Menu

Kidsproof: Fruitchips

“Mama mag ik chipjes?” Vanaf nu zal je nooit meer nee hoeven te verkondigen. Want deze fruitchips mogen altijd. Althans dat vind ik dan, ik ga mij natuurlijk niet bemoeien met jouw culinaire opvoeding. Het idee is heel simpel, je snijdt, of nog beter schaaft het fruit in hele dunne plakjes. Deze plakjes laat je drogen in de oven, waardoor er lekkere en krokante chipjes over blijven.

De truc is om de plakjes zo dun mogelijk te maken. Ik gebruik hier zelf een mandoline voor. Dat is een grote schaaf, die reuze handig is in de keuken. Ik heb deze van mijn grote vriend Bol. Je kunt het ook met een kaasschaaf doen, of heel dun snijden met een mes. Als het maar lekker dun is, want dan worden ze lekker crispy. 100% kidsproof dus!

fruitchips

Dit heb je nodig
1 peer
1 appel
1 banaan
1 tl kaneel
Sap van een halve citroen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden.

Was de appel en de peer en verwijder het klokhuis met een appelboor.

Snij de appel en de peer met schil en al in hele dunne plakjes. Het is het handigste om dit met een mandoline of een kaasschaaf te doen.

Hoe dunner de plakjes, hoe beter het resultaat.

Doe de appel en peer in een kom en voeg de kaneel en het citroensap toe.

Snij de banaan ook in hele dunne plakjes, strooi ook wat kaneel en citroensap over de banaan. Dit kun je beter niet in een kom mengen, want dan vallen de plakjes uit elkaar.

Leg de plakjes naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat de plakjes elkaar niet overlappen.

Bak de fruitchips in 90 minuten krokant.

Laat ze afkoelen. Je kunt de fruitchips een dag of 2 luchtdicht verpakt bewaren. Maar het is beter om ze meteen op te eten.

fruitchips

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

 • nienke
  1 november 2015 om 12:50

  Hey Jelle,
  Ik heb het ook in een heteluchtoven gedaan maar bij mij past het wel maar ik heb ze wel dicht op elkaar gelegd maar ik heb ze niet laten overlappen maar misschien heb ik een andere schaal van de heteluchtoven

  Groetjes nienke

 • Maaike
  4 juli 2015 om 23:33

  Whoeps.. Gister geprobeerd met een banaantje die een beetje melig aan het worden was. Geen succes! hij wilde maar niet drogen, en heb na een uur alle plakjes maar omgedraaid en het nog een uur erin laten staan.. aan het eind waren ze zwart, maar nog steeds zo nat als wat! Wel dun geprobeerd te schaven, hetelucht oven op 100..

  Iemand tips? Mijn konijn vind dat namelijk ook erg lekker, maar echt verse banaan lust die dan weer niet..

 • nic
  25 mei 2015 om 18:29

  Ik krijg het niet van de bakplaat af (zit gekleefd aan bakpapier)....??

 • Jelle
  1 februari 2015 om 14:17

  Een vraagje over de oven. Kan het op hete lucht? Zodat je meerdere schalen tegelijk in de oven kan zetten? Of is dit niet mogelijk? Want 90min. in de oven is behoorlijk lang en 1 appel en 1 peer neemt wel meer in als zo 1 schaal.

 • Liesbeth
  6 januari 2015 om 21:29

  Ja top, die gaan we voor dit weekend bakken! Zoonlief is dol op peren.

 • Marianne
  26 december 2014 om 15:57

  Het staat in de oven! Ik ben benieuwd... Dacht even wat anders na de overvloedige kerstdagen.
  Waar is de citroensap goed voor?

 • Jaco
  20 november 2014 om 16:46

  Mmm, lekker lijkt me dit. Maar ik vind het zolang duren. Daarom koop ik het weleens. Laatst zag ik online hele dunne plakjes ananas (met het hart er nog in) die ze op deze manier hadden gebakken in een bakblik voor cupcakes. Gewoon 1 per 'gaatje'. Omdat de plakken wat doorgezakt waren, kreeg je prachtige ananas-bloemen voor op taarten enz. Mooooi! En lekker.

 • Pauline
  16 november 2014 om 18:45

  Oh echt dat moet ik een keer proberen.

 • Eline
  16 november 2014 om 15:37

  Lekker is dit! Gaat ook echt super goed met kiwi trouwens :)

 • Marieke
  16 november 2014 om 13:55

  Dit lijkt mij ook wel heel erg lekker!!

 • Margot
  16 november 2014 om 12:37

  Dit ga ik ook eens proberen!

 • Dhini
  16 november 2014 om 11:39

  wat super leuk recept. Ziet er lekker uit. Ik ga eens maken.

 • Malou
  16 november 2014 om 11:34

  Heerlijk! Ik doe het inderdaad wel eens met appel, maar peer is ook een goede!

 • Karin | la vie de Karin
  16 november 2014 om 10:29

  Heerlijk en makkelijk. Appelchips maak ik zelf ook vaak. Ik wist niet dat banaan en peer net zo makkelijk zijn!

 • Sylvia
  16 november 2014 om 09:53

  Yum! En ziet er nog leuk uit ook ;)

 • Emily van Kampen
  16 november 2014 om 08:22

  Zo lekker is dit! En nog gezond ook, dus een ideale snack.

 • Desiree
  16 november 2014 om 07:47

  Deze ga ik binnenkort eens maken.

 • Kelly caresse
  16 november 2014 om 07:45

  Wat een super leuk recept en het verbaast me hoe makelijk het zelf te maken is, helemaal kidsproof!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.