Menu

Havermoutmuffins met vijgen

Havermoutmuffins, ik ben er gek op. Al eerder maakte ik een recept voor deze gezonde muffins met blauwe bessen.  Ieder weekend bak ik iets gezonds, zodat ik de hele week kan genieten van een lekker en verantwoord tussendoortje. Ik merk dat ik daardoor veel minder geneigd ben om te snoepen. Ik mag elke dag een muffin of een koekje en dat is toch het ultieme genot van een foodie.

Het lukt mij aardig om doordeweeks suikervrij te eten. Ik heb wel gemerkt dat als ik eenmaal iets neem, alle remmen los gaan. Daar komt die verslavende werking van suiker meteen om de hoek kijken. Een koekje worden er altijd 2, of 3 en daarna heb ik dan ook nog zin in chocola. Een goed voorbeeld was de Food we Love Box die ik onlangs binnen kreeg, vol guilty pleasures. Ik ben nieuwsgierig naar smaken en voor ik het wist, had ik de nougat al open getrokken. Die was hemels, maar zorgde er ook voor dat ik ook de koekjes en de salted karamel wilde proeven. Dat de koekjes mét de karamel nog lekkerder waren zorgde ervoor, dat het pak in één avond leeg was. Neem ik niks, dan laat het mij ongedeerd, neem ik er 1 dan gaat het fout. Dus daarom zorg ik dat ik altijd wat gezonds gebakken heb. En deze muffins kan ik je aanraden.

Ingrediënten voor 8 st.
150 gr havermout
1 ei
60 ml zonnebloemolie
120 ml melk
2 x een flinke knijp honing
2 tl bakpoeder
80 gr gedroogde vijgen
Handje Pecannoten
2 tl kaneel
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maal de havermout tot meel in een keukenmachine.

Voeg het zout en de kaneel bij de havermout.

Voeg een ei toe en de zonnebloemolie en klop er met een garde een glad beslag van.

Voeg beetje bij beetje de melk toe en meng het door elkaar.

Voeg 2 keer een flinke knijp honig toe en roer het om.

Meng het bakpoeder door het beslag.

Snij de vijgen in stukjes en hak de Pecannoten grof, spatel dit door het beslag.

havermoutmuffins

Verdeel het beslag over 8 muffin papiertjes en bak de havermout muffins in ongeveer 30-35 minuten af.

Laat de muffins afkoelen op een rooster.

havermoutmuffins

Dit recept is niet Voedselzandloper proof. Als je de honing weg laat en de melk vervangt voor amandelmelk wel.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

69 reacties

  • Kylie Verhoeven
    10 april 2018 om 18:09

    Ohhh wat zijn ze lekker!! Kon niet wachten tot ze afgekoeld waren!??

  • Pauline
    5 september 2016 om 15:31

    Ja dat kan heel goed. Zou ik zeker gebruiken als ze in het seizoen zijn.

  • Daphne
    4 september 2016 om 15:34

    Ik ben gek op vijgen maar het liefste wel verse vijgen. Kunnen die ook gebruikt worden i.p.v. gedroogde vijgen? Het zal ongetwijfeld invloed hebben op de 'natheid' van het beslag. Ik ben benieuwd

  • Wendy
    22 juni 2016 om 20:47

    Erg lekker muffins. Ik heb ze gemaakt met vijgen en walnoten.

  • Barbara
    17 september 2015 om 14:54

    Kan je de melk ook vervangen door kokosmelk of amandelmelk?

  • Jasmijn
    30 juli 2015 om 11:09

    Ik heb ze net gebakken en t ruikt heerlijk. T beslaf was ind weg vast dus heb xtra ei toegevoegd. Ze zijn mooi omhoog gekomen.

    Ik heb havermout/boekweit & roggemeel gebruikt en ipv vijgen gedroogde abrikozen. Ben benieuwd, ze staan nu nog ff af te koelen.

    Heb ook nog de hartige rucola cake in muffinvorm gebakken.

  • Sophieke
    7 juni 2015 om 00:00

    Ik doe erg mijn best om mijn levensstijl om te gooien dus daar horen ook gezondere snacks bij. Ik heb deze muffins gemaakt met dadels en kan er nu al enkele dagen ontzettend van genieten! Bedankt voor dit heerlijke recept!

  • Pauline
    30 april 2015 om 10:20

    Gewoon een of 2 el, hangt een beetje af van hoe zoet je het wilt.

  • gerry
    30 april 2015 om 08:24

    Vraagje : ik heb altijd een pot honing, geen knijpfles. Hoeveel gebruik ik dan ?

  • Désie
    28 maart 2015 om 16:16

    Heel erg lekker! Gemakkelijk en snel te bereiden!
    Mijn vriend kookt altijd, ik vind er niks aan, hij gelukkig wel :)
    Maar na het maken van deze muffiins ben ik jouw site aan het doorspitten naar leuke gerechtjes en hapjes :) Leuheuk!

    Fijn weekend!

    ps. kan ik deze invriezen?

  • Kelly
    10 maart 2015 om 15:54

    Gisteravond nog even vlug deze muffins gemaakt, smaken echt heeeer-lijk!! top recept!

  • Marijke
    4 maart 2015 om 21:59

    Kan ik hier iedere havermout voor gebruiken? De ene soort moet nl veel langer weken/koken dan de andere. Of geldt dat alleen voor pap?

  • Evelyne
    18 januari 2015 om 17:00

    Ze staan in de oven dus ik ben benieuwd. Ik had ook stevig beslag dus zal de volgende keer extra ei toevoegen.
    Ik heb amandelmelk gebruikt, die van Alpro is ook gezoet. Ik vroeg me af of het dan nog zandloperproof is of dat je dan ongezoete amandelmelk moet nemen.

    Met jouw recepten lukt het me ook beter om door de week geen suiker te eten, maar eenmaal iets gesnoept dan gaan de remmen los...

  • Pauline
    12 januari 2015 om 20:23

    Nee dat hoort niet. Volgende keer een extra eitje toevoegen.

  • Danielle
    11 januari 2015 om 22:39

    Kan het zijn dat de banaan mist in het recept? Ik heb ze gebakken, het beslag bleef erg stevig en het lijken nu meer koekjes dan muffins.

  • Hanny Peereboom
    18 juli 2014 om 14:49

    en ik vervang de melk door karnemelk,dat wordt ook gedaan bij scones

  • Hanny Peereboom
    18 juli 2014 om 14:47

    Ik heb ze inmiddels al vaak gemaakt heerlijk en je kan er zelf ook op los varieren.Ik heb soms echt behoefte om ook iets lekkers te eten en dat kan dan verantwoord met deze muffin

  • Pauline
    19 juni 2014 om 17:03

    Leuk, welkom hier :) Ja dat kan zeker.

  • Hedwig
    19 juni 2014 om 14:11

    Hallo Pauline,
    Nog maar net in contact gekomen met jou site en zie al veel lekkere dingen om uit te proberen.
    Ben dus nog niet zo ervaren met de alternatieven.
    Kan de melk ook vervangen worden door sojamelk, die smaakt tenslotte ook wat zoeter.

  • Pauline
    9 juni 2014 om 19:34

    Ik gebruikte voorheen altijd mijn staafmixer + haksetje van Philips (HR1372/90) en daar kun je heel veel mee.

  • Sytske
    8 juni 2014 om 14:38

    dag Pauline,
    Bedankt voor het recept.
    Ik vraag me af wat voor apparaat geschikt is om havermout tot meel te malen. Kan dat in een soort blender? Kun je mij een keukenmachine aanraden die voor smoothies en voor malen geschikt is?
    Ontzettend bedankt,
    groet,
    Sytske

  • emely
    18 mei 2014 om 14:43

    Dankjewel! Hoera

  • Pauline
    17 mei 2014 om 22:33

    Hurray! Alleen als je een neutrale olijfolie gebruikt zonder teveel smaak.

  • emely
    17 mei 2014 om 18:42

    Hoi! kan ik ook olijfolie gebruiken ipv zonnebloemolie?

    Ik ben blij dat ik deze site ontdekt heb..hoeraaa :)

    Mvg emely

  • Pauline
    19 april 2014 om 20:20

    Daar kun je ook gewoon niks aan doen. Is de schuld van de chocola.

  • Julie Hapjesprincess
    18 april 2014 om 15:10

    Ja jouw beschrijving is zoooo waar!!! Tijdens de week eet ik ook gezond en weinig suiker, maar als ik éénmaal begin met iets zoet zoals koek, snoep of chocolade dan blijf ik echt doorfretten. Na de koekjes, begin ik aan de chocolade, enzo.... Soms tot ik me misselijk voel!!! Daarom probeer ik ook vaak gezondere alternatieven uit. Deze muffins lijken me heerlijk.
    Groetjes Julie

  • Pauline
    2 april 2014 om 12:59

    Meer bakpoeder toevoegen, of de vormpjes extra vullen. Het zijn ook niet van die kneiterhoge dingen.

  • Eef
    1 april 2014 om 20:51

    Super lekker deze muffins!! Alleen komen die bij mij nooit zo mooi omhoog :-( iemand een idee hoe dat zou komen?

  • Sabine
    23 maart 2014 om 13:41

    Ah zoiets dacht ik eigenlijk ook al. Maakt voor mij niets uit, vind ze echt super. Maar had er een paar aan mijn ouders meegegeven en die verwachtten in eerste instantie zo'n lekkere zachte en luchtige muffin. Ze vonden ze overigens wel erg lekker en hadden eigenlijk niet door dat er geen toegevoegde suiker inzat. Daar doen we het voor:-)

  • Pauline
    23 maart 2014 om 10:51

    Ja dat komt omdat ze niet van bloem gemaakt zijn.

  • Sabine
    22 maart 2014 om 17:45

    Heb ze van de week gemaakt en zijn echt heerlijk! Klopt het trouwens dat deze muffins wat 'grover' blijven dan 'slechte' muffins? Het deeg is nl niet heel luchtig, wat je van andere muffins gewend bent.

  • Pauline
    21 maart 2014 om 12:43

    Het kan zijn dat ze gaan schimmelen na 4 dagen. Ik bewaar ze altijd in een luchtdichte trommel en ze worden dan niet droog.

  • Marianne
    21 maart 2014 om 11:14

    Heb ze ook gemaakt afgelopen zaterdag. Vroeg me al af hoe je ze het beste vers kunt houden, vanmorgen vond ik het toch wel erg droog worden, maar las hiervoor ergens dat je ze "maar" vier dagen kunt bewaren. Wat moet ik me daarbij voorstellen: bederven ze dan of worden ze gewoon droog? Overigens, bij mij waren ze (door de kaneelpoeder) een stuk bruiner dan bij jou op het plaatje. Ik vond die vijgen erin super, dat geeft een heerlijke smeuïgheid.
    Ik ga ze zeker vaker maken.

  • Pauline
    20 maart 2014 om 11:40

    Yes dat kan.

  • Km
    19 maart 2014 om 15:46

    Kan amandelmelk en kokosolie ipv zonnebloem ook??

  • Pauline
    19 maart 2014 om 14:07

    Dat heb ik laatst ook gedaan, super lekker!

  • Roos
    18 maart 2014 om 23:17

    Ik hou eigenlijk niet zo van gedroogd fruit, maar het lijkt me lekker& gezond deze muffins een keer te maken met wat (diepvries) frambozen!

  • Esther
    18 maart 2014 om 22:22

    Heerlijke muffins, ik heb gekozen voor een mengsel van vijgen en dadels en walnoten... jam!

  • Maud
    18 maart 2014 om 13:42

    Ben benieuwd, ze staan in de oven!

  • Pauline
    18 maart 2014 om 12:00

    Hurray daar word ik blij van!

  • Hester
    18 maart 2014 om 11:37

    Ze zijn gelukt!! En erg lekker

  • Sabine
    17 maart 2014 om 21:04

    Heb ze vanmiddag gemaakt met ongezoete sojamelk, agavesiroop en walnoten. Jammie!

  • Kirsten
    17 maart 2014 om 20:10

    Ook zonder te weken kan het prima met de staafmixer! (Doe ik zelf altijd namelijk)

  • Annemarie
    17 maart 2014 om 17:07

    Al enige tijd fan van je site/app en al meerdere recepten geprobeerd. Deze muffins haal ik net uit de oven en ik kon ze niet weerstaan, dus een halfwarme geprobeerd. Een woord "verrukkelijk" !
    Bedankt voor je fijne inspiratie!

  • Mathijs
    17 maart 2014 om 16:59

    Dank voor de tip. Dat zal ik proberen.
    Mijn conclusie was nu dat muffins met een beetje papier ook wel ok smaken, maar dat is toch niet echt verenigbaar met mijn culinaire aspiraties.

  • Pauline
    17 maart 2014 om 14:26

    Een siliconen vormpje gebruiken doet wonderen, of een klein beetje vet toevoegen aan het beslag (zonnebloemolie, olijfolie, kokosvet)

  • Pauline
    17 maart 2014 om 14:26

    Je kunt ze ongeveer 4 dagen bewaren en je kunt ze eventueel ook invriezen. Een andere "vetstof" zoals olijfolie, roomboter of kokosvet kan ook.

  • Pauline
    17 maart 2014 om 14:24

    Ja dat kan ook.

  • Simone
    17 maart 2014 om 09:14

    Kun je ook kokosolie gebruiken ipv zonnebloem olie??
    Ga zo de keuken in!! Ben benieuwd!

  • Hester
    16 maart 2014 om 22:05

    Ok top! Dankjewel Nienke!

  • Nienke
    16 maart 2014 om 19:38

    Ik heb gewoon olijfolie gebruikt. Werkte prima.

  • Hester
    16 maart 2014 om 18:32

    Hoi Pauline, ik gebruik liever geen zonnebloemolie, kan het ook met bijvoorbeeld rijstolie of 'gewoon' roomboter en hoeveel gram? Hoe lang kan ik ze afgesloten bewaren? Goed idee ook voor m'n meiden om als tussendoortje mee te nemen naar school! :-)

  • Mathijs
    16 maart 2014 om 16:09

    Ik heb juist de sterk aanverwante ontbijtmuffins uit het voedselzandloperkookboek gemaakt. Ik vond ze lekker, maar de muffins bleven wel erg plakken aan het papiertje. Heb je daar nog tips voor?
    (De muffins waren ook minder mooi bruin dan op het plaatje, maar ik ben inmiddels wel gewend dat het plaatje er mooier uitziet.)

  • Pauline
    16 maart 2014 om 13:55

    Ja dat kan heel goed.

  • Pauline
    16 maart 2014 om 13:55

    Dat klopt als een bus.

  • Pauline
    16 maart 2014 om 13:54

    Oh dat heb je snel gedaan ;)

  • Nienke
    16 maart 2014 om 13:07

    Heerlijk. Ik heb ze gemaakt met dadels en cacao nubs. De vorige havermout muffins met kokos en banaan smaakte niet zo lekker. Deze wel.

  • Nanda
    16 maart 2014 om 11:56

    Dat lijkt me lekker! Vijgen zijn altijd goed, helemaal met havermout denk ik.

  • Mirjam
    16 maart 2014 om 11:20

    Heel herkenbaar met suiker. Lijkt me lekker dit!

  • Jessicatsd
    16 maart 2014 om 11:12

    De muffins staan nu in de oven. Ipv vijgen heb ik gedroogd fruit genomen en walnoten ipv peacan noten. Ik ben benieuwd.

  • Niek
    16 maart 2014 om 10:25

    @Juliet volgens mij kun je de havermout ook laten zoals ie is. Dan wordt het beslag misschien wat grover. Ik zelf vind dat geen probleem. N beetje meer bite.

  • Manon
    16 maart 2014 om 09:16

    Ziet er erg goed uit en inderdaad super lekker en gezond als tussendoortje :)

  • Juliet
    16 maart 2014 om 09:12

    Heel herkenbaar! Daarom wil ik ze ook gaan bakken maar ik heb geen keukenmachine. Zou je havermout op n andere manier kunnen fijnmalen? bv weken in water daarna met staafmixer beslag verder verwerken?

  • MySimplySpecial
    16 maart 2014 om 08:59

    Fijn recept! Ik heb vorige week een ander recept van jou uitgeprobeerd voor havermoutmuffins. Die waren veel lekkerder dan ik had verwacht!

  • Susanne
    16 maart 2014 om 08:50

    Klinkt echt heerlijk! Vijgen zijn niet helemaal mijn ding maar zo te lezen kun je ze wel goed vervangen. En ik herken je helemaal met 1 ding en dan de remmen los. Vaak baal je dan van jezelf en zeg je het niet meer te doen, maar vaak gebeurd het een tijdje erna toch.... Lastig!

  • Dita
    16 maart 2014 om 08:46

    Dit klinkt heerlijk, ik ga dit eens proberen

  • Svenja
    16 maart 2014 om 08:30

    Klinkt heerlijk!

  • Niek
    16 maart 2014 om 08:28

    Helemaal goed! Ga ik vanmiddag maken. Ik zocht al naar iets anders dan het bananenbrood dat ik regelmatig maak. Kun je ook amandelmeel gebruiken? Of misschien n combi met de havermout? Dit doe ik bij het bananenbrood nl altijd. En fijn, vijgen. Weer eens wat anders dan dadels :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.