Menu

Video: zelf jam maken

Vandaag heb ik een leuke DIY video voor jullie. Ik laat jullie zien hoe je zelf jam kunt maken. Jam maken is helemaal niet zo ingewikkeld en je kunt ieder fruit gebruiken dat je zelf lekker vindt. Ik maakte een jam met rood fruit en een vleugje munt.

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

jam maken 3

Ingrediënten voor 2 potten
500 gr rood fruit (aardbeien, bessen, bramen)
150 gr geleisuiker (of meer als je van zoet houdt)
Sap van een 1/2 citroen
Klein handje verse munt

Zo maak je het
Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleertest.

Verwarm het fruit in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.

Plet het fruit een beetje met een pollepel. Als je van een gladde jam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.

Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar.

Voeg het sap van een halve citroen toe en de verse munt.

Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 5 minuten doorkoken.

Verwijder de takjes munt.

Verdeel een lepel jam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.

Schenk de jam in schone, gesteriliseerde, potten.

Laat de jam een nachtje opstijven in de koelkast. En dan is je jam klaar voor gebruik.

jam maken

Nog enkele tips voor zelf jam maken

 • Potten steriliseren doe je in kokend water of in de vaatwasser op het hoogste programma. Laat ze uitlekken op een schone theedoek.
 • De jam blijft ongeopend een half jaar goed in de koelkast.
 • Geleisuiker zorgt voor de binding van de jam. In principe is de verhouding 1:1 of 1:1/2. Ik vind dat persoonlijk te zoet dus ik heb 1/3 suiker gebruikt.
 • Suiker is niet alleen voor de smaak het is tevens een conserveringsmiddel. Door de suiker blijft de jam langer houdbaar.
 • Suikervrije jam maken kan uiteraard ook. Dan dien je nog een geleermiddel zoals pectine of agar agar te gebruiken. De suikervrije jam is ook minder lang houdbaar.

jam maken 2

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

 • San
  10 februari 2018 om 18:38

  Staat in de tag. Als je via Google zoekt naar suikervrije jam staat dit bovenaan. Zie url. https://uitpaulineskeuken.nl/tag/suikervrije-jam-maken

 • Meike van Tricht
  26 maart 2016 om 09:42

  hoe lang kun je de geopende jam bewaren?

 • Annika
  25 februari 2016 om 15:23

  Er staat nergens dat het suikervrij is?

 • Mattie
  25 februari 2016 om 00:36

  Sorry, ik zie suikervrije Jam. Maar wat dacht je van de geleisuiker. een bonk suiker.
  Ik had het graag gemaakt, Maar helaas, het is niet suiker vrij.

 • elle
  5 januari 2015 om 20:55

  Ik maak graag perenjam.
  Is erg goed te combineren met een beetje (verse) gember.
  Afhankelijk wat ik in huis heb, gebruik ik stemgember of verse, eventueel nog gembersiroop toevoegen.
  De peren snijd ik in kleine schijfjes.

 • Pauline
  4 oktober 2014 om 12:33

  Oh no! Ik denk terug in de pan en zacht laten worden en ongeveer 500 gr extra fruit toevoegen

 • Svdflier
  4 oktober 2014 om 00:35

  Iemand enig idee wat te doen als het veel te hard is geworden door te lang koken (geleisuiker)? Hoe kan ik dit ontharden en weer vloeibaar krijgen? Nu heb ik twee potjes met "plastic" jam wat er niet uit gaat - is dit nu rijp voor prullebak (net als mijn pan)..?
  Oh zo zonde van al dat werk ;(

 • Svdflier
  4 oktober 2014 om 00:34

  Ieman enig idee wat te doen als het veel te hard is geworden door te lang koken (geleisuiker)? Hoe kan ik dit ontharden en weer vloeibaar krijgen? Nu heb ik twee potjes met "plastic" jam wat er niet uit gaat - is dit nu rijp voor prullebak (net als mijn pan)..?
  Oh zo zonde van al dat werk ;(

 • Pauline
  10 september 2014 om 21:19

  Kan ik mij niet voorstellen. Gek dat het niet lukt. Heb je ook citroensap toegevoegd?

 • Hester
  10 september 2014 om 16:58

  koken

 • Hester
  10 september 2014 om 16:58

  Nou, langer dan een half uur laten koen, nog eens 50 gram geleisuiker erbij gedaan maar de jam wil niet stollen op het schoteltje. Zou het komen omdat ik fair trade geleisuiker heb gebruikt en niet die van Van Gils. Zou in de fair trade suiker minder pectine zitten?

 • Hester
  10 september 2014 om 16:20

  Sorry niet nauwkeurig genoeg gelezen, alleen naar de video gekeken. Ja dus, langer laten koken!

 • Hester
  10 september 2014 om 16:15

  Wat moet je doen als de geleertest een vloeibare jam laat zien, gewoon langer laten koken?

 • Pauline
  8 september 2014 om 17:39

  Ik denk dat dat wel kan. Ik zou het gewoon even proberen. Ik zou de perenstukjes dan wel glad maken met een staafmixer.

 • Anita
  8 september 2014 om 15:41

  Lekker hoor! Bedankt voor je recept.
  Nu hebben wij in onze stadstuin één perenboom en vroeg ik mij af of ik daar ook deze jam van kan maken. Het liefst met zo min mogelijk suiker..... Kan ik bij dit recept het rode fruit vervangen door de peren of heb jij daar een ander recept voor?
  hoor het graag.

  groetjes, Anita.

 • Pauline
  6 september 2014 om 21:43

  Ik denk dat ik ook maar vrienden moet worden met de groenteboer.

 • Elsbet | La Vie Pure
  6 september 2014 om 21:26

  Oh, dit ziet er superlekker uit!

 • Eef
  6 september 2014 om 10:49

  Grappig om te zien dat iedereen zijn of haar eigen manier heeft om jam te maken. Hier thuis kopen wij nooit kant en klare jam maar eten we het hele jaar door huisgemaakte jam. Dankzij een goede verstandhouding met de groenteboer op de markt kan ik regelmatig goedkoop allerlei fruitsoorten kopen waardoor ik de halve familie kan voorzien van zelfgemaakte jam.

 • Marije - BakingBeautyNL
  6 september 2014 om 09:42

  Ahhh, ik zag een paar dagen geleden leuke potjes (inclusief labels en doekjes) om zelf je jam in te doen. Nu wist ik alleen nog niet hoe ik zelf jam moest maken. Bedankt voor je recept!

 • MySimplySpecial
  6 september 2014 om 07:45

  Lekker! Dit wil ik zeker nog eens doen.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.