home made

25 food vragen aan Yvette van Boven

Als ik dé culinaire heldin van Nederland moet noemen, is het wat mij betreft Yvette van Boven. Inmiddels heeft zij 3 kookboeken (die wereldwijd verkocht worden) op haar naam staan, is de 4e in de maak en ontwikkelt ze recepten voor o.a. Libelle en schrijft ze columns voor Volkskrant Magazine.

Mijn kennismaking met Yvette begon omstreeks haar eerste boek Home Made, ik was en ben nog steeds dol op het boek. Als beginnend blogger mailde ik uitgeverij Fontaine over het Home Made project, ik had bedacht dat het leuk zou zijn om als een soort van Julie Powell (Julie & Julia) uit Home Made te koken en daarover te bloggen. De uitgeverij stemde er mee in en ik maakte vele recepten, een deel daarvan kun je hier terugvinden.

Enige tijd later ontmoette ik Yvette bij de lancering van Home Made Zomer bij boekhandel De Vries in Haarlem. Ik kreeg meteen 3 dikke zoenen en na het proeven van haar financiers was ik helemaal verknocht. Wat een leuk mens en wat is ze toch een keukenprinses. Haar recepten zijn allemaal goed te doen, origineel en altijd lekker; haring met wodka, brood zonder te kneden, huisgemaakte likeuren, en risotto zonder te roeren, dit is slechts een kleine greep uit al haar culinaire werk. In oktober verschijnt haar bakboek Home Baked en ik kan nu al niet wachten, want dat dit boek een ere plaatsje op mijn plank krijgt, is wel duidelijk.

home baked

Ik vind het dan ook enorm leuk dat Yvette mijn 25 vragen beantwoord heeft. Benieuwd hoe zij haar koffie drinkt?, lees dan snel verder.

Wat is je favoriete ontbijt?
Koffie, en daarna groente/fruitsappen, ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen maar het is wel zo. Iets eten waar je op moet kauwen vind ik moeilijk als ik net wakker ben. Vocht moet ik. Veel water ook. Als ik meer tijd heb om te ontbijten (in het weekend of op vakantie bijvoorbeeld) en ik ben al een uurtje op ofzo, dan hou ik van een echt baveus roereitje, knapperig gebakken Ierse pork sausages, dikke handgesneden witte toast (aan een kant getoast!), zoute boter met zoutcrunch erin, home made marmelade van echte bittere sevilla-sinaasappels en donker sodabread met veel zaadjes en pitten. Ja zo is het ideaal. Met grapefruitsap en sloten thee erbij.

Hoe drink je je koffie?
Zwart, strak.

Wat zit er op je lievelingsbroodje?
Ik eet bijna nooit een broodje, maar als ik dat doe zou ik hem roosteren en besmeren met mayo en beleggen met tomaat.

Soep of salade?
Ja soep of sla wel, bijna elke dag. Met wat er is. Dat is in ons geval veel: iets van graantjes, iets van kaas of vis, veel groenten. Gegrild, geblancheerd, rauw, in blokjes, sliertjes, reepjes. Afhankelijk van het weer. Met koud weer maak ik soep, met warm weer salade. Ik verwerk er graag restjes in. Kan in sla en in soep. De koelkast opkoken noem ik dat.

Wat is je favoriete kookboek?
Dat is er natuurlijk nooit één, maar de eerste drie River Café (de blauwe, de gele en de groene) boeken hebben mij best wel gevormd.

Nooit meer zoet of nooit meer hartig?
Nooit meer zoet, maar wel met ’t mes op de keel.

Welke keuken (land) is je favoriet?
Italië? Frankrijk? Ierland? Amerika? Libanon? Moeilijke vraag hoor.

Wat is je favo foodfilm?
Ratatouille

Wat is je meest ultieme guilty pleasure?
Golden Syrup recht uit ’t blik lepelen. Dat deed ik als kind al stiekum.

Wie is je grootste inspiratiebron?
Hugh Fearnley-Whittingstall

Thuis koken of uit eten gaan?
Oh beiden. Ik kook bijna elke dag, maar vaak ook even niet. Dan kookt Oof of we gaan uit eten.

High end of Low profile?
Low profile

Wat is je lievelingsrestaurant?
Aan de Amstel natuurlijk. Ik werk er zelf niet meer, maar dat is eigenlijk leuker: dan ben ik elke keer weer verrast met wat er op mijn bord komt. En Joris heeft altijd lekkere wijn.

Boodschappen doe ik bij…
De winkels op en rondom de Nieuwmarkt als ik in Amsterdam ben. De viswinkel van Tel, de fantastische groentekraam van Oudewater, de kaashandel van Vincent en Slagerij Vet op de Zeedijk. Op zaterdag struin ik de hele boerenmarkt op de Nieuwmarkt af voor proviand voor de komende dagen van de week. En ik ga ook wel naar de Ekoplaza.

Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb is..
God…ja. dat weet ik niet hoor, dat verandert zo.
Mijn eerste haring? Ik geloof dat ik dat moment nooit vergeet.

Wat is je favo cocktail?
Negroni in de winter en Gin-Tonic in de zomer.

Koffie met George (Clooney) of Heston (Blumenthal)?
Ehm… met geen van beiden?

Wat mag niet ontbreken in jouw keuken?
Een scherp mes en een fijne plank.

Mijn favo snack is…
De saucijzenbroodjes van mijn moeder (het recept vind je in Home Made Winter).

Wat zit er op jouw pizza?
Wilde spinazie, pikante worst, mozzarella en extra pepers.

Wat lust je echt niet?
Niks

Mijn favoriete foodblog is…
http://gatherjournal.com
http://www.eatboutique.com
http://theforestfeast.com

De laatste twee zijn van vriendinnetjes van mij, dus daar kijk ik extra vaak op natuurlijk. In Nederland vind ik dat vood.nl fijn aan de weg timmert, en jij doet t zelf ook niet gek he.

Het gekste dat ik ooit gegeten heb is…
In frambozenazijn gegaarde bijna rauwe krokodil.

Wat staat er op je food bucket list?
Ik heb nog steeds nog nooit een kapsalon gegeten, dat wil ik dus graag.

Ik kan niet leven zonder…
Goede rode wijn, of klinkt dat heel alcoholisch? Nou ja, dat moet dan maar.
Of weet je wat? Schrijf maar: peper. In elke vorm.

Yvette van boven

Credit foto: oofverschuren.com

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in