Menu

Chocolade brioche

Brioche is van zichzelf als super lekker, maar deze chocolade brioche is helemaal te gek. Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat. Brioche deeg is heel nat en daardoor lijkt het alsof het gaat mislukken, maar dat gebeurd echt niet, het is gewoon een kwestie van nog langer kneden. Je kunt dit ook het beste in een keukenmachine doen.

Ik heb er een vlechtbrood van gemaakt omdat ik dat er zo mooi uit vind zien. Als vulling heb ik gesmolten chocolade gebruikt, maar je kunt ook Nutella of een andere hazelnootpasta gebruiken. Je kunt dit brood een paar dagen bewaren, maar je kunt het ook heel gemakkelijk invriezen. Maar ik gok zomaar dat dit brood de vriezer niet gaat halen, want een stukje en je bent hooked.

Leuk om te serveren tijdens de Paasbrunch en meer dan een flinke lik roomboter heeft dit brood niet nodig.

Ingrediënten voor 1 brioche
300 gr bloem
2 el suiker en 3 tl suiker
120 ml lauwe melk
1 ei op kamertemperatuur
125 gr zachte boter
7 gr gist
6 gr zout
150 gr pure chocolade

chocolade brioche

Zo maak je het
Zorg dat de melk lauwwarm is. Ik warm het altijd even op in de magnetron. Voeg de gist en 3 tl suiker bij de melk, roer het door en zet het even weg. Het mengsel begint vanzelf te borrelen.

Doe de bloem, 2 el suiker, het zout en het ei in de mengkom van je keukenmachine.

Voeg de melk toe en kneed er een soepel deeg van in de keukenmachine.

Voeg nu beetje bij beetje de zachte boter toe.

Het deeg blijft vrij nat en plakkerig. Hoe langer je kneed hoe beter het wordt. Dit kan in de machine maar ook met de hand.

Stort het deeg op een met zonnebloem olie ingevet werkblad. Je kunt ook bloem gebruiken, maar dan neemt het deeg de bloem op en wordt het steviger van structuur.

Vet je handen in met wat olie en kneed het deeg na, totdat het zicht tot een plakkerige bal vormt. Als je een bolletje deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van vliesje ontstaan.

Vet een kom in met een beetje olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.

Laat in de tussentijd de chocolade smelten. Dit kan in de magnetron maar ook au bain marie. De laatste methode is de veiligste omdat de chocolade niet kan verbranden. Laat de gesmolten chocolade vervolgens iets afkoelen.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Stort je deeg op de plaat en druk de lucht er uit. Vorm er met je handen of met een deegroller een grote rechthoek van.

Bestrijk het deeg met de gesmolten chocolade en rol hem voorzichtig op in de lengte.

Snijd de rol in de lengte doormidden en maak er een soort van vlecht van. Haal de ene helft over de andere helft, totdat je bij het einde bent. Druk de uiteindes goed aan.

Laat het gevlochten brood nogmaals 45 minuten rijzen onder een natte theedoek.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Bak de chocolade brioche na het rijzen in ongeveer 30 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer het chocolade brood met een flinke lik roomboter.

chocolade brioche

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

24 reacties

  • ZoeteUurtjes
    27 maart 2016 om 19:46

    Ik bakte deze chocolade brioche brood voor de paasbrunch
    Ik heb als vulling Nutella gebruikt
    Perfect gelukt !
    Dankjewel voor het recept

  • Pauline
    8 april 2015 om 14:21

    Ja dat klopt. het deeg kneed je in de RVS kom met de deeghaak.

  • Alena
    6 april 2015 om 15:04

    Goede middag,
    Gebruik je voor dit soort recepten ook jouw magimix pattiser? Ik heb het net aangeschaft en probeer uit te zoeken hoe je het kan gebruiken voor bakken enzo.

  • Sanne
    4 april 2015 om 17:59

    Helaas heb ik mijn paasmenu al samengesteld :( volgend jaar maar dan :) het ziet er heerlijk uit!

  • Caroline Piek
    4 april 2015 om 17:33

    Mijn vriend is van het brood bakken, dus kijk hem wel heeeel lief aan :)

  • Eline zwinenberg
    21 maart 2015 om 16:23

    Hij staat nu bij de verwarming voor de eerste rijs, ben benieuwd!

  • Pauline
    4 februari 2015 om 12:04

    Het deeg moet een klein laagje olie bevatten zodat het niet uitdroogt. Enkel de kom invetten (net zoals je met een bakblik doet) en het deeg even keren is voldoende.

  • Melinda van Dalen
    2 februari 2015 om 16:42

    Wauw wat een geweldig recept! Ik heb een vraag over de volgende regel:
    ''Vet een kom in met een beetje olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.''
    De vraag is vast heel erg blond maar ik wil het gewoon zeker weten: het is niet de bedoeling dat je het deeg in de olie laat liggen toch? Maar het deeg enkel alleen door de olie moet halen....
    Alvast bedankt voor je reactie/antwoord!

  • Pauline
    16 mei 2014 om 11:06

    Inderdaad de structuur wordt dan anders. Brioche moet echt met bloem gemaakt worden, daar wordt het zo lekker luchtig van.

  • Wendy
    15 mei 2014 om 21:54

    Kan het ook met meel ipv bloem? Of wordt de textuur dan erg anders?

  • Pauline
    20 april 2014 om 15:44

    I am so sorry

  • Anoeska
    20 april 2014 om 11:30

    Wat een heerlijk brood lijkt me dit, krijg er honger van!

  • Niek
    19 april 2014 om 22:21

    Shit. Dit had ik niet moeten lezen. *kwijl*

  • ZONDERZOOI
    19 april 2014 om 22:08

    Jammie ziet er heerlijk uit!

  • Pauline
    19 april 2014 om 20:14

    Ligt aan hoe smeuïg je pasta is.

  • Pauline
    19 april 2014 om 20:14

    Er is altijd ruimte voor chocola

  • kim
    19 april 2014 om 17:37

    Ooh wat ziet dit er heerlijk uit, deze ga ik morgen maken haha :)

  • Marloes
    19 april 2014 om 12:36

    Ziet er super lekker uit!

  • Chantal
    19 april 2014 om 10:32

    Wauw, hier loopt het water me van in de mond. Ik lees eigenlijk al je berichten en recepten naar neem nooit de tijd om te reageren..sorry. Maar dit ziet er toch wel zo heerlijk uit!
    Ons lijstje voor dw brunch is eigenlijk al vol...maar deze kunnen we er vast nog wel bij maken!!

  • MySimplySpecial
    19 april 2014 om 09:53

    Dat ziet er mooi uit!

  • Tamar
    19 april 2014 om 09:37

    Dat ziet er prachtig uit Pauline! Ff vraagje, wanneer je een chocolade of noten pasta gebruikt verwarm je die dan ook? Kan me voorstellen dat het wat makkelijker werkt wanneer de pasta een beetje vloeibaar is.

  • Susanne
    19 april 2014 om 08:51

    Brioche vind ik zoooo lekker! Alleen koop het eigenlijk nooit omdat ik weet dat ik er dan niet van af kan blijven hihi. Dit recept is wel een uitkomst want dan kan ik het gewoon iets kleiner maken!

  • Dita
    19 april 2014 om 08:48

    Oehndat ziet er heerlijk uit!

  • Kelly caresse
    19 april 2014 om 08:39

    Wauw wat een geweldig recept om wat te watertanden! Wat leuk dat je er een vlecht van gemaakt hebt, mmm

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.