Menu

Hoe kook je het perfecte ei?

Hoe wil jij je ei het liefst? Ik heb hem het liefst zachtgekookt, met een nog lopende dooier. Het eiwit moet goed gestold zijn, want zacht eiwit daar gruwel ik van. Maar hoe kook je het perfecte ei? Ik houd meestal zo’n 6 minuten aan, dan is hij voor mij perfect. Het is meer een kwestie van gevoel.

hoe kook je een ei

In deze blog laat ik je zien hoe je het perfect ei kookt. Een aantal dingetjes waar je op moet letten:

 • Ik gebruikte eieren in de maat M.
 • De eieren zijn op kamertemperatuur.
 • Ik heb eerst water gekookt in de waterkoker, dus de eieren gaan rechtstreeks het gekookte water in.

hoe kook je een ei

Met dit als resultaat:

4 minuten
een zacht gekookt ei
Een zacht gekookt ei, waarvan de dooier nog volledig vloeibaar is. Het binnenste gedeelte van het eiwit is ook nog vloeibaar, de buitenkant is gestold. Zodra je deze openbreekt spat hij uiteen. Voor mij persoonlijk te zacht.

6 minuten
hoelang kook je een ei
Een medium gekookt ei. De dooier is lopend en het eiwit is volledig gestold. Op deze manier eet ik mijn ei het liefst. Je kunt er plakjes van snijden, maar het eigeel loopt er dan wel uit.

8 minuten
een hard gekookt ei
Een hard gekookt ei. De eidooier is grotendeels lichtgeel verkleurd. Dit ei is helemaal hard en ideaal om te gebruiken voor gevulde eieren. Ook kun je hier perfecte plakjes van maken, die geheel in tact blijven. Gewoon zo als eitje voor op brood vind ik hem persoonlijk te hard.

10 minuten
DSC_0023 14.29.00
Een doorgekookt ei. De eidooier en het eiwit zijn hard, de randen zijn nog net niet blauw geworden. Hij kan nog net voor een eiersalade maar veel langer zou ik hem niet koken.

Hoe eet jij je ei het liefste?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

31 reacties

 • Pauline
  23 augustus 2018 om 09:50

  Hangt er ook vanaf of je eieren op kamertemperatuur gebruikt, of zoals ik doe uit de koelkast.

 • Miranda de Voogd
  20 augustus 2018 om 19:48

  Het ei op laatste foto komt niet overeen met 10 minuten koken. Meer met 6 minuten koken. Een gedeelte van de dooier is nog bijna zacht. Een ei dat 10 minuten gekookt heeft ziet er duidelijk anders uit. de dooier is dan geheel stevig gekookt.

 • Pauline
  26 april 2018 om 12:12

  geheel :)

 • Pjeir
  25 april 2018 om 13:28

  Zijn de eieren geheel of half onder water?

 • Pjeir
  25 april 2018 om 13:25

  ZIJN DE EIREN GEHEEL OF HALF ONDER WATER.

 • Monica
  18 augustus 2014 om 13:38

  Mooie foto's. Ik wil mijn roggel zo dun mogelijk maar het wit moet gestold zijn want blubber wit vind ik vies. Ik heb mijn eieren in de koelkast en doe ze in kokend water. Doordat ze ze koud zijn duurt het even voor het water weer kookt. Bij m eieren 5 minuten nadat het water opnieuw kookt. Bij L eieren meestal 6 minuten, maar..... het werkt vaak maar lang niet altijd en dat is vreemd maar jammer. Wellicht moet ik toch eens en apparaatje ervoor aanschaffen. Mooi artikel!

 • Jet
  24 april 2014 om 15:03

  Handig artikel en mooie foto's (zoals altijd :D).
  Als tip wil ik nog geven: een eierkoker!

  Voor een tientje heb je het ding in huis, eieren worden eigenlijk altijd goed en je hebt er geen omkijken naar.
  Misschien een stomme tip maar ik kom regelmatig mensen tegen die niet van het bestaan van dit apparaat afweten.

 • Cindy
  20 april 2014 om 20:49

  Als je warm water in je pannetje doet uit de kraan de eieren er direct in en tien min aanhoud dan is je eitje precies goed. Geen gedoe met voorkoken, opletten enzovoort. :-)

 • ZONDERZOOI
  19 april 2014 om 21:51

  Wat een leuk artikel! Ik ben zelf soms zo'n kluns met eieren, mijn zachtgekookte eieren zijn altijd iets té zacht waardoor ze tijdens het pellen alweer uit mijn hand floepen. Volgende keer iets ietsje langer koken..

 • Pauline
  19 april 2014 om 20:22

  Meerdere tegelijk. En het water is al gekookt dus zit direct tegen het kookpunt aan.

 • Pauline
  19 april 2014 om 20:18

  Haha. Een scheutje azijn wil wel eens helpen ;)

 • Pauline
  19 april 2014 om 20:15

  Langer want die zijn kouder ;)

 • Barbara
  19 april 2014 om 12:10

  Wat een leuk artikel zeg, ik ga voor de 4 minuten nog lekker blubberig, mjammie, hard gekookte eieren krijg ik meer een brok van in de keel en slik zo moeilijk weg, dus van de 4 minuten gekookt kan ik er meer op met de pasen ;-)

 • Britt
  18 april 2014 om 23:45

  Leuk en handig artikel!
  Vraagje, hoe zit het met eieren uit de koelkast? Moeten die juist langer of korter?

 • Ank
  18 april 2014 om 18:48

  Hoe voorkom je dat de eieren gaan barsten tijdens het koken. Zeg altijd boe tegen ze voordat ze in de pan gaan, maar werkt niet altijd ;-)

 • Mariel
  18 april 2014 om 18:00

  Ik hou ook van zachtgekookte eitjes. Wij hebben zo'n eitje die je in het water erbij doet waarop je kan zien hoever je ei gekookt is. Ideaal en werkt echt handig! Je vindt ze bij de Blokker en Kruidvat voor een paar euro.

 • Niek
  18 april 2014 om 16:28

  Ik ga voor 7 minuten. Maar ik heb dan ook altijd maat L. Ben echt dol op een eitje. Vanmorgen nog gegeten: geroosterd zuurdesem brood, gekookt ei en schijfjes avocado. Mjam!

 • Hester
  18 april 2014 om 14:00

  Mijn man, de eierkoker hier in huis heeft nog wat vragen:
  1. Lag het ei alleen in de pan of heb je een aantal tegelijk gekookt ?
  2. Hoe lang duurde het totdat het water weer ging koken nadat je het ei, de eieren in het water hebt gelegd?
  3.

 • Pauline
  18 april 2014 om 12:29

  jaaa gruwel de gruwel

 • Ellen
  18 april 2014 om 10:57

  Ik ga voor de vier minuten. Handig artikel!

 • iooon
  18 april 2014 om 10:37

  Ik hou van kei hard gekookte eieren. Ik kook ze meestal 10 minuten. Zacht of medium vind ik ook echt niet lekker :x

 • Mireille
  18 april 2014 om 10:21

  Ik kook m'n ei precies zo. 6 minuten in gekookt water. Dat zijn de beste! :)

 • Tessa
  18 april 2014 om 09:43

  Wat een superleuk artikel! Helemaal voor pasen <3

 • MySimplySpecial
  18 april 2014 om 09:29

  Ik ga meestal voor 8 minuten!

 • Marjolein
  18 april 2014 om 09:22

  6 minuten, jum! Ik ga gelijk een eitje koken om alvast in de paas-stemming te komen ;)

 • Laura
  18 april 2014 om 09:06

  Wat een goed artikel, zeker met de foto's er zo bij! Mijn schoonouders koken ze altijd heel kort, dat het witte ook nog zacht is.. Zo smerig vind ik dat! Ik heb het eiwit het liefst helemaal hard en het eigeel half hard/half zacht :-) Dus ongeveer 6,5 minuut, haha!

 • Susanne
  18 april 2014 om 08:53

  Ik eet mn ei het liefste zoals bij de 6 minuten! Ik heb onderhand ook al mn eigen trucjes (ik denk iedereen) wel maar soms is het nog een lastig klusje! Heerlijk die eitjes!

 • Joyce
  18 april 2014 om 08:52

  Dit artikel is handig, haha! Ik kan namelijk alles koken behalve eieren, die mislukken altijd.

 • Brenda
  18 april 2014 om 08:52

  Leuk artikel :) Ik ga ook voor een ei waarbij de dooier nog een beetje loopt en het wit gestold is want ik gruwel ook (heel erg) van eiwit dat nog loopt.

  Mijn eieren bewaar ik in de koelkast, dus dan gaat de 6 minuten regel niet op denk ik. Ga dit weekend eens testen ;)

 • Miranda
  18 april 2014 om 08:48

  6 min. Medium gekookt:)

  Handig artikel, duidelijke foto's!

 • desiree
  18 april 2014 om 08:43

  Zes minuten, net zoals jij. Ga er zo lekker eentje koken.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST