
Appelkoeken van havermout
It’s all about the balance! Na alle uitspattingen van de zomervakantie is het tijd om weer normaal te doen. Gewoon lekker en gezond eten, maar ook verplicht zondigen, want het leven is te leuk om dat niet te doen. Na een vakantie heb ik altijd weer extra behoefte aan vers en licht eten. Hebben jullie dat ook? Deze gezonde appelkoeken kun je in ieder geval zonder schuldgevoel eten, er zit namelijk geen suiker in en ook geen enkele suikervervanger.
Qua structuur lijkt het haast meer op cake dan op koek. Ze blijven een beetje zacht namelijk. Ik heb nu 2 appels geraspt, maar je kunt ook appelmoes gebruiken. Let er dan wel op dat je een suikervrije appelmoes koopt, anders is het zonde van je gezonde tussendoortje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in de zomer verder geen havermout gegeten heb, het kwam mij na de winter een beetje de neus uit. Maar zo in de vorm van een koek, gaat het er wel goed in. En met de herfst in aantocht zal het weer vaker voorbij gaan komen.
Ingredienten voor 6 – 8 st.
150 gr havermout
2 eieren
2 grote appels, ik gebruikte Jonagold
2 el kokosolie
2 tl kaneel
Snuf zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix de havermout samen met de eieren glad in een keukenmachine.
Laat de kokosolie smelten en voeg dit bij de havermout.
Rasp de appelen fijn en meng dit door het havermoutmengsel. Ik gebruik hiervoor een simpele handrasp van Ikea.
Voeg een snuf zout en de kaneel toe en meng het nog even goed door elkaar.
Bekleed een kleine ovenschaal of brownievorm (20 x 20 cm) met bakpapier. Ik maak het altijd even nat onder de kraan, dan kun je het heel gemakkelijk vouwen.
Giet het mengsel in de vorm.
Bak de gezonde appelkoeken in ongeveer 50 minuten af in de oven.
Mocht de bovenkant te donker worden, dek het dan af met een stukje bakpapier.
Snij de appelkoeken in vierkantjes.
Bewaar de appelkoeken in de koelkast. Je kunt ze ongeveer 3 dagen bewaren. Invriezen kan eventueel ook.
Dit recept is Voedselzandloper proof.
Bewaar
Jaella van Egeren
28 februari 2018 at 18:11Al een aantal keren gemaakt, superlekker !
En echt een fantastische healthy nachtdienst snack !
Kim Poolman
5 december 2017 at 19:42Ziet er uit als een heerlijk recept!
Ik wil het morgen gaan maken maar even een vraagje, gebruik je de meer “brinta structuur’ havermoutvlokken of echt de muesli achtige havermout?
ALvast bedankt!
Groetjes KIm
Pauline
10 december 2017 at 14:03Fijne gekneusde havermout. Dat is net iets grover dan brinta, maar niet zo grof als de vlokken die jij noemt.
Brigitte Goemaere
18 oktober 2017 at 18:18Hoe krijg jij ze zo mooi gelig? Die van mij zien eruit als iets dat al eens gegeten geweest is. Maar ze zijn wel lekker hoor. Alleen zien ze er niet echt smakelijk uit om te presenteren 😊.
Pauline
19 oktober 2017 at 14:10Bij mij gaat dat vanzelf, maar je zou de bovenkant bruin kunnen laten worden door de oven even op de grillstand te zetten.
Juliet mulder
18 april 2017 at 20:55Hoeveel calorieën zitten erin?
Mieke Dolderman
7 januari 2017 at 18:31Kun je de kokosolie ook vervangen? Dit heb ik namelijk niet in huis…
Groetjes Mieke
Pauline
9 januari 2017 at 15:17Jawel, je kunt ook een andere neutrale olie gebruiken.
Katrien
4 december 2016 at 21:11Superlekker! Zeker voor herhaling vatbaar. Eindelijk een heerlijk en gezonde snack gevonden!
Mieke
1 september 2016 at 06:54Hoi Pauline, zou ik de eieren ook kunnen weglaten en in plaats daarvan een banaan + 1 tlp bakpoeder kunnen gebruiken? Ik eet nml vegan maar dit klinkt zo lekker 😉 \r\n\r\nAlvast bedankt voor je reactie, \r\n\r\nGroetjes, Mieke
Annika
1 september 2016 at 10:17Daar hebben we zelf geen ervaring mee, maar je zou het kunnen proberen.
Maica Jansen
28 augustus 2016 at 21:17Goed recept. Ik heb het zelf gemaakt met speltmout en ik heb er wat cranberry’s doorheen gedaan wat denk ik de smaak wel ten goede komt.
Clara
21 augustus 2016 at 12:25Ben benieuwd, ze liggen nu bij mij in de oven 🙂 Heb er wel wat pecannoten aan toegevoegd en een klein beetje honing en kokosbloesemsuiker. Ik wilde graag meer koekjes maken, dus heb van alles het dubbele gedaan. Dit heb ik in een 22×22 cm brownievorm gedaan, ben erg benieuwd of dat dus goed komt…
Marijke
26 april 2016 at 15:11Mijn zoontje van 3 wil graag taartjes ed bakken. Kwam pas dit recept tegen en gisteren hebben we ze gemaakt. We vinden ze echt heerlijk! Lekker makkelijk om samen te maken, niet veel ingrediënten nodig (dit heb ik eigenlijk altijd wel in huis…) en meteen een heerlijk en gezond tussendoortje!!
Helen Jacobs
13 april 2016 at 15:42Als ik het wil vervangen door appelmoes, hoeveel gram zou ik dan ongeveer nodig hebben?
Marliek
15 maart 2016 at 21:20Onze keukenmachine is net kapot.. Gaat het ook gewoon met een mixer, anders worden dit de gezonde snacks voor bij de Zweedse fika vrijdag. 😉
Pauline
17 maart 2016 at 14:38Dat kan ook hoor. De structuur zal misschien ietsje grover zijn, maar dat is niet erg.
Hilde Enting
12 maart 2016 at 18:45Hoi, rasp je de appels zonder schil ?
Pauline
13 maart 2016 at 15:36Kan ook gewoon met. Wel even wassen dan 🙂
Elza
12 maart 2016 at 15:00echt een fantastisch recept! heerlijk tussendoortje! Ik heb er nog een handje noten aan toegevoegd, ook lekker!
Mellaney Knol
10 maart 2016 at 08:15Door wat voor ingrediënt zou ik de kokosolie kunnen vervangen?
Pauline
10 maart 2016 at 12:03Een neutrale olie of wat gesmolten boter kan ook 🙂
Danielle
15 februari 2016 at 13:57hij staat in de oven, ik ben benieuwd! 🙂
Danielle
15 februari 2016 at 14:14hij is gelukt, de volgende keer maar eens proberen met een banaan erdoor, iets zoeter mag hij van mij namelijk wel!
Barbara
11 februari 2016 at 21:49Echt lekker! Ik maak een hele schaal en doe ze in de vriezer. Top als 10-uurtje mee naar school voor de kids. Tegen de tijd dat het 10 uur is zijn ze ontdooid.
Lia de Jong
5 januari 2016 at 20:09Heerlijk, vanavond gemaakt voor bij onze avondthee. Ik hoop dat er een stukje overblijft voor morgen 🙂
Annika
6 januari 2016 at 09:08Haha, dat wordt nog een uitdaging denk ik 😉
Cindy Zwiep
7 december 2015 at 11:34Gisteren de appelkoeken van havermout gemaakt, zelf wat pompoenpitten en kokos toegevoegd. Erg lekker! Van mij hoeven ze niet zoeter, voor een tussendoortje zijn ze prima 🙂
Celine
22 november 2015 at 19:45Ik heb 1 appel vervangen door 1 geprakte banaan, hierdoor worden ze wat zoeter, heerlijk!
hans
19 november 2015 at 23:13Pauline, vraagje: wat is de functie van de eiren in dit gerecht?
Ramona
27 februari 2016 at 22:16Ik schat als bind – en rijsmiddel…
Marleen
9 november 2015 at 00:33Het recept ziet er lekker en makkelijk uit, nu is mijn vraag weet je ook hoeveel koolhydraten er in het recept zitten ? Of per stuk ? Ga het binnenkort ook eens testen ?
Lisa
21 juli 2016 at 16:20Hoi Marleen, Ik weet niet of je ze uiteindelijk nog gebakken hebt, maar in het hele gebak zit 117,9 gram koolhydraten. ik doe ze verdelen in 16 stukjes, dan is het 7.4 gram per koekje.