horchata maken

Zelf Horchata Maken

Horchata is het lokale drankje van Valencia, daar schrijven ze het als Orxata maar in het Spaans is het met een H. In Valencia vind je overal mobiele Horchata kramen waar je deze drankjes kunt kopen. Het drankje, niet te verwarren met de Mexicaanse versie, waarbij rijst gebruikt wordt, wordt ook in de lokale Horchaterias verkocht. Tijdens mijn tripje naar Valencia bezocht ik Món Orxata, de lokale Horchata fabriek, het leek mij leuk om het productieproces van het lokale drankje nader te ontdekken.

chufa

Chufa plant
Horchata wordt gemaakt van de nootjes van de chufa plant, omdat ze onder de grond groeien worden ze ook wel aardamandelen genoemd. Vlakbij de fabriek zijn enorme plantages met deze planten. De plant ziet er uit als een gras en wordt ongeveer 30 cm hoog, het enige dat gebruikt wordt, zijn de nootjes die onder de grond groeien. De planten groeien hier heel goed, vanwege het zeeklimaat. Het grappige van dit plantje, is dat de nootjes, ook tevens de zaadjes zijn voor het planten van nieuwe exemplaren.

chufa

Drogen
Na het oogsten worden de nootjes gewassen en moeten ze drogen, dat gebeurt in deze witte huisjes die op de plantage staan. De nootjes worden gedurende 3 maanden gedroogd, waarbij ze 3 keer per dag omgedraaid worden, om zoveel mogelijk vocht te verliezen. Na het droogproces zijn ze klaar om er Horchata van te maken. Je kunt ze ook zo eten, het heeft iets weg van een zoete amandel.

chufa

Horchata maken
In de fabriek wordt de Horchata gemaakt. De chufa wordt nogmaals gewassen om onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens worden de nootjes in een grote zeef fijn gemalen. Tegelijkertijd wordt er water aan toegevoegd en wat overblijft is een ongezoet drankje, wat mij het meest doet denken aan amandelmelk. Ik vind het best lekker.

horchata maken

Zoet
Spanjaarden zijn dol op “dulce”, alles moet zoet. Daarom wordt er per liter Horchate, 93 gr suiker toegevoegd. Na het productieproces wordt de suiker toegevoegd en wordt de Horchata koel bewaard. Het is de bedoeling dat je dit drankje ijskoud drinkt en als je het helemaal op zijn Spaans wil doen, doop je er een Farton in (zoet langwerpig broodje). Ik moet zeggen dat ik de versie met suiker, echt veel te zoet vond, doe mij maar gewoon het natuurlijke product, dat is al lekker van zichzelf.

horchata valencia

Ik kreeg 2 zakjes met chufas mee naar huis, de ideale aangelegenheid om dit zelf te maken. Ik heb zelf de suiker weggelaten, maar ik zal in het recept de versie met suiker laten zien.

Recept voor Horchata
250 gr chufas
1 liter water
93 gr suiker (of minder)

Zo maak je het
Laat de chufas een nachtje weken in een grote kom water.

horchata maken

Spoel de chufas af onder stromend water.

horchata maken

Pureer de aardamandelen met het water glad met een staafmixer of in een blender. Is het mengsel nog te droog, voeg dan wat extra water toe.

horchata maken

Zeef de horchata goed zodat alle stukjes achterblijven. Ik heb een hele fijne zeef gebruikt, maar je kunt dit ook met behulp van een kaasdoek doen.

Breng de horchata eventueel op smaak met suiker en zet hem weg in de koelkast.

Drink de horchata ijskoud met ijsblokjes.

horchata maken

Deze reis is is mij aangeboden door Visit Valencia.com en Tix, bekijk hier mijn disclaimer.

Hotspot Tijn Akersloot Zandvoort
Behind the scenes: GiftSuite/Vapiano/Blogging
Bewaar
19 Comments
 • Mylène

  28 april 2015 at 19:33 Beantwoorden

  Vandaag terug uit Valencia. Uiteraard horchata gedronken en de noten op de markt gekocht. Fijn dat ik dit recept kan uitproberen.

 • marijke

  1 februari 2015 at 17:29 Beantwoorden

  “Het grappige van dit plantje, is dat de nootjes, ook tevens de zaadjes zijn voor het planten van nieuwe exemplaren.” : het grappige is dat ik weinig plantjes ken waar het anders is 🙂

 • María

  27 november 2014 at 23:47 Beantwoorden

  Als iemand orxata wil, kunnen jullie me één berichtje opsturen….

 • Het Sushi Meisje

  28 september 2014 at 17:45 Beantwoorden

  Lekker en weer eens wat anders dan de reguliere drankjes!\r\nEnig idee waar die chufas te koop zijn of wat als substituut gebruikt kan worden?

  • dockwerker

   16 januari 2015 at 22:07 Beantwoorden

   in hengelsportzaken met kilo’s tegelijk te verkrijgen.\r\nhet is voor ons vissers een erg gewild aas voor de karper, die is er gek op! al bereiden we het dan toch net iets anders.

   • dockwerker

    16 januari 2015 at 22:07 Beantwoorden

    edit: ze worden dan wel trouwens verkocht als tijgernoten.

   • Pauline

    17 januari 2015 at 21:23 Beantwoorden

    Oh echt. Wat goed om te weten!

  • María

   26 januari 2015 at 10:28 Beantwoorden

   Hallo, ik kom uit Valencia (Spanje) de horchata is super gezond drink, ik verkoop hier in Nederland chufa’s voor horchata kunnen maken en ook horchata… 100% naturel….\r\n\r\nMisschien is eteh ook voor karpers, maar denk ik is niet dezelfde kwaliteit dan voor de mensen. In Valencia zijn velden chufas…\r\n\r\n”Horchata is de drank van de goden”…. \r\nMaría’s Paella’s

   • Eskie

    28 februari 2015 at 15:57 Beantwoorden

    Hallo, Maria hoe verkoopt je het ik heb er wel interesse in \r\nGer. Eskie

    • María's Paella's

     31 mei 2015 at 10:59 Beantwoorden

     Hallo Eskie, \r\n\r\nik verkoop de chufa’s voor kan horchata in jouw huis maken of de horchata in emmertjes van 1 liter…\r\n\r\nVolgende 13 junio ga ik naar Haarlem – Spaanse Dag\r\n\r\nen altijd kun je contact me, in facebook maria’s paella’s\r\n\r\nGr. María

     • Annabelle Ebbers

      30 mei 2016 at 23:35

      Hallo Maria, kan ik chufas en horchata de chufas bij jou kooen? Ik hoor het graag.

 • Elsbet | La Vie Pure

  6 juli 2014 at 20:47 Beantwoorden

  Toen ik in Spanje was, zag je dit echt overal!

 • Elize

  6 juli 2014 at 16:03 Beantwoorden

  Heerlijk om op een toch wat druilerige dag als vandaag even in gedachten mee te worden genomen naar Spanje!

 • Renske

  6 juli 2014 at 11:58 Beantwoorden

  Lekker en een leuk artikel! Al ga ik toch voor de Agua de Valencia 😉

 • Anna

  6 juli 2014 at 11:34 Beantwoorden

  Enig idee waar je die chufas kan koken?

 • MySimplySpecial

  6 juli 2014 at 10:42 Beantwoorden

  Ik kende dit nog helemaal niet. Leuk om te lezen!

 • Eline

  6 juli 2014 at 10:04 Beantwoorden

  Zou je met het pulp dat overblijft ook nog iets kunnen maken?

  • Pauline

   6 juli 2014 at 17:55 Beantwoorden

   Ze gebruiken dat daar om de grond mee te voeden, dus ik denk niet dat het lekker is om er iets van te maken.

 • Maura - YLT

  6 juli 2014 at 09:12 Beantwoorden

  Ziet er heerlijk uit. Ik was iets van 5-6 jaar geleden in Valencia en toen stond er een hele rij bij de Horcata kraam, maar mijn vriend en ik waren een beetje huiverig dus toen hebben we het niet geprobeerd. Dus dan maar eens zelf maken 🙂 met dadels erdoor lijkt me ook lekker in plaats van suiker.

Plaats een reactie