plenty more ottolenghi

Review Plenty More – Ottolenghi

Hoewel ik niet van ellenlange ingrediëntenlijsten hou, vergeef ik het Ottolenghi. Yotam Ottolenghi, geboren in Jeruzalem, daagt mij uit in de keuken. Zijn grotendeels Israëlische recepten zijn verre van alledaags. Je moet even je best doen voor de boodschappen. Al kan je bij de Turk op de hoek het meeste wel vinden. Sumak, za’atar, granaatappel-melasse en rozenwater zijn ingrediënten die je in huis moet hebben, wil je een Ottolenghi’tje doen.

Uit “Ottolenghi Het kookboek” heb ik al een aantal keren gekookt. Deze pompoentaart met geitenkaas kwam zelfs meerdere keren op tafel. Nieuw in het Nederlands vertaald is Plenty More, het vervolg op zijn populaire groenteboek Plenty. Yotam is de koning van de groente. Jaren geleden toen vlees en vis nog hip and happening was, begon hij met een groenterubriek in The Guardian. Die rubriek daagde hem uit en het ene na het andere groenterecept vloog uit zijn vingers. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn reizen en kookboeken.

plenty more ottolenghi

Hoewel de recepten in Plenty, nog vrij eenvoudig zijn, is dat in Plenty More anders. Er zit meer uitdaging in. Ieder recept bevat minimaal 10 ingrediënten, waarvan er standaard één ding bij zit wat ik zelfs niet in mijn keukenkastje heb staan. Het boek is ingedeeld naar bereidingswijzen; gehusseld, gestoomd, geblancheerd, geprutteld, gebakken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Negentig procent is groente, maar hij heeft gelukkig ook een hoofdstukje vrijgemaakt voor zoet en desserts.

En hoewel ik van makkelijk hou, ben ik verliefd op dit boek. Het daagt mij uit en maakt mij creatief. Niet voor iedere dag, maar als je uit wilt pakken moet je Ottolenghi koken. Het is een dikke pil, het telt maar liefst 352 pagina’s. Yotam laat als geen ander zien hoe veelzijdig groente is; pompoen met chiliyoghurt, geroosterde citroen en gestoomde aubergine is slechts een greep uit de recepten. De foto’s zijn mysterieus, zoals dat bij deze keuken hoort. Donker, maar watertandend. En hoewel ik van fris en licht en basic hou, ben ik verliefd op dit boek. Ik sta af van mijn geloof en ga vreemd met Ottolenghi….

plenty more ottolenghi

Titel
Plenty More

Auteur
Yotam Ottolenghi

Uitgeverij
Fontaine Uitgevers B.V.

Bestellen
Prijs € 29,95 bij bol.com

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in