fbpx
Menu

Bloemkoolpizza met tomaat & mozzarella

Een pizza met een bodem van bloemkool? Ja ook ik, had er mijn bedenkingen bij. Op Pinterest is het een ware hit en dus werd het tijd om het zelf eens te proberen. En niet zonder succes, want deze bloemkoolpizza is super lekker. Als het aan mij ligt, eet ik iedere week pizza en dat is natuurlijk niet zo healthy. Deze versie is wel gezond en glutenvrij want de bodem is gemaakt van bloemkool.

Het gekke is, dat je de bloemkool nauwelijks proeft. Eigenlijk is bloemkool dus echt de kameleon onder de groentes, ik maakte er al eens stamppot van, het recept staat in mijn boek, tabouleh en nu ook pizza. En nu denk je dat dit een heel ingewikkeld proces is, maar ook dat valt reuze mee. Er zit wel lekker veel kaas in, maar hé dat hoort nu eenmaal bij pizza. Zelfs als het een healthy variant is.

Ingrediënten voor 1 pizza
De bloemkool bodem
1/2 bloemkool
1 ei
50 gr geraspte kaas
Peper en zout

Toppings
4 el tomatensaus (uit een kartonnetje)
1/2 bol mozzarella
1 tomaat
1 tl oregeano
Verse basilicum
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de bloemkool in roosjes en was ze.

bloemkoolpizza

Rasp de bloemkool fijn. Dit kan met een handrasp, maar gaat nog sneller in een keukenmachine.

Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron.

bloemkoolpizza 2Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Je kunt de bloemkool het beste in een schone theedoek stoppen en dit uitwringen. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk.

Meng de bloemkool met een ei en de geraspte kaas.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt van ongeveer 25 cm breed. Dit doe je het beste door het mengsel met de bolle kant van een lepel aan te drukken.

pizzabodem van bloemkoolBak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.

Breng de tomatensaus op smaak met de oregano en wat peper en zout.

bloemkoolpizza

Haal de bloemkoolbodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus.

Snij de tomaat in plakjes en verdeel deze over de bloemkoolpizza.

Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de bodem.

Bak de bloemkoolpizza in 5 tot 10 minuten af.

Garneer de bloemkoolpizza met de verse basilicum.

bloemkoolpizzaDit recept is Voedselzandloper proof! 

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

175 reacties

  • Fienie
    12 maart 2017 om 10:22

    Lijkt me heerlijk, ga het vanavond proberen. Een bloemkool kan nogal variëren van grootte. Hoeveel gram bloemkool-kruim heb je ongeveer nodig voor 1 pizza?

    Beantwoorden
  • Angelique
    19 januari 2017 om 20:36

    Heb kant rn klaar bloemkool rijst gekocht moet dit voor pizza ook gekookt worden en hoeveel heb je nodig zit 400 gram in maar moet maar voor 1 persoon deze pizza maken

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 januari 2017 om 15:16

    Ja dat moet inderdaad, want in principe is dat gewoon geraspte bloemkool.

    Beantwoorden
  • Cathu
    26 oktober 2016 om 20:32

    Kun je de bodem na het bakken invriezen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 oktober 2016 om 12:23

    Nee helaas niet, ik ben bang dat hij dan te vochtig wordt.

    Beantwoorden
  • A de Bont
    15 oktober 2016 om 17:35

    Wat zijn de calorieën van deze pizza?

    Beantwoorden
  • Ann
    14 oktober 2016 om 18:01

    Héél lekker, ik heb die nu al 2 dagen opeen gemaakt, eergisteren met rode ui, rode paprika, courgette, spinazie, tomaat en mozzarella, gisteren met rode uit, rode paprika, courgette, champignons, zalm en mozzarella!
    Bedankt voor dit super recept!!!

    Beantwoorden
  • M de boer
    29 september 2016 om 19:18

    Hoi! Ik heb vandaag deze pizza geprobeerd te maken, zonder kaas maar met twee eieren. Ik was vergeten om de bloemkool te garen in de magnetron! Het resultaat: eigenlijk geen deegbodem, maar een uiteenvallende korrelige massa. Het werd uiteindelijk een soort 'nasi' omdat ik er ook nog kipgehakt, paprika én ui op had gedaan. Maar wat bleek? Het was superlekker!!!

    Beantwoorden
  • Hallo, hoe kan ik het ei vervangen. Ben allergisch. Dankk ju wel
    25 september 2016 om 22:57

    Goededag hoe kan ik het ei vervangen ? Ben allergisch dank u wel

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 september 2016 om 14:31

    In dit recept heb je het ei nodig voor de binding. Je kunt het zonder proberen, maar ik ben bang dat de bodem dan uit elkaar valt.

    Beantwoorden
  • Karenn1909
    11 augustus 2016 om 09:12

    Helaas kwam ik er achter dat ik de ei vergeten was in de bodem. Hij was hierdoor niet minder lekker. Alleen vraag ik me af of de bodem daardoor knapperiger geworden zou zijn als ik deze wél had toegevoegd.

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 augustus 2016 om 14:33

    Nee dat denk ik niet. Ei zorgt vooral voor binding. De bodem blijft ook een beetje zacht.

    Beantwoorden
  • Tessa
    11 juli 2016 om 23:42

    hoe gaar je bloemkool in de magnetron? Gewoon in een kom of moet je er water bij doen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 juli 2016 om 11:35

    Nee zonder water en gewoon in een magnetron-bestendig bakje

    Beantwoorden
  • Inge
    27 juni 2016 om 19:20

    Superlekker, zelfs mijn kieskeurige (lust geen groenten) zoon vond het lekker. Voor hem wel met hespenblokjes gemaakt.
    Komt hier zeker nog op tafel :-)

    Beantwoorden
  • Carla
    19 mei 2016 om 18:20

    Heerlijk de pizza met een tip voor het maken van de bodem, even de onderkant van de appeltaart vorm gebruiken. Daarnaast heb ik geluk dat mijn bloemkool rechtstreeks uit de tuin komt. Daar komt nauwelijks vocht uit?

    Beantwoorden
  • Simon
    12 maart 2016 om 23:34

    Deze heb ik een eind geleden ook nog proberen maken! Heb je bij jou recept een Krokante korst? Dat was bij mijn recept nl. Niet het geval wat ik wel jammer vond!

    Groeten

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 maart 2016 om 15:36

    Nee het wordt niet echt krokant. Het blijft natuurlijk wat zachter dan wanneer je gewoon speltbloem gebruikt.

    Beantwoorden
  • Anne
    6 maart 2016 om 19:18

    Net opgegeten! Heerlijk! Zelfs manlief vond het 'niet vies' terwijl hij niet van bloemkool houdt. Ik heb er zwarte olijven bij op gedaan. Zeker voor herhaling vatbaar, maar dan beleg ik 'm met vis. Je kunt hem uit de hand eten, maar de bodem blijft wel wat zacht.

    Beantwoorden
  • Martje
    24 februari 2016 om 13:50

    Vorige week geprobeerd, was erg lekker! Had alleen de bloemkool niet goed uitgewrongen waardoor de bodem nogal aan het bakpapier bleef plakken, een wijze les voor de volgende keer!

    Beantwoorden
  • Stella
    22 januari 2016 om 13:44

    Ik vroeg me af voor hoeveel personen één pizza is?

    Beantwoorden
  • Dorothee mutsaers
    11 januari 2016 om 19:16

    Op hoeveel graden bak je de bodem en bak je de pizza af?!

    Beantwoorden
  • Annika
    12 januari 2016 om 16:23

    180 graden!

    Beantwoorden
  • Jantine
    18 november 2015 om 18:50

    Hallo Pauline,
    Hoe kan ik de bloemkool garen zonder magnetron?

    Beantwoorden
  • Liz
    20 november 2015 om 13:52

    Gewoon koken.
    Niet tot het helemaal snotterig is.

    Beantwoorden
  • Arieke
    15 oktober 2015 om 16:44

    Wij hebben dit gisteren gegeten en volop genoten. De kinderen vooral van het feit dat ze pizza aten. Echt een aanrader!

    Beantwoorden
  • Irene
    18 september 2015 om 14:11

    De pizzabodem smaakt lekkerder dan glutenvrije pizza.!

    Beantwoorden
  • Marte
    30 augustus 2015 om 21:17

    Wat een leuke ontdekking: ik eet al een tijdje volgens de voedselzandloper en pizza schrapte ik definitief van de lijst. Maar nu dus niet meer. Jeuj! Maar een vraagje: hoe maak ik het deeg best zonder magnetron? Bedankt voor je hulp! Groetjes uit Antwerpen Marte

    Beantwoorden
  • Cat
    17 februari 2017 om 18:03

    Ik heb geen magnetron en heb t gewoon gestoomd. Gaat prima. Wel heel goed uitwringen want daardoor natuurlijk nog natter!

    Beantwoorden
  • Christine
    12 augustus 2015 om 19:17

    Mmmm... mijn man is fan! Ik vind de bodem wat te veel kaas bevatten. Kun je de hoeveelheid kaas halveren/ vervangen/ weglaten?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 augustus 2015 om 14:00

    Je kunt het proberen. Maar het gevaar is dat hij minder sticky wordt

    Beantwoorden
  • Jeanne
    30 juli 2015 om 15:47

    Kun je het bloemkool pizza 'deeg' ook al een dagje van te voren maken en dan bewaren in de koelkast?

    Beantwoorden
  • Savannah
    21 juli 2015 om 15:10

    Hoi Pauiline, grote fan van je website en je boeken!

    ik vroeg me af of je de bodem alvast kon maken en afbakken en op een later tijdstip beleggen en voor de 2e keer bakken?

    Groetjes

    Beantwoorden
  • Tessa
    12 juli 2015 om 23:09

    AWESOME. Ik ben verliefd geworden op je site en je gerechten! Morgenvroeg ga ik je appeltaarthavermout maken. Vraagje... Kan ik de bodem ook kaasvrij maken? In verband met lactose. Liefs!

    Beantwoorden
  • Lisa
    30 juni 2015 om 10:14

    Ik ben zo blij met dit recept. Ik lust niet echt bloemkool en dan is een hele bloemkool voor paar roosjes voor Gado Gado voor 2 personen echt teveel. Nu kan ik iets maken met de overgebleven bloemkool. Ik vond de smaak flink meevallen. Eerlijk gezegd vond ik de pizza wat vet smaken door al die kaas. Haha vandaag ga ik hem opnieuw maken en dan met iets minder kaas. Alleen de eerste keer volgens recept gemaakt maar ik vond het jammer dat de bodem zo slap is. Ik ga hem dit keer langer zonder topping bakken, net zo lang tot ik hem mooi vind.
    Het is een beetje uitvogelen omdat elke oven weer anders is en je op internet veel verschillende recepten tegen komt, maar die van hier vond ik heel duidelijk en makkelijk! Mijn man is blij want die vind hem heerlijk en hij moet koolhydraatarm eten ivm insuline inname. We hadden pizza al afgeschreven dus omdat met een normale pizza hij 1 slice mocht eten en daar kan ie niet een hele avond op leven. En het is ook gewoon niet goed voor hem. Met deze bloemkoolbodem krijgt ie weer een gewoon portie.

    Wij zijn om!!

    Beantwoorden
  • Annelies
    15 juni 2015 om 16:07

    Hoi Paulien,

    Kun je de bloemkool ook in een blender doen? Ga hem dan zeker weten maken :-) !

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 juni 2015 om 13:38

    Ja beetje bij beetje en dan kort pulsen.

    Beantwoorden
  • Anne-Marie
    19 mei 2015 om 21:03

    Heb vanavond deze pizza gemaakt. Super lekker, echt een aanrader.

    Beantwoorden
  • Laura
    5 mei 2015 om 17:44

    De pizza was heerlijk.
    Voor 2 personen een hele bloemkool gebruikt.
    Deze wel iets anders belegd, Maar daarin kan je natuurlijk vrij variëren
    De bodem 10 minuten langer gebakken.
    Zou er de volgende keer wel wat meer kaas door doen
    Maar wij zijn dan ook gek op kaas.

    Beantwoorden
  • Janice
    10 maart 2015 om 19:45

    Heerlijk!!! Waarom zou je nog een andere pizza eten die allemaal maar ongezonder is?!

    Beantwoorden
  • Mandy
    5 maart 2015 om 10:42

    Ik heb voor 2 pizza's een hele bloemkool, 2 eieren en 100 gr kaas gebruikt. Ik heb ook de baktijd met 10 minuten verlengd, maar de bodems kleurden bij mij niet goudbruin en bleven korrelig... Moet ik misschien de volgende keer wat meer eieren toevoegen?

    Beantwoorden

Reactie plaatsen