Menu

A giant cookie

Ik wilde altijd al eens a giant cookie maken. Een reuzenkoek, nog groter dan mijn eigen hoofd. Ik zal eerlijk bekennen dat dit mijn 2e poging was, het 1e recept was mislukt. Ik had teveel boter in verhouding tot de bloem gebruikt waardoor de koek heel bros was en ietwat vet. Toch ging hij wel helemaal op, toch nog even een stukje proeven of hij echt nog niet goed was. Totdat de hele koek op was en toen moest ik wel een nieuwe maken, anders had ik geen foto.

Ik heb witte chocolade chips toegevoegd, die zijn bakvast en smelten niet in de oven. Maar je kunt natuurlijk ook bruine chocolate chips gebruiken. De koek was uiteindelijk zo groot dat hij niet eens in de trommel paste, ik moest hem dus wel in stukken breken en als hij dan toch gebroken is, gelijk maar even proeven. Maurits was er in ieder geval ook blij mee. Oh en nou niet gaan vragen of dit gezond kan, sommige dingen moet je gewoon ongezond laten, je eet er tenslotte maar één.

a giant cookie

Ingrediënten voor 1 giant cookie
100 gr koude roomboter
175 gr bloem
50 gr lichtbruine basterdsuiker
50 gr witte chocolate chips
0,5 tl baking soda
1 tl vanille extract
3 el water
Snuf zout

Zo maak je het
Doe de bloem met het zout in een kom.

Snij de koude boter in blokjes en voeg dit samen met de basterdsuiker, het vanille extract, de baking soda en de chocolate chips bij de bloem.

Kneed er met je handen, of in de keukenmachine een soepel deeg van.

Als het deeg nog te droog is, voeg je 3 el ijskoud water toe.

Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven alvast voor op 170 graden (hetelucht).

Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort het koekjesdeeg op de plaat.

a giant cookie

Spreid het deeg met je vingers uit tot een grote ronde koek van ongeveer 23 cm breed en maximaal 0,8 cm dik.

Bak de giant cookie in ongeveer 25 minuten af.

Laat de reuzenkoek afkoelen op een rooster.

a giant cookie

a giant cookie

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

40 reacties

  • Ilse
    7 augustus 2015 om 20:15

    Ik heb nu al 2 keer dit grote koekje gemaakt en beide keren met succes! Wat een heerlijke koek! Natuurlijk heb ik wel gedeeld met mijn dankbare vriendin ;)

  • Marit
    9 juli 2015 om 10:18

    Omnomnomn wat een heerlijkheid! Ik mag al blij zijn als mijn koekje de oven haalt ?

  • Sigrid
    23 juni 2015 om 17:28

    Hij komt net uit de oven en ziet er prachtig uit! :-)

  • Pauline
    17 juni 2015 om 20:22

    Jawel hoor!

  • Sigrid
    17 juni 2015 om 12:21

    Hoi Pauline,
    Ik heb nog veel witte en donkerbruine basterdsuiker, kunnen die ook? Of mengen misschien? ;-)

  • Pauline
    4 april 2015 om 15:21

    Haha dat kan wel als het je lukt. Op dezelfde manier als je koekjes bewaard, dus in een koektrommel.

  • Sandra Takes
    3 april 2015 om 11:20

    Hoi Pauline, ik heb een vraagje, kun je deze koek bewaren? Zal 3 dagen lukken? Waarschijnlijk ijdele hoop en heb ik hem voor die tijd al lang soldaat gemaakt, maar voor het idee ;)

  • Pauline
    11 maart 2015 om 12:33

    Je kunt ook een reep in stukjes hakken, dan heb je hetzelfde effect ;)

  • Sylvia
    11 maart 2015 om 05:03

    Hoi Pauline,

    Is er iets waarmee ik de witte chocolade chips kan vervangen? En dan het liefst met iets wat in de supermarkt te verkrijgen is

  • Sylvia
    11 maart 2015 om 05:01

    Hoi Pauline,

    Is er iets waarmee ik de witte chocolade chips mee kan vervangen? En dan het liefst iets wat in de supermarkt te krijgen is

  • Esther
    21 november 2014 om 14:44

    Hoi Bertie,

    Als je via Google zoekt op "baking soda" zul je versteld staan van de hoeveelheid mogelijkheden waarvoor je het kunt gebruiken! Echt heel leuk! In taart, gebak, koekjes, maar ook als schoonmaakmiddel, zachte peeling, zelfs als shampoo. Bij de toko koste het hier 1,50 euro. Succes er mee!

  • Pauline
    3 november 2014 om 12:09

    Ja dat kan prima

  • Esther Romeijn
    3 november 2014 om 10:43

    Ziet er heerlijk, ga ik zeker maken! Maar kan ik i.p.v. baking soda ook bakpoeder gebruiken?

  • Pauline
    26 juni 2014 om 10:29

    Wil ik niet weten ;)

  • Jeanne
    25 juni 2014 om 15:52

    Hahah ik moest erg lachen om je stukje tekst met de opmerking "je eet er tenslotte maar 1 van".
    Hoeveel standaard maat cookies zouden er in 1 zo'n reuzencookie gaan hihihi

  • Dineke
    12 april 2014 om 09:20

    Ik heb de 'giant cookie' gisteren gemaakt en hij is erg lekker! Bedankt voor het delen van dit lekkere recept!

  • Con leche
    9 april 2014 om 15:59

    Haha die laatste foto is geweldig, laat goed zien hoe groot dat koekje (KOEK!) eigenlijk is!

  • Pauline
    8 april 2014 om 11:20

    Ja of in het smoelenboek van de bank :)

  • Eva
    7 april 2014 om 11:09

    Ziet er echt te leuk en lekker uit!

  • Pauline
    7 april 2014 om 10:54

    Wat een leukerd he?

  • Pauline
    7 april 2014 om 10:52

    Chewy van binnen, krokant van buiten. The best of both worlds :)

  • Salma
    6 april 2014 om 23:17

    Oooh wat lekker! Ga het zeker weten maken dit weekend. Vraagje: is het een chewy of krokant koekje ?

  • Bertie
    6 april 2014 om 21:33

    Dank je wel voor je reactie. Ik heb het wel in huis maar nog nooit (durven) gebruiken. Het woord soda weerhoudt mij daarvan. Nogmaals dank.

  • Elza
    6 april 2014 om 20:53

    Hoi Bertie,
    Baking soda is natriumbicarbonaat. Het wordt vooral in Amerikaanse recepten gebruikt, bijv. in cookies zoals deze en in recepten met cacaopoeder, als rijsmiddel.
    Het is te koop bij de toko. Je kunt het ook vinden in taartdecoratiewinkels en de Jamin, maar daar is het wel duurder.

  • Dita
    6 april 2014 om 19:08

    Wat een fijne reuze koek, klinkt heerlijk! Mooie foto's ook

  • MySimplySpecial
    6 april 2014 om 15:30

    Leuk idee wat een geweldige laatste foto!

  • Ellen
    6 april 2014 om 13:33

    Super zo lust je wel een koekje van eigen deeg! Wat een blij ei! Leuk hoor.

  • Els
    6 april 2014 om 13:32

    Haha, wat leuk!! Dit wil ik ook altijd nog een keer maken, net als zo'n cookie in een pan! en dan in de oven, met zo'n bol ijs..

  • Jaimy en Laura
    6 april 2014 om 13:24

    SUper leuk!! Dit ga ik ook doen!! Bedankt voor de tip!

  • Laura
    6 april 2014 om 11:26

    Haha, helemaal mee eens: sommige dingen moeten gewoon ongezond blijven! Deze koek is inderdaad echt HUGE! :') haha! Nog wat macadamia nootjes erbij en dan is het mijn favo cookie.

  • Pauline
    6 april 2014 om 10:56

    Oh wat een teleurstelling kan dat zijn he, food must be good.

  • Pauline
    6 april 2014 om 10:55

    Hahaha jazeker, ik heb alle dvd's :)

  • Food Love and Happiness
    6 april 2014 om 10:43

    haha leuk, alleen al leuk om gewoon eens te maken en dan met vriendinnen van zo'n giant cookie te eten toch. Ik weet niet of je ook een sex and the city fan bent, maar ik moet door deze post gelijk denken aan de giant cookie taferelen van Miranda;)

  • Brenda
    6 april 2014 om 10:10

    Ik heb tot nu toe geen goede ervaring met een giant cookie. Op het vliegveld in New York kocht ik er een die ik bewaarde voor in het vliegtuig. Ik had er super veel z in in, maar hij was niet te eten! Echt een domper!

    Maar die van jou ziet er heerlijk uit, én je hebt gelijk: sommige dingen moet je gewoon lekker ongezond laten!

  • Bertie
    6 april 2014 om 10:09

    Paulien,


    Kun je mij eens uitleggen wat baking soda is, ik heb dat nog nooit gebruikt omdat ik de naam so wie so al onprettig vind. Ik hoor graag even als je er tijd voor hebt.
    Hartelijke groet, Bertie

  • Manon
    6 april 2014 om 09:50

    Ohh wat leuk zeg! Die witte chocolat chips erin lijken me goddelijk.

  • Maura - YLT
    6 april 2014 om 09:27

    WAAA die is inderdaad HUGE! Leuk die laatste foto haha dan zie je goed hoe groot 'ie is. En helemaal gelijk: dit moet gewoon ongezond haha. Je hebt zeker geen stukje meer over ;)?

  • Susanne
    6 april 2014 om 09:10

    Haha leuk die laatste foto! Iedereen zou wel zo'n grote koek willen ;) Lijkt me erg lekker maar ook heel verleidelijk om al snel te veel van te eten.

  • Tessa
    6 april 2014 om 09:03

    Hahaha geniaal! Superleuk!

  • Karin
    6 april 2014 om 08:53

    Haha, hij ziet er erg blij uit met het reuzenkoekje... euh... de reuzenkoek :-)

    Klinkt goed. Ga ik ook eens met de kleintjes hier doen. Kunnen ze vast wel waarderen!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.