fbpx
Menu

Homemade Falafel

Al eerder plaatste ik een recept voor falafel op mijn blog, alleen deze keer deed ik het ietsje anders. De vorige keer gebruikte ik gemakshalve kikkererwten uit blik, niets mis mee, maar de structuur van de falafel was zachter dan hij hoort te zijn. Ik kreeg een tip om gedroogde kikkererwten te gebruiken en dat heb ik nu gedaan en ik moet zeggen dat de textuur steviger is en de falafel iets meer bite heeft.

Ik bak mijn falafel altijd in de koekenpan, maar ik denk dat je deze versie ook goed kunt frituren. Eigenlijk is het net zoveel moeite als de versie met kikkererwten uit blik, alleen moet je de gedroogde erwten een nachtje laten weken in water. Dus voordat je naar bed gaat, de kikkererwten onder water zetten en dan kan je de volgende dag zelf falafel maken.

falafel recept

Ingrediënten voor 16 st.
150 gr gedroogde kikkererwten
2 tenen knoflook
0,5 chilipeper
Sap van 1 citroen
1 el bloem*
1 tl komijn
Handje peterselie
Zeezout
Olijfolie

Zo maak je het
Was de kikkererwten en laat ze minimaal 16 uur weken in ruim water. Je zult zien dat de kikkererwten het vocht opnemen en in gewicht toenemen.

Laat de kikkererwten uitlekken en stop ze in een keukenmachine. (Of gebruik een staafmixer.)

Voeg de knoflook, de chilipeper, het citroensap, komijn, een snuf zout en een handje peterselie toe en meng er een gladde massa van in je keukenmachine.

Roer de bloem erdoorheen. Is het mengsel nog te nat, voeg dan een extra lepel bloem toe.

Vorm met natte handen, balletjes ter grootte van 2 euro munt en druk ze iets plat.

Laat de falafel een half uurtje opstijven in de koelkast.

Bak de falafel in een koekenpan aan weerszijden goudbruin in wat olijfolie.

Serveer je homemade falafel in een pitabroodje met knoflooksaus en sla.

falafel recept

*Dit recept is voedselzandloper proof als je de bloem vervangt voor kikkererwtenmeel, quinoameel, of boekweitmeel.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

46 reacties

  • Carolien
    6 juli 2019 om 13:53

    wij hebben heerlijk gegeten!

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juli 2019 om 11:48

    Wat fijn!

    Beantwoorden
  • Anne-Jolijn de Roo
    18 januari 2017 om 18:42

    Vandaag voor het eerst weer eens falafel gegeten. Het was heerlijk. De eerste dat ik falafel at zat ik op een dakterras in de zon, midden in het oude deel van Jersusalem. Dit eten brengt me elke weer terug naar die vakantie.

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 januari 2017 om 15:58

    Dat zijn mooie herinneringen :)

    Beantwoorden
  • Emi
    8 januari 2016 om 17:11

    Ik heb het recept precies gevolgd, maar bij mij wordt het geen 'gladde massa' maar een berg brokjes waar ik geen balletjes van kan rollen... Jammer!

    Beantwoorden
  • B
    21 maart 2016 om 13:51

    Hoi! Ik heb de ewrten eerst in de keukenmachine gemalen, toen werd het inderdaad niet glad. Heb het daarna in een grote kom nog eens gedaan met een staafmixer en toen lukte het wel. :)

    Beantwoorden
  • Olga Hettema
    24 december 2015 om 10:09

    Hoi Pauline,

    Klopt het dat je de geweekte kikkererwten niet hoeft te koken voordat je de falafel bereid?
    Op weg naar een simpele maar lekkere kerst...

    Groetjes, Olga

    Beantwoorden
  • Annika
    24 december 2015 om 14:02

    Dat klopt! Fijne kerst!

    Beantwoorden
  • Stephanie
    18 augustus 2015 om 08:51

    Hoi Pauline

    Ik vond ze erg droog. Ik heb het recept gevolgd alleen heb ik de kikkerwten met de staafmixer bewerkt. Hoe krijg ik ze smeuiger?
    groeten Stephanie

    Beantwoorden
  • CA
    22 mei 2015 om 20:59

    Heb de falafel in de oven gemaakt, en daardoor (?) was hij wat droog van binnen.. maar gezien ik nu nog 350gr gedroogde kikkererwten heb kan ik nog eens experimenteren.. ;-) Dank je wel voor het recept!

    Beantwoorden
  • Marc
    5 april 2015 om 22:25

    Lekker recept!
    Heb het klaargemaakt met ook wat verse koriander erdoorheen.

    Is er ook een manier om falafels in de oven te maken?

    Beantwoorden
  • Tarek
    17 februari 2015 om 13:03

    Hi Paulinre

    Heel handig blog, ik hoop dat je mijn tips accepteert. Deze recept mist een ingre. gedroogde Bonen en we doen nooit bloem... ik ben een Libanees en dit gerecht komt uit middel oosten.
    Wie problemen heeft met vastigheid, gebruik deze falafel maker:
    http://www.ebay.com/bhp/falafel-maker

    Beantwoorden
  • Tonnie
    23 april 2016 om 11:52

    ik mist ook de koesbara en inderdaad wordt er geen bloem gebruikt.
    en zeker erg handig die falafel-maker ik heb ze ruim 30 jaar geleden in Egypte gekocht en ik gebruik ze nog steeds.

    Beantwoorden
  • Nadia Deserman
    12 februari 2015 om 09:08

    Hi Pauline,

    Je blog is echt super, ik lees altijd met veel plezier en maak ook regelmatig een recept.
    Maar weet je waar ik wel een beetje kromme tenen van krijg? Dat je altijd schrijft dat je eten ergens in "stopt". Misschien is dit typisch Gronings..? Maar in het west DOE je eten ergens in.

    Misschien vind je het onzin, maar ik blijf in ieder artikel hangen op dat woord.

    Voor de rest, keep up the good work.

    Groetjes Nadia

    Beantwoorden
  • Mien
    14 maart 2017 om 20:16

    Zeikerd!!

    Beantwoorden
  • Janneke Abbink
    16 juli 2019 om 13:51

    Dan lees je er toch lekker over heen meid. Dit wordt door bijna heel Nederland gebruikt dus doe niet zo moeilijk zeg.

    Beantwoorden
  • Hans
    9 februari 2015 om 16:23

    Hoi Pauline.
    Heb gisteren je falafel recept geprobeerd, maar ze vallen uit elkaar, en ze nemen zoveel olie op, dat mijn olie op een gegeven moment op was. Gebruik ik te weinig bloem of heb ik de kikkererwten niet lang genoeg laten uitlekken. Gr hans

    Beantwoorden
  • Jessica
    12 januari 2015 om 18:34

    Super lekker recept! Gister mini falafel burgertjes met dit recept gemaakt. Ik vond ze alleen iets aan de droge kant.. is daar een goede oplossing voor?

    Beantwoorden
  • Niels
    26 oktober 2014 om 09:45

    Ik heb gisteren voor het eerst falafel gemaakt, volgens een "traditioneel" recept. Helemaal groen van de peterselie en koriander. Ik weet nu zeker dat ik koriander echt niet lekker vind.

    Ik zoek nu een alternatief zonder koriander en ga jouw recept vandaag proberen. Ik doe er trouwens wel een uitje bij, zie ik in de meeste falafel recepten ook staan.

    Beantwoorden
  • Ria
    8 december 2014 om 12:29

    Ik zelf hou erg van koriander, neem in plaats van koriander dan platte peterselie, heeft meer smaak, goede vervanger van koriander.

    Beantwoorden
  • Laura
    13 oktober 2014 om 17:59

    Is het erg als ze langer in de koelkast staan?
    Ik maak er ook zelf wraps bij en door omstandigheden duurt dat wat langer, en deze moeten ook half uurtje staan

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 oktober 2014 om 11:18

    Nee joh dat is geen enkel probleem. Take your time!

    Beantwoorden
  • Ano
    17 september 2014 om 17:14

    Is bakpoeder niet noodzakelijk?

    Beantwoorden
  • Evi
    28 mei 2014 om 15:41

    Hoeveel gram kikkererwten heb je nodig als je kant en klare hebt?

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 mei 2014 om 13:50

    Uit blik bedoel je? Dan gebruik je een dubbele hoeveelheid.

    Beantwoorden
  • Eline
    26 mei 2014 om 15:47

    Dit recept ga ik zeker een keer uit proberen. Ook vrij standaard ingrediënten die in elke supermarkt wel te vinden zijn.
    Ik vroeg me af.. Zou je de falafel ook kunnen invriezen? Voor of na het bakken? Dan heb ik wat op voorraad.

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 mei 2014 om 16:46

    Oeh ik denk het haast wel! Anders probeer je er eerst even een paar. Laat je weten of het gelukt is?

    Beantwoorden
  • Silvia
    13 juli 2014 om 17:43

    Invriezen kan prima, doe ik vaak. :)

    Beantwoorden
  • Bo
    14 mei 2014 om 20:03

    Je hoeft eigenlijk helemaal geen bloem te gebruiken! ik laat dit gewoon weg, werkt prima! Helemaal VZP dus!

    Beantwoorden
  • Marijk
    22 april 2014 om 00:20

    Maar zonder pitabroodje neem ik aan?? Anders is het toch niet voedelzandloper proof ??

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 april 2014 om 14:11

    Het pitabroodje is niet VZL proof nee, de falafel wel. Die overigens ook heerlijk is op een salade.

    Beantwoorden
  • Walter
    20 april 2014 om 23:13

    Walter
    16 april 2014 22:30
    Mooi recept. Ik gebruik zelf deze combinatie van kruiden. Ook erg lekker,
    Falafelpasta (bij voorkeur een dag van tevoren maken)
    1 kg kikkererwten (blik)
    2 sneetjes witbrood (bruin kan ook) zonder korst
    4 el bloem
    4 tenen knoflook
    2 eieren
    2 uien in blokjes gesneden
    8 el peterselie fijngehakt
    1 el kurkuma
    1 el komijn
    2 el tahin (als je niet kan vinden kan ook zonder)
    Peper Ga zo door Pauline,

    Beantwoorden
  • Walter
    16 april 2014 om 22:30

    Mooi recept. Ik gebruik zelf deze combinatie van kruiden. Ook erg lekker,\n\n\n\nOok heb ik een fat friendly versie staan die je gewoon kan bakken. Ga zo door Pauline,

    Beantwoorden
  • Sophie
    8 april 2014 om 11:20

    Hoeveel gram zijn de geweekte kikkererwten in dit recept? Ik koop ze altijd in een potje. Groetjes, Sophie

    Beantwoorden
  • Lieve
    6 april 2014 om 00:38

    Ziet er lekker uit! Ik zie zelfgemaakte falafel steeds vaker voorbijkomen de laatste tijd en moet het ook zeker eens proberen. Dat wordt vast een heel groot verschil met de gekochte falafelballetjes uit de supermarkt. Zelf ben ik vegetarisch, dus dit wordt zeker een recept om uit te proberen!

    Beantwoorden
  • Kelly caresse
    5 april 2014 om 06:43

    Wat een top recept en helemaal niet moeilijk om te maken! Ik ga van de week op jacht voor kikkerwten en mijn vriend verrassen met deze vega snack voor bij het eten! :)

    Beantwoorden
  • Andrea
    4 april 2014 om 14:15

    Weer wat geleerd. Ik dacht dat je geweekte kikkererwten altijd nog moest koken.

    Beantwoorden
  • Stephanie @ Kookles Thuis
    4 april 2014 om 12:14

    Ja, zelfgemaakte falafel is echt lekker! Een beetje verse koriander erdoor maakt het nog specialer. Ik heb ook beide manieren geprobeerd (voorgekookt en geweekt) en ik vond de laatste lekkerder. Maar wat een gedoe als je geen keukenmachine hebt! Met een staafmixer gaat het niet zo makkelijk. Het zweet stond op mijn voorhoofd.

    Mijn laatste keukenmachine kapot gemaakt met bevroren aardbeien (ik weet het.. dom!). Misschien toch maar investeren.. want dit is een lekker recept!

    Beantwoorden
  • Kayleigh
    4 april 2014 om 10:21

    Ik heb nog nooit falafel gegeten maar het lijkt me wel lekker!

    Beantwoorden
  • Esther - Pimpante
    4 april 2014 om 09:25

    De eigenaar van de noord-afrikaanse zaak waar ik vaak kom lachte me heel hard uit toen ik vroeg om (de voordelen van) gedroogde kikkererwten. "Bespaar je de moeite" zei hij, "het is het niet waard". Sindsdien ben ik dus vaste afnemer van de voorgekookte kikkererwten. Maar nu ben toch verleid om hem te verbazen door de gedroogde kikkererwten op de toonbank te leggen als ik kom afrekenen.

    Beantwoorden
  • Farah - Food and other Friends
    4 april 2014 om 11:09

    Haha ik zie het al helemaal voor me! ;)

    Maar even een vraagje aan Pauline: moet je de kikkererwten niet nog eerst koken voor gebruik?

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 april 2014 om 11:49

    Nee dat hoeft niet, weken is voldoende. En daarna kun je ze of frituren of bakken in een koekenpan.

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 april 2014 om 11:51

    Jaa doen!

    Beantwoorden
  • Laura
    4 april 2014 om 09:23

    Dit ga ik een keer proberen! Zou het ook werken als je de bloem vervangt door kikkererwtenmeel? Ik ga het dit weekend gewoon eens proberen :-)

    Beantwoorden
  • Joyce
    4 april 2014 om 08:21

    Blijven de kikkererwten dan niet te rauw? Normaal moet je die heel lang koken. En daar kun je toch ziek van worden?

    Beantwoorden
  • Jessica
    8 maart 2016 om 19:34

    Ziek word je daar niet van, maar kikkererwten bevatten fytinezuur, Fytinezuur zit in noten, granen, peulvruchten en zaden. Je moet dat maar eens opzoeken. :-)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen