Menu
jam-maken-2-e1408876116768-710x380.jpg

Video: zelf jam maken

Vandaag heb ik een leuke DIY video voor jullie. Ik laat jullie zien hoe je zelf jam kunt maken. Jam maken is helemaal niet zo ingewikkeld en je kunt ieder fruit gebruiken dat je zelf lekker vindt. Ik maakte een jam met rood fruit en een vleugje munt.

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

jam maken 3

Ingrediënten voor 2 potten
500 gr rood fruit (aardbeien, bessen, bramen)
150 gr geleisuiker (of meer als je van zoet houdt)
Sap van een 1/2 citroen
Klein handje verse munt

Zo maak je het
Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleertest.

Verwarm het fruit in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.

Plet het fruit een beetje met een pollepel. Als je van een gladde jam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.

Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar.

Voeg het sap van een halve citroen toe en de verse munt.

Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 5 minuten doorkoken.

Verwijder de takjes munt.

Verdeel een lepel jam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.

Schenk de jam in schone, gesteriliseerde, potten.

Laat de jam een nachtje opstijven in de koelkast. En dan is je jam klaar voor gebruik.

jam maken

Nog enkele tips voor zelf jam maken

  • Potten steriliseren doe je in kokend water of in de vaatwasser op het hoogste programma. Laat ze uitlekken op een schone theedoek.
  • De jam blijft ongeopend een half jaar goed in de koelkast.
  • Geleisuiker zorgt voor de binding van de jam. In principe is de verhouding 1:1 of 1:1/2. Ik vind dat persoonlijk te zoet dus ik heb 1/3 suiker gebruikt.
  • Suiker is niet alleen voor de smaak het is tevens een conserveringsmiddel. Door de suiker blijft de jam langer houdbaar.
  • Suikervrije jam maken kan uiteraard ook. Dan dien je nog een geleermiddel zoals pectine of agar agar te gebruiken. De suikervrije jam is ook minder lang houdbaar.

jam maken 2

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan