Menu
vapiano-1-710x380.jpg

Video Latte Art workshop bij Vapiano

Een onderdeel van de Meet & Greet & Cook bij Vapiano is een Latte Art workshop. Iets wat nog op mijn bucketlist stond. Of beter gezegd staat. Eigenlijk mag ik hem nog niet afstrepen, want ik bakte er niet veel van.

Afgelopen vrijdag heb ik onder leiding van Vapiano’s huisbarista Mike een poging gedaan tot figuurtjes in mijn koffie. En dat viel nog niet mee kan ik je alvast verklappen. Bij Vapiano brengen ze koffie drinken naar een hoger level. Mike zit al 18 jaar in het vak, en nog nooit eerder trof ik iemand die zo bevlogen is van koffie. Bij Vapiano gebruiken ze Illy koffie, omdat deze door een bepaald verpakkingssysteem het langst vers blijft. Goede kwaliteit bonen is stap één van een goede koffie. Tel daarbij op, de kwaliteit van het water, de temperatuur en de manier van zetten. Deze ingrediënten heb je nodig om een goede koffie te maken.

 Latte art workshop,

Cappuccino
Een cappuccino kennen wij doorgaans als een shot espresso met daarop een stevig melkschuim. Fout! Het hoort een samenhangend geheel te zijn. De melk moet als het ware samensmelten met de koffie, zodat je bij iedere slok én koffie én melk binnenkrijgt. Een lepeltje om achteraf je schuim op te happen, heb je bij Vapiano niet nodig. Daar komt nog bij dat de melk een vetpercentage van minimaal 3% moet bevatten. En ook temperatuur is hier essentieel. Goede cappuccinomelk is 75 graden.

Herkomst
Mike weet alles van koffie en vertelde mij over de herkomst hiervan. Koffie komt uit de landen rond de evenaar en groeit op grote hoogte. Temperatuur, hoogte, vochtigheid en klimaat zijn essentieel voor het groeien van de koffieplant. Koffie is eigenlijk ontdekt door geiten in Ethiopië. De geiten die van de koffieplant snoepten, bleven opvallend lang energiek. Daar zagen de geitenhoeders wel heil in en zo ontstond koffie als drankje. Nederland heeft in de 16e/17e eeuw een belangrijke rol in de handel van koffie gehad. En het is nog steeds niet weg te denken uit ons straatbeeld.

Maar nu de workshop. Ik ga in ieder geval nog even flink oefenen. Waarom? Bekijk onderstaande filmpje maar eens.

Klik hier als je video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

Latte art workshop

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan