg mislukte. Ik heb het deeg opnieuw gemaakt waarbij ik 15 gram (3x zoveel) verse gist in het water heb opgelost, toen ging het perfect!

    Beantwoorden
  • Audrey
    22 september 2015 om 15:51

    de gist die je noemt in het recept. Is dat verse gist of uit zo'n zakje. Daar zit wel behoorlijk wat verschil in natuurlijk ....

    Beantwoorden
  • Rob
    16 mei 2015 om 18:21

    Top recept. Heerlijk krokant deeg. Goed kneden en zeer dun uitrollen is het devies. Genoeg voor 2 mooi grote Flammkuchen. Ik heb nog wat Old Amsterdam er overheen gerapt voor wat extra pit.

    Beantwoorden
  • Nanda
    6 mei 2015 om 08:12

    hoi Pauline!
    Ben dol op je boek met top recepten.
    Wat zou ik ipv gist kunnen gebruiken in deze flamenkuche?
    Groetjes

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 mei 2015 om 13:01

    Je kunt het proberen met bakpoeder. Maar het is een brooddeeg en dat heeft eigenlijk gist nodig.

    Beantwoorden
  • Charlotte
    2 mei 2015 om 19:31

    Ik zit nu van de heerlijke flammkuchen te smikkelen en ga het zeker nog een keer klaarmaken! Volgende keer rol ik het deeg alleen nog wat dunner uit, want nu was het na tien minuten nog lang niet gaar.

    Beantwoorden
  • Dianne
    23 maart 2015 om 13:20

    Het was heerlijk! Ik probeer het vrijdag weer met kaas door de room.
    Dank je wel voor dit super leuke recept!

    Beantwoorden
  • Maartje
    7 maart 2015 om 16:28

    Heerlijk!!! Heb voor een iets voedzamere variant ca. 1/3 volkoren speltmeel toegevoegd. Smaakt net zoals we het in Duitsland altijd eten!

    Beantwoorden
  • Rixt
    11 januari 2015 om 12:59

    Direct gemaakt.. Heel benieuwd! Nog even afkoelen...en kijken of ze hier ook kidsproof zijn.

    Beantwoorden
  • Joyce
    2 januari 2015 om 18:25

    Één groot fiasco met het deeg. Heb het een uur laten rusten en daarna wou ik het uitrollen alleen kreeg ik het niet plat. Bleef aan alles plakken en trok weer naar elkaar toe. Idee wat ik fout heb gedaan met het deeg??

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 januari 2015 om 20:39

    Ik denk dat je het langer had moeten kneden. Hoe langer je kneed hoe minder plakkerig het wordt.

    Beantwoorden
  • Martin Steehouwer
    8 januari 2016 om 13:36

    Tevens laat brooddeeg zich maar 1x uitrollen. En als je dit ook nog eens te snel doet, krimpt het na elke rol weer terug. Heeeeel rustig uitrollen dus, op een licht bestoven werkbank. En af en toe weer eens wat bloem (klein beetje; bestuiven) onder en op je deeg… Even tot tien tellen tussen een paar rolbewegingen door helpt ook gigantisch. En als laatste; voel je deeg aan, luister naar wat het je wilt zeggen, anders straft het je!

    Beantwoorden
  • Shirley
    1 januari 2015 om 23:49

    Is ook heel goed te maken met afbakstokbroden, in de lengte doorgesneden afbakken met de ingrediënten, of met die ronde platte broden, ook eerst doorsnijden en lekker belegd afbakken.

    Beantwoorden
  • Shirley
    1 januari 2015 om 23:45

    lijkt me zalig! Voor vegetarische variant zou ik de spekjes eerder vervangen door (verse) blaadjes salie, dan door nepvlees. Zo puur mogelijk houden, gewoon met hele blaadjes bestrooien.

    Beantwoorden
  • johanna
    31 december 2014 om 15:16

    Ik ga aan de slag. Zag iemand reageren voor een vega variant. Rookkaas misschien een idee?

    Beantwoorden
  • Grietjefee
    31 december 2014 om 15:12

    BIj www.cafehooghoudt.com serveren ze Groninger varianten van de Flammkuchen, de zgn. 'Vlammenkouk'. Heerlijk! Zelf net jouw recept gemaakt voor vanavond. Al even stiekem voorgeproefd en idd: delish! ;-)

    Fijne jaarwisseling!

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 januari 2015 om 20:43

    Ohh daar had ik een van mijn eerste dates met mijn boyfriend.

    Beantwoorden
  • Lies
    30 december 2014 om 15:30

    Ziet er lekker uit, maar ik zal als vegetarier zijnde de spekjes vervangen door vegetarische spekreepjes van de Vegetarische slager of Tivall. Iemand dat al eens geprobeerd? Ik ga het 1 dezer dagen proberen in ieder geval! :)

    Beantwoorden
  • Marlinda
    27 februari 2015 om 11:37

    Hi Lies,

    Heb je het geprobeerd met de vega spekreepjes? Is het een aanrader of niet?

    Dank je wel

    Beantwoorden
  • Eef
    30 december 2014 om 12:10

    Ik ben echt dol op flammkuchen en eet ze dan ook regelmatig. Ook was ik al een tijdje aan het experimenteren met het vinden van een goed recept en vind het dan wel weer grappig dat ik het hier vind. Vooral omdat het wel vaker gebeurd dat ik dingen maak/eet en dan wat later hier een recept vind.

    Beantwoorden
  • Priscilla van Hooff
    30 december 2014 om 07:40

    Lijkt mij een succes! :)

    Vraagje; de spekreepjes hoef ik niet eerst uit te bakken in een pannetje voor ze erop gaan?

    p.s. kijk uit naar je boekrelease!

    Beantwoorden
  • Marja
    28 december 2014 om 14:52

    Het ziet er erg lekker uit! Ik heb het nog nooit gegeten. Maar ik ga jouw reept zeker proberen. En ik ben er dubbel blij mee, want je gebruikt speltbloem! En er zijn zo weinig recepten met spelt, dat ik dit heel erg waardeer. Hoewel er in de supermarkten steeds meer spelt producten komen, zoals bv. een speltstokbrood wat heerlijk is trouwens, zie ik dat nog niet terug in de recepten!
    Bedankt voor het recept Pauline en tot de volgende keer.
    Groetjes, Marja.:-D

    Beantwoorden
  • Margot
    28 december 2014 om 14:18

    Ik heb dit een tijdje terug voor het eerst gegeten. Best lekker!

    Beantwoorden
  • Ellen
    28 december 2014 om 13:56

    Oh, dit is zo heerlijk! Ik ga het maken voor oud en nieuw denk ik!

    Beantwoorden
  • jiska lemmens
    28 december 2014 om 12:44

    Ziet er heerlijk uit! Leuk voor oudjaarsavond! Kan je ipv gist ook zuiveringszout of bakpoeder gebruikeb? In dezelfde hoeveelheid?

    Beantwoorden
  • Eline
    28 december 2014 om 11:40

    Ik kijk echt uit naar je nieuwe boek!

    Beantwoorden
  • Ianna
    28 december 2014 om 11:18

    Lekkerr! Ik ben echt fan van Flammkuchen. Afgelopen zomer was ik in Berlijn en daar heb ik er zoveel gegeten tijdens het borrelen, in allemaal leuke en originele smaken. Ga het binnenkort eens zelf maken! Thanks voor de inspiratie!

    Beantwoorden
  • Esther
    28 december 2014 om 11:03

    Zoooo lekker! Had geen idee dat het zo gemakkelijk was om te maken.
    Groetjes,
    Esther.

    Beantwoorden
  • Miriam
    28 december 2014 om 10:56

    Wat leuk.... Komt er een boek..?
    Zeer benieuwd.

    Gr, Miriam

    Beantwoorden
  • Sanne
    28 december 2014 om 10:55

    Mmm yummie! Dit recept ga ik zeker een keertje proberen, klinkt goed! :)

    Beantwoorden
  • Alezander
    28 december 2014 om 10:38

    Hi Pauline,

    Ik ken dit moment dept niet, toen ik het zag lijkt het me heerlijk. Maar had verwacht dat er kaas bij de topping zit.

    Ben ook benieuwd naar een variant met kaas. We love cheese :-)
    Welke kaas, ben ik nog over uit. Eennaturel kaas, mozzarella. Of een lekker belegen kaas.
    Ik denk dat een gorgonzola hier te sterk voor is.

    Bedankt weer voor het delen van lekkerbekken!

    Beantwoorden
  • Stefanie
    28 december 2014 om 10:36

    Sinds mijn vakantie in Frankrijk dit jaar ben ik ook gek op flammkuchen. Het leek me nooit echt lekker. Tot ik het proefde. En vervolgens elke dag Flammkuchen haalde bij de bakker. Ga jouw recept snel eens proberen! Ook lekker voor van de zomer tijdens een picknick.

    Beantwoorden
  • Rosanne
    28 december 2014 om 10:27

    Jaaa, lekker! En wat grappig dat pizza gewoon je lievelingseten is! Van mij ook, maar ik voel me soms zo a-culinair als ik dat toegeef :') But I love it.

    Beantwoorden
  • Susanne
    28 december 2014 om 09:26

    Oeeeh, ik ben ook zo dol op pizza! En daarom is het zo erg dat ik dit nog steeds niet gegeten heb. Het lijkt me ook super lekker! En zelf maken is natuurlijk nóg beter en lekkerder dan uit de diepvries. Ik ga het recept bewaren!

    Beantwoorden
  • Kelly caresse
    28 december 2014 om 08:30

    Mmm ik vind dit ook zo'n heerlijke lekkernij maar heb dit nog nooit zelfgemaakt maar na dit recept ga ik dat zeker doen

    Beantwoorden

Reactie plaatsen