fbpx
Menu

Eton Mess met Rood fruit

It’s a mess! Dat kun je wel zeggen van dit rommelige toetje. Eigenlijk is Eton Mess gewoon een mengeling van 3 dingen die heel erg lekker zijn. Fruit, knapperige meringues en slagroom, sounds good he? En dat is het ook! En het leuke is, het staat binnen 5 minuten op tafel en dat is fijn bij acute zin in zoet.

Nu heb ik de meringues zelf gebakken en dat is niet moeilijk, maar kost wel even wat tijd. Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, koop je de schuimpjes in de supermarkt. Ik heb de meringues nu gemaakt met een suikerstroop, dan krijg je hele brosse schuimpjes. Die zijn het lekkerste in dit toetje. Als je meringues volgens de koude methode maakt, zijn ze nog een beetje chewy van binnen. Dat is wel makkelijker, maar minder lekker in dit recept. Dus je kan het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

eton mess

Ingrediënten voor 4 personen
Meringues voor 24 – 30 st.
4 eiwitten (120 gr)
150 gr suiker
50 gr water

Eton Mess
12 schuimpjes
200 ml slagroom
1 el of meer suiker
250 gr rood diepvriesfruit

Zo maak je de meringues
Verwarm de oven voor op 100 graden.

Begin met het maken van de suikerstroop. Zet een steelpannetje op een laag vuur met daarin de suiker en het water. Zet een (suiker)thermometer in het pannetje en wacht tot deze 120 graden aangeeft, dan is de suikerstroop klaar. De stroop is nog blank van kleur en vloeibaar.

Klop in de tussentijd de eiwitten halfstijf in een schone en vetvrije kom. Dit gaat het makkelijkste met een standmixer.

Giet voorzichtig de suikerstroop bij de eiwitten terwijl de mixer draait. Pas op want de stroop is erg heet. Klop net zolang tot de buitenkant van de kom koud aanvoelt en de eiwitten stijf zijn.

Giet het mengsel in een spuitzak met een kartelmondje.

meringues maken

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit er toefjes merengue op van ongeveer 3 cm.

Bak de meringues in 2 uur af op 100 graden. Laat ze afkoelen in de oven.

meringues maken

Dit hele proces kan je overslaan als je kant en klare schuimpjes hebt.

Zo maak je de Eton Mess
Verwarm het diepvriesfruit in een pannetje en voeg evt. een lepel suiker toe. Je kunt uiteraard ook vers fruit gebruiken. Laat het vervolgens afkoelen.

eton mess

Klop de slagroom stijf. Ik vind ongezoete slagroom het lekkerste in dit recept, maar je kunt er eventueel 1 of 2 el suiker aan toevoegen. Houdt er rekening mee dat de meringues ook al zoet zijn.

eton mess

Neem 4 grote glazen. Begin met een lepel slagroom, verdeel daarover een lepel fruit en verkruimel daarover een merengue. Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn.

Je kunt het zo laten, maar om er echt een eton mess van te maken, roer je het nog even doorelkaar.

Serveer het toetje meteen, want anders worden de meringues zacht.

De overige meringues kun je heel lang bewaren in een luchtdichte koektrommel.

eton mess

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

21 reacties

  • Monique Teeling
    8 juli 2017 om 11:26

    Afgelopen zomer deze column voor de krant geschreven n.a.v. o.a. dit recept :)) groet, Monique Aardbeien Mijn overbuurvrouw had ooit een groentenzaak in onze straat . De winkel bestaat al lang niet meer maar rond Koningsdag start zij voor een paar weken de verkoop van doosjes aardbeien waarvoor men uit de wijde omtrek bij haar langs komt. Ook ik ben fervent afnemer. Zelfs langsfietsen en diep inhaleren is prettig. Mijn buurvrouw is ouder dan zij oogt dus ieder jaar vraag ik mij af of ze die drukte rondom de verkoop nog wel wil. Nu krijgen wij binnenkort eters. Het zijn Duitse vrienden die we ooit in Oostenrijk tijdens een vakantie hebben ontmoet. Nog steeds komen zij bij mijn ouders op bezoek en andersom. Het is altijd heel gezellig en ik vind het leuk om een beetje gastvrijheid terug te geven want ik heb daar in mijn jeugd verschillende malen mogen logeren. Het menu wordt bedacht, mijn man buigt zich over voor- en hoofdgerecht. Ik ontferm mij over het dessert. Dat wordt Eton Mess, bestaande uit slagroom, aardbeien en merengues. Wellicht heeft u er nooit van gehoord maar Eton is de plaatsnaam waar het prestigieuze Eton College staat en mess betekent eenvoudigweg rommeltje. Er bestaan verschillende verhalen over dit zalige toetje. Het schijnt in ieder geval gemaakt te worden op 4 juni omdat dan alle ouders van de studenten langskomen om te kijken wat hun bloedjes zoal uitspoken en aansluitend eten ze een hapje mee. Studenten zijn niet van de ingewikkelde recepten maar houden wel van lekker. Die ouders moeten overigens een flinke duit inleggen want de jongetjes die hier op klassieke wijze onderwezen worden, krijgen behalve dit goddelijke toetje een gedegen opleiding. Koning Henry VI stichtte Eton College in 1440 dus je kunt wel zeggen dat het een succesverhaaltje is. Zo’n 1300 boys vanaf 13 jaar lopen hier meisjesloos rond en worden klaargestoomd voor het echte leven. Dat dit in een Harry Potterachtige omgeving gebeurt maakt het best speciaal en als je de website bezoekt, kun je je nauwelijks voorstellen dat ze hier genoegen nemen met een slordig toetje als Eton Mess. Er bestaat een legende dat tijdens de picknick een hond de merengues verpletterde en er een mess van maakte maar ook over een chef kok die zijn taart omgestoten zag door een van zijn leerlingen. Gevolg: kwaaie chef kok die met een lepel stukken van de taart op bordjes kwakte en weigerde een nieuwe te maken. Maakt mij niet veel uit hoe het ontstaan is, ik ben Eton College dankbaar want met dit toetje kun je eigenlijk nooit een misser maken. Het is zelfs behoorlijk knap als je het laat mislukken. Mijn enige zorg is of mijn buurvrouw die aardbeien weer gaat verkopen. Gister kwam ik haar tegen bij de slager in het dorp en ik móest het haar vragen. Ze gaat het doen, de schat! Ik gaf haar bíjna van pure blijdschap midden in de winkel een zoen.

    Beantwoorden
  • Esther
    30 januari 2016 om 22:30

    Ga het woensdag maken voor mijn vriendinnen. Vraagje: waarom warm je het fruit eerst op en laat je het dan weer afkoelen?
    Op tijd uit de vriezer en laten ontdooien ook een optie?

    Beantwoorden
  • Heleen
    19 oktober 2014 om 10:18

    Ik had gisteren eiwit over dus heb schuimpjes op zowel deze wijze als de koude methode gemaakt. De schuimpjes op de wijze van hierboven hebben 2 uur in de oven gestaan op 100 graden en daarna afgekoeld in de oven, maar aan het einde van de avond en ook de dag erna zijn ze helemaal zacht geworden. Enig idee hoe dit kan? De schuimpjes op koude wijze waren ook hard uit de oven, daarna werden de puntjes wat zacht, maar nu een dag later weer helemaal hard

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 oktober 2014 om 22:43

    Waarschijnlijk ligt het aan het eiwit. Was het wel goed geklopt?

    Beantwoorden
  • Heleen
    20 oktober 2014 om 20:21

    Ja volgens mij wel. Stond helemaal stijf. Ze kwamen ook goed uit de oven, alleen later ging het alsnog mis :(. En ze waren nog wel zo lekker

    Beantwoorden
  • Jarmila
    30 december 2014 om 19:31

    maakt het iets uit of je hete lucht gebruikt of alleen onder en boven hitte als je ze bakt ?
    ik heb ze 2x gemaakt en zolang ze in een afgesloten bakje zitten zijn ze mooi knapperig en als 2 uur op de schaal staan worden ze klef.
    en ik weet ook niet wat er mis gaat

    Beantwoorden
  • Marian
    3 september 2014 om 18:00

    Gisteren gemaakt, had eters over de vloer.
    Het was n GROOT succes
    Jummmmm

    Beantwoorden
  • Sylvana
    28 augustus 2014 om 10:48

    Ik ga het vandaag maken! Leuk recept! Wat ik alleen niet snap is dat je veel moeite doet om de merinques mooi te maken en vervolgens ze verkruimeld in dit gerecht. Ik denk dat ik ze gewoon met een lepel op het bakpapier schep.

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 augustus 2014 om 10:59

    Haha daar heb je een punt. Maar je houdt wat meringues over dus vandaar de extra moeite. Met een lepel is eigenlijk een veel beter idee ;)

    Beantwoorden
  • mia
    25 augustus 2014 om 12:25

    de meringues zitten nu in de oven :) bedankt voor het recept, mooie afwisseling voor de tiramisu die ik hier altijd met vers fruit maak.

    Beantwoorden
  • Hazel
    25 augustus 2014 om 01:01

    Oeh.. hmmyummy!! Say yes to Eton mess, altijd lekker!!

    Beantwoorden
  • Mariska
    24 augustus 2014 om 20:10

    Ziet er lekker én heel erg leuk uit!

    Beantwoorden
  • Marieke
    24 augustus 2014 om 14:58

    Dit staat al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Binnenkort maar eens doen. In de zomer zou ik het eerder met vers fruit doen dan met diepvriesfruit.

    Beantwoorden
  • Eline
    24 augustus 2014 om 12:09

    ohh het glazuur springt spontaan van mijn tanden af <3

    Beantwoorden
  • Marian
    24 augustus 2014 om 10:19

    Ohhh zelfs om 10 uur sochtends krijg ik hier al zin in

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 augustus 2014 om 11:30

    Haha! Ik begrijp dat wel :)

    Beantwoorden
  • Nina
    24 augustus 2014 om 10:04

    Hmmmmm

    Beantwoorden
  • Dita
    24 augustus 2014 om 10:00

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik ga dit eens maken als mijn vader of moeder komen eten

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    24 augustus 2014 om 09:42

    Zo lekker! Dit moet ik binnenkort echt eens maken.

    Beantwoorden
  • Lilian
    24 augustus 2014 om 08:31

    Dat komt even goed uit....heb nog 2 merinques liggen en gemaakt via de koude methode. Alleen nog even naar de winkel voor slagroom en fruit....en smullen vandaag!

    Beantwoorden
  • Ageeth
    24 augustus 2014 om 08:25

    Ziet er geweldig uit en een goed recept om samen met een kind te maken. Wij gaan het proberen!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen