fbpx
Menu

Brownies van Rutger

Tijdens een perslunch proefde ik de ultieme brownies van Rutger. En met dat proeven, werd mij meteen duidelijk waarom Rutger Heel Holland Bakt gewonnen heeft. Want oh boy wat zijn deze brownies lekker. Sorry Donna (Hay) ik zeg het maar heel eerlijk, ze zijn beter dan die van jou. Deze brownies zijn fudgy van binnen, precies zoals ze horen te zijn.

Gelukkig heeft Rutger dit geniale recept niet alleen voor zichzelf gehouden en staat het in zijn boek “Rutger bakt”. Ik moest ze thuis nog eens maken, want ik wilde dit ook aan choco addict Maurits laten proeven. Rutger gebruikt in zijn recept noten en die had ik niet meer in huis, dus die heb ik weggelaten. Maar als je wel noten hebt, voeg ze dan vooral toe, want daar worden ze nog beter van.

brownies recept

Ingrediënten voor 16 – 20 st.
225 g boter
115 g pure chocolade min 78%)
2 eieren + 1 eidooier
330 g suiker
1 tl vanille-extract
125 g bloem
25 g cacaopoeder
75 g blanke hazelnoten
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel de noten erover en rooster ze in 7-9 min goudbruin. Ik had geen noten dus heb deze stap overgeslagen.

Hak de noten vervolgens in grove stukken.

brownies van rutger bakt

 

Smelt de chocolade en de boter au bain-marie. (in een kom boven een pan kokend water). Laat het vervolgens iets afkoelen.

Klop intussen de eieren, de eidooier, de suiker, het zout en het vanille-extract met een mixer in 5 min. tot een lichtgeel, dik mengsel dat als een lint van de gardes afloopt.

Spatel het chocolademengsel voorzichtig door het eimengsel.

Spatel tenslotte de bloem, het cacaopoeder en de hazelnoten er doorheen.

Giet het beslag in een ingevette en met bakpapier beklede brownievorm (20 x 20 cm) en bak de brownies 40 min. in de oven gaar.

Laat ze volledig afkoelen in de vorm.

Verwijder het bakpapier en snijd de brownies in vierkantjes of rechthoeken.

brownies van rutger bakt

Bron: Rutger Bakt

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

116 reacties

  • ronaldvantwiller
    4 februari 2019 om 13:58

    Heb deze voor de eerste keer gemaakt. Smaak was oké echter hij was erg stevig. Heb alles gedaan wat in het recept staat.

    Beantwoorden
  • Margreet Postma
    12 januari 2019 om 22:59

    Kan ik de hoeveelheid suiker verlagen en moet ik daarvoor in de plaats iets anders toevoegen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 januari 2019 om 09:19

    Je kan het proberen, maar het kan wel zijn dat het invloed heeft op de structuur. Dus het is echt een kwestie van trial en error.

    Beantwoorden
  • Margreet
    19 januari 2019 om 14:41

    Ik heb het gedaan en het is goed gegaan. Wat een heerlijk recept! Enthousiast als ik ben maak ik ‘m nu nog een keer. Helaas heb ik een fout gemaakt en veel minder boter gebruikt dan aangegeven. Ik ben bang dat het nu niet goed komt 😯

    Beantwoorden
  • Jasmin
    22 augustus 2018 om 09:43

    Ik heb vaak brownies gemaakt, maar dit is wat mij betreft het beste recept. Persoonlijk vond ik ze wel erg zoet, ik doe er nu 230 gr suiker in. Bedankt voor het delen!

    Beantwoorden
  • Sharon
    30 mei 2018 om 16:17

    Wat voor maat bakvorm heb je gebruikt?

    Beantwoorden
  • Kath
    8 maart 2018 om 11:23

    Hey, Ik heb deze brownies al een aantal keer gemaakt en telkens zijn ze een succes. Het enige wat ik jammer vind, is dat de bovenkant echt een korstje krijgt en dat korstje breek natuurlijk als je de brownies in stukken snijdt. Waar ligt dit aan en wat kan ik eraan doen? Ik volg het recept en de aangegeven oventemperatuur, dus daar zou het toch niet aan kunnen liggen. Ik bak ze wel in een combi-magnetron en die is dus wat kleiner dan de gemiddelde oven, maar andere 'baksels' geven dan weer geen problemen. Rarara... Ik wil over twee weken graag brownies bakken voor de verjaardag van een vriendin, dus als iemand me tegen dan de ultieme tip zou kunnen geven. Dankjewel!

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 maart 2018 om 11:32

    Eigenlijk hoort dat wel een beetje. Knapperig van buiten en zacht van binnen. Misschien dat je halverwege de baktijd de brownies af kunt dekken met aluminiumfolie?

    Beantwoorden
  • Diggie
    20 januari 2018 om 10:19

    Vanavond serveren wij deze bij een dinner clubje. Heb je of heeft iemand een tip voor een bijpassende alcoholische versnapering?

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 januari 2018 om 09:56

    Ik zou een Spaanse koffie erbij maken met Licor 43.

    Beantwoorden
  • Martine
    23 december 2017 om 07:40

    Ben erg benieuwd, deze komen op het dessertbordje wat ik maak tijden de kerstdagen. Alle ingrediënten op kamertemperatuur neem ik aan he,

    Beantwoorden
  • Laura
    17 december 2017 om 21:06

    Ik wil deze brownie graag in een ronde vorm bakken. Welke maat kan ik dan het beste gebruiken? Hij klinkt echt super lekker!

    Beantwoorden
  • Alexandra Honings
    10 september 2017 om 21:45

    Als ik de hazelnoten weglaat, moet ik dat dan vervangen door bv meer bloem? Of kan het gewoon weggelaten worden?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 september 2017 om 10:26

    Die kan je gewoon weglaten. Hoef je niet te vervangen voor iets anders.

    Beantwoorden
  • Alexandra Honings
    11 september 2017 om 13:17

    Fijn, bedankt voor je reactie!

    Beantwoorden
  • Iris
    29 augustus 2017 om 22:23

    Als ik er bijvoorbeeld hele chocolade stukken of caramel of iets anders door het beslag wil doen, beïnvloed dit dan het recept ? Ik bedoel, komt ie dan nog wel goed de oven uit, gaar van binnen ? Heb je toevallig ook suggesties met frambozen oid, ik moet echt uitpakken ;) graag tips en suggesties om dit recept over de top te maken !

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 augustus 2017 om 14:31

    Je kan altijd toppings toevoegen zoals chocolade, nootjes, frambozen en harde caramel stukjes. Wil je echt karamelsaus door het beslag roeren, dan kan het zijn dat de structuur te nat wordt.

    Beantwoorden
  • Azize
    14 augustus 2017 om 18:41

    Eindelijk heb ik ze vandaag kunnen maken en ze waren heerlijk!!! Binnenkant lekker zacht en precies hoe een brownie hoort te zijn. (Alleen ga ik wel de volgende keer iets minder suiker toevoegen) Bedankt!

    Beantwoorden
  • Mirjam
    5 juni 2017 om 18:56

    Heb 'm al meerdere keren gemaakt en hij is echt heerlijk! Maar kan ik 'm ook invriezen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 juni 2017 om 15:08

    Ja hoor, dat kan prima!

    Beantwoorden
  • Lara Lips
    20 mei 2017 om 23:23

    kan je de pure chocolade ook vervangen door melk chocolade ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 mei 2017 om 10:36

    Yes dat kan. Daar wordt hij alleen wel erg zoet van.

    Beantwoorden
  • Barbara
    11 april 2017 om 20:37

    Beste brownie recept ooit! Zelfs met glutenvrije bloem, kokosbloemsuiker en kokosolie! Verrukkelijk!!

    Beantwoorden
  • Carina
    11 april 2017 om 15:24

    Staat nu in de oven. Als het net zo lekker proeft als dat het ruikt komt het zeker goed!

    Beantwoorden
  • Eva
    27 februari 2017 om 16:28

    Het beste brownie recept ooit! Echt heerlijk!

    Beantwoorden
  • Annet
    24 februari 2017 om 15:45

    Ik heb deze vandaag gemaakt. Ze zijn werjkelijk fantastisch. Dit wordt een blijvertje.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen