Hoe kook je het perfecte ei?

Hoe kook je het perfecte ei?

Hoe wil jij je ei het liefst? Ik heb hem het liefst zachtgekookt, met een nog lopende dooier. Het eiwit moet goed gestold zijn, want zacht eiwit daar gruwel ik van. Maar hoe kook je het perfecte ei? Ik houd meestal zo’n 6 minuten aan, dan is hij voor mij perfect. Het is meer een kwestie van gevoel.

Hoe kook je het perfecte ei?

Getest

In deze blog laat ik je zien hoe je het perfect ei kookt. Een aantal dingetjes waar je op moet letten:

  • Ik gebruikte eieren in de maat M.
  • De eieren zijn op kamertemperatuur. Als je koelkast eieren gebruikt mag je er 2 minuten bij optellen.
  • Ik heb eerst water gekookt in de waterkoker, dus de eieren gaan rechtstreeks het gekookte water in.
Hoe kook je het perfecte ei?

Het perfecte ei koken

4 minuten
Een zacht gekookt ei, waarvan de dooier nog volledig vloeibaar is. Het binnenste gedeelte van het eiwit is ook nog vloeibaar, de buitenkant is gestold. Zodra je deze openbreekt spat hij uiteen. Voor mij persoonlijk te zacht.

6 minuten
Een medium gekookt ei. De dooier is lopend en het eiwit is volledig gestold. Op deze manier eet ik mijn ei het liefst. Je kunt er plakjes van snijden, maar het eigeel loopt er dan wel uit.

8 minuten
Een hard gekookt ei. De eidooier is grotendeels lichtgeel verkleurd. Dit ei is helemaal hard en ideaal om te gebruiken voor gevulde eieren. Ook kun je hier perfecte plakjes van maken, die geheel in tact blijven. Gewoon zo als eitje voor op brood vind ik hem persoonlijk te hard.

10 minuten
Een doorgekookt ei. De eidooier en het eiwit zijn hard, de randen zijn nog net niet blauw geworden. Hij kan nog net voor een eiersalade maar veel langer zou ik hem niet koken.

Hoe eet jij je ei het liefste?

Hoe kook je het perfecte ei?

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in