fbpx

Homemade Falafel

falafel recept

Homemade Falafel

Al eerder plaatste ik een recept voor falafel op mijn blog, alleen deze keer deed ik het ietsje anders. De vorige keer gebruikte ik gemakshalve kikkererwten uit blik, niets mis mee, maar de structuur van de falafel was zachter dan hij hoort te zijn. Ik kreeg een tip om gedroogde kikkererwten te gebruiken en dat heb ik nu gedaan en ik moet zeggen dat de textuur steviger is en de falafel iets meer bite heeft.

Ik bak mijn falafel altijd in de koekenpan, maar ik denk dat je deze versie ook goed kunt frituren. Eigenlijk is het net zoveel moeite als de versie met kikkererwten uit blik, alleen moet je de gedroogde erwten een nachtje laten weken in water. Dus voordat je naar bed gaat, de kikkererwten onder water zetten en dan kan je de volgende dag zelf falafel maken.

falafel recept

Ingrediënten voor 16 st.
150 gr gedroogde kikkererwten
2 tenen knoflook
0,5 chilipeper
Sap van 1 citroen
1 el bloem*
1 tl komijn
Handje peterselie
Zeezout
Olijfolie

Zo maak je het
Was de kikkererwten en laat ze minimaal 16 uur weken in ruim water. Je zult zien dat de kikkererwten het vocht opnemen en in gewicht toenemen.

Laat de kikkererwten uitlekken en stop ze in een keukenmachine. (Of gebruik een staafmixer.)

Voeg de knoflook, de chilipeper, het citroensap, komijn, een snuf zout en een handje peterselie toe en meng er een gladde massa van in je keukenmachine.

Roer de bloem erdoorheen. Is het mengsel nog te nat, voeg dan een extra lepel bloem toe.

Vorm met natte handen, balletjes ter grootte van 2 euro munt en druk ze iets plat.

Laat de falafel een half uurtje opstijven in de koelkast.

Bak de falafel in een koekenpan aan weerszijden goudbruin in wat olijfolie.

Serveer je homemade falafel in een pitabroodje met knoflooksaus en sla.

falafel recept

*Dit recept is voedselzandloper proof als je de bloem vervangt voor kikkererwtenmeel, quinoameel, of boekweitmeel.

Pauline's culi nieuws #10 De culi perslunch editie
Donna Hay Lenteweken + Winactie
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

43 Comments
 • Anne-Jolijn de Roo

  18 januari 2017 at 18:42 Beantwoorden

  Vandaag voor het eerst weer eens falafel gegeten. Het was heerlijk. De eerste dat ik falafel at zat ik op een dakterras in de zon, midden in het oude deel van Jersusalem. Dit eten brengt me elke weer terug naar die vakantie.

 • Emi

  8 januari 2016 at 17:11 Beantwoorden

  Ik heb het recept precies gevolgd, maar bij mij wordt het geen ‘gladde massa’ maar een berg brokjes waar ik geen balletjes van kan rollen… Jammer!

  • B

   21 maart 2016 at 13:51 Beantwoorden

   Hoi! Ik heb de ewrten eerst in de keukenmachine gemalen, toen werd het inderdaad niet glad. Heb het daarna in een grote kom nog eens gedaan met een staafmixer en toen lukte het wel. 🙂

 • Olga Hettema

  24 december 2015 at 10:09 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\n\r\nKlopt het dat je de geweekte kikkererwten niet hoeft te koken voordat je de falafel bereid?\r\nOp weg naar een simpele maar lekkere kerst…\r\n\r\nGroetjes, Olga

 • Stephanie

  18 augustus 2015 at 08:51 Beantwoorden

  Hoi Pauline\r\n\r\nIk vond ze erg droog. Ik heb het recept gevolgd alleen heb ik de kikkerwten met de staafmixer bewerkt. Hoe krijg ik ze smeuiger? \r\ngroeten Stephanie

 • CA

  22 mei 2015 at 20:59 Beantwoorden

  Heb de falafel in de oven gemaakt, en daardoor (?) was hij wat droog van binnen.. maar gezien ik nu nog 350gr gedroogde kikkererwten heb kan ik nog eens experimenteren.. 😉 Dank je wel voor het recept!

 • Marc

  5 april 2015 at 22:25 Beantwoorden

  Lekker recept!\r\nHeb het klaargemaakt met ook wat verse koriander erdoorheen.\r\n\r\nIs er ook een manier om falafels in de oven te maken?

 • Tarek

  17 februari 2015 at 13:03 Beantwoorden

  Hi Paulinre\r\n\r\nHeel handig blog, ik hoop dat je mijn tips accepteert. Deze recept mist een ingre. gedroogde Bonen en we doen nooit bloem… ik ben een Libanees en dit gerecht komt uit middel oosten.\r\nWie problemen heeft met vastigheid, gebruik deze falafel maker:\r\nhttp://www.ebay.com/bhp/falafel-maker

  • Tonnie

   23 april 2016 at 11:52 Beantwoorden

   ik mist ook de koesbara en inderdaad wordt er geen bloem gebruikt.\r\nen zeker erg handig die falafel-maker ik heb ze ruim 30 jaar geleden in Egypte gekocht en ik gebruik ze nog steeds.

 • Nadia Deserman

  12 februari 2015 at 09:08 Beantwoorden

  Hi Pauline,\r\n\r\nJe blog is echt super, ik lees altijd met veel plezier en maak ook regelmatig een recept.\r\nMaar weet je waar ik wel een beetje kromme tenen van krijg? Dat je altijd schrijft dat je eten ergens in “stopt”. Misschien is dit typisch Gronings..? Maar in het west DOE je eten ergens in. \r\n\r\nMisschien vind je het onzin, maar ik blijf in ieder artikel hangen op dat woord.\r\n\r\nVoor de rest, keep up the good work.\r\n\r\nGroetjes Nadia

 • Hans

  9 februari 2015 at 16:23 Beantwoorden

  Hoi Pauline.\r\nHeb gisteren je falafel recept geprobeerd, maar ze vallen uit elkaar, en ze nemen zoveel olie op, dat mijn olie op een gegeven moment op was. Gebruik ik te weinig bloem of heb ik de kikkererwten niet lang genoeg laten uitlekken. Gr hans

 • Jessica

  12 januari 2015 at 18:34 Beantwoorden

  Super lekker recept! Gister mini falafel burgertjes met dit recept gemaakt. Ik vond ze alleen iets aan de droge kant.. is daar een goede oplossing voor?

 • Niels

  26 oktober 2014 at 09:45 Beantwoorden

  Ik heb gisteren voor het eerst falafel gemaakt, volgens een “traditioneel” recept. Helemaal groen van de peterselie en koriander. Ik weet nu zeker dat ik koriander echt niet lekker vind.\r\n\r\nIk zoek nu een alternatief zonder koriander en ga jouw recept vandaag proberen. Ik doe er trouwens wel een uitje bij, zie ik in de meeste falafel recepten ook staan.

  • Ria

   8 december 2014 at 12:29 Beantwoorden

   Ik zelf hou erg van koriander, neem in plaats van koriander dan platte peterselie, heeft meer smaak, goede vervanger van koriander.

 • Laura

  13 oktober 2014 at 17:59 Beantwoorden

  Is het erg als ze langer in de koelkast staan?\r\nIk maak er ook zelf wraps bij en door omstandigheden duurt dat wat langer, en deze moeten ook half uurtje staan

  • Pauline

   14 oktober 2014 at 11:18 Beantwoorden

   Nee joh dat is geen enkel probleem. Take your time!

 • Ano

  17 september 2014 at 17:14 Beantwoorden

  Is bakpoeder niet noodzakelijk?

 • Evi

  28 mei 2014 at 15:41 Beantwoorden

  Hoeveel gram kikkererwten heb je nodig als je kant en klare hebt?

  • Pauline

   29 mei 2014 at 13:50 Beantwoorden

   Uit blik bedoel je? Dan gebruik je een dubbele hoeveelheid.

 • Eline

  26 mei 2014 at 15:47 Beantwoorden

  Dit recept ga ik zeker een keer uit proberen. Ook vrij standaard ingrediënten die in elke supermarkt wel te vinden zijn.\r\nIk vroeg me af.. Zou je de falafel ook kunnen invriezen? Voor of na het bakken? Dan heb ik wat op voorraad.

  • Pauline

   26 mei 2014 at 16:46 Beantwoorden

   Oeh ik denk het haast wel! Anders probeer je er eerst even een paar. Laat je weten of het gelukt is?

   • Silvia

    13 juli 2014 at 17:43 Beantwoorden

    Invriezen kan prima, doe ik vaak. 🙂

 • Bo

  14 mei 2014 at 20:03 Beantwoorden

  Je hoeft eigenlijk helemaal geen bloem te gebruiken! ik laat dit gewoon weg, werkt prima! Helemaal VZP dus!

 • Marijk

  22 april 2014 at 00:20 Beantwoorden

  Maar zonder pitabroodje neem ik aan?? Anders is het toch niet voedelzandloper proof ??

  • Pauline

   22 april 2014 at 14:11 Beantwoorden

   Het pitabroodje is niet VZL proof nee, de falafel wel. Die overigens ook heerlijk is op een salade.

 • Walter

  20 april 2014 at 23:13 Beantwoorden

  Walter \r\n16 april 2014 22:30\r\nMooi recept. Ik gebruik zelf deze combinatie van kruiden. Ook erg lekker,\r\nFalafelpasta (bij voorkeur een dag van tevoren maken)\r\n1 kg kikkererwten (blik)\r\n2 sneetjes witbrood (bruin kan ook) zonder korst\r\n4 el bloem\r\n4 tenen knoflook\r\n2 eieren\r\n2 uien in blokjes gesneden\r\n8 el peterselie fijngehakt\r\n1 el kurkuma\r\n1 el komijn\r\n2 el tahin (als je niet kan vinden kan ook zonder)\r\nPeper Ga zo door Pauline,

 • Walter

  16 april 2014 at 22:30 Beantwoorden

  Mooi recept. Ik gebruik zelf deze combinatie van kruiden. Ook erg lekker,\n\n\n\nOok heb ik een fat friendly versie staan die je gewoon kan bakken. Ga zo door Pauline,

 • Sophie

  8 april 2014 at 11:20 Beantwoorden

  Hoeveel gram zijn de geweekte kikkererwten in dit recept? Ik koop ze altijd in een potje. Groetjes, Sophie

 • Lieve

  6 april 2014 at 00:38 Beantwoorden

  Ziet er lekker uit! Ik zie zelfgemaakte falafel steeds vaker voorbijkomen de laatste tijd en moet het ook zeker eens proberen. Dat wordt vast een heel groot verschil met de gekochte falafelballetjes uit de supermarkt. Zelf ben ik vegetarisch, dus dit wordt zeker een recept om uit te proberen!

 • Kelly caresse

  5 april 2014 at 06:43 Beantwoorden

  Wat een top recept en helemaal niet moeilijk om te maken! Ik ga van de week op jacht voor kikkerwten en mijn vriend verrassen met deze vega snack voor bij het eten! 🙂

 • Andrea

  4 april 2014 at 14:15 Beantwoorden

  Weer wat geleerd. Ik dacht dat je geweekte kikkererwten altijd nog moest koken.

 • Stephanie @ Kookles Thuis

  4 april 2014 at 12:14 Beantwoorden

  Ja, zelfgemaakte falafel is echt lekker! Een beetje verse koriander erdoor maakt het nog specialer. Ik heb ook beide manieren geprobeerd (voorgekookt en geweekt) en ik vond de laatste lekkerder. Maar wat een gedoe als je geen keukenmachine hebt! Met een staafmixer gaat het niet zo makkelijk. Het zweet stond op mijn voorhoofd.\r\n\r\nMijn laatste keukenmachine kapot gemaakt met bevroren aardbeien (ik weet het.. dom!). Misschien toch maar investeren.. want dit is een lekker recept!

 • Kayleigh

  4 april 2014 at 10:21 Beantwoorden

  Ik heb nog nooit falafel gegeten maar het lijkt me wel lekker!

 • Esther - Pimpante

  4 april 2014 at 09:25 Beantwoorden

  De eigenaar van de noord-afrikaanse zaak waar ik vaak kom lachte me heel hard uit toen ik vroeg om (de voordelen van) gedroogde kikkererwten. “Bespaar je de moeite” zei hij, “het is het niet waard”. Sindsdien ben ik dus vaste afnemer van de voorgekookte kikkererwten. Maar nu ben toch verleid om hem te verbazen door de gedroogde kikkererwten op de toonbank te leggen als ik kom afrekenen.

  • Haha ik zie het al helemaal voor me! ;)\r\n\r\nMaar even een vraagje aan Pauline: moet je de kikkererwten niet nog eerst koken voor gebruik?

   • Pauline

    4 april 2014 at 11:49 Beantwoorden

    Nee dat hoeft niet, weken is voldoende. En daarna kun je ze of frituren of bakken in een koekenpan.

  • Pauline

   4 april 2014 at 11:51 Beantwoorden

   Jaa doen!

 • Laura

  4 april 2014 at 09:23 Beantwoorden

  Dit ga ik een keer proberen! Zou het ook werken als je de bloem vervangt door kikkererwtenmeel? Ik ga het dit weekend gewoon eens proberen 🙂

 • Joyce

  4 april 2014 at 08:21 Beantwoorden

  Blijven de kikkererwten dan niet te rauw? Normaal moet je die heel lang koken. En daar kun je toch ziek van worden?

  • Jessica

   8 maart 2016 at 19:34 Beantwoorden

   Ziek word je daar niet van, maar kikkererwten bevatten fytinezuur, Fytinezuur zit in noten, granen, peulvruchten en zaden. Je moet dat maar eens opzoeken. 🙂

Plaats een reactie