Menu

25 food vragen aan Yvette van Boven

Als ik dé culinaire heldin van Nederland moet noemen, is het wat mij betreft Yvette van Boven. Inmiddels heeft zij 3 kookboeken (die wereldwijd verkocht worden) op haar naam staan, is de 4e in de maak en ontwikkelt ze recepten voor o.a. Libelle en schrijft ze columns voor Volkskrant Magazine.

Mijn kennismaking met Yvette begon omstreeks haar eerste boek Home Made, ik was en ben nog steeds dol op het boek. Als beginnend blogger mailde ik uitgeverij Fontaine over het Home Made project, ik had bedacht dat het leuk zou zijn om als een soort van Julie Powell (Julie & Julia) uit Home Made te koken en daarover te bloggen. De uitgeverij stemde er mee in en ik maakte vele recepten, een deel daarvan kun je hier terugvinden.

Enige tijd later ontmoette ik Yvette bij de lancering van Home Made Zomer bij boekhandel De Vries in Haarlem. Ik kreeg meteen 3 dikke zoenen en na het proeven van haar financiers was ik helemaal verknocht. Wat een leuk mens en wat is ze toch een keukenprinses. Haar recepten zijn allemaal goed te doen, origineel en altijd lekker; haring met wodka, brood zonder te kneden, huisgemaakte likeuren, en risotto zonder te roeren, dit is slechts een kleine greep uit al haar culinaire werk. In oktober verschijnt haar bakboek Home Baked en ik kan nu al niet wachten, want dat dit boek een ere plaatsje op mijn plank krijgt, is wel duidelijk.

home baked

Ik vind het dan ook enorm leuk dat Yvette mijn 25 vragen beantwoord heeft. Benieuwd hoe zij haar koffie drinkt?, lees dan snel verder.

Wat is je favoriete ontbijt?
Koffie, en daarna groente/fruitsappen, ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen maar het is wel zo. Iets eten waar je op moet kauwen vind ik moeilijk als ik net wakker ben. Vocht moet ik. Veel water ook. Als ik meer tijd heb om te ontbijten (in het weekend of op vakantie bijvoorbeeld) en ik ben al een uurtje op ofzo, dan hou ik van een echt baveus roereitje, knapperig gebakken Ierse pork sausages, dikke handgesneden witte toast (aan een kant getoast!), zoute boter met zoutcrunch erin, home made marmelade van echte bittere sevilla-sinaasappels en donker sodabread met veel zaadjes en pitten. Ja zo is het ideaal. Met grapefruitsap en sloten thee erbij.

Hoe drink je je koffie?
Zwart, strak.

Wat zit er op je lievelingsbroodje?
Ik eet bijna nooit een broodje, maar als ik dat doe zou ik hem roosteren en besmeren met mayo en beleggen met tomaat.

Soep of salade?
Ja soep of sla wel, bijna elke dag. Met wat er is. Dat is in ons geval veel: iets van graantjes, iets van kaas of vis, veel groenten. Gegrild, geblancheerd, rauw, in blokjes, sliertjes, reepjes. Afhankelijk van het weer. Met koud weer maak ik soep, met warm weer salade. Ik verwerk er graag restjes in. Kan in sla en in soep. De koelkast opkoken noem ik dat.

Wat is je favoriete kookboek?
Dat is er natuurlijk nooit één, maar de eerste drie River Café (de blauwe, de gele en de groene) boeken hebben mij best wel gevormd.

Nooit meer zoet of nooit meer hartig?
Nooit meer zoet, maar wel met ’t mes op de keel.

Welke keuken (land) is je favoriet?
Italië? Frankrijk? Ierland? Amerika? Libanon? Moeilijke vraag hoor.

Wat is je favo foodfilm?
Ratatouille

Wat is je meest ultieme guilty pleasure?
Golden Syrup recht uit ’t blik lepelen. Dat deed ik als kind al stiekum.

Wie is je grootste inspiratiebron?
Hugh Fearnley-Whittingstall

Thuis koken of uit eten gaan?
Oh beiden. Ik kook bijna elke dag, maar vaak ook even niet. Dan kookt Oof of we gaan uit eten.

High end of Low profile?
Low profile

Wat is je lievelingsrestaurant?
Aan de Amstel natuurlijk. Ik werk er zelf niet meer, maar dat is eigenlijk leuker: dan ben ik elke keer weer verrast met wat er op mijn bord komt. En Joris heeft altijd lekkere wijn.

Boodschappen doe ik bij…
De winkels op en rondom de Nieuwmarkt als ik in Amsterdam ben. De viswinkel van Tel, de fantastische groentekraam van Oudewater, de kaashandel van Vincent en Slagerij Vet op de Zeedijk. Op zaterdag struin ik de hele boerenmarkt op de Nieuwmarkt af voor proviand voor de komende dagen van de week. En ik ga ook wel naar de Ekoplaza.

Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb is..
God…ja. dat weet ik niet hoor, dat verandert zo.
Mijn eerste haring? Ik geloof dat ik dat moment nooit vergeet.

Wat is je favo cocktail?
Negroni in de winter en Gin-Tonic in de zomer.

Koffie met George (Clooney) of Heston (Blumenthal)?
Ehm… met geen van beiden?

Wat mag niet ontbreken in jouw keuken?
Een scherp mes en een fijne plank.

Mijn favo snack is…
De saucijzenbroodjes van mijn moeder (het recept vind je in Home Made Winter).

Wat zit er op jouw pizza?
Wilde spinazie, pikante worst, mozzarella en extra pepers.

Wat lust je echt niet?
Niks

Mijn favoriete foodblog is…
http://gatherjournal.com
http://www.eatboutique.com
http://theforestfeast.com

De laatste twee zijn van vriendinnetjes van mij, dus daar kijk ik extra vaak op natuurlijk. In Nederland vind ik dat vood.nl fijn aan de weg timmert, en jij doet t zelf ook niet gek he.

Het gekste dat ik ooit gegeten heb is…
In frambozenazijn gegaarde bijna rauwe krokodil.

Wat staat er op je food bucket list?
Ik heb nog steeds nog nooit een kapsalon gegeten, dat wil ik dus graag.

Ik kan niet leven zonder…
Goede rode wijn, of klinkt dat heel alcoholisch? Nou ja, dat moet dan maar.
Of weet je wat? Schrijf maar: peper. In elke vorm.

Yvette van boven

Credit foto: oofverschuren.com

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

 • Sylvia BV
  30 november 2014 om 10:02

  Ik weet niet hoe het komt, maar ik zit in een Yvette van Bovenperiode :) dus extra leuk om te lezen! Zo worden haar kookboeken in de kast nog persoonlijker. Ik ben het helemaal met je eens, home made is eigenlijk mijn kookbijbel geworden. Toegankelijke recepten die idd altijd lukken. Favoriet: haar peperkoekmuffins met citroenglazuur. Smul!

  Afijn, ik ben nu in afwachting van een signeersessie voor Home Baked in de buurt, want ik zou haar graag eens ontmoeten.

  Nogmaals bedankt!

  PS, je karnemelktip (video) werkt echt voor het fluffy maken van American pancakes!

 • Pauline
  26 augustus 2014 om 18:41

  Haha thanks :)

 • A
  25 augustus 2014 om 12:01

  Hierbij nodig ik Yvette, en jou ook Pauline, om samen kapsalon te komen eten bij de enige echte shoarmazaak in Rotterdam, waar het allemaal begon! (Met de kapsalon) Is bij mij om de hoek namelijk.

 • Pauline
  20 augustus 2014 om 21:45

  Nee ik ook niet, wel een Mexicaanse versie trouwens. Maar ik eet stiekem wel eens pizza shoarma, in hetzelfde hoekje toch?

 • Arja
  19 augustus 2014 om 14:54

  Ik heb ook nog steeds geen kapsalon gegeten :-)

  Erg leuke serie!!

 • Pauline
  19 augustus 2014 om 12:45

  Ah thanks all! Het is ook een hele leuke dame natuurlijk, Yvette ;)

 • Pauline
  19 augustus 2014 om 12:44

  Hugh heeft al heel wat kookboeken geschreven waaronder het bekende Veg.

 • Anne
  19 augustus 2014 om 11:53

  Hoi Pauline,

  ik vond dit een superleuk interview, maar miste alleen af en toe wat toelichting bij sommige antwoorden.

  Wie is je grootste inspiratiebron?
  Hugh Fearnley-Whittingstall

  Dit zegt mij bijvoorbeeld niet heel veel, dan is het leuk om ook een 'waarom' er bij te hebben, zonder dat ik zelf nog google open moet slaan! :P

 • Tal & Petra
  19 augustus 2014 om 11:34

  Wat een leuk interview, goed idee!

 • Jolien
  19 augustus 2014 om 10:55

  Erg leuk interview weer! Leuke rubriek. The Forest Feast staat nog op mijn lijstje, wat een prachtig boek.

 • Eilish
  18 augustus 2014 om 22:45

  Wat een leuk artikel!

 • Sarah
  18 augustus 2014 om 21:40

  Hele leuke vragen en antwoorden! Vond het ook leuk om te lezen.

 • Elsbet | La Vie Pure
  18 augustus 2014 om 18:59

  Wat leuk!

 • MySimplySpecial
  18 augustus 2014 om 15:28

  Wat ontzettend leuk om te lezen!

 • Ilse
  18 augustus 2014 om 15:05

  Wat een leuk interview weer! Die kapsalon is erg grappig en het ontbijt herken ik helemaal.

 • Marieke
  18 augustus 2014 om 14:52

  Ik blijf dit een leuke rubriek vinden en bij het zien van die kookboeken denk ik, die wil ik ook..... Maar ik wil nog zoveel kookboeken, (zucht...) :-)

 • leone
  18 augustus 2014 om 12:40

  leuk interview!

 • Eline
  18 augustus 2014 om 12:19

  Waarom zou je als je zo'n verfijnde smaakontwikkeling hebt een kapsalon willen!

 • Pauline
  18 augustus 2014 om 11:18

  Wat leuk om te lezen!

  Liefs,
  Pauline

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.