Menu
foodie-maastricht-25-710x380.jpeg

Foodie in Maastricht

Afgelopen weekend was ik in Maastricht ter ere van Chateau Maastricht. Een culinair wijnfestival waar meer dan 50 standhouders hun wijnen en foodies presenteren op het Vrijthof. Ik hou van Maastricht, het is er warm, (deze keer ook letterlijk) en bourgondisch. Oktober en November zijn de La saison Culinaire, de maanden waar je als foodie bij moet zijn. Met tal van culinaire evenementen, ik nam een kijkje en prikte een vorkje mee.

maastricht tips

In Maastricht weten ze wat goed eten en drinken is. En dat heb ik de afgelopen dagen dan ook volop gedaan. Ik ging rollend naar huis.. Kijk je mee wat ik zoal gegeten heb?

Vrijdag komen we rond de klok van 5 aan in Maastricht, borreltijd! We verblijven in een studio van Design Hotel Zenden, midden in het centrum van de stad. Wat een heerlijke plek om het weekend door te brengen. Ik vertel je er later nog meer over. Omdat het zonnetje nog volop schijnt zoeken we het eerste het beste terrasje op. Die zon moet je pakken zolang het nog kan. En ik had zin een borrelhap en Maurits in bier.. De chorizokroketjes bij Derlon waren een fijne start.derlon maastricht

In de avond gaan we nog een stapje zuidelijker. We eten bij Witloof from Belgium. Eten zoals de bomma het bedoeld heeft. Een 3 gangen menu heb je daar voor nog geen €30,00. Huisgemaakte kroketten in verschillende smaken, fijne stoofschotels en mosselen met handgesneden fritten. En daarbij drink je één van de 101 Belgische biertjes van de kaart. Alles klopt in dit restaurant, daar vertel ik je later nog meer over. Ik als liefhebber van kroketten ging voor de witloof kroketten met hesp en daarna proefde ik ook nog een soepkip kroket. Het hele weekend heb ik alleen nog maar aan die kroketten kunnen denken. Wat een verwennerij. Lekkere mosterd erbij, vers brood met roomboter en je hoort mij niet meer.
witloof maastrichtAls hoofdgerecht ging ik voor de rundergoulash, een receptje van Wijlen de Fligl. Met daarbij een lekker slaatje en frieten met appelmoes en majoneis. Maurits had Oer Antwerps stoofvlees met zoete koek en bier. Natuurlijk ook even geproefd en ook erg smakelijk. Ik zat bommetje vol dus een toetje ging er niet meer in. Ik sloot af met een muntthee met bergamot honing. Maurits nam nog een jeneverke met citroen. Op de kaart staan maar liefst 41! verschillende jenevers.

witloof maastricht

De volgende morgen zat ik nog steeds vol en het was maar goed dat we niet ontbeten hadden. Want dat er nog het één en ander aan zat te komen was mij inmiddels wel duidelijk. Rond de middag gingen we naar Teazone, een shop in shop concept waar je heerlijk kunt High Tea-en. Een paar keer per jaar verandert het concept en deze keer was het thema Madhatters van Alice in Wonderland. De High Tea begon met een drankje waar je van zou krimpen en daarbij een hapje waar je weer groter van wordt. Heel leuk en creatief bedacht.
teazone maastrichtDaarna volgden al snel de sandwiches met gerookte kip, zalm en biet. Allemaal heel leuk gepresenteerd. Bij iedere gang kregen we ook een andere soort thee. De thee van Theodor, Kusmi en Damman komt uit Parijs en ieder theetje was goed. Ik ben normaal helemaal niet zo’n theedrinker en ik heb nu toch een stuk of 7 koppen gehad, dus dat zegt genoeg. Na de sandwiches werden de scones onder de hoge hoed vandaan getoverd, met mijn favoriete clotted cream en huisgemaakte jam.
teazone maastrichtEn uiteraard eindigen we zoet met een super lekkere pompoentaart, een amandeltaart met kersen, snoepjes met de glimlach van de kat van Papa Bubble, zelfgemaakte koekjes een mini brownie, knetterchocolade en een mini trifle. Ook weer ontzettend leuk gepresenteerd en allemaal even lekker. Ik vind het thema erg leuk bedacht en dat is in alles doorgevoerd. Tussen de gangen door kan je lekker in de winkel rondneuzen en je kunt nadien je favoriete theetje mee naar huis nemen.
teazone maastrichtHet was maar goed dat we daarna een stadswandeling hadden van 2 uurtjes, zodat ik het een en ander er vanaf kon lopen. We liepen over de Maas, namen snel een kijkje bij Beluga en we sloten de wandeling af in de Dominicanenkerk. In de kerk is boekhandel de Dominicanen gevestigd en dit is zeker de moeite waard om een keertje te gaan bekijken. Mijn boek was helaas uitverkocht, anders had ik even snel wat krabbels gezet. In de kerk zit een koffiebar. In Maastricht doen ze niet aan Starbucks en Coffee Company, daar hebben ze Coffeelovers. En de koffie smaakte er goed.
cofffeelovers maastrichtDe wandeling had weer wat ruimte in onze buikjes gemaakt dus gingen we naar Chateau Maestricht. Een evenement op het vrijthof waar zo’n 50 wijnhandelaren en lokale producenten hun wijnen en spijzen tonen. Ik maakte kennis van Brood van Koos, een begrip in Maastricht. Zuurdesembrood in de houtoven gestookt, super lekker.

brood van koos

Ook proefde ik een lokale walnotenolie, hammen en worstjes uit de regio, lokale honing en het Maastrichtse Bobbelke. Het bobbelke is een drankje van Sjinkerij de Bóbbel. Wij drinken Gin Tonic, in Maastricht drinken ze bobbel tonic. En ik deed gezellig mee! Lekker drankje wel.
bobbelke

maastricht tips maastricht tips

Inmiddels had ik weer ruimte in mijn buik en proefde ik nog een hazenpeper. Een lekkere stoof met wild. Ook Maurits vond het lekker.
maastricht tipsEn daarna ploften we nog snel op een terrasje waar ik een fritz limo dronk. Een natuurlijke frisdrankje met appel Best lekker. Oh en daarna at ik nog een halve pizza uit een doos. Maar daar heb ik geen foto van.

fritz kolaDe volgende dag begon met een lekker ontbijt bij de Brandweerkantine.  Vers brood met ham, kaas, een croissantje met roomboter en jam en versgeperste jus. Met een barista in de zaak weet je zeker dat je goede koffie krijgt. Ik kreeg een heerlijke latte art cappuccino en Maurits een slow coffee met filtertje aan tafel. Ik ga je later nog meer vertellen over deze plek want het is echt de moeite waard om te bezoeken.
de oude brandweerkantineDat Maastricht bourgondisch is, is wel duidelijk. Je krijgt niet één koekje bij de koffie, maar altijd 2. Of een koekje en een stukje brownie of een lekker likeurtje met slagroom.
maastricht tips maastricht tipsBij de laatste stop dacht ik even dat ik in het Midden Oosten beland was. Verscholen achter een grote muur ligt Marres Kitchen. Eigenaar Maher komt zelf uit Syrië en heeft ook een tijdje in Sicilie gewoond. En gelukkig heeft hij die smaken meegebracht naar Maastricht. We genoten van Kibbeh met gekruid lamsgehakt en een Midden Oosterse mezze met tuinbonen in yoghurtdip, fetadip met foccacia, okra, courgettes tortilla en geroosterde bloemkool. Allemaal even smakelijk.
marres kitchen marres kitchenEn toen was Maastricht ten einde. En vond ik het stom dat ik geen vlaai gegeten had. Dus een halve speltvlaai van de Bisschopsmolen ging nog mee in de kofferbak en we gingen rollend naar huis. Volgende week zal ik de hotspots nog voor jullie op een rijtje zetten zodat je weet waar je moet zijn. Want ik weet bijna wel zeker dat jullie nu ook heel snel naar Maastricht willen, toch?

Deze post is in samenwerking met VVV Maastricht.

.

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan