fruitchips

Kidsproof: Fruitchips

“Mama mag ik chipjes?” Vanaf nu zal je nooit meer nee hoeven te verkondigen. Want deze fruitchips mogen altijd. Althans dat vind ik dan, ik ga mij natuurlijk niet bemoeien met jouw culinaire opvoeding. Het idee is heel simpel, je snijdt, of nog beter schaaft het fruit in hele dunne plakjes. Deze plakjes laat je drogen in de oven, waardoor er lekkere en krokante chipjes over blijven.

De truc is om de plakjes zo dun mogelijk te maken. Ik gebruik hier zelf een mandoline voor. Dat is een grote schaaf, die reuze handig is in de keuken. Ik heb deze van mijn grote vriend Bol. Je kunt het ook met een kaasschaaf doen, of heel dun snijden met een mes. Als het maar lekker dun is, want dan worden ze lekker crispy. 100% kidsproof dus!

fruitchips

Dit heb je nodig
1 peer
1 appel
1 banaan
1 tl kaneel
Sap van een halve citroen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden.

Was de appel en de peer en verwijder het klokhuis met een appelboor.

Snij de appel en de peer met schil en al in hele dunne plakjes. Het is het handigste om dit met een mandoline of een kaasschaaf te doen.

Hoe dunner de plakjes, hoe beter het resultaat.

Doe de appel en peer in een kom en voeg de kaneel en het citroensap toe.

Snij de banaan ook in hele dunne plakjes, strooi ook wat kaneel en citroensap over de banaan. Dit kun je beter niet in een kom mengen, want dan vallen de plakjes uit elkaar.

Leg de plakjes naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat de plakjes elkaar niet overlappen.

Bak de fruitchips in 90 minuten krokant.

Laat ze afkoelen. Je kunt de fruitchips een dag of 2 luchtdicht verpakt bewaren. Maar het is beter om ze meteen op te eten.

fruitchips

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Winnen: Het grote sinterklaas kookboek
Video: Pepernoten rotsjes
Bewaar
18 Comments
 • Maaike

  4 juli 2015 at 23:33 Beantwoorden

  Whoeps.. Gister geprobeerd met een banaantje die een beetje melig aan het worden was. Geen succes! hij wilde maar niet drogen, en heb na een uur alle plakjes maar omgedraaid en het nog een uur erin laten staan.. aan het eind waren ze zwart, maar nog steeds zo nat als wat! Wel dun geprobeerd te schaven, hetelucht oven op 100..\r\n\r\n Iemand tips? Mijn konijn vind dat namelijk ook erg lekker, maar echt verse banaan lust die dan weer niet..

 • nic

  25 mei 2015 at 18:29 Beantwoorden

  Ik krijg het niet van de bakplaat af (zit gekleefd aan bakpapier)….??

 • Jelle

  1 februari 2015 at 14:17 Beantwoorden

  Een vraagje over de oven. Kan het op hete lucht? Zodat je meerdere schalen tegelijk in de oven kan zetten? Of is dit niet mogelijk? Want 90min. in de oven is behoorlijk lang en 1 appel en 1 peer neemt wel meer in als zo 1 schaal.

  • nienke

   1 november 2015 at 12:50 Beantwoorden

   Hey Jelle,\r\nIk heb het ook in een heteluchtoven gedaan maar bij mij past het wel maar ik heb ze wel dicht op elkaar gelegd maar ik heb ze niet laten overlappen maar misschien heb ik een andere schaal van de heteluchtoven\r\n\r\nGroetjes nienke

 • Liesbeth

  6 januari 2015 at 21:29 Beantwoorden

  Ja top, die gaan we voor dit weekend bakken! Zoonlief is dol op peren.

 • Marianne

  26 december 2014 at 15:57 Beantwoorden

  Het staat in de oven! Ik ben benieuwd… Dacht even wat anders na de overvloedige kerstdagen. \r\nWaar is de citroensap goed voor?

 • Jaco

  20 november 2014 at 16:46 Beantwoorden

  Mmm, lekker lijkt me dit. Maar ik vind het zolang duren. Daarom koop ik het weleens. Laatst zag ik online hele dunne plakjes ananas (met het hart er nog in) die ze op deze manier hadden gebakken in een bakblik voor cupcakes. Gewoon 1 per ‘gaatje’. Omdat de plakken wat doorgezakt waren, kreeg je prachtige ananas-bloemen voor op taarten enz. Mooooi! En lekker.

 • Eline

  16 november 2014 at 15:37 Beantwoorden

  Lekker is dit! Gaat ook echt super goed met kiwi trouwens 🙂

 • Marieke

  16 november 2014 at 13:55 Beantwoorden

  Dit lijkt mij ook wel heel erg lekker!!

 • Margot

  16 november 2014 at 12:37 Beantwoorden

  Dit ga ik ook eens proberen!

 • Dhini

  16 november 2014 at 11:39 Beantwoorden

  wat super leuk recept. Ziet er lekker uit. Ik ga eens maken.

 • Malou

  16 november 2014 at 11:34 Beantwoorden

  Heerlijk! Ik doe het inderdaad wel eens met appel, maar peer is ook een goede!

 • Karin | la vie de Karin

  16 november 2014 at 10:29 Beantwoorden

  Heerlijk en makkelijk. Appelchips maak ik zelf ook vaak. Ik wist niet dat banaan en peer net zo makkelijk zijn!

 • Sylvia

  16 november 2014 at 09:53 Beantwoorden

  Yum! En ziet er nog leuk uit ook 😉

 • Emily van Kampen

  16 november 2014 at 08:22 Beantwoorden

  Zo lekker is dit! En nog gezond ook, dus een ideale snack.

 • Desiree

  16 november 2014 at 07:47 Beantwoorden

  Deze ga ik binnenkort eens maken.

 • Kelly caresse

  16 november 2014 at 07:45 Beantwoorden

  Wat een super leuk recept en het verbaast me hoe makelijk het zelf te maken is, helemaal kidsproof!

Plaats een reactie