fbpx
Menu

Librije’s gehaktballen

De ballen van Jonnie staan niet op de kaart, maar zijn wel vast onderdeel van de personeelsmaaltijd bij het team van De Librije. Ik heb ooit vernomen dat het geheime ingrediënt van Librije’s gehaktballen ketjap is en sindsdien voeg ik altijd een scheutje toe aan mijn gehakt mengseltje. In de Allerhande vond ik onlangs het complete recept van de ballen en ik nam de proef op de som.

Vroeger aten wij iedere week gehaktballen van mijn vader. Zijn geheime ingrediënt was Buisman koffieverbeteraar, dit gaf de ballen een lekker goudbruin laagje en een hele lekkere jus. Sindsdien had ik nog geen enkele bal gevonden die kon tippen aan die van mijn vader. Totdat ik deze maakte en sorry pap maar je moet je eerste plek nu delen met Jonnie. Als dat geen compliment is…

Ingrediënten 4 – 6 st.
400 gr rundergehakt
300 ml runderbouillon
2 kleine eieren
80 gr paneermeel
2 el grove mosterd
2 el ketjap manis
1 tl zout
1 tl cayennepeper
50 gr roomboter

Zo maak je het
Meng het gehakt met de specerijen, de mosterd, de ketjap, de eitjes en het paneermeel.

librije's gehaktballen

Is het mengsel iets te nat, voeg dan wat extra paneermeel toe. Het gehakt moet een beetje plakkerig aanvoelen.

librijes gehaktballen

Vorm met natte handen gehaktballen van het mengsel.

Laat de ballen vervolgens een half uurtje rusten in de koelkast.

Neem een grote braadpan en laat de roomboter smelten.

hoe braad ik gehaktballen

Braad de gehaktballen aan weerszijden aan tot ze goudbruin zijn.

Voeg de runderbouillon toe en laat de gehaktballen ongeveer 45 minuten garen onder een afgesloten deksel.

Librije’s gehaktballen zijn het lekkerste met een flinke lik grove mosterd.

librije's gehaktballen

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

122 reacties

 • Eef Berg
  9 juni 2019 om 21:56

  tip voor het droge balletje, stop eens een lekker koud klontje roomboter in het balletje. Ervaring: vanmiddag gemaakt lekker, maar ik had geen goede runderfond, dus behelpen met een blokje. Toen dacht ik. Een stukje chocolade! Wel een ongezoete chocolade! 100% chocolade. In Nederland moeilijk aan te komen. Gebruik ik ook wel eens om bloeddruk lager te krijgen

  Beantwoorden
 • Jan Kroesbergen
  17 mei 2019 om 11:51

  Is het niet verstandig, eerst het gehakt mengsel in de koelkast enkele uren te laten "rijpen", voordat je de ballen gaat vormen??

  Beantwoorden
 • Pauline
  20 mei 2019 om 10:51

  Dat kan zeker! Maar hoeft niet perse.

  Beantwoorden
 • Gert de Jong
  19 februari 2019 om 21:59

  Voor de eerste keer deze gahaktballen gemaakt en om dat goed te beoordelen exact het recept gevolgd. Prima ballen maar je proeft de paneermeel dus die is te aanwezig en ga ik een volgende keer halveren. Groet Gert.

  Beantwoorden
 • kees den toom
  10 februari 2019 om 15:08

  ik gebruik 2 ons half om gehakt en 3 ons runder gehakt en maak het volgens de librije .heb het nu voor de tweede keer gemaakt ,echt heerlijk

  Beantwoorden
 • Woebie
  4 december 2018 om 23:32

  Hoi Pauline, dit recept ziet er weer geweldig uit!! Worden de ballen net zo lekker met (zelfgemaakt) kipgehakt? Wij eten nl geen rundvlees.

  Beantwoorden
 • Annika
  5 december 2018 om 08:02

  Ik heb dat zelf nog nooit gedaan, maar je kunt het gewoon eens proberen natuurlijk!

  Beantwoorden
 • Heleen
  28 september 2018 om 17:52

  staan in de pan... ruikt super lekker ben benieuwd

  Beantwoorden
 • Tim
  25 mei 2018 om 00:42

  Woon sinds 8 jaar in de VS en wilde weer eens een lekkere Nederlandse bal met pinda op brood :). Recept redelijk precies gevolgd, behalve wat minder paneermeel, en zelf sambal en wat Indische kruiden gebruikt. Gesudderd tot de interne temperatuur (met een thermometer gemeten) 71C was... zorgt ervoor dat de bal niet uit droogt! Top recept en in de favorieten voor als ik weer zin in Nederlands (Indisch) heb

  Beantwoorden
 • Pauline
  27 mei 2018 om 08:40

  Wat leuk om te horen! Thanks!

  Beantwoorden
 • MaC
  8 mei 2018 om 18:37

  Zijn deze gehaktballen ook geschikt om mini gehaktballen van te maken voor bij de borrel?

  Beantwoorden
 • Annika
  9 mei 2018 om 10:11

  Ja hoor, dat kan!

  Beantwoorden
 • Miekje
  2 december 2017 om 15:04

  Hallo Pauline, Ik lees al heel lang je blog. Vandaag heb ik deze gehaktballen gemaakt.Ze waren erg zoetig, kan het zijn dat ik te zoete ketjap hebt gebruikt? Die vierkantige flessen met de A erop.. Bedankt voor je fijne recepten waar ik heel veel gebruik van maak! groetjes...

  Beantwoorden
 • Pauline
  10 december 2017 om 14:12

  Ik denk dat de A van Asin is, dat is zoute kejap. Zelf gebruik ik Ketjap Manis, dat is zoete ketjap. Dus ik weet eerlijk gezegd niet waar de zoetige saai vandaan komt.

  Beantwoorden
 • Charles Keijzer
  16 oktober 2017 om 11:19

  Lekker hoor, als extra neem ik een zakje Knor mix voor nasi er door heen, Eerst even laten wellen, afgieten en zoveel mogelijk het vocht er uit knijpen. Dan samen met Jonnie zijn ingegredienten door het gehakt mengen. Sate saus maken van pindakaas, ketoembar, djahe, sereh, djintan, kurkuma, sambal, zoete ketjap en melk. Gehaktbal pletten tot ronde schijf alla hamburger, satesaus erover en gedroogde gebakken uitjes. Mijn versie op die van Jonnie..

  Beantwoorden
 • kiki lempens
  26 januari 2019 om 00:05

  Ik gebruik ook de gedroogde uitjes en een klein beetje sambal manis

  Beantwoorden
 • Jan Bakx
  12 februari 2017 om 08:32

  Ga het volgende week proberen

  Beantwoorden
 • Ton
  11 januari 2017 om 13:14

  Super lekker, maar bij het aanbraden erg moeilijk om de bal heel te laten blijven. Zeker niet teveel paneermeel. Wellicht de ketjap te weinig "bindend"?

  Beantwoorden
 • Dennis
  29 december 2016 om 18:23

  Ja het zijn gehaktballen. Maar niet echt bijzonder genoeg om de beste van nl genoemd te worden

  Beantwoorden
 • Kiki
  7 december 2016 om 17:30

  En een fles goede rode wijn.

  Beantwoorden
 • Kiki
  7 december 2016 om 17:20

  De lekkerste van en het meest simpel te maken. Vanavond ga ik ze weer maken. Gebakken aardappeltje (vers van de boer en voorgekookt) met sperzieboontjes en mayo dat dan weer wel.

  Beantwoorden
 • Pauline
  7 december 2016 om 22:07

  Klinkt mij als muziek in de oren :)

  Beantwoorden
 • Sharon
  14 november 2016 om 17:26

  Hoiiii,
  Gister gemaakt en écht heel lekker! Ik las dat sommige het wel wat droog vonden dus ik besloot het wel goed in de gaten te houden. Na 20 minuten sudderen heb ik er 1 doorgesneden en die was al perfect! Ik had 500 gram gehakt en er 7 ballen van gedraaid. Normaal doe ik er 4 dus voor mij waren dit al kleine ballen. Ik denk dus dat ze anders droger geworden waren... Twijfel of ik volgende keer langer doe. Misschien weet jij het?

  Beantwoorden
 • Natasja
  10 november 2016 om 22:01

  De gehaktballen waren echt super lekker!!!
  En heb al vaker recepten van jou gemaakt en altijd met succes!!

  Groetjes natasja

  Beantwoorden
 • Annika
  11 november 2016 om 09:34

  Ah wat fijn om te horen! Thanks :)

  Beantwoorden
 • Natasja
  10 november 2016 om 21:54

  Ik heb deze gehaktballen gemaakt vandaag, en ik snap echt niet hoe sommige mensen kunnen zeggen dat ze niet lekker waren!!!? ik heb nl precies gedaan hoe jij het beschreef, en ik en mijn hele gezin vonden de gehaktballen echt super lekker, de jus was ook echt perfect!! Heb trouwens al meerdere malen één van je recepten gemaakt, en het was elke x een succes... dankjewel!!!

  Beantwoorden
 • Sanne Hooiveld
  4 oktober 2016 om 18:10

  Hier vanavond deze ballen gegeten. Manlief vond ze heerlijk, ikzelf vond ze ook wel lekker maar wat te papperig ofzo. Hoe zou ik dit kunnen verbeteren. Iets minder (of nog meer?) paneermeel?

  Beantwoorden
 • Laurens
  13 juli 2016 om 17:30

  Ik ben nu wel benieuwd naar het recept van de gehaktballen van uw vader.

  Beantwoorden
 • Fran
  28 juni 2016 om 08:44

  Ik heb ze gisteren gemaakt en dit is vanaf nu één van mijn favoriete manieren om een gehaktbal te maken. We vonden ze erg lekker.

  Beantwoorden
 • AstridW
  15 juni 2016 om 18:21

  Wij vonden ze niet zo lekker. Te weinig gekruid en (veel) te veel paneermeel.

  Beantwoorden
 • Manon
  17 mei 2016 om 12:05

  Ik heb dit recept één keer gemaakt, maar toen heb ik het recept niet goed gelezen en deed ik de bouillon bij het gehaktmengsel... OEPS! De herinnering hieraan zorgt nog steeds voor een hoop lol thuis...
  Vanavond in de herkansing!

  Beantwoorden
 • Pauline
  19 mei 2016 om 16:27

  haha sorry ik moet wel een beetje lachen.

  Beantwoorden
 • Clio Stronk
  10 mei 2016 om 17:34

  Ik las ooit in een boek van Johannes van Dam over Amsterdamse gehaktballen met een mengsel van half-om-half gehakt en garnalen. Na wat experimenten ben ik uitgekomen op gehaktballen met 500 g. runder- of half-om half gehakt, 1 snee witbrood geweekt in (een scheutje) melk, 1 ei, 100 gram fijngesneden garnalen, peper, zout, gesnipperde en vooraf gefruite ui en een flinke scheut ketjap, aanbraden en daarna een half kopje bouillon en nog een scheut ketjap toevoegen en langzaam laten sudderen.

  Beantwoorden
 • Pauline
  11 mei 2016 om 13:15

  Dat klinkt bijzonder. Maar ik geloof meteen dat het lekker is.

  Beantwoorden
 • Dominique Bos
  29 februari 2016 om 09:13

  Ik heb de eerste keer dit recept opgevolgd, maar vond de hoeveelheid paneermeel te veel. Nu halveer ik het. Heerlijke ballen. Ik gebruik biologisch halfom gehakt.

  Beantwoorden
 • Maya
  10 maart 2016 om 14:08

  Wij vonden het meelballen. Niet lekker.
  Misschien toch ook eens proberen met de helft van het paneermeel. Wie weet worden we dan toch nog fan van deze bal. vrgr Maya

  Beantwoorden
 • Daniëlle
  21 februari 2016 om 17:43

  Hoi pauline en Annika,

  Wat een heerlijk recept! Een paar maanden geleden voor het eerst gemaakt sinds dien maak ik ze zeker twee keer per maand.

  Groetjes, Daniëlle

  Beantwoorden
 • Herman Brouwer
  2 februari 2016 om 11:39

  Als ik 1 kg gehakt moet ik de ingrediënten dan ook verdubbelen?

  Hoor het wel

  Herman

  Beantwoorden
 • Annika
  2 februari 2016 om 20:46

  Ja, die moet je verdubbelen.

  Beantwoorden
 • Astrid
  26 januari 2016 om 19:48

  Vanavond deze gehaktballen voor het eerst gemaakt. Eerste keer volg ik altijd het recept en....ze waren heerlijk! Lekker sappig en mals en goed op smaak. Mijn zoon en lief konden er geen genoeg van krijgen. Rundergehakt van de biologische slager gebruikt. Hij staat nu in mijn digitale recepten klapper. Bedankt!! :-)

  Beantwoorden

Reactie plaatsen