Menu

Hartige scones met kaas

Voor de paasbrunch maakte ik hartige scones met kaas. Ik wilde eerst citroen scones maken met lemoncurd maar op het laatste moment heb ik dat toch weer veranderd in kaasscones. Dat is ook weer typisch mij, ik weet nooit precies wat ik ga maken en het kan zelfs een uur vantevoren nog veranderen. Ik vond dat ik al teveel zoete gerechtjes voor de brunch had, dus iets hartigs was meer dan welkom.

Ik was er zelf helemaal verrukt van en heb er aardig wat gegeten. Ze zijn het lekkerste met een beetje roomkaas met bieslook of met een lik boter. Ik had ze al een dagje van te voren gemaakt en afgebakken en vlak voor de brunch nog even opgepiept in de oven. Je kunt het ongebakken en uitgestoken deeg ook invriezen en ze dan rechtstreeks afbakken. Eenmaal afgebakken blijven ze niet zo lang lekker, maar dat maakt niet uit, want deze hartige hapjes zijn vast heel snel op.

Die mooie marmeren plank zul je nog wel vaker terug gaan zien op mijn blog. Ik heb de plank gekregen van Marlijn van Lijns Shop. Zo’n plank wordt in de patisserie vaak gebruikt om chocolade op te bewerken, maar ik vind hem perfect als ondergrond voor mijn foto’s. Mooi is hij he?

Ingrediënten voor 12 st.
250 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr koude roomboter
150 ml melk
70 gr geraspte kaas
Snuf zout
1 eidooier

Zo maak je het
Doe het bakmeel met een snuf zout in de kom van je keukenmachine. Met de hand kneden kan ook.

Snij de boter in kleine blokjes en meng dit met de bloem tot een kruimelige substantie.

Voeg dan de melk en de geraspte kaas toe en kneed er een soepel deeg van.

hartige scones

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Rol het deeg uit op je werkblad tot een dikte van ongeveer 2 cm.

hartige scones

Steek met een uitsteker de scones uit. Ik maakte ze ongeveer 5 cm groot.

Bestrijk de scones met een beetje losgeklopt eigeel en bak ze in 12 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer de hartige scones met bieslook roomkaas.

hartige scones

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

 • Een werkloze keukenprins
  1 juli 2014 om 14:39

  Net gemaakt. Ze staan af te koelen. Behalve eentje - het slachtoffer van mijn ongeduld :)
  Olivia's tip van het lepeltje bakpoeder zou ik wel toepassen voor een beter rijs-resultaat. Voor de rest: lekker! Goed recept!

 • Corinne
  27 april 2014 om 15:10

  Helaas weigerden de scones te rijzen, maar de smaak was prima (het leken meer kaaskoekjes :-))!

 • Elizabeth
  25 april 2014 om 21:55

  Er is glutenvrij zelfrijzend bakmeel van Orgran. Kun je prima scones mee bakken!

 • Petra
  25 april 2014 om 20:50

  Dit ziet er echt supersmakelijk uit....ik ben gek op scones en ook roomkaas lust ik graag...jammie!

 • Manon
  25 april 2014 om 20:18

  Dat ziet er lekker uit!

 • Kim
  25 april 2014 om 17:05

  Lijkt me heerlijk. Ik ben echt dol op hartige gerechtjes.

 • Pauline
  25 april 2014 om 15:06

  Dat ga ik eens proberen, want als een Schotse het zegt, moet het wel goed zijn :)

 • Pauline
  25 april 2014 om 15:05

  Oh dat is wel een ideetje, het komt iig in mijn maandoverzichtje naar voren :)

 • Sanne
  25 april 2014 om 14:30

  ziet er lekker uit! het lijkt me leuk om te zien welke gerechten je allemaal op de paasbrunch serveerde, kan je daar misschien een artikel over schrijven?(:

 • Susanne
  25 april 2014 om 12:05

  Oeh wat lekker! Deze ga ik als verrassing voor m'n moeder maken. Die is gek op kaas en bood-achtige dingen. Dankjewel!

 • Olivia van Rutten
  25 april 2014 om 11:25

  Ik zou je aanbevelen een theelepel bakpoeder erbij te doen en karnemelk te gebruiken. Ook moet je het deeg niet in de koelkast doen en zo plat uitrollen. Het beste is om het deeg gewoon met je handen zachtjes te pletten tot ongeveer 2 cm dikte. Ik kan dit weten want mijn moeder maakte het altijd zo (Schotse afkomst) en ik ben ermee opgegroeid. Misschien een idee om te kijken naar mijn facebookpagina Olivia's bakehouse dan kan je zien hoe ze gerezen zijn.
  vriendelijke groeten

 • Yvonne
  25 april 2014 om 11:13

  Hmm dit lijkt me heerlijk! Ik eet ook altijd liever hartig dan zoet, dus dit is een perfect recept voor mij en ga het zeker eens uitproberen:)

 • Marieke
  25 april 2014 om 09:23

  Ohh dit lijkt me echt heel lekker!

 • simone
  25 april 2014 om 08:58

  Ik hou van scones!
  Alleen sinds ik gluten vrij eet heb ik nog niet een lekker recept gegeten.
  Misschien maar een keer zondigen en deze maken :)

 • Andrea
  25 april 2014 om 08:45

  Oeh... dat ziet er lekker uit.

 • Miranda
  25 april 2014 om 08:42

  Wat een goed idee! Hartige scones. Ik ken ze alleen met zoet, met jam. Dit ga ik zeker eens maken.

  Ik vind je marmeren plank heel mooi!

 • Manon
  25 april 2014 om 08:40

  Oh dat ziet er echt lekker uittt! Ik hou van alles wat van deeg gemaakt is en ben dol op kaas (incl roomkaas). En inderdaad een mooie plaat!

 • Tessa
  25 april 2014 om 08:32

  Ik ben echt verliefd op scones! Ik kan er zoveel eten! Ik ben echt benieuwd naar deze variant, leuk om een keer te proberen :)

 • MySimplySpecial
  25 april 2014 om 08:20

  Wat een goed idee! Ze lijken me erg lekker.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.