plaattaart met courgette

Plaattaart met courgette

Stiekem maakte ik deze plaattaart met courgette al vorig jaar. Maar voordat ik het wist was het herfst en was het te laat om dit zomerse recept met jullie te delen. Ik heb voor dit bugetrecept een grote rol bladerdeeg gebruikt, die je in het koelvak van de supermarkt vindt. Ik vind dat echt een uitvinding, want ik ben dol op bladerdeeg en hoe handig is het, dat het in grote lappen verkrijgbaar is.

Ik heb een gele courgette gebruikt, puur omdat dit er extra leuk uit ziet. Maar je kunt natuurlijk net zo goed een groene courgette gebruiken, want de gele versie is niet altijd en overal verkrijgbaar. Als je niet van feta houdt kun je dit vervangen door geitenkaas of belegen kaas, net wat je zelf lekker vindt. En met een lekkere frisse salade erbij, heb je binnen een handomdraai een lekkere en goedkope maaltijd op tafel.

plaattaart met courgette

Ingrediënten voor 4 personen | Budget € 3,90
1 grote lap bladerdeeg
1 courgette
1 rode ui
125 ml zure room
1 el pesto
50 gr feta
Peper en zout
Evt. verse basilcum om te garneren

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 225 graden. (Hetelucht)

Rol het bladerdeeg uit en leg dit op een bakplaat. Als het goed is zit er bakpapier onder het deeg.

Meng de zure room met de pesto en breng dit op smaak met wat peper en zout.

Smeer het bladerdeeg in met de pestospread.

Was de courgette en schaaf er met een kaasschaaf dunne plakken van. Leg deze op de plaattaart.

Snij de rode ui in halve ringen en verdeel deze over de courgettelinten.

Verkruimel tenslotte wat feta over de plaattaart en vouw de randjes naar binnen. Je kunt de randjes eventueel bestrijken met een losgeklopte eidooier of een scheutje melk.

Bak de bladerdeegtaart in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Garneer de hartige taart eventueel met wat verse basilicum.

plaattaart met courgetteOn a Budget: Maaltijden voor 4 personen, (2 volwassenen en 2 kinderen) voor maximaal €6,00. excl. kruiden, olijfolie en basis ingrediënten.

De rollende keukens 2014
Tabouleh van bloemkool
Bewaar
24 Comments
 • San

  16 september 2016 at 12:22 Beantwoorden

  Bij mij blijft het deeg in het midden altijd zacht en slap. Ben ik de enige die daar last van heeft?

  • Pauline

   19 september 2016 at 13:42 Beantwoorden

   Dat komt waarschijnlijk omdat hij dan nog niet gaar genoeg is. Iets langer in de oven wil wel helpen.

 • Nicole

  1 juni 2015 at 19:53 Beantwoorden

  Het was erg lekker! Ik heb er gehakt bij gedaan en pesto met zo’n gedroogde tomaatjes. Zeker voor herhaling vatbaar.

 • Alex

  30 maart 2015 at 20:39 Beantwoorden

  Heerlijk, als we alleen nog een verdwaalde courgette in huis hebben maak ik dit altijd – de rest wel zo’n beetje standaard in huis. En dan wordt ‘t toch nog elke keer iets verrassends lekkers!

 • Soraya

  8 oktober 2014 at 23:45 Beantwoorden

  Vorige week deze plattaart gemaakt. Überhaupt mijn eerste plattaart gemaakt, met succes.\r\n\r\nOok ik kon geen lange lap bladerdeeg vinden, maar ik heb de vellen aan elkaar geplakt zodat ik alsnog een lange lap had. \r\n\r\nDaarnaast heb ik er wat gehakt aan toegevoegd zodat het gerecht ook voor 4 volwassenen genoeg zou zijn. \r\n\r\nBedankt voor dit recept, het heeft ons allen gesmaakt!

 • Brenda

  16 augustus 2014 at 08:52 Beantwoorden

  Is de plaattaart ook een dag van tevoren te maken?

 • Suzanne

  9 juni 2014 at 16:13 Beantwoorden

  Staat in de oven!!

 • Jet

  6 juni 2014 at 13:42 Beantwoorden

  Het is een heerlijk recept Pauline, gisteren heb ik het gemaakt. Alleen kon ik geen grote lap bladerdeeg vinden bij de supermarkt, dus ik heb 10 kleine velletjes uitgerold en zodoende had ik 2 kleinere formaten. Op 1 had ik nog wat tomaatjes gedaan en een blikje tonijn. Erg lekker. Met een tomatensoep vooraf hadden we weer een prima maaltijd en tevreden gezichten aan tafel.

 • ElsaR

  5 juni 2014 at 13:40 Beantwoorden

  Hummm lekker!

 • cheyenne

  4 juni 2014 at 22:49 Beantwoorden

  hmm dit ziet er heerlijk uit zeg! ga ik snel eens maken :)\r\nxo, cheyenne

 • Elza

  4 juni 2014 at 22:25 Beantwoorden

  Lijkt me lekker! De zure room zou ik vervangen door crème fraîche, omdat dat goedkoper en wat vetter is, en daadoor naar het schijnt beter is om te verhitten.\r\n\r\nBladerdeeg op rol klinkt idd heel handig, wat mij alleen tegenhoudt is dat er plantaardig vet inzit ipv roomboter…

 • Els

  4 juni 2014 at 19:02 Beantwoorden

  Dit is zo lekker! ik maak ook vaak plaattaart met mozzarella, pesto, tomaat en basilicum, ook heerlijk:) Die foto is echt een plaatje trouwens!

 • Chantal Dankfort

  4 juni 2014 at 17:29 Beantwoorden

  Mooi recept! De Turkse supermarkt heeft de gele courgette. Ik heb er ook eentje liggen, klaar om verwerkt te worden deze week! 😀

 • Suzanne

  4 juni 2014 at 15:32 Beantwoorden

  Super leuk! Zijn er indd ook opties voor de zure room of wat te gebruiken ipv bladerdeeg?

 • Stella

  4 juni 2014 at 13:35 Beantwoorden

  Ohh yum, vooral de feta in combinatie met courgette vind ik altijd erg lekker!

 • Fijn recept dit! Heel makkelijk en lekker. Bij mij staat er binnenkort ook een plaattaart op de planning.

 • Michelle

  4 juni 2014 at 12:55 Beantwoorden

  Klinkt heerlijk! Heb je ook een tip hoe ik de zure room kan vervangen (ik mag geen koemelk)?

 • MySimplySpecial

  4 juni 2014 at 12:36 Beantwoorden

  Die gele courgette ziet er inderdaad leuk uit!

 • Mieke

  4 juni 2014 at 10:01 Beantwoorden

  Wow, dat ziet er goed uit! Ik heb gele courgette nog nooit in de supermarkt gezien, waar koop jij ‘m?

  • Pauline

   4 juni 2014 at 12:55 Beantwoorden

   Hij ligt soms bij de Albert Heijn, maar je kunt natuurlijk ook gewoon groene courgette gebruiken.

 • Sarah

  4 juni 2014 at 08:50 Beantwoorden

  Dit ziet er super uit! En makkelijk te bereiden yumm!

Plaats een reactie