Menu

Kidsproof: Broodjes bakken met kinderen

Heb jij een klein chefje in huis? Dan is samen broodjes bakken heel leuk om te doen. Je bent er zo een middagje mee zoet. Een tijdje geleden kwam Mika, het zoontje van Maris, bij ons logeren. Ik wilde hem meeslepen naar de molen om te laten zien hoe brood ontstaat. Maar hij wist heus wel waar brood vandaan komt, “Dat komt uit de fabriek”.

Maar ik gaf het niet op en ’s avonds maakte ik alvast een deeg voor de volgende dag. Toen ik de volgende dag het gerezen deeg liet zien, was hij ineens helemaal hooked. Ik snap dat ook wel, deeg heeft iets magisch. Het is toch bijzonder dat zo’n deegbal in volume verdubbeld en dat je van enkel bloem, water en gist een heel brood kunt bakken.

broodjes bakken

In principe kun je ieder broodrecept gebruiken dat je zelf wilt. Bij de molen verkopen ze ook kant en klare broodmixen, dat is helemaal makkelijk. Ik heb zelf een meergranen brooddeeg gemaakt. De avond van te voren heb ik het deeg gemaakt en ik heb het in de koelkast laten rijzen. De volgende dag heb ik het nog een uur buiten de koelkast op kamertemperatuur laten komen en toen kon de pret beginnen.

broodjes bakken 4

Ik gaf hem een bol deeg waarop hij zich helemaal uit kon leven. Kneden, duwen, rollen er kwam van alles uit de kast. Om het af te maken, legde ik er nog wat rozijnen, amandelen en koekkruiden bij. Samen hebben we die middag een hele mand vol broodjes gebakken. En het resultaat mag er zijn.

broodjes bakken

Ik vind het zelf heel leuk om op deze speelse manier te laten zien waar brood vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. En met de herfst in aantocht is het ook de ideale manier om een zondagmiddag door te brengen.

Ingrediënten voor 12 – 16 broodjes
250 gr meergranenmeel
250 gr tarwebloem
5 gr droge gist
10 gr zout
320 gr lauwwarm water

Zo maak je het
Ik kneed mijn deeg altijd in een keukenmachine maar je kunt het uiteraard ook met de hand doen.

Stop de meel en de bloem in een kom en voeg de gist en het zout toe.

Voeg het lauwwarme water toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als het soepel aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uit elkaar kunnen trekken.

Vet een kom in met een neutrale olie en leg het deeg hierin. Draai het om zodat alle zijden bedekt zijn met de olie. Laat het deeg afgedekt (onder een vochtige theedoek) in een uur rijzen op kamertemperatuur. Je kunt het ook een nacht in de koelkast laten staan.

Kneed de lucht eruit en vorm er een bal van. Laat deze bal nogmaals afgedekt een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de gevormde broodjes erop.

Bak de broodjes in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin.

broodjes bakken

broodjes bakken 1

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

21 reacties

 • Klustenhouwer
  19 maart 2020 om 10:13

  Als je voor de tweede rijs de broodvormen/broodjes hebt gemaakt en je laat de de broodjes nogmaals rijzen, kan dat dan alvast op de bakplaat? (Kun je 'm na een uur meteen in de oven schuiven...) Met een theedoek erover laten rijzen of niet? (tweede ronde)

 • Pauline
  17 april 2017 om 11:49

  Voor de tweede rijs. Dus na de eerste rijs mag je lekker aan de slag. En deze broodjes laat je nogmaals rijzen.

 • Danny
  15 april 2017 om 20:17

  Hallo Pauline, kunnen we de broodvormen voor de tweede rijs maken of hierna en dan direct de oven in?

 • Annika
  28 maart 2017 om 13:42

  1 ml water is 1 gram. Dus 320 ml water :)

 • lizzy
  28 maart 2017 om 09:06

  Ik wil dit met mijn kleuters doen. 320 g water, hoeveel milliliter is dat? Ik heb geen weegschaal...

 • Pauline
  19 september 2016 om 13:37

  Ik zou het deeg van tevoren maken. Dit laat je dan 's nachts rijzen in de koelkast. Een half uurtje voor je begint haal je het dan uit de koellast. Dan de volgende dag de broodjes vormen en daarna (na de tweede rijs, buiten de koelkast) afbakken. Alvast veel plezier.

 • Chantal
  18 september 2016 om 21:18

  Hoi Pauline,

  Het lijkt me leuk om broodjes te maken met het slaapfeestje van mijn dochtertje, voor ontbijt.
  Nou heb ik een vraag over de timing. Kan ik dan:
  * Op de eerste dag al de broodjes maken met de kinderen en ze de volgende ochtend pas bakken? Bewaar ik de deegbroodjes dan in of buiten de koelkast (en moeten ze dan voor het bakken eerst nog op kamertemperatuur komen)?
  * Of kan ik dan beter het deeg 's avonds maken en dan de volgende ochtend first thing de broodjes met ze maken en meteen daarna bakken? Kan ik het deeg dan buiten de koelkast bewaren of moet dat an in de koelkast en dan ook nog weer op kamertemperatuur laten komen (hoe lang duurt dat eigenlijk)?

  Ik weet niet zo goed wat wijsheid is i.v.m. het rijzen (kan ook weer inzakken als je er te lang niks mee doet??) en feit dat we 's ochtend geen tijd hebben om het deeg helemaal te gaan maken en eigenlijk ook niet zoveel tijd om het op kamertemperatuur te laten komen? Eerst nog broodjes maken en daarna nog bakken betekent al een uur moeten wachten op ontbijt....

  Ik hoop dat je me kunt helpen!

 • Pauline
  5 september 2016 om 15:29

  Zeker, geen probleem.

 • Caroline
  5 september 2016 om 12:58

  Kan ik ipv meergranen meel ook speltmeel gebruiken?

 • Marianne
  15 juli 2015 om 19:34

  Het is nu ook herfstig genoeg hè :) Kaneel en kruiden, doe je dat er bij het broodjes vormen doorheen? Wil de kinderen morgen laten bakken en het leek me leuk als ze zelf kunnen variëren met smaak,

 • Geert
  6 juni 2015 om 23:05

  Dit ga ik zeker proberen.

  Geen boter?

 • laura
  21 april 2015 om 10:25

  Ik ga dit recept uitproberen met de kinderen in mijn klas. Hoeft er geen boter in dit recept?
  groetjes

 • Pauline
  5 oktober 2014 om 19:19

  Haha dat weet ik nu ook ;)

 • Pauline
  5 oktober 2014 om 19:18

  En dan zonder water? Dat lijkt mij heel vet.

 • Pauline
  5 oktober 2014 om 19:18

  Ohhh wat een geluksvogel ben jij. Ik wilde vroeger altijd banketbakker worden ;)

 • MySimplySpecial
  5 oktober 2014 om 17:12

  Zo leuk om te doen als kind! Ik herinner me nog wel dat ik met school naar een bakker ging waar we zelf zo'n vlechtbroodje mochten maken.

 • monique
  5 oktober 2014 om 10:43

  Leuk om te doen met kinderen! Onwijs leuk ook om er figuurtjes mee te maken :)

 • Eline
  5 oktober 2014 om 10:34

  Met deeg spelen blijft leuk, hoe oud je ook bent!

 • Mirjam
  5 oktober 2014 om 10:01

  Wat leuk!! Ik heb het geluk dat ik een banketbakkersdochter ben en dus al jong rondhupste (in de weg liep) in de bakkerij van mijn ouders. Zo leerde ik al vroeg waar alles vandaan kwam :)

 • Thefoodiary
  5 oktober 2014 om 09:49

  Op de basisschool hebben we ooit dit gedaan in een bakkerij in het dorp, nou dat vergeet ik nooit meer! Zo leuk! Lijkt me ook leuk om als kinderfeestje te doen ;)

 • Maaike
  5 oktober 2014 om 09:26

  Hoi Pauline, ik kom regelmatig receptjes tegen voor broodjes met zonnebloemolie ipv water. Wat is het verschil hiertussen? Groetjes, Maaike

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST