Menu

Boekweitpannenkoeken maken

Mijn pannenkoekenverslaving begint weer serieuze vormen aan te nemen. Om het toch enigszins healthy te houden, maak ik tegenwoordig vaak boekweitpannenkoeken. Ik haal mijn boekweitmeel bij de lokale molen in de buurt, maar je kunt het ook in de supermarkt halen. Koopmans verkoopt het!

Op Instagram deel ik maar al te graag mijn lekkers met jullie en ik kreeg van een aantal van jullie de vraag hoe je een boekweitpannenkoek maakt. Eigenlijk is het heel simpel, je maakt ze net als gewone pannenkoeken, maar je vervangt de tarwebloem door het boekweitmeel. Als je geen koemelk gebruikt, kun je dit vervangen voor een plantaardige melk. Verder kun je er op doen wat je zelf lekker vindt. Mijn favo is een boekweitpannenkoek met appel, kaneel en rozijnen, hoewel ik een kaaspannenkoek ook nog altijd te gek vind.

recept boekweitpannenkoeken

Ingrediënten voor 4 st.
100 gr. boekweitmeel
2 eieren
300 ml melk
Snuf zout
Olie om in te bakken

Zo maak je het
Meng het boekweitmeel met een snuf zout.

Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.

Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes. Het moet een beslag worden dat als een lint van je garde loopt, is het nog te dik, voeg dan wat extra melk toe.

Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan dan nog niet heet genoeg is.

Verhit een klontje boter of scheutje olie in de pan.

Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.

boekweitpannenkoeken

Verdeel je toppings over de bovenkant van de boekweitpannenkoek, kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een tl kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.

Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren. Doe dit met een spatel.

Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin.

Serveer ze meteen, hoewel ze koud ook erg lekker zijn.

Tip: Maak direct een hele stapel, dan kun je er de volgende dagen ook nog van eten.

boekweitpannenkoek

Dit recept is indien plantaardige melk gebruikt wordt Voedselzandloper proof.

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

73 reacties

 • Mirjam
  9 december 2017 om 14:11

  Net gemaakt met Oat Dream ipv melk: hartstikke lekker! Zelfs mijn zoon van 8 vond ze lekker en dat wil wat zeggen ?

 • Blobvis
  12 april 2017 om 14:25

  Het was wel lekker hoor

 • Maria
  17 februari 2017 om 17:52

  Ik zocht een makkelijk recept met boekweit, een top recept, echt heerlijk en je kan telkens weer andere smaken maken. Dank je wel voor het delen.

 • Sylvia Van Haelst
  21 januari 2017 om 08:58

  Ik bak er zes uit deze hoeveelheid deeg.

 • karin
  7 november 2016 om 11:14

  echt verukkelijk deze! ik bak ze al erg lang met deze verhouding in de kokosolie. Heerlijk met gerookte zalm en wat sla en evt een beetje ton's mayo, peper en kurkuma. Of met bosbessen, aardbeien etc en (wal) noten. Gaat nooit vervelen. Ik doe eerst de melk (amandel smaakt prima en eieren in een beslagkom, als laatste meel erbij, 10 seconden de staafmixer erop en je hebt een perfect mengel).

 • wes
  10 september 2016 om 10:14

  Je kan het ook met egg free doen te kopen in de bio winkel. Lijkt op eiwit groetjes

 • Marcel
  2 juli 2016 om 08:17

  4! Staat erbij Lin;)

 • Ineke Eigenhuis
  26 juni 2016 om 11:59

  Hoi Pauline
  ik heb je pannenkoekjes gemaakt met half boekweit half rijstmeel en half melk half karnemelk.
  vulling appels,peren, rozijnen.
  Misschien een tip: Heb deze pannenkoekjes als dessert gemaakt met een mangomoes en een klodder creme fraiche. Jammie!!
  Dank voor het recept!

 • Linda
  21 maart 2016 om 17:22

  Kan iemand mij vertellen voor hoeveel pannenkoeken dit recept ongeveer is?

 • Rianne
  18 februari 2016 om 16:40

  Mijn favoriete pannenkoekenrecept! Omdat ik geen melk mag, gebruik ik amandelmelk. Ze smaken altijd heerlijk. Dankjewel, Pauline!

 • Pauline
  27 januari 2016 om 13:12

  Hoi jonneta, wij krijgen dagelijks honderden comments, dus het lukt ons niet altijd om overal op te reageren. Je kunt het proberen met alleen eigeel en misschien wat extra melk. Ik hoop dat het lukt. Groetjes Pauline

 • jonetta van praag
  24 januari 2016 om 13:43

  Pauline ,ik heb al eens gereageerd
  toen vroeg ik wat je moest doen als je van het ei niet het eiwit mocht hebben
  daarop kreeg ik geen reactie terug

 • Pauline
  23 januari 2016 om 14:44

  Ja dat kan wel. Ik zou dan dezelfde hoeveelheid aanhouden.

 • Loraine Westerink
  23 januari 2016 om 14:15

  Is het mogelijke de melk te vervangen voor water? Zo ja, gebruik je dan dezelfde hoeveelheid?

 • jonetta van praag
  18 januari 2016 om 15:53

  pauline is wel leuk, maar hoe doe je het als je geen eiwit van het ie mag hebben

 • Lise
  17 januari 2016 om 16:27

  Top recept! Vandaag weer een voorraadje gemaakt voor komende week. Erg lekker als ontbijt, maar ook zeker een goede aanvulling op een broodloze lunch. Ik maak met deze hoeveelheden trouwens wel meer dan vier pannenkoeken.

 • Ruud Tielsema
  31 december 2015 om 16:27

  Tip 1: Bestrooi de appel met kaneel en leg deze omgekeerd, met kaneelkant, op de pannenkoek. Dit voorkomt dat dat kaneel aanbrand.
  Tip 2: Voor veganisten. Laat de eieren weg en klop het beslag wat luchtiger op en je krijgt ook prima pannenkoeken.
  Tip 3: Geen liefhebber van melk gebruik amandelmelk. Wel minder beslag per pannenkoek gebruiken. Dus pannenkoek wat dunner maken omdat met amandelmelk minder snel gaar worden.

 • rosaly
  21 december 2015 om 10:50

  Heerlijk, dank je wel.

 • Inge
  27 november 2015 om 11:52

  Heerlijk en goed gelukt, dank! Heb er zelf twee eetlepels palmsuiker en twee theelepels kaneel door gedaan en ze waren echt heerlijk zelfs zonder iets erop. Heb me wel strak aan je omschrijving gehouden en bij het toevoegen van het tweede eitje bij het meel krijg je echt een bal die in de garde zit haha. Maar met langzaam melk erbij wordt het echt precies goed en heb ik het flink gegarderd (is dat een woord?) tot het een luchtig papje was. Mijn boekweitmeel was Ecoplaza eigen merk en de melk volle Bio+ voor de volledigheid.

 • frank
  7 oktober 2015 om 14:40

  hoi, ik heb net pannenkoekjes gemaakt van boekweit grutten. door ze eerst in de blender fijn te malen tot meel en daarna zeven door een bolzeef krijg je een prima meel voor beslag.

 • Martje
  8 september 2015 om 12:59

  Bij mij was hij niet droog, misschien te heet gebakken oid?

 • Martje
  8 september 2015 om 12:52

  Yahoooo! Op deze manier kan ik toch pannenkoeken eten! Ze zijn heerlijk, thanx Pauline!

 • Alexandra
  19 juni 2015 om 09:09

  Let op! Boekweitmeel is alleen dan glutenvrij als het gecertificeerd glutenvrij is! Boekweit wordt gekweekt op land waar in het jaar daarvoor graan (tarwe of gerst ) is gekweekt. Bij het oogsten komen graankorrels mee. Daarmee is kruisbesmetting veroorzaakt. Dit geldt ook voor havermout en havermeel!!

 • Wendy
  26 april 2015 om 12:39

  Ik vind de boekweitpannenkoek eerlijk gezegd niet zo lekker. Heel droog, eigenlijk net een schoenzool. Of ben ik de enige die dat vindt?

 • Jos
  23 maart 2015 om 13:59

  Hallo, kan ik de pannekoekjes ook met boemweit grutten maken?!

 • Karin
  20 maart 2015 om 13:03

  Heb deze pannenkoeken net gemaakt met rucola en geitenkaas en met fruitspread aardbei.
  Heerlijk! Komt erg in de buurt van de Franse galettes

 • Willeke
  3 maart 2015 om 16:55

  Ziet er heerlijk uit! Ik was benieuwd of ik in plaats van melk ook water kan gebruiken?

 • Vera
  26 februari 2015 om 11:19

  Perfect recept. Het is heerlijk. Dank.

 • peters lode
  22 februari 2015 om 17:04

  Mijn grootmoeder maakte die met gist, een lapje spek in het midden en luiksesiroop erop

 • Annelies Vandenberghe
  8 februari 2015 om 13:30

  Beste,
  Waarom moeten er twee eieren gebruikt worden en niet 1 ei? Geeft het aantal eieren een groot verschil? En indien ik eivervanger gebruik (organ) gebruik ik dan de hoeveelheid van het aantal opgegeven eieren? Of mag ik deze gerust halveren? Mijn jongste zoon heeft last van eieren... De allergoloog denkt aan een allergie maar test moeten dit nog uitwijzen. In ieder geval er staan er al twee te trappelen. Want het is wel lastig om iets lekkers te vinden die en glutenvrij is (door coeliakie) en lactosevrij is en koemelkvrij, sojavrij is. En hopelijk komt het ei er niet bij. In ieder geval, u heeft een prachtige blog :-)

 • Ilse
  23 januari 2015 om 21:01

  We eten hier graag wraps en deze pannenkoeken waren prima te gebruiken als vervanging! Heerlijk!

 • Myrna
  21 januari 2015 om 16:58

  Ze zijn heerlijk! Maak ze hier regelmatig en ga zo weer beslag maken, want mijn zoon heeft zin in pannenkoeken!

 • Lianna
  19 januari 2015 om 19:59

  Hallo Pauline,

  Wat een leuke website heb je, ik kwam vandaag toevallig tegen toen ik een recept op Google zocht.
  Ik heb wel een vraag over boekweitpannenkoeken maken.
  Heb vandaag voor het eerst geprobeerd te maken, ja geprobeerd maar niet gelukt.
  Ik vraag me af wat ik niet goed heb gedaan en wat ik voor de volgende keer anders kan doen.
  Ik heb je recept gebruikt maar van alles meer gedaan omdat ik graag meer pannenkoeken wilde.
  150 gr boekweitmeel grof
  450ml melk
  2 eieren
  Olie

  De deeg was heel dun en met bakken brokkelde ook steeds af

 • Anita
  13 januari 2015 om 10:09

  Zelf had ik alleen de ingredienten overgeschreven en alles bij elkaar ingegooid en mixen maar, het was klontvrij. En de pannenkoeken waren heerlijk!

 • Pauline
  11 januari 2015 om 16:08

  Je kunt ze wel een dag of 3 bewaren in de koelkast. Wel onder een laagje vershoudfolie, anders drogen ze uit.

 • Anouk
  11 januari 2015 om 15:57

  Hi Pauline, hoe lang bewaar je ze in de koelkast? Maak ze wel eens voor de dag erna maar heb ze nooit langer bewaard, zou wel super handig zijn als dit kan!

 • Cleem
  12 december 2014 om 11:11

  Mmmm , dat klinkt lekker! Ga ik ook doen.

 • Marcella
  12 november 2014 om 19:34

  Mmmm....heerlijk. Vandaag gemaakt met een vulling van paddestoelen (met verse salie en tijm, knoflook en een uitje) en geitenkaas.

 • Pauline
  30 oktober 2014 om 21:13

  Ohh dat wil ik

 • renske
  30 oktober 2014 om 20:26

  In Bretagne bakken ze de pannenkoek en doen er dan tomaat, kipfilet/ham, kaas, paprika, courgettes (welke topping je wilt) er in, doen er dan nog een ei op (op de topping, net alsof je een ei gaat bakken), vouwen er een pakketje van (randen naar binnen zodat het een vierkant pakketje wordt). Wachten totdat het ei gestolt is en aanvallen!

 • Els
  14 oktober 2014 om 16:50

  Ik ga zo ook boekweitmeel gebruiken voor de pannekoeken.Eerste x dat ik dit meel gebruik dus goed om te lezen dat ik er wat extra eiwit aan toe kan voegen voor de luchtigheid. Zelf vinden ze het hier heerlijk als ik ook nog wat kaneel door het beslag doe. ( flinke theelepel )
  Ben benieuwd!!

 • Tika
  11 oktober 2014 om 21:12

  Ik ben ook fan van pannenkoeken, ga morgen met boekweitmeel proberen. Nu eet ik meestal met havermout: 50gr havermout, 1 banaan, 1 ei, rozijnen, theelepeltje bakpoeder, kaneel, een beetje honing en dan aanvullen met melk of water tot een consistentie die je fijn vind (ik houd zelf van redelijk dun). Zijn echt heeeerlijk en nog gezond ook :D

 • Ingi
  7 oktober 2014 om 13:23

  het hoeft niet speciek met 'melk', ik gebruik gewoon water :)
  boekweitmeel, water , iets zout, zuiveringszout ( i.p.v. ei daar ik veganistisch leef)
  ik doe 3 delen water op 1 deel meel
  je kan er wat vannillesuiker in doen
  ach je kan zo varieren als je wilt
  ipv bakingsoda kan je ook banaan prakken

 • Ingi
  7 oktober 2014 om 13:21

  het hoeft niet speciek met 'melk', ik gebruik gewoon water :)
  boekweitmeel, water , iets zout, zuiveringszout ( i.p.v. ei daar ik veganistisch leef)
  je kan er wat vannillesuiker in doen
  ach je kan zo varieren als je wilt
  ipv bakingsoda kan je ook banaan prakken

 • Pauline
  26 september 2014 om 12:14

  Natuurlijk. Mijn favo is met gebakken appeltjes en rozijnen.

 • Amber
  25 september 2014 om 17:08

  Hoi Pauline!
  Wat een heerlijk recept lijkt mij, ik ga het eens proberen!
  Ik wil graag een week zonder brood en dus tarwe proberen om te kijken of ik daardoor meer energie krijg en wat vitter wordt, aangezien ik vaak moe ben. Kan je deze pannenkoeken ook voor 's ochtends gebruiken? En met wat voor toppings?
  Groetjes, Amber

 • Jeannette
  7 september 2014 om 07:49

  Leuke site! Ik ben lactose intolerant, dus kan geen zuivel verdragen. Ik maak vaak boekweitpannenkoeken, gewoon met water uit de kraan en een beetje zout. Dat is alles, ook geen eieren of zo. Dit recept komt uit Frankrijk. Net zoveel water toevoegen aan het boekweitmeel totdat het beslag lekker soepel over de pan uitrolt. De pan met de olie moet wel door en door heet zijn! Anders gaat het beslag plakken. Ik eet de boekweitpannenkoek graag met sla en tomaat er tussen. Hartige vulling vind ik bij boekweit het lekkerste.

 • Karen
  5 september 2014 om 19:39

  leuke site, heerlijke recepten!

 • Rob
  30 augustus 2014 om 08:16

  Het verschil is inderdaad dat het geen graan is. het bevat ook minder giftige stoffen (graan wil niet gegeten worden) en ook belangrijk voor mensen met PDS: het is fodmap-laag

 • PaulusV
  22 augustus 2014 om 19:15

  een flinke theelepel bakpoeder door het beslag geeft ook lekker luchtige pannenkoeken.

 • Wil
  21 augustus 2014 om 10:54

  Pauline, we hebben de boekweitpannenkoeken naar jouw recept gistere gegeten. Nog lekkerder dan gewone pannenkoeken met tarwe. Overigens willen wij minder tarwe omdat de tarwekorrel bestraald wordt en heftig gemanipuleerd is, en nog maar 45% voedingswaarde heeft. De rest is rotzooi waar je lichaam niks mee doet, zelfs heel vervelende stofjes in je hersenen zet.

 • Hans
  6 augustus 2014 om 12:20

  hoeveel is dat nou ? 0,ltr 6 melk voor boekweitpannenkoeken.

 • jacomina
  30 juli 2014 om 16:25

  Goede tip. Dank! Ga het eens proberen.

 • Pauline
  29 juli 2014 om 18:57

  Ja alleen als ik wraps wil maak ik ze met water.

 • Tessa
  28 juli 2014 om 13:28

  :-) Ik zoek dit recept elke week weer even op voor mijn lading pannenkoeken die ik de hele week verorber; koud, warm, hartig, zoet, lekker!

 • jacomina
  28 juli 2014 om 11:39

  Ik lees tips van mensen over hartige vullingen. Zijn boekweitpannenkoeken een goed ZL alternatief voor kant en klare wraps uit de winkel?

 • Pauline
  24 juli 2014 om 10:02

  Ja dat gaat heel goed :)

 • ann willemen
  22 juli 2014 om 13:18

  Hallo Pauline

  Als je minder pannenkoeken wil maken, zeg de helft minder, mag je dan gewoon alle ingrediënten door twee delen?
  En zo ja, geldt dat dan voor alle recepten?


  Groet
  Ann

 • Sanne
  4 juli 2014 om 18:30

  Annemiek: snap wat je bedoelt. Maar het is heel goed om eens geen tarwe te eten aangezien we het al onderhand meerdere keren per dag, elke dag, eten! Of je er nou gevoelig voor bent of niet, variatie is het gezondst! :)

 • Wendy
  2 juli 2014 om 19:59

  Heerlijk recept weer! Ik vind luchtige pannenkoeken ook altijd lekkerder en klop daarom 1 extra eiwit door het beslag. Bij het bakken wordt het dan lekker luchtig. Appel, rozijnen en kaneel is mijn favoriet :)

 • Nicole
  2 juli 2014 om 16:05

  Ik heb vandaag boekweitmeelpannekoeken gemaakt met sojamelk, banaan en gemalen kokos, blanke rozijnen en palmsuikerstroop! Ook ZLP en heel lekker. Bedankt voor de juiste verhoudingen Pauline. Het boekweitmeel is iets "droger", dus wat meer melk en een eitje extra door het beslag dan bij gewoon tarwemeel. ZLP eten bevalt me erg goed! Geen zoete vreetbuien meer

 • Pauline
  1 juli 2014 om 17:45

  Dat klopt helemaal, plus dat het minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Iets waar ik zelf vrij gevoelig voor ben.

 • Pauline
  1 juli 2014 om 17:43

  Het is wel iets anders inderdaad, net iets minder luchtig dan tarwebloem.

 • Pauline
  1 juli 2014 om 17:43

  Sounds like a good plan, dankjewel voor het delen!

 • Linda
  1 juli 2014 om 10:15

  Hi Pauline, mijn topping van de boekweit s vaak met geitenkaas, avocado, zongedroogde tomaat, rucola en gerookte zalm. Een toppertje, is misschien ook iets voor jou. Groeten, Lin

 • Annemarie
  1 juli 2014 om 09:29

  Is de smaak heel anders door dat boekweitmeel? Ik vind boekweit altijd een beetje muf?

 • annemiek
  30 juni 2014 om 22:30

  maar dat geeft geen antwoord op de vraag waarom boekweitmeel gezonder is dan tarwemeel.
  Voor mensen met coeliakie is glutenvrij eten een medicijn. Voor mensen zonder medische noodzaak om glutenvrij te eten is dat niet per se gezonder.
  Boekweitmeel van Koopmans is trouwens niet glutenvrij.

 • lizet
  30 juni 2014 om 21:07

  Boekweit is een kruidachtige plant en geen graan en bevat dus geen gluten en daardoor zijn deze pannenkoeken geschikt voor mensen met coeliakie
  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/boekweit.aspx

 • Cindy
  30 juni 2014 om 20:00

  Dat ziet er heerlijk uit. Ik zal eens gaan kijken naar boekweitmeel.

 • Nicole
  30 juni 2014 om 18:12

  Net gegeten, maar nu ik dit zie krijg ik weer trek!

 • Manon
  30 juni 2014 om 18:01

  Haha, ik heb net twee (gewone) pannenkoeken op. Ben er ook verslaafd aan, heerlijk!

 • Diandra
  30 juni 2014 om 17:33

  Mag ik vragen met welke bedoeling je boekweitmeel gebruikt ipv tarwemeel? Puur voor de smaak? De voedingswaarden zijn namelijk vrijwel gelijk..

 • MySimplySpecial
  30 juni 2014 om 17:18

  Dat ziet er heerlijk uit, nu heb ik ook trek in pannenkoeken!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST