havermoutmuffins

Havermoutmuffins met vijgen

Havermoutmuffins, ik ben er gek op. Al eerder maakte ik een recept voor deze gezonde muffins met blauwe bessen.  Ieder weekend bak ik iets gezonds, zodat ik de hele week kan genieten van een lekker en verantwoord tussendoortje. Ik merk dat ik daardoor veel minder geneigd ben om te snoepen. Ik mag elke dag een muffin of een koekje en dat is toch het ultieme genot van een foodie.

Het lukt mij aardig om doordeweeks suikervrij te eten. Ik heb wel gemerkt dat als ik eenmaal iets neem, alle remmen los gaan. Daar komt die verslavende werking van suiker meteen om de hoek kijken. Een koekje worden er altijd 2, of 3 en daarna heb ik dan ook nog zin in chocola. Een goed voorbeeld was de Food we Love Box die ik onlangs binnen kreeg, vol guilty pleasures. Ik ben nieuwsgierig naar smaken en voor ik het wist, had ik de nougat al open getrokken. Die was hemels, maar zorgde er ook voor dat ik ook de koekjes en de salted karamel wilde proeven. Dat de koekjes mét de karamel nog lekkerder waren zorgde ervoor, dat het pak in één avond leeg was. Neem ik niks, dan laat het mij ongedeerd, neem ik er 1 dan gaat het fout. Dus daarom zorg ik dat ik altijd wat gezonds gebakken heb. En deze muffins kan ik je aanraden.

Ingrediënten voor 8 st.
150 gr havermout
1 ei
60 ml zonnebloemolie
120 ml melk
2 x een flinke knijp honing
2 tl bakpoeder
80 gr gedroogde vijgen
Handje Pecannoten
2 tl kaneel
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maal de havermout tot meel in een keukenmachine.

Voeg het zout en de kaneel bij de havermout.

Voeg een ei toe en de zonnebloemolie en klop er met een garde een glad beslag van.

Voeg beetje bij beetje de melk toe en meng het door elkaar.

Voeg 2 keer een flinke knijp honig toe en roer het om.

Meng het bakpoeder door het beslag.

Snij de vijgen in stukjes en hak de Pecannoten grof, spatel dit door het beslag.

havermoutmuffins

Verdeel het beslag over 8 muffin papiertjes en bak de havermout muffins in ongeveer 30-35 minuten af.

Laat de muffins afkoelen op een rooster.

havermoutmuffins

Dit recept is niet Voedselzandloper proof. Als je de honing weg laat en de melk vervangt voor amandelmelk wel.

Hotspot Julius Bar & Grill
Kaasstengels van Filodeeg uit de oven
Bewaar
67 Comments
 • Daphne

  4 september 2016 at 15:34 Beantwoorden

  Ik ben gek op vijgen maar het liefste wel verse vijgen. Kunnen die ook gebruikt worden i.p.v. gedroogde vijgen? Het zal ongetwijfeld invloed hebben op de ‘natheid’ van het beslag. Ik ben benieuwd

  • Pauline

   5 september 2016 at 15:31 Beantwoorden

   Ja dat kan heel goed. Zou ik zeker gebruiken als ze in het seizoen zijn.

 • Wendy

  22 juni 2016 at 20:47 Beantwoorden

  Erg lekker muffins. Ik heb ze gemaakt met vijgen en walnoten.

 • Barbara

  17 september 2015 at 14:54 Beantwoorden

  Kan je de melk ook vervangen door kokosmelk of amandelmelk?

 • Jasmijn

  30 juli 2015 at 11:09 Beantwoorden

  Ik heb ze net gebakken en t ruikt heerlijk. T beslaf was ind weg vast dus heb xtra ei toegevoegd. Ze zijn mooi omhoog gekomen.\r\n\r\nIk heb havermout/boekweit & roggemeel gebruikt en ipv vijgen gedroogde abrikozen. Ben benieuwd, ze staan nu nog ff af te koelen. \r\n\r\nHeb ook nog de hartige rucola cake in muffinvorm gebakken.

 • Sophieke

  7 juni 2015 at 00:00 Beantwoorden

  Ik doe erg mijn best om mijn levensstijl om te gooien dus daar horen ook gezondere snacks bij. Ik heb deze muffins gemaakt met dadels en kan er nu al enkele dagen ontzettend van genieten! Bedankt voor dit heerlijke recept!

 • gerry

  30 april 2015 at 08:24 Beantwoorden

  Vraagje : ik heb altijd een pot honing, geen knijpfles. Hoeveel gebruik ik dan ?

  • Pauline

   30 april 2015 at 10:20 Beantwoorden

   Gewoon een of 2 el, hangt een beetje af van hoe zoet je het wilt.

 • Désie

  28 maart 2015 at 16:16 Beantwoorden

  Heel erg lekker! Gemakkelijk en snel te bereiden!\r\nMijn vriend kookt altijd, ik vind er niks aan, hij gelukkig wel :)\r\nMaar na het maken van deze muffiins ben ik jouw site aan het doorspitten naar leuke gerechtjes en hapjes 🙂 Leuheuk!\r\n\r\nFijn weekend!\r\n\r\nps. kan ik deze invriezen?

 • Kelly

  10 maart 2015 at 15:54 Beantwoorden

  Gisteravond nog even vlug deze muffins gemaakt, smaken echt heeeer-lijk!! top recept!

 • Marijke

  4 maart 2015 at 21:59 Beantwoorden

  Kan ik hier iedere havermout voor gebruiken? De ene soort moet nl veel langer weken/koken dan de andere. Of geldt dat alleen voor pap?

 • Evelyne

  18 januari 2015 at 17:00 Beantwoorden

  Ze staan in de oven dus ik ben benieuwd. Ik had ook stevig beslag dus zal de volgende keer extra ei toevoegen. \r\nIk heb amandelmelk gebruikt, die van Alpro is ook gezoet. Ik vroeg me af of het dan nog zandloperproof is of dat je dan ongezoete amandelmelk moet nemen. \r\n\r\nMet jouw recepten lukt het me ook beter om door de week geen suiker te eten, maar eenmaal iets gesnoept dan gaan de remmen los…

 • Danielle

  11 januari 2015 at 22:39 Beantwoorden

  Kan het zijn dat de banaan mist in het recept? Ik heb ze gebakken, het beslag bleef erg stevig en het lijken nu meer koekjes dan muffins.

  • Pauline

   12 januari 2015 at 20:23 Beantwoorden

   Nee dat hoort niet. Volgende keer een extra eitje toevoegen.

 • Hanny Peereboom

  18 juli 2014 at 14:47 Beantwoorden

  Ik heb ze inmiddels al vaak gemaakt heerlijk en je kan er zelf ook op los varieren.Ik heb soms echt behoefte om ook iets lekkers te eten en dat kan dan verantwoord met deze muffin

 • Hedwig

  19 juni 2014 at 14:11 Beantwoorden

  Hallo Pauline,\r\nNog maar net in contact gekomen met jou site en zie al veel lekkere dingen om uit te proberen.\r\nBen dus nog niet zo ervaren met de alternatieven.\r\nKan de melk ook vervangen worden door sojamelk, die smaakt tenslotte ook wat zoeter.

 • Sytske

  8 juni 2014 at 14:38 Beantwoorden

  dag Pauline,\r\nBedankt voor het recept.\r\n Ik vraag me af wat voor apparaat geschikt is om havermout tot meel te malen. Kan dat in een soort blender? Kun je mij een keukenmachine aanraden die voor smoothies en voor malen geschikt is?\r\nOntzettend bedankt,\r\ngroet,\r\nSytske

  • Pauline

   9 juni 2014 at 19:34 Beantwoorden

   Ik gebruikte voorheen altijd mijn staafmixer + haksetje van Philips (HR1372/90) en daar kun je heel veel mee.

Plaats een reactie