fbpx

Flammkuchen met spek en uien

flammkuchen

Flammkuchen met spek en uien

Flammkuchen Jawohl! Ik ben dol op pizza. Het is by far mijn lievelingseten. Het liefst eet ik het iedere week. Dus het verbaast je waarschijnlijk niet dat ik ook ook de flammkuchen delish vind. Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas, het wordt ook wel Tarte flambée genoemd. Ik proefde hem voor het eerst op Taste of Amsterdam en was meteen hooked. En het is een perfect hapje voor Oudejaarsavond. Lekker samen delen!

Stiekem noem ik dit gewoon een witte pizza. Al maak ik daar geen vrienden mee in de Elzas gok ik. In plaats van tomatensaus beleg je de flammkuchen met een mengsel van crème fraîche en zure room. Traditioneel gaan er spek en uien op. Ik heb ook nog 3 andere variaties bedacht, die kun je volgend jaar in mijn boek vinden. Dus nog even geduld, maar tot die tijd kun je dit recept gebruiken. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

flammkuchen

Ingrediënten voor 1 grote
350 gr (spelt)bloem
5 gr gist
7 gr zout
210 gr lauwwarm water
Scheutje olijfolie

Topping
200 gr crème fraîche
125 gr zure room
125 gr spekreepjes
2 uien

Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. (Uiteraard kan je het ook met de hand kneden)

Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.

Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken.

Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.

Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.

Rol het deeg heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt.

Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem.

Snij de uien in halve ringen. Verdeel deze samen met de spekreepjes over de bodem.Breng het op smaak met peper en zout.

Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.

Lekker om met een glaasje wit te nemen.

flammkuchen

Veel kookplezier! En laat het mij vooral weten als je dit gekookt hebt via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik super leuk! 
happynewyear

Het Uit Pauline's Keuken Jaaroverzicht
Video: DIY Glühwein maken
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

52 Comments
 • Carmen

  26 november 2018 at 05:41 Beantwoorden

  Beste Paulien, ik ben benieuwd waarom er een mengsel van creme fraiche en zure room wordt gebruikt. Alvast bedankt!

  • Pauline

   26 november 2018 at 13:23 Beantwoorden

   De een is voor de rodigheid en de ander voor de frisse smaak. Al kan het ook met enkel crème fraîche of enkel zure room. En zelfs met kwark 🙂

 • Lieke

  6 november 2018 at 19:40 Beantwoorden

  Ik heb dit echt al meerdere keren gemaakt, echt heel lekker! 🙂 Ik vind het ook nog lekker met geraspte kaas eroverheen.

 • Sandra

  10 maart 2018 at 13:53 Beantwoorden

  Mijn ogen gaat maar tot 230 graden… Kan dat ook?

 • femmy

  10 februari 2018 at 16:16 Beantwoorden

  Ik gok dat doe 210 gram water ml moet zijn?

 • danielle geelof

  8 juni 2017 at 15:08 Beantwoorden

  ik gebruik een pizzabodem, bedekt met zure room, bacon, uien maar ook met komijn. Juist dat geeft die heerlijke smaak aan de flammkuchen. Koud ook zeker lekker als hapje bij een lekker glaasje elzasser wijn.

 • Marieke

  25 mei 2016 at 17:50 Beantwoorden

  Hoi, ik heb het recept geprobeerd maar kreeg een hele dikke, papperige bodem. Ik heb het deeg goed uitgerold, nog wat dunner dan 1 cm, iemand een idee wat ik fout doe?

  • Pauline

   26 mei 2016 at 12:44 Beantwoorden

   Ik ben bang dat je niet lang genoeg gekneed hebt. Was het deeg ook heel plakkerig voor het uitrollen?

 • Annemarie Labee

  25 januari 2016 at 16:45 Beantwoorden

  Pauline ik heb dit recept al een aantal x gemaakt, echt top en heerlijk smullen. Nu wil ik het zaterdag aan mijn dochters verjaardagsbuffet toevoegen omdat deze een Oostenrijks(winters) tintje heeft en daar past het erg goed bij. De ervaring leert dat je het moet afbakken en daarna meteen moet eten, maar nu zit ik met het buffet daar is voorbereiding voor nodig. Kan ik het al van te voren maken denk je? En dan kort bakken en later net voor het opdienen nog even afbakken misschien. Ik hoor het graag.

  • Pauline

   27 januari 2016 at 13:06 Beantwoorden

   Dat is altijd lastig he, want vers is het het aller lekkerste. Ik zou de bodem (zonder toppings) voorbakken. En dan op het moment supreme de toppings toevoegen en afbakken.

 • Roos

  21 januari 2016 at 13:07 Beantwoorden

  In Duitsland gebruiken ze in het oorspronkelijke recept voor Elsasser flammkuchen geen gist. De bodem wordt gemaakt van bloem, water, olie en zout.

 • Linda

  16 november 2015 at 08:18 Beantwoorden

  Ik heb er gisteren twee uit het boek gemaakt en ze waren heerlijk! Wel wat langer in de oven gedaan (15 minuten) Ga ze nog vaker maken en dan een beetje experimenteren met toppings. Bedankt voor het recept!

 • Vita Kerst

  3 oktober 2015 at 23:53 Beantwoorden

  Het lijkt me een heerlijk recept, maar die gist he. Is het nou 5 Gr droge of verse gist?

  • Pauline

   4 oktober 2015 at 12:37 Beantwoorden

   Droge

   • Rick

    4 november 2015 at 17:45 Beantwoorden

    Wat nou als een vriend van mij per ongeluk natte gist heeft gebruikt?

Plaats een reactie