fbpx
Menu

Havermoutkoekjes zonder suiker

Alle credits voor deze havermoutkoekjes gaan naar Micook. Zij is begonnen met dit fijne recept en inmiddels vind je op iedere foodblog wel een variatie van deze simpele en gezonde koekjes. Ze zijn in een handomdraai gemaakt en dan heb je altijd een lekker tussendoortje bij de hand.

Ik ben eigenlijk niet zo’n koekjes eter. Althans ik koop nooit koekjes, misschien ook wel uit zelfbescherming. Vroeger als ik uit school kwam, zat mijn vader altijd te wachten met thee en een koekje. Meestal een tarwebiscuitje, hallo goede opvoeding en niet zo’n suikerbom. Dat was altijd even een ontspanmoment na een drukke dag op school en 12 km fietsen. Ik ben opgegroeid in een dorp en moest 12 km fietsen naar school, heen en terug. Als ik door weer en wind gefietst had was dat een fijne thuiskomst. Nu fiets ik niet meer zoveel en ga ik ook niet meer naar school, maar een kopje thee met een havermoutkoekje zorgt nog steeds voor een ontspannend momentje.

Ingrediënten voor 12 st.
2 bananen
100 gr havermout
35 gr amandelen gehakt
40 gr kokos
25 gr cranberry’s
20 gr kokosvet

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Prak de banaan glad met een vork.

Voeg alle droge ingrediënten toe en meng het door elkaar.

Laat het kokosvet smelten en meng dit door het deeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

gezonde havermoutkoekjes

Vorm met 2 lepels, 12 hoopjes van het deeg op de bakplaat en druk ze iets aan met de bolle kant van de lepel.

Bak de havermoutkoekjes in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.

Je kunt de koekjes, luchtdicht ongeveer 4 dagen bewaren.

De basis bestaat uit banaan en havermout, voor de rest kan je er alles aan toevoegen wat je zelf lekker vindt.

gezonde havermoutkoekjes

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

120 reacties

  • Sarita
    16 november 2018 om 20:40

    Heeeel lekker! Ik heb ze in 2 maanden al 10 keer gemaakt. Variatie met noten en soms wat extra cranberry's is ook heel lekker. Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
  • Annika
    20 november 2018 om 14:33

    Yum en wat leuk om te horen!

    Beantwoorden
  • Dagmar Teseling
    24 juni 2018 om 15:28

    Hoi ik ben Dagmar, twaalf en ik vind het Heerlijk om deze koekjes te bakken, want ik ben ook een beetje op mijn gewicht aan het letten. Ik doe er vaak ( rauwe) noten in en citroensap. Gr. Dagmar

    Beantwoorden
  • Nicole
    5 mei 2018 om 15:14

    Ze zijn heerlijk. Perfect bij een dieet., Dank je wel voor dit geweldig recept.

    Beantwoorden
  • Eva
    13 augustus 2017 om 10:00

    De koekjes zijn razend populair bij mijn zoon van bijna 2! En bijkomend voordeel is dat het deeg/beslag zonder problemen ook rauw gesnoept kan worden tijdens het maken!

    Beantwoorden
  • Wouter
    3 juli 2017 om 11:22

    Zonder suiker.... jaja... In banaan zit geen suiker zeker? :-) Ok er zit zo echt wel minder suiker in. Maar als je geen banaansmaak er aan wilt hebben en wilt minderen met suiker zou ik gewoon suiker erin doen en dan wat minder dan 'normaal'

    Beantwoorden
  • Tonny Purnot
    15 juli 2017 om 15:22

    Beste Wouter, banaan is een 'ei'vervanger en bezit goede suikers en nog veel meer belangrijke voedingsstoffen. Gewoon suiker er dan in ? Dacht het niet, suiker doet je bloedsuiker enorm pieken en dalen ! Bovendien bevat suiker geen enkel andere goede stof die goed zou zijn voor je lijf. Ik zou toch even googlen naar "banaan en zijn voedingswaarde" en je verdiepen is "suiker en in hoeveel gedaantes het op de verpakkingen voorkomt "voor je zo'n opmerking plaatst.

    Beantwoorden
  • Saskia
    22 januari 2019 om 12:31

    Kan je als je geen banaan lust gewoon agave of honing gebruiken?

    Beantwoorden
  • Janny
    30 januari 2017 om 13:56

    Het lijkt mij erg lekker maar moet ze nog maken

    Beantwoorden
  • Ellen
    10 januari 2017 om 11:11

    Net gemaakt, heerlijk! Ook kaneel en vanille poeder toegevoegd!

    Beantwoorden
  • Patricia ten. brinke
    7 januari 2017 om 15:19

    Hoe lang en hoe kan ik ze bewaren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 januari 2017 om 15:18

    Een paar dagen in de koektrommel. Ze worden dan alleen wel wat zachter.

    Beantwoorden
  • Grietje Hidding
    3 november 2016 om 12:48

    De koekjes blijven van binnen zacht, is dat ook de bedoeling of moet ik ze wat langer bakken. Heb ze ongeveer 20 minuten in de oven gehad.

    Beantwoorden
  • Annika
    4 november 2016 om 09:27

    Ja klopt, ze blijven een beetje chewy.

    Beantwoorden
  • Kristina Van Cauwenbergh
    10 oktober 2016 om 17:23

    Hoi ,

    Vandaag voor de eerste keer Havermoutkoekjes zonder suiker gemaakt ..ik heb wel een vermoeden dat ze gelukt zijn want ik .heb er ondertussen als 3 op !!

    Ben benieuwd dat ik er niet op reageer want heb namelijk last van fructose gevoeligheid ...wat mij erg moe maakt ...en vandaar ik graag snoep ben ik op zoek naar alternatieven ...

    Lieve groet Kristina

    Beantwoorden
  • Vera Lammers
    7 augustus 2016 om 16:21

    Als ik ze maak blijven ze heel erg zacht, is dat normaal?
    Worden ze niet knapperig ?

    Beantwoorden
  • p de r
    29 april 2016 om 20:34

    Hoeveel caloriën bevat 1 koekje?

    Beantwoorden
  • Jolanda
    18 maart 2019 om 19:25

    69

    Beantwoorden
  • Tessa
    9 maart 2016 om 11:06

    Ze zijn heerlijk! Maar klopt het dat ze niet knapperig worden? Of heb ik dan iets verkeerd gedaan?

    Beantwoorden
  • Andrea
    5 maart 2016 om 21:30

    Heb ik vandaag gemakt. Superlekker! En ook kidsproof:!

    Beantwoorden
  • Sophie
    2 maart 2016 om 11:47

    Kan het ook zonder kokos? Of kan ik iets als vervanger toevoegen, ik heb namelijk geen kokos in huis ;(

    Beantwoorden
  • Marja
    1 maart 2016 om 19:41

    Bedoel je gedroogde cranberries?

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 maart 2016 om 08:31

    Yes!

    Beantwoorden
  • Karin
    1 maart 2016 om 17:24

    Hoi ,je bedoelt vast gedroogde Cranberry`s??

    Beantwoorden
  • C duursma
    28 februari 2016 om 18:58

    We proeven alleen maar banaan en nauwelijks wat anders. Zonde van de andere ingrediënten. Gaan het recept nog een keer doen met 1 banaan.

    Beantwoorden
  • Jeannette Huwae
    25 februari 2016 om 19:09

    Kan ik de kokos en kokosvet ook weglaten.?

    Beantwoorden
  • Aar
    14 januari 2016 om 10:27

    Van een Surinaamse kennis kreeg ik het "dwingende" advies bakbananen te gebruiken en geen eetbananen want die zijn daar niet geschikt voor.
    Ik heb inderdaad enkele recepten van jou geprobeerd met bananen en vond het resultaat wat tegenvallen. Wellicht dat het met bakbananen beter gaat!

    Beantwoorden
  • Elsbeth
    8 januari 2016 om 15:27

    Kun je ze ook invriezen?
    De kids vinden ze heerlijk dus geef ze graag mee naar school als tussendoortje

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 januari 2016 om 16:50

    Jawel dat kan wel.

    Beantwoorden
  • Rosanne
    4 januari 2018 om 16:19

    Moeten ze dan ook langer of op een andere temperatuur in de oven?

    Beantwoorden

Reactie plaatsen