Menu

Video Latte Art workshop bij Vapiano

Een onderdeel van de Meet & Greet & Cook bij Vapiano is een Latte Art workshop. Iets wat nog op mijn bucketlist stond. Of beter gezegd staat. Eigenlijk mag ik hem nog niet afstrepen, want ik bakte er niet veel van.

Afgelopen vrijdag heb ik onder leiding van Vapiano’s huisbarista Mike een poging gedaan tot figuurtjes in mijn koffie. En dat viel nog niet mee kan ik je alvast verklappen. Bij Vapiano brengen ze koffie drinken naar een hoger level. Mike zit al 18 jaar in het vak, en nog nooit eerder trof ik iemand die zo bevlogen is van koffie. Bij Vapiano gebruiken ze Illy koffie, omdat deze door een bepaald verpakkingssysteem het langst vers blijft. Goede kwaliteit bonen is stap één van een goede koffie. Tel daarbij op, de kwaliteit van het water, de temperatuur en de manier van zetten. Deze ingrediënten heb je nodig om een goede koffie te maken.

 Latte art workshop,

Cappuccino
Een cappuccino kennen wij doorgaans als een shot espresso met daarop een stevig melkschuim. Fout! Het hoort een samenhangend geheel te zijn. De melk moet als het ware samensmelten met de koffie, zodat je bij iedere slok én koffie én melk binnenkrijgt. Een lepeltje om achteraf je schuim op te happen, heb je bij Vapiano niet nodig. Daar komt nog bij dat de melk een vetpercentage van minimaal 3% moet bevatten. En ook temperatuur is hier essentieel. Goede cappuccinomelk is 75 graden.

Herkomst
Mike weet alles van koffie en vertelde mij over de herkomst hiervan. Koffie komt uit de landen rond de evenaar en groeit op grote hoogte. Temperatuur, hoogte, vochtigheid en klimaat zijn essentieel voor het groeien van de koffieplant. Koffie is eigenlijk ontdekt door geiten in Ethiopië. De geiten die van de koffieplant snoepten, bleven opvallend lang energiek. Daar zagen de geitenhoeders wel heil in en zo ontstond koffie als drankje. Nederland heeft in de 16e/17e eeuw een belangrijke rol in de handel van koffie gehad. En het is nog steeds niet weg te denken uit ons straatbeeld.

Maar nu de workshop. Ik ga in ieder geval nog even flink oefenen. Waarom? Bekijk onderstaande filmpje maar eens.

Klik hier als je video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

Latte art workshop

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

8 reacties

 • Pauline
  5 oktober 2014 om 19:14

  De kunst is om de melk even te laten staan. Zodat deze al in 2 delen overloopt. Daarna giet je de espresso voorzichtig in het midden.

 • Lotte
  5 oktober 2014 om 17:28

  leuke video! Ik zou nog wel graag willen weten hoe je de maciato maakt. Ik krijg die verschillende delen niet. Mengt bij mij gelijk.. Haha

 • Marja
  21 september 2014 om 17:26

  Hoe maakte je dan de Latte Macchiato? Dat drink ik momenteel nog al veel en die van jou ziet er heeeeeeel anders uit dan de mijne! Nu moet ik wel zeggen dat ik geen espresso machine heb,maar mijn senseo kan wel espresso maken! Ik kook de melk altijd in de magnetron! Dat zal ook wel fout zijn dan. :-) Ik ben heel benieuwd....
  Groetjes, Marja.:-)

 • ilse
  20 september 2014 om 20:01

  Leuk! Ik bak daar ook (nog) steeds niks van.. blijven oefenen!

 • Pauline
  20 september 2014 om 12:50

  Haha ja mijn poging thuis is ook weer mislukt ;)

 • Miranda
  20 september 2014 om 11:38

  Wauw ik vind dit altijd zo knap. Misschien ga ik ook maar eens een workshopje opzoeken. Ik probeer dit thuis regelmatig maar alleen al het perfecte melkschuim maken met dat stoompijpje vind ik erg moeilijk. Om over de art nog maar niet te spreken:)

 • MySimplySpecial
  20 september 2014 om 09:52

  Het ziet er altijd wel extra leuk uit!

 • Eline
  20 september 2014 om 09:46

  Ik vind het altijd zo knap als mensen hele kunstwerkjes van een laagje melkschuim kunnen maken!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST