fbpx
Menu

Havermoutmuffins met vijgen

Havermoutmuffins, ik ben er gek op. Al eerder maakte ik een recept voor deze gezonde muffins met blauwe bessen.  Ieder weekend bak ik iets gezonds, zodat ik de hele week kan genieten van een lekker en verantwoord tussendoortje. Ik merk dat ik daardoor veel minder geneigd ben om te snoepen. Ik mag elke dag een muffin of een koekje en dat is toch het ultieme genot van een foodie.

Het lukt mij aardig om doordeweeks suikervrij te eten. Ik heb wel gemerkt dat als ik eenmaal iets neem, alle remmen los gaan. Daar komt die verslavende werking van suiker meteen om de hoek kijken. Een koekje worden er altijd 2, of 3 en daarna heb ik dan ook nog zin in chocola. Een goed voorbeeld was de Food we Love Box die ik onlangs binnen kreeg, vol guilty pleasures. Ik ben nieuwsgierig naar smaken en voor ik het wist, had ik de nougat al open getrokken. Die was hemels, maar zorgde er ook voor dat ik ook de koekjes en de salted karamel wilde proeven. Dat de koekjes mét de karamel nog lekkerder waren zorgde ervoor, dat het pak in één avond leeg was. Neem ik niks, dan laat het mij ongedeerd, neem ik er 1 dan gaat het fout. Dus daarom zorg ik dat ik altijd wat gezonds gebakken heb. En deze muffins kan ik je aanraden.

Ingrediënten voor 8 st.
150 gr havermout
1 ei
60 ml zonnebloemolie
120 ml melk
2 x een flinke knijp honing
2 tl bakpoeder
80 gr gedroogde vijgen
Handje Pecannoten
2 tl kaneel
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maal de havermout tot meel in een keukenmachine.

Voeg het zout en de kaneel bij de havermout.

Voeg een ei toe en de zonnebloemolie en klop er met een garde een glad beslag van.

Voeg beetje bij beetje de melk toe en meng het door elkaar.

Voeg 2 keer een flinke knijp honig toe en roer het om.

Meng het bakpoeder door het beslag.

Snij de vijgen in stukjes en hak de Pecannoten grof, spatel dit door het beslag.

havermoutmuffins

Verdeel het beslag over 8 muffin papiertjes en bak de havermout muffins in ongeveer 30-35 minuten af.

Laat de muffins afkoelen op een rooster.

havermoutmuffins

Dit recept is niet Voedselzandloper proof. Als je de honing weg laat en de melk vervangt voor amandelmelk wel.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

69 reacties

  • Kylie Verhoeven
    10 april 2018 om 18:09

    Ohhh wat zijn ze lekker!! Kon niet wachten tot ze afgekoeld waren!👍🏻

    Beantwoorden
  • Daphne
    4 september 2016 om 15:34

    Ik ben gek op vijgen maar het liefste wel verse vijgen. Kunnen die ook gebruikt worden i.p.v. gedroogde vijgen? Het zal ongetwijfeld invloed hebben op de 'natheid' van het beslag. Ik ben benieuwd

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 september 2016 om 15:31

    Ja dat kan heel goed. Zou ik zeker gebruiken als ze in het seizoen zijn.

    Beantwoorden
  • Wendy
    22 juni 2016 om 20:47

    Erg lekker muffins. Ik heb ze gemaakt met vijgen en walnoten.

    Beantwoorden
  • Barbara
    17 september 2015 om 14:54

    Kan je de melk ook vervangen door kokosmelk of amandelmelk?

    Beantwoorden
  • Jasmijn
    30 juli 2015 om 11:09

    Ik heb ze net gebakken en t ruikt heerlijk. T beslaf was ind weg vast dus heb xtra ei toegevoegd. Ze zijn mooi omhoog gekomen.

    Ik heb havermout/boekweit & roggemeel gebruikt en ipv vijgen gedroogde abrikozen. Ben benieuwd, ze staan nu nog ff af te koelen.

    Heb ook nog de hartige rucola cake in muffinvorm gebakken.

    Beantwoorden
  • Sophieke
    7 juni 2015 om 00:00

    Ik doe erg mijn best om mijn levensstijl om te gooien dus daar horen ook gezondere snacks bij. Ik heb deze muffins gemaakt met dadels en kan er nu al enkele dagen ontzettend van genieten! Bedankt voor dit heerlijke recept!

    Beantwoorden
  • gerry
    30 april 2015 om 08:24

    Vraagje : ik heb altijd een pot honing, geen knijpfles. Hoeveel gebruik ik dan ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 april 2015 om 10:20

    Gewoon een of 2 el, hangt een beetje af van hoe zoet je het wilt.

    Beantwoorden
  • Désie
    28 maart 2015 om 16:16

    Heel erg lekker! Gemakkelijk en snel te bereiden!
    Mijn vriend kookt altijd, ik vind er niks aan, hij gelukkig wel :)
    Maar na het maken van deze muffiins ben ik jouw site aan het doorspitten naar leuke gerechtjes en hapjes :) Leuheuk!

    Fijn weekend!

    ps. kan ik deze invriezen?

    Beantwoorden
  • Kelly
    10 maart 2015 om 15:54

    Gisteravond nog even vlug deze muffins gemaakt, smaken echt heeeer-lijk!! top recept!

    Beantwoorden
  • Marijke
    4 maart 2015 om 21:59

    Kan ik hier iedere havermout voor gebruiken? De ene soort moet nl veel langer weken/koken dan de andere. Of geldt dat alleen voor pap?

    Beantwoorden
  • Evelyne
    18 januari 2015 om 17:00

    Ze staan in de oven dus ik ben benieuwd. Ik had ook stevig beslag dus zal de volgende keer extra ei toevoegen.
    Ik heb amandelmelk gebruikt, die van Alpro is ook gezoet. Ik vroeg me af of het dan nog zandloperproof is of dat je dan ongezoete amandelmelk moet nemen.

    Met jouw recepten lukt het me ook beter om door de week geen suiker te eten, maar eenmaal iets gesnoept dan gaan de remmen los...

    Beantwoorden
  • Danielle
    11 januari 2015 om 22:39

    Kan het zijn dat de banaan mist in het recept? Ik heb ze gebakken, het beslag bleef erg stevig en het lijken nu meer koekjes dan muffins.

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 januari 2015 om 20:23

    Nee dat hoort niet. Volgende keer een extra eitje toevoegen.

    Beantwoorden
  • Hanny Peereboom
    18 juli 2014 om 14:47

    Ik heb ze inmiddels al vaak gemaakt heerlijk en je kan er zelf ook op los varieren.Ik heb soms echt behoefte om ook iets lekkers te eten en dat kan dan verantwoord met deze muffin

    Beantwoorden
  • Hanny Peereboom
    18 juli 2014 om 14:49

    en ik vervang de melk door karnemelk,dat wordt ook gedaan bij scones

    Beantwoorden
  • Hedwig
    19 juni 2014 om 14:11

    Hallo Pauline,
    Nog maar net in contact gekomen met jou site en zie al veel lekkere dingen om uit te proberen.
    Ben dus nog niet zo ervaren met de alternatieven.
    Kan de melk ook vervangen worden door sojamelk, die smaakt tenslotte ook wat zoeter.

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 juni 2014 om 17:03

    Leuk, welkom hier :) Ja dat kan zeker.

    Beantwoorden
  • Sytske
    8 juni 2014 om 14:38

    dag Pauline,
    Bedankt voor het recept.
    Ik vraag me af wat voor apparaat geschikt is om havermout tot meel te malen. Kan dat in een soort blender? Kun je mij een keukenmachine aanraden die voor smoothies en voor malen geschikt is?
    Ontzettend bedankt,
    groet,
    Sytske

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 juni 2014 om 19:34

    Ik gebruikte voorheen altijd mijn staafmixer + haksetje van Philips (HR1372/90) en daar kun je heel veel mee.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen