Menu

Opgeklopte feta dip

Je kunt mij niet blijer maken dan met vers brood met een lekker smeerseltje erbij. Op de zaterdagmarkt staat altijd een hele aardige Turkse man met lekkere dips. En ik mag altijd proeven. Of nou ja iedereen mag natuurlijk proeven, dat is zijn verkooptactiek. Want als je eenmaal geproefd hebt, gaat er altijd wel een bakje, of 2, mee naar huis. De meeste smeersels zijn op basis van kaas, fetakaas. En dit romige dipje is niets meer dan opgeklopte feta met daarin alles wat je lekker vindt.

Je kunt er kruiden aan toevoegen, knoflook, citroenrasp of zoals ik gedaan heb geroosterde paprika’s. Ik heb voor wat extra romigheid nog 2 lepels mascarpone toegevoegd. Maar dit kun je ook vervangen door kwark of roomkaas. Dus wil jij lekker het weekend inluiden, zet je mixer dan alvast aan. Haal een lekker vers broodje bij de bakker en schenk een wijntje in..

opgeklopte feta dip

Ingrediënten voor een flinke kom vol
200 gr fetakaas
2 el mascarpone
2 teentjes knoflook
Sap van 1 citroen
2 geroosterde paprika’s (uit een pot)

Zo maak je het
Het idee is heel simpel. Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde massa.

Is het mengsel te dik, voeg dan een klein scheutje olijfolie toe.

Is de opgeklopte feta te dun? Zet hem dan even in de koelkast, hij wordt vanzelf weer stijf.

Je kunt de fetadip ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.

Het is trouwens ook erg lekker om stukjes komkommer of paprika erin te dippen. En ook meteen iets minder slecht voor je dijen.

opgeklopte feta dip

Dit recept is zonder het brood Voedselzandloper proof. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

24 reacties

 • Elina
  23 augustus 2019 om 14:07

  Dank voor dit heerlijke en makkelijke recept Pauline! Ik ben een enorme fan van jouw website en doe er veel kookinspiratie op. Ik maakte jouw recept met witte Turkse geitenkaas (uit blik) en Turkse yoghurt met 10% vet van de Lidl. De pot geroosterde paprika's kocht ik ook bij de Lidl. Het resultaat was verrukkelijk! Mijn man is ook dolenthousiast! Dit recept is een blijvertje bij ons!

 • Annika
  27 maart 2017 om 12:24

  Je kunt de mascarpone ook achterwege laten.

 • Koos
  24 maart 2017 om 17:54

  Waar kan ik de mascarpone door vervangen onverband met koemelkallergie?

 • Els
  8 november 2015 om 13:43

  Ik was al bezig (zonder recept ) maar ik miste nog wat, de geroosterde paprika !! En nu is ie precies zoals op de markt. Wel met wat chili poeder en mespuntje gerookte paprika poeder. Heerlijk!!!!!! Dankjewel voor de tip!! Oh ja, en een rood uitje en wat verse peterselie en munt .

 • Els
  8 november 2015 om 13:36

  Ik was al bezig (zonder recept ) maar ik miste nog wat, de geroosterde paprika !! En nu is ie precies zoals op de markt. Wel met wat chili poeder en mespuntje gerookte paprika poeder. Heerlijk!!!!!! Dankjewel voor de tip!!

 • Mariëtte
  30 november 2014 om 16:18

  Mmmm, ik heb bij de markthal in Rotterdam lekker Turks brood gehaald en deze dip gemaakt. Het waren net de mezze's van OBBA. Heerlijk recept, ik heb overigens de mascarpone vervangen door huttenkase, ook echt lekker!

 • Mrs. Lush Life | Tabitha
  19 november 2014 om 15:55

  Super smeerseltje. Deed het goed bij de wekelijkse vrijdag- TVOH- borrel. Knapperig broodje erbij. Ik heb het basisrecept daarna ook gemaakt met platte peterselie en rode uitjes.

 • Monica
  17 november 2014 om 13:36

  Ik dacht altijd dat het gemaakt wordt met griekse yoghurt i.p.v. Mascarpone. Onze turk heeft namelijk altijd hele dikke smeerseltjes.

 • Marleen
  17 november 2014 om 08:02

  Ik heb hem ook gemaakt, maar vond hem niet zo lekker. Had lekkere feta van de markt gehaald enz.

  Jammer, maar het was een probeersel :)

 • Maud
  16 november 2014 om 12:16

  Heerlijk dit ga ik ook zelf maken! in Maastricht staat ook zo kraam die heeft heerlijke feta advocado dip mmm!

 • Annemieke
  15 november 2014 om 07:49

  Lijkt me heerlijk! Straks feta halen en vanavond nog proeven :-)

 • Pauline
  14 november 2014 om 20:27

  Zou ik niet doen. Je kunt het wel een dagje van tevoren maken.

 • Pauline
  14 november 2014 om 20:24

  Een Fetadip zonder feta? ;)

 • Pauline van Vlerken
  14 november 2014 om 18:11

  Heerlijk........
  Alleen een light versie zou helemaal top zijn. Roomkaas light. Maar wat kan ik dan het beste gebruiken ipv feta?

 • Eilish
  14 november 2014 om 12:49

  I love feta! Ik ben hier wel erg benieuwd naar!

 • Eline
  14 november 2014 om 12:12

  Heerlijk, ik maak dit ook vaak!

 • Dita
  14 november 2014 om 10:46

  Heerlijk! Bij ons op de markt staat inderdaad ook zo iemand, zulk lekker spul verkoopt hij.

 • Lotte
  14 november 2014 om 10:18

  Wat heerlijk! Kan je dit soort dips ook invriezen?

 • Joyce
  14 november 2014 om 08:53

  Wat een goed en lekker idee zeg!

 • Karin | la vie de Karin
  14 november 2014 om 08:14

  Wat een tof idee, ik had geen idee dat het zo simpel was. Ik ben dol op dit soort smeerseltjes voor op brood!

 • Emily van Kampen
  14 november 2014 om 08:05

  Lijkt me heel lekker, ook met stukjes komkommer of worteltjes inderdaad. Misschien ga ik dit wel op mijn eerstvolgende verjaardag serveren.

 • Margot
  14 november 2014 om 07:52

  Wat een goed idee en zo simpel!

 • Jolanda
  14 november 2014 om 07:37

  Super !!

  Helemaal waar ook , van dat kraampje.

  Maar dankzij jou recept kunnen we dat nu lekker zelf maken.

  Ga ik ook zeker 's doen.

 • Elize
  14 november 2014 om 07:28

  Klinkt goed zeg!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.