fbpx
Menu

Boekweitpannenkoeken maken

Mijn pannenkoekenverslaving begint weer serieuze vormen aan te nemen. Om het toch enigszins healthy te houden, maak ik tegenwoordig vaak boekweitpannenkoeken. Ik haal mijn boekweitmeel bij de lokale molen in de buurt, maar je kunt het ook in de supermarkt halen. Koopmans verkoopt het!

Op Instagram deel ik maar al te graag mijn lekkers met jullie en ik kreeg van een aantal van jullie de vraag hoe je een boekweitpannenkoek maakt. Eigenlijk is het heel simpel, je maakt ze net als gewone pannenkoeken, maar je vervangt de tarwebloem door het boekweitmeel. Als je geen koemelk gebruikt, kun je dit vervangen voor een plantaardige melk. Verder kun je er op doen wat je zelf lekker vindt. Mijn favo is een boekweitpannenkoek met appel, kaneel en rozijnen, hoewel ik een kaaspannenkoek ook nog altijd te gek vind.

recept boekweitpannenkoeken

Ingrediënten voor 4 st.
100 gr. boekweitmeel
2 eieren
300 ml melk
Snuf zout
Olie om in te bakken

Zo maak je het
Meng het boekweitmeel met een snuf zout.

Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.

Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes. Het moet een beslag worden dat als een lint van je garde loopt, is het nog te dik, voeg dan wat extra melk toe.

Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan dan nog niet heet genoeg is.

Verhit een klontje boter of scheutje olie in de pan.

Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.

boekweitpannenkoeken

Verdeel je toppings over de bovenkant van de boekweitpannenkoek, kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een tl kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.

Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren. Doe dit met een spatel.

Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin.

Serveer ze meteen, hoewel ze koud ook erg lekker zijn.

Tip: Maak direct een hele stapel, dan kun je er de volgende dagen ook nog van eten.

boekweitpannenkoek

Dit recept is indien plantaardige melk gebruikt wordt Voedselzandloper proof.

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

73 reacties

  • Mirjam
    9 december 2017 om 14:11

    Net gemaakt met Oat Dream ipv melk: hartstikke lekker! Zelfs mijn zoon van 8 vond ze lekker en dat wil wat zeggen 😉

    Beantwoorden
  • Maria
    17 februari 2017 om 17:52

    Ik zocht een makkelijk recept met boekweit, een top recept, echt heerlijk en je kan telkens weer andere smaken maken. Dank je wel voor het delen.

    Beantwoorden
  • Blobvis
    12 april 2017 om 14:25

    Het was wel lekker hoor

    Beantwoorden
  • karin
    7 november 2016 om 11:14

    echt verukkelijk deze! ik bak ze al erg lang met deze verhouding in de kokosolie. Heerlijk met gerookte zalm en wat sla en evt een beetje ton's mayo, peper en kurkuma. Of met bosbessen, aardbeien etc en (wal) noten. Gaat nooit vervelen. Ik doe eerst de melk (amandel smaakt prima en eieren in een beslagkom, als laatste meel erbij, 10 seconden de staafmixer erop en je hebt een perfect mengel).

    Beantwoorden
  • Ineke Eigenhuis
    26 juni 2016 om 11:59

    Hoi Pauline
    ik heb je pannenkoekjes gemaakt met half boekweit half rijstmeel en half melk half karnemelk.
    vulling appels,peren, rozijnen.
    Misschien een tip: Heb deze pannenkoekjes als dessert gemaakt met een mangomoes en een klodder creme fraiche. Jammie!!
    Dank voor het recept!

    Beantwoorden
  • Linda
    21 maart 2016 om 17:22

    Kan iemand mij vertellen voor hoeveel pannenkoeken dit recept ongeveer is?

    Beantwoorden
  • Marcel
    2 juli 2016 om 08:17

    4! Staat erbij Lin;)

    Beantwoorden
  • Sylvia Van Haelst
    21 januari 2017 om 08:58

    Ik bak er zes uit deze hoeveelheid deeg.

    Beantwoorden
  • Rianne
    18 februari 2016 om 16:40

    Mijn favoriete pannenkoekenrecept! Omdat ik geen melk mag, gebruik ik amandelmelk. Ze smaken altijd heerlijk. Dankjewel, Pauline!

    Beantwoorden
  • jonetta van praag
    24 januari 2016 om 13:43

    Pauline ,ik heb al eens gereageerd
    toen vroeg ik wat je moest doen als je van het ei niet het eiwit mocht hebben
    daarop kreeg ik geen reactie terug

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 januari 2016 om 13:12

    Hoi jonneta, wij krijgen dagelijks honderden comments, dus het lukt ons niet altijd om overal op te reageren. Je kunt het proberen met alleen eigeel en misschien wat extra melk. Ik hoop dat het lukt. Groetjes Pauline

    Beantwoorden
  • wes
    10 september 2016 om 10:14

    Je kan het ook met egg free doen te kopen in de bio winkel. Lijkt op eiwit groetjes

    Beantwoorden
  • Loraine Westerink
    23 januari 2016 om 14:15

    Is het mogelijke de melk te vervangen voor water? Zo ja, gebruik je dan dezelfde hoeveelheid?

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 januari 2016 om 14:44

    Ja dat kan wel. Ik zou dan dezelfde hoeveelheid aanhouden.

    Beantwoorden
  • jonetta van praag
    18 januari 2016 om 15:53

    pauline is wel leuk, maar hoe doe je het als je geen eiwit van het ie mag hebben

    Beantwoorden
  • Lise
    17 januari 2016 om 16:27

    Top recept! Vandaag weer een voorraadje gemaakt voor komende week. Erg lekker als ontbijt, maar ook zeker een goede aanvulling op een broodloze lunch. Ik maak met deze hoeveelheden trouwens wel meer dan vier pannenkoeken.

    Beantwoorden
  • Ruud Tielsema
    31 december 2015 om 16:27

    Tip 1: Bestrooi de appel met kaneel en leg deze omgekeerd, met kaneelkant, op de pannenkoek. Dit voorkomt dat dat kaneel aanbrand.
    Tip 2: Voor veganisten. Laat de eieren weg en klop het beslag wat luchtiger op en je krijgt ook prima pannenkoeken.
    Tip 3: Geen liefhebber van melk gebruik amandelmelk. Wel minder beslag per pannenkoek gebruiken. Dus pannenkoek wat dunner maken omdat met amandelmelk minder snel gaar worden.

    Beantwoorden
  • rosaly
    21 december 2015 om 10:50

    Heerlijk, dank je wel.

    Beantwoorden
  • Inge
    27 november 2015 om 11:52

    Heerlijk en goed gelukt, dank! Heb er zelf twee eetlepels palmsuiker en twee theelepels kaneel door gedaan en ze waren echt heerlijk zelfs zonder iets erop. Heb me wel strak aan je omschrijving gehouden en bij het toevoegen van het tweede eitje bij het meel krijg je echt een bal die in de garde zit haha. Maar met langzaam melk erbij wordt het echt precies goed en heb ik het flink gegarderd (is dat een woord?) tot het een luchtig papje was. Mijn boekweitmeel was Ecoplaza eigen merk en de melk volle Bio+ voor de volledigheid.

    Beantwoorden
  • Martje
    8 september 2015 om 12:52

    Yahoooo! Op deze manier kan ik toch pannenkoeken eten! Ze zijn heerlijk, thanx Pauline!

    Beantwoorden
  • Wendy
    26 april 2015 om 12:39

    Ik vind de boekweitpannenkoek eerlijk gezegd niet zo lekker. Heel droog, eigenlijk net een schoenzool. Of ben ik de enige die dat vindt?

    Beantwoorden
  • Martje
    8 september 2015 om 12:59

    Bij mij was hij niet droog, misschien te heet gebakken oid?

    Beantwoorden
  • Jos
    23 maart 2015 om 13:59

    Hallo, kan ik de pannekoekjes ook met boemweit grutten maken?!

    Beantwoorden
  • frank
    7 oktober 2015 om 14:40

    hoi, ik heb net pannenkoekjes gemaakt van boekweit grutten. door ze eerst in de blender fijn te malen tot meel en daarna zeven door een bolzeef krijg je een prima meel voor beslag.

    Beantwoorden
  • Karin
    20 maart 2015 om 13:03

    Heb deze pannenkoeken net gemaakt met rucola en geitenkaas en met fruitspread aardbei.
    Heerlijk! Komt erg in de buurt van de Franse galettes

    Beantwoorden
  • Willeke
    3 maart 2015 om 16:55

    Ziet er heerlijk uit! Ik was benieuwd of ik in plaats van melk ook water kan gebruiken?

    Beantwoorden
  • Vera
    26 februari 2015 om 11:19

    Perfect recept. Het is heerlijk. Dank.

    Beantwoorden
  • peters lode
    22 februari 2015 om 17:04

    Mijn grootmoeder maakte die met gist, een lapje spek in het midden en luiksesiroop erop

    Beantwoorden
  • Annelies Vandenberghe
    8 februari 2015 om 13:30

    Beste,
    Waarom moeten er twee eieren gebruikt worden en niet 1 ei? Geeft het aantal eieren een groot verschil? En indien ik eivervanger gebruik (organ) gebruik ik dan de hoeveelheid van het aantal opgegeven eieren? Of mag ik deze gerust halveren? Mijn jongste zoon heeft last van eieren... De allergoloog denkt aan een allergie maar test moeten dit nog uitwijzen. In ieder geval er staan er al twee te trappelen. Want het is wel lastig om iets lekkers te vinden die en glutenvrij is (door coeliakie) en lactosevrij is en koemelkvrij, sojavrij is. En hopelijk komt het ei er niet bij. In ieder geval, u heeft een prachtige blog :-)

    Beantwoorden
  • Alexandra
    19 juni 2015 om 09:09

    Let op! Boekweitmeel is alleen dan glutenvrij als het gecertificeerd glutenvrij is! Boekweit wordt gekweekt op land waar in het jaar daarvoor graan (tarwe of gerst ) is gekweekt. Bij het oogsten komen graankorrels mee. Daarmee is kruisbesmetting veroorzaakt. Dit geldt ook voor havermout en havermeel!!

    Beantwoorden
  • Ilse
    23 januari 2015 om 21:01

    We eten hier graag wraps en deze pannenkoeken waren prima te gebruiken als vervanging! Heerlijk!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen